«Регіональне телебачення в умовах економічної кризи»

3 Червня 2009
5276
3 Червня 2009
22:52

«Регіональне телебачення в умовах економічної кризи»

5276
«Регіональне телебачення в умовах економічної кризи»

Доповідь пролунала на Конгресі НАМ «Медіаринок 2009: Стратегії управління кризою», який відбувся 20 травня 2009 р. в межах XV Київського Міжнародного Телерадіоярмарку. 

 

Спочатку -  кілька слів про нашу компанію.

Телекомпанії ««ВТВ плюс»« трохи більше трьох років. Ми ведемо мовлення на Херсон і Херсонську область. Територія розповсюдження сигналу - у радіусі 70 кілометрів від телевежі в обласному центрі. Далі я, мабуть,  вас  здивую: ми ведемо мовлення 24 години на добу без ретрансляції інших каналів. Тобто, маємо суто власне мовлення. Це все - за рахунок власного і  закупного програмного продукту.

На «ВТВ плюс» близько 27 власних проектів, з них 13 - 15  постійно присутні в ефірі. При цьому колектив телеканалу - до 30 людей. Ви скажете, що такого не може бути... Наші результати показують, що це - реальність.  

Перед тим, як отримати ліцензію від Національної Ради України на мовлення у жовтні 2005 року, ми 10 років працювали у статусі студії - продакшн. І всі ці 10 років накопичували досвід з виробництва програмного продукту. Водночас, створюючи програмний продукт і спеціалізуючись на виробництві реклами, ми  багато співпрацювали з усіма загальнонаціональними каналами. Вагому допомогу ми отримали від  Незалежної Асоціації телерадіоМовників як в плані професійного, так і в плані юридичного супроводу.

 

Така підтримка стала необхідною, як повітря, при появі власного мовлення.

 Досвід у менеджменті телеканалу  ми мали. Певний час у середині 90-х років я працювала директором комерційного телебачення Москви по Півдню України (була така компанія - ВКТ, Ваше комерційне телебачення). Плюс - досвід, отриманий Віталієм Каменським, який сьогодні є директором ТРК «ВТВ плюс»,  на численних тренінгах, які відбувалися у НАМі, Інтерньюзі, а також, за часів співробітництва з провідними фахівцями національних каналів.

Однак вже при створенні студії ми зіштовхнулися із кадровою проблемою: для Херсона, як, мабуть, і для багатьох інших регіонів, характерна відсутність ринку праці у нашій сфері.  Тому, коли ми ще були у статусі студії- продакшн, почали фахівців шукати, навчати і виховувати. Причому до нас приходили не обов'язково із сфери медіа. Приміром, у середині 90-х у нас працювали навіть безробітні суднобудівники. А сьогодні провідний відеоінженер-дизайнер ТРК «ВТВ плюс»- колишній кадровий армійський офіцер. Є люди, яких ми відшукали в університетах і по  закінченні ВУЗів запросили на роботу до ««ВТВ плюс». Сьогодні вони - головне надбання компанії, та основа, на якій вона тримається. І мені приємно повідомити, що плинності кадрів, як такої, у нас на сьогодні немає. Скоріше є спадковість.


 За рахунок чого ми можемо таким невеликим колективом створювати власний програмний продукт? По-перше, ми винайшли свій формат каналу, домовившись не копіювати національні. І це - природно, адже ми не можемо конкурувати з ними за можливостями, як фінансовими, так і технічними, професійними. Тому ми відмовилися від  коштовних декорацій, втім, як і від коштовних студій. Ми не намагаємося залучити до студії  »дорогих» ведучих. Ми зробили зовсім інакше. До речі, ведучих у нас немає взагалі. Але ми свої «мінуси» (я все ж таки вважаю, що це  - «мінус» - відсутність ведучих у студії), перетворили на «плюси», ставши дуже помітними, індивідуальними.

Справа в тому, що дизайнерська група ТРК «ВТВ плюс» працює на дуже високому рівні. У нас цікаве оформлення каналу: стильні, динамічні, яскраві заставки, перебивки, брендові заставки.  Коли ми вперше вийшли в ефір, херсонці деякий час думали, що дивляться новий загальнонаціональний канал. Так ось, через яскраве та модне оформлення ефіру, ми дуже добре себе почуваємо і без ведучих новин. Облич від цього на каналі не поменшало. Приміром, «Новини» у нас йдуть через заставки. Але журналісти пишуть  »стенд-апи» і таким чином присутні на екрані.

З самого початку  ми зробили ставку на особистість. Спочатку з Віталієм Каменським взагалі хотіли зробити «телебачення зірок». Але з цього якось не дуже щось вийшло, тому що робота із «зірками» є дуже специфічною. Тому сьогодні ми домовляємося з авторами і досить вдало співпрацюємо з ними.  До речі, наш слоган - «ВТВ + Ти». Кожен може прийти до компанії та запропонувати власний проект. І знову ж таки, автори - не обов'язково із сфери медіа. Просто ми з кожним працюємо, виробляємо певні навички, даємо знання. Вік також не має значення. Ми надаємо перевагу не красивому обличчю, а грамотності, змістовності.

Приміром, одну з найрейтинговіших програм - «Дивний сад»- веде вчитель біології Академічного ліцею при ХДУ Любов Гнатюк. Їй близько п'ятдесяти років, але вона настільки природна, володіє такими знаннями і енергією, настільки знає предмет, що кожен херсонець, в якого є своя дача, присадибна дільниця, вважає Любов Гнатюк своєю. Їй  довіряють,  телефонують, радяться.

 

Ще один «мінус», який ми спромоглись перетворити на «плюс» - відсутність державного фінансування. Важко. Але саме цей факт став гарантом нашої незаангажованості. Ми заробляємо за рахунок створення якісного рекламного продукту та мовлення.

Декілька слів скажу про рекламний ринок Херсонської області.  Понад 55 років у регіоні існувала лише одна телекомпанія, ХОДТРК. Нагадаю,  »ВТВ плюс» - трохи більше трьох років. ХОДТРК також має 24 години мовлення, але власного у них - лише  9 годин, все інше - ретрансляція.  Є ще кабельне телебачення. Але кабельники, головним чином, займаються ретрансляцією програм у кабельні мережі і існують за рахунок абонентської сплати, тощо... Власного програмного продукту у них немає взагалі.

 

Якщо розглянути рекламний  ринок Херсонщини у відсотковому співвідношенні,  то 30% - це зовнішня реклама ( у нас дуже популярні рекламні щити, білборди тощо), 38% - це преса, 28%  - радіо і 7% телебачення, але з них 5% - це реклама на «ВТВ плюс». Повторюся, на утримання компанії ми заробляємо  самостійно і таким чином,  залишаємось незаангажованими. Всі обласні, державні бюджети, які спрямовані на телебачення,   отримує ХОДТРК.

Це не означає, що на ТРК «ВТВ плюс»- табу на чиновників. Ми досить вільно   спілкуємося з представниками влади всіх рівнів. Але у матеріалах, які виходять в ефір, даємо точку зору редакції на ту чи іншу проблему. А представники влади виступають у них як коментатори, причому, практично завжди підпадають під конструктивну критику. До речі, на сьогодні, ще ні з ким не посварилися.  Аудиторія дуже цінує таку об'єктивність.

 

Щодо кадрової політики. Нам, як і багатьом телекомпаніям, сьогодні нелегко, але ми хочемо залишатись на ринку, працювати та розвиватися. Тому ми не скоротили жодної людини. Навпаки. Прийняли на роботу  оператора і журналіста, хоча особливої потреби в цьому не було. Тоді навіщо ви так вчинили? - запитаєте ви.  Людей скоротили з інших телеканалів. А виходячи з того, що це вже готові фахівці та порядні люди, ми довго не вагалися. Мушу сказати, що  сьогодення показує - ми не помилилися.

 

Але є речі, від яких ми мусили відмовитися: економічне становище погіршується через брак розрахунків по платежах.  Ми були змушені відмовитись від щорічного підвищення зарплатні, від розширення соцпакетів (планували ввести страхування співробітників, навіть провели переговори, але фінансовий стан  змусив нас відмовитись від цієї ідеї. Сподіваємося - це тимчасове явище.).

Натомість, щоб якось заохотити наших людей, ми фінансуємо їх закордонні поїздки, які організовує одеська громадська організація «Шовковий шлях». Йдеться про програми обміну досвідом між країнами Причорномор'я - Україна, Туреччина, Грузія тощо. Сьогодні один наш співробітник знаходиться у Непалі саме у рамках такого туру. Таким чином, за кордоном в нас побувало три журналісти, два оператори, програмний директор. І ми маємо надію продовжити цю практику.

 

Крім того, ми прагнемо розвивати людей і давати їм можливість отримати нову інформацію, новий досвід. Так, Радою Міжнародних Наукових Досліджень та Обмінів IREX , ТРК «ВТВ плюс» відібрано для участі у  Програмі Партнерства у  Галузі Мас-медіа в Україні, яка впроваджує довгострокову підтримку українських медіа-компаній. Партнер ТРК ВТВ + - американська телекомпанія WDRB з міста Лувілл, штат Кентаккі, населення понад 1600 000.

 

Ця компанія належить до національної мережі США - FOX-41. У травні ми приймали у себе американську делегацію. Перед від'їздом, на прийомі у Херсонського міського голови, генеральний менеджер і директор WDRB  Білл Лемб зізнався: «Ми приїхали до Херсона, аби передати свій досвід. Але ми їдемо звідси з новим досвідом, набагато більшим ніж той, яким збиралися поділитися.  Ми вражені роботою ТРК «ВТВ плюс», ми  побачили сильну і дуже перспективну компанію, справжнього партнера, якого ми вже шануємо».

У відповідь група у складі 8 людей (а це не тільки директори, а й журналісти, оператори, відео інженери «ВТВ плюс») відвідає США. Перший візит розпочинається у липні.  Мені здається, що такий обмін - також вагомий внесок у розвиток фахівців.

Щодо настрою у колективі ТРК «ВТВ плюс». Він - стабільний, робочий. Люди довіряють нам, а ми, в свою чергу, повністю покладаємося на колектив. Поняття «криза» ми не допускаємо у свою свідомість. Ми, як і завжди, просто багато працюємо.

 

Фото: bse.sci-lib.com/particle020130.html

Тетяна Каменська, головний редактор телеканалу «ВТВ плюс», м. Херсон, НАМ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Каменська, НАМ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5276
Теги:
Читайте також
26.06.2009 10:25
Оксана Бакаленко, «День»
20 953
08.06.2009 16:28
Олеся Маркитан, для «Детектор медіа»
15 168
12.05.2009 19:04
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
7 702
08.05.2009 08:29
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
12 237
30.01.2009 09:45
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
26 208
26.09.2008 09:59
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
42 370
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду