Лариса Денисенко: Показую у книгах, що абсолютне добро буває

23 Березня 2009
15383
23 Березня 2009
10:28

Лариса Денисенко: Показую у книгах, що абсолютне добро буває

15383
Розмова з сонячною, ерудованою, доброю, емоційною та відкритою до спілкування людиною - справжнє везіння й задоволення. Лариса Денисенко - із таких. Думаю, саме тому її книги дуже люблять діти - щирість підробити неможливо. Дорослі шанувальники таланту пані Денисенко, безумовно, знають про її енергійність - адвокатська та громадська діяльність, культурологічна програма «Документ», статті, книги й вірші успішно уживаються в одній людині. У чому секрет? Секретів ми не видаємо.
Лариса Денисенко: Показую у книгах, що абсолютне добро буває

- Ларисо, робота шукає Вас сама, коли Ви робите те, що подобається?

 

- Не знаю, як далі буде, але поки це саме так і відбувається. Іноді доводиться відмовлятися від якихось проектів, тому що фізично встигнути неможливо. Довелося б не просто роздвоюватися, а «роздесятирятися».

 

- Як так виходить? У чому секрет?

 

- Секрети видавати не можна. Хоча я якось серйозно про це не замислювалася. Напевно, це закладається природою із самого дитинства - доля, в яку я вірю. До того ж, завжди є «дзвіночки» в житті, до яких варто прислухатися.

 

Наприклад, ви можете пройти повз людську біду, а можете людині допомогти. Просто так. Тому що вам так серце підказало. Допомога ця до вас повернеться. Обов'язково. У чому? Ніхто не знає. Можливо, словом, сказаним вчасно, може, несподіваною ідеєю або чимось іще.

 

- Як навчитися ці дзвіночки чути?

 

- Напевно, потрібно бути уважнішим - до людей, до себе, до світу. Хотіти чути. А ще - постійно працювати.

 

Напевно, моя поява на «1+1» - хороший цьому приклад. Толя Єрема почав шукати пару ведучих для програми «Документ». І згадав про мене, оскільки йому подобаються мої книги. І ось іде він до керівництва з цією ідеєю. Тільки почав розповідати про мене, а Морозов йому: «Я щойно її інтерв'ю читав». І все вирішилося. Мені подзвонили, почали дивитися, як я розмовляю, який маю вигляд у кадрі, як поводжуся з людьми. Інтерв'ю вийшло дуже легким і веселим, хоча в ньому були помилки - з лету писали, а газету терміново треба було верстати. Ось така історія.

 

- Ви кілька років працювали в Мін'юсті, потім звідти пішли й почали писати книги. Щоб забути держслужбу?

 

- Насправді я писала завжди. Але це були розповіді а propos. Друзям на день народження, наприклад, не листівки підписувала, а розповіді або історії дарувала.

 

Але поштовхом до того, щоб почати писати постійно, напевно, дійсно стала державна служба.

 

Це дуже складна штука, яка жахливо виснажує і морально, і енергетично. При всьому цьому державна служба дає багато матеріалу та досвід. Якщо його препарувати потім, то на кілька романів вистачить. Якщо захочеться про це писати, звичайно. Особисто мене писання, гра у вигаданих героїв дуже відволікала. Коли писалася книга «Забавки з плоті та крові», я працювала у ВР, займаючись справами народних депутатів. Енергетично вони всі різні, але всі разом - дуже важка субстанція. І щойно я від неї відсторонилася, одразу стало набагато легше жити.

 

- Взяти участь у політичному ток-шоу бажання не виникає?

 

- Ні! Ви знаєте, я минулого року була членом жюрі кінофестивалю «Молодість». Оскільки мене туди запросив Толя Єрема, то ми займалися напрямом гей-лесбі кіно.

Я людина толерантна, проте подумала тоді: «Який же настрій у мене буде, коли я перегляну всі ці фільми, і як вони на мене вплинуть, може, важко сприймуться». У результаті отримала масу задоволення - абсолютно хороше, якісне кіно про любов.

Після церемонії нагородження фестивалю нас запросили на програму Савіка Шустера. А там така дивна система - приїжджаєш за дві години до часу свого виступу, сидиш у «блощичнику», «насолоджуючись» виступами Інни Германівни, Леоніда Макаровича та інших. І слухаєш брехню.

 

Коли Кравчук розповів історію про те, що його внуки ніколи за кордоном не були, ми просто руками розвели. Знаєте, я дуже шкодую, що не вийшло тоді сказати одну річ.

 

- А що хотілося сказати?

 

- Що ми щойно дивилися кіно, яке багато людей в Україні сприймають насторожено або взагалі не хочуть, щоб його знімали та показували. Але під час проглядання цих фільмів у мене жодного разу не виникло бажання встати й піти. Зате під час цього шоу позиви були різноманітні - від того, щоб, вибачте, звільнити власний шлунок, до того, щоб потягати когось за волосся. Не хочеться матюкатися, але не тих людей називають підорасами. Наші політики - роботи, механічні блазні, створені неприродним шляхом, позбавлені совісті істерики, які давно заплуталися у брехні. Вони не те що не думають про інших, а навіть не збираються цього робити. І, що найнеприємніше, молоді люди, які потрапляють у політику, дуже швидко стають такими ж.

 

- Проте, політичні ток-шоу виходять у прайм-тайм, а культорологічна програма, яку Ви ведете, - о другій ночі. Чому людям подобається стежити за нескінченним політичним серіалом, як Ви думаєте?

 

- Насправді це проблема вибору. Адже я могла не працювати у програмі, яка виходить о другій годині ночі. Юра Макаров свого часу питав, чи уявляю я аудиторію, яка дивиться телевізор у цей час? Частково уявляю, оскільки з людьми спілкуюся, листи одержую, відгуки.

 

Але якщо є можливість у цей час і на цьому каналі говорити з чудовими людьми, роботу яких я вважаю цікавою, то я це роблю. Вважаю за ліпше до цієї ситуації ставитися так: у мене є певні умови, в яких я маю викластися настільки добре, наскільки можу. Ви думаєте, ми не стукаємося у двері, не пояснюємо нічого телевізійному начальству? Робимо. Але рейтинги серіалу «Маргоша» набагато вищі, ніж рейтинги культорологічної програми. Тому каналам вигідно закривати такими програмами дірки в нічному ефірі. Але це все одно - можливість говорити з глядачем, розповісти про забавне, живе, важливе та енергетично правильне.

 

- Але що ж робити, аби ситуація змінилася?

 

- Виховувати дітей. Іншого виходу я не бачу. Із дорослими у принципі нічого неможливо зробити - у них є свої пріоритети, вплинути на яких можна хіба що випадково. А от дітей просто необхідно на виставки водити, у галереї, музеї, театр, казки вигадувати.

 

Інша справа, що багатьом займатися цим нема коли - батьки вічно на роботі. Кому цим займатися? Думаю, небайдужим батькам, яким не все одно, що буде з їхньою дитиною. Дитині відгук дуже важливий, середовище спілкування. Мене дуже втішають літературні читання, які проводить книжковий магазин «Є». Я зовсім недавно там була.

 

Дітей прийшло дуже багато. Причому від 3 до 12 років. Ми разом малювали, писали казку, розмовляли. Вони із захопленням діляться враженнями й думками своїми. Приголомшливо!

 

Напевно, не треба думати «кому це потрібно, окрім мене» і сидіти, склавши руки. Позитивний сигнал завжди знаходить відгук.

 

Адже успіх зовсім не у грошах полягає. Успіх - знайти своє місце в житті, знайти друзів, любов, задоволення від роботи, професії, сім'ї. І самого життя. Про це треба дітям розповідати, щоб вони не думали, що від моделі мобільного телефону залежить «крутизна» людини, висловлюючись мовою підлітків.

 

- Ви у свої казки навмисне вкладаєте важливі для життя дитини поняття чи інтуїтивно це робите?

 

- Щось інтуїтивно роблю, а деякі речі - антитютюнову кампанію чи основи безпеки - навмисне.

 

- Уже знаєте, про кого буде наступна казка?

 

- Цюцю та Лізу Ви знаєте. Цюця дуже добра, відкрита, дещо авантюристична. Така сама, як і Ліза. Вони один одного знайшли, їм добре й весело разом.

 

Нині продовжую писати про пригоди Шуши та Гаги. Наскільки їхня історія зацікавить видавців, не знаю. Мені здається, що міг би хороший мультфільм вийти про їхні пригоди - уже майже 17 історій написано.

 

Ще я пишу книгу про породи собак. Я їх дуже люблю та багато про них знаю. От і намагаюся розповісти, який у кого характер, як вони поводяться, які історичні події або люди із собакою пов'язані. У цій книзі буде і розділ для дітей - щоб дитина розуміла, що із собакою робити. А то люди часто думають, що собаку досить просто купити, а решту вона зробить сама.

 

Мені он подруга-котолюб нещодавно дзвонить і каже: «Купила собаку для дитини, а вона мене розбудила о третій ночі. Що хоче?». «Напевно, їсти, або грати, або йому самотньо», - відповідаю.

 

Із собаками взагалі-то простіше, ніж із людьми - вони не намагаються тебе переробити або чогось вимагати. До того ж, вони не бувають такими закритими, як люди. Вони тебе люблять просто за те, що ти є.

 

- У Ваших книгах - і для дітей, і для дорослих - добро перемагає зло, а любов торжествує. Ви вірите в абсолютне добро?

 

- Напевно. Принаймні хоча б у книгах я хочу показати, що воно буває.

 

Фото: ІнтерМедіаКонсалтинг

 

Наталя Ярцева, ІнтерМедіаКонсалтинг

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Ярцева, ІнтерМедіаКонсалтинг
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15383
Читайте також
24.09.2010 09:35
Юліана Лавриш, «День»
27 780
28.04.2009 11:42
Володимир Яворівський, «Українська правда»
14 458
27.02.2009 12:16
«Радіо Свобода»
15 125
17.02.2009 16:56
Андрій Коваленко, «Буквоїд»
29 465
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду