«Щоб частіше піднімали очі до неба»

26 Червня 2009
20950
26 Червня 2009
10:25

«Щоб частіше піднімали очі до неба»

20950
Газета «День» розпочинає серію публікацій, присвячених регіональному телебаченню в Україні. Увага до загальнонаціональних каналів постійна — і з боку експертів, і з боку глядачів. Однак кожному мешканцю України цікаво знати, що відбувається безпосередньо в рідному місті чи області.
«Щоб частіше піднімали очі до неба»

А таку інформацію постачають саме регіональні мовники.

 

Про регіональне телебачення говорять мало - особливо позитивного. Слабка технічна база, недостатнє фінансування, непрофесійні кадри і, як наслідок, - часто нецікавий та неякісний інформаційний продукт. Хоча насправді регіональне мовлення має бути ріднішим і доступнішим для телеглядачів.

 

У США, наприклад, мешканці штатів надають перевагу своїм телеканалам, які висвітлюють події з життя саме цього штату. Технічна база телекомпаній, обладнання зовсім не схожі на те, чим користуються українські колеги, не схожі й умови праці журналістів. Якось мені пощастило побувати на телеканалі KMBC, що в Канзас-Сіті штату Міссурі.

 

Будівлі чи не найбільшої в США регіональної телекомпанії видно здалеку, вони були буквально обліплені супутниковими «тарілками» та іншими пристроями, а схожої студії я не бачила на жодному загальноукраїнському телеканалі. Звісно, у США територіальний устрій самої країни передбачає існування високорозвинених регіональних ЗМІ. Нашу державу за розміром американці порівнюють зі штатом Техас. Однак Україна - одна з найбільших країн у Європі.

 

Тому розвивати регіональні ЗМІ й говорити про їхні досягнення та труднощі - справа необхідна й корисна. «День» розповідатиме про вдалі й цікаві приклади роботи телекомпаній, які, маємо надію, своїм прикладом будуть живити потенціал інших регіональних мовників.

 

Першим героєм наших публікацій стала херсонська приватна телерадіокомпанія «ВТВ плюс». Невеличка телеорганізація, у штаті якої всього 30 осіб, мовить 24 години на добу, створює власний програмний продукт і, до того ж, сама себе утримує.

 

Сімейний бізнес Віталія і Тетяни Каменських розпочався 1996 року як продакшн-студія. За 10 років роботи «ВТВ плюс» налагодила співпрацю із загальнонаціональними телеканалами, Незалежною асоціацією телерадіомовників, виховала журналістські кадри і 2005 року отримала від Нацради ліцензію на мовлення.

 

Сьогодні програми телеканала дивляться жителі Херсона та Херсонської області. В арсеналі «ВТВ плюс» - 27 власних проектів, 15 із яких постійно присутні в ефірі, розповідає голова творчого колективу ТРК Тетяна Каменська. Серед них інформаційні, дитячі, молодіжні програми. Співпраця телеорганізації із судноплавною компанією забезпечує журналістам можливість подорожувати за кордон. «Головна мета - розширення світогляду фахівців, які працюють на ТРК «ВТВ плюс».

 

- Враженнями від подорожей спочатку ми ділилися в сюжетах «Новин». Сьогодні це новий проект «Подорожі з ВТВ плюс». У роботі - програми з Туреччини та Непалу, - пояснює пані Каменська.

 

Цікаво, що для проекту «Молодь.ua», який виходить двічі на місяць у форматі журналу, створюються окремі серіали, в яких задіяні студенти херсонських училищ та вищих навчальних закладів.

 

- У «молодіжці» постійно відбувається пошук. Не завжди зміст і виконання серіалу відповідають нашим бажанням. Але ми вдосконалюємо роботу над зйомками ігрових сюжетів, - коментує Тетяна Каменська.

 

Один із найцікавіших проектів, який не доводиться бачити на інших каналах, - передача «Мовою зірок». Програма пропонує глядачам наукові відкриття про Всесвіт, життя планет, зірок, звертається до постатей видатних науковців. Тетяна Каменська говорить, що «для компанії важливо, аби люди з ТРК «ВТВ плюс» не дивилися під ноги, а частіше піднімали очі до неба».


Для тих, кому справи земні важливіші за небесні, в ефір виходять пізнавальні програми «Відкриття, що змінили світ» та «Відкриваємо Херсонщину, відкриваємо Україну».

Окрім програмного продукту, фахівці телеканалу готують презентаційні фільми на замовлення організацій. Так, останній фільм «Открываем Украину, открываем Херсонщину» російською та англійською мовами був створений на замовлення Херсонської торгово-промислової палати, яка брала участь у виставці «Real Vienna 2008», «Real Vienna 2007».

 

Фільм демонструвався у Відні. Інші продукти були показані в Греції, Німеччині, Франції. Фільм про енергозберігаючі технології демонструвався в Китаї.

Незважаючи на цей перелік різноманітних тем і проектів, ТРК «ВТВ плюс» стикається з усіма проблемами регіональних ЗМІ. Коли створювалася продакшн-студія, постала проблема професійних кадрів. Віталій і Тетяна Каменські мали практичний досвід у журналістиці та менеджменті, однак знайти спеціалістів в обласному центрі виявилося нелегко.

 

- Ми почали шукати, навчати й виховувати людей. У середині 90-х у нас працювали навіть безробітні суднобудівники. Сьогодні провідний відеоінженер-дизайнер ТРК «ВТВ плюс» - колишній кадровий армійський офіцер. Є люди, яких ми відшукали в університетах і запросили їх на роботу. Сьогодні вони - головне надбання компанії. Ми надаємо перевагу грамотності людини.

 

Приміром, одну з найрейтинговіших програм «Дивний сад» веде вчителька біології Академічного ліцею при Херсонському державному університеті. Їй довіряють, телефонують, радяться, - розповідає Тетяна Каменська.

Державна підтримка не завадила б жодній приватній телекомпанії. Однак відсутність такої допомоги стала гарантом незаангажованості «ВТВ плюс», переконана пані Каменська. А кошти на розвиток організація заробляє за рахунок створення рекламного продукту.

 

Нові можливості для фахівців телеорганізації відкриває участь у Програмі партнерства в галузі мас-медіа в Україні, що триватиме протягом 2009 року. «ВТВ плюс» - одна з 18-ти регіональних компаній, обрана Радою Міжнародних Наукових Досліджень та Обмінів (IREX) для участі в проекті. Партнером ТРК «ВТВ плюс» стала американська телекомпанія WDRB з міста Лувілл, штат Кентуккі.

 

ТРК «ВТВ плюс» уже відвідали представники компанії, які ознайомилися з роботою українського партнера і провели ряд тренінгів для колег. Тетяна Каменська тішиться: «Американські гості високо оцінили діяльність ТРК «ВТВ плюс», назвали її компанією з вражаючим майбутнім і впевненим сьогоденням. Можливо, вони дещо перебільшують... Як би там не було, у відповідь група у складі 8 людей, а це не тільки директори, а й журналісти, оператори та відеоінженери «ВТВ плюс», відвідають США. Перший візит розпочинається в липні. Мені здається, що такий обмін - вагомий внесок у розвиток фахівців регіонального медіапростору».

 

Оксана Ферчук, директор українського представництва Viasat:

- Регіональне телебачення, без сумніву, цікаве для такої великої держави, як Україна. Однак сьогодні, на мій погляд, не знайдена бізнес-модель, котра дозволяла б цьому формату розвиватися і приваблювати глядачів. Чи буде цей розвиток відбуватися в рамках суспільного мовлення, чи незалежно - складно сказати. Хоча вже сьогодні можна поставити у приклад декілька цікавих регіональних каналів, котрі доступні, зокрема, і користувачам супутникового платного телебачення.

 

Тетяна Каменська, головний редактор творчого колективу ТРК «ВТВ плюс»:

- На мій погляд, сьогодні перспектива розвитку регіонального телебачення в Україні досить туманна, принаймні, для приватних телекомпаній. До цього дня держава практично не звертала й не звертає увагу на це явище. А даремно. Якщо взяти рейтинги, які друкуються в професійному журналі «Телерадіокур'єр», то видно, що регіональне мовлення має власну реальну аудиторію.

 

У державі кажуть: сильна Україна - це сильні регіони. На власному досвіді ми переконалися: глядач в області ніколи не проміняє свій, за умови, якщо він буде якісним і цікавим, програмний продукт на перегляд передач і художніх фільмів на рейтингових національних каналах. Приміром, «Новини» «ВТВ плюс». Спробуйте помилитися - вам відразу ж стане ясно, хто, як і скільки вас дивиться. Крім того, регіональне мовлення - це контроль за місцевою владою, а також конституційне право доступу до інформації для кожного громадянина України.

 

Приватні телекомпанії, якою є і ТРК «ВТВ плюс», знаходяться в нерівних умовах порівняно з державними, які працюють в областях. На Херсонщині всі фінансові потоки направлені на ХОДРК. Сьогодні місцеве телебачення, особливо приватні ТРК, тримаються на людях. Якщо на приватному місцевому каналі існує професійний менеджмент, творчі працівники - аудиторія на його боці.

 

Фото: railway.khersoncity.com/foto2.php

 

Оксана Бакаленко, «День»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Бакаленко, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20950
Читайте також
08.06.2009 16:28
Олеся Маркитан, для «Детектор медіа»
15 164
12.05.2009 19:04
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
7 701
08.05.2009 08:29
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
12 234
30.01.2009 09:45
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
26 206
26.09.2008 09:59
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
42 369
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду