Однакові статті про «Інтер» на «УП» і «Обозі»: плагіат чи анонімний злив?

6 Березня 2009
20244
6 Березня 2009
15:08

Однакові статті про «Інтер» на «УП» і «Обозі»: плагіат чи анонімний злив?

20244
Однакові статті про «Інтер» на «УП» і «Обозі»: плагіат чи анонімний злив?
Українські інтернет-видання «Українська правда» й «Обозреватель» протягом тижня опублікували дуже подібні матеріали, у яких навели одні й ті самі документи. Статті оповідають про купівлю Костянтином Григоришиним акцій телеканалу «Інтер», різниця між ними – у мові тексту й заголовках. На «УП» матеріал має назву «Війна за Інтер: Тимошенко переходить у наступ», автор – Сергій Лещенко, на «Обозі» той самий текст вийшов під заголовком «Григоришин атакует, Тимошенко аплодирует» за авторства Віктора Штурма.
 
У коментарях на сайті «Обозревателя» Віктор Штурм зазначає: «А я и не скрываю, что это не мой текст. Я его получил из очень секретного, но многим известного источника. Единственное, что я уговорил редактора поставить его почти без всяких купюр. А вот другие СМИ (не будем пальцем показывать) получили, обкорнали и выдали за свои... Но не в этом дело, а в том, что реально рынок компроматных бумаг увеличился на порядок. Это симптом!!!».
 
Шеф-редактор порталу «Обоз» Альберт Фельдман у коментарі «ТК» повідомив, що Віктор Штурм – це реальний автор «Обозревателя». Однак пан Фельдман підтвердив те, що написав у коментарях під своїм текстом сам автор: текст не його. «Мы его получили в таком виде на почтовый ящик, и в таком виде он и был опубликован, о чем указано в преамбуле к этому тексту», – заявив Альберт Фельдман.
 
Згадана паном Фельдманом преамбула до тексту – це анонс матеріалу «Григоришин атакует, Тимошенко аплодирует» на головній сторінці «Обозревателя». «Мы уже привыкли, что “если кто-то, кое-где, у нас порой” делает что-то не так, то сообщают об этом не в прокуратуру, а присылают компромат прямо нам, в “Обоз”. Иногда мы его игнорируем, а иногда наоборот… А тут вообще случай из ряда вон!», – анонсує «Обоз».
 
Справжній автор, за словами Альберта Фельдмана – анонімна особа. У відповідь на запитання, чи зможе «Обоз» у разі судового розгляду справи довести, що текст надійшов від сторонніх джерел, він наголосив: «“Обозреватель” получил этот материал из независимых источников от анонимного автора. Источник информации мы не выдаем». Шеф-редактор «Обозревателя» каже, що редакція «Обозу» публікує матеріали з анонімних джерел, коли вважає їх цікавими. У цьому випадку текст про Костянтина Григоришина й телеканал «Інтер» зацікавив інтернет-видання.
 
Альберт Фельдман також зазначає, що «Українська правда» отримала свій матеріал від того самого джерела. «И они опубликовали его в тот же момент, что и мы. Просто они не указали, что получили этот материал из источников», – зауважує він. Проте «УП» видала свій текст 2 березня, а «Обоз» – через три дні, 5 березня. Принаймні такі дати вказані біля опублікованих матеріалів.
 
Автор статті на «Українській правді» Сергій Лещенко категорично заперечив факт отримання матеріалу з будь-яких джерел. «Я цей текст писав власними руками на вихідних», – сказав він «ТК». Сергій Лещенко, дізнавшись про факт передруківки його статті, зв’язався з випусковим редактором сайту «Обозреватель», яка повідомила йому, що в редакції справді працює журналіст Віктор Штурм, але на той момент він був відсутнім. Так само не було на місці й Альберта Фельдмана. «Я зателефонував Михайлові Бродському, він вибачився й пообіцяв, що матеріал знімуть», – розповів Сергій.
 
Чи може Сергій Лещенко в даному випадку подавати до суду? Як ця справа буде потрактована з точки зору законодавства? З такими запитаннями «ТК» звернулася до юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая. Він відповів, що «УП» може позиватися. «За законом існує презумпція авторства. Тобто якщо перша публікація була під ім'ям Сергія Лещенка, то очевидно він, або він і “УП” (якщо це твір службовий) мають повне право вимагати припинення порушення авторського права від “Обозу”. Обоз” може ставити під сумнів авторство Лещенка, тоді Сергію треба буде представити якісь матеріали для доказів, що саме він писав. Наприклад, записи інтерв'ю, чернетки тощо. Якщо такого немає, можливо доведеться проводити експертизу, що стаття написана за стилістикою притаманною саме цьому автору», – пояснює Ігор.
 
Доведення «Обозревателем» факту отримання тексту поштою від одного зі своїх джерел, за словами Ігоря Розкладая, не має значення для такої справи. «Єдина складність – це фіксація того, що ці статті є в мережі. Є кілька способів: роздруківка, нотаріальна фіксація, фіксація правоохоронними органами чи бюро судекспертиз. Це залежить від того, який саме варіант задовольнить суддю. Обоз” може прибрати текст із сайту, поки дійде до фіксації, і в цьому є ризик. Тоді довести факт розміщення в суді досить важко», – відзначає юрист.
 
Сергій Лещенко повідомив «ТК», що він не подаватиме на «Обозреватель» до суду за плагіат, оскільки не має на це часу і бажання. «Тим паче Бродський – колоритний персонаж, із журналістами легко йде на контакт, тому конфліктні ситуації зайві», – зауважив він.
 
P.S. Доки «ТК» готувала цей матеріал, із сайту «Обозревателя» зняли текст «Григоришин атакует, Тимошенко аплодирует». Проте він залишався доступним на україномовному сайті «Оглядач», а також у кеші пошукової системи Google. Редакція «ТК» має також скріншоти сторінок сайту «Оглядач» з матеріалом Віктора Штурма.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20244
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
юра
5398 дн. тому
нет никакого виктора штурма. для наивных рассказываю: это один из псевдонимов альберта фельдмана. который пытается удерживать и без того небольшую аудиторию обозревателя своими "очень эксклюзивными" и "очень резонансными" статьями! лучше б зарплату работникам платили!!! жлобье!
ИСТОРИК РУСИ
5535 дн. тому
Господину, назвавшемуся "Еврей // 08.03.2009 20:44:5", и, вероятнее всего, внимательно не изучавшему отечественную историю, сообщаю следующее. В Руси 9-18 веков нынешние евреи, великодушно прошу простить за напоминание, назывались "жидами". Славяне русичи, принявшие "жидовскую" веру, работающие на "жидов", а, также, работающие как "жиды" - все скопом назывались "жидовствующие". За сотни лет "жидовствования" отдельных представителей славянства, многие ментальные привычки евреев ("жидов") вошли в плоть и в кровь поганых сыновей и дочерей Руси. Литвин, Путин и целый легион с ними - именно из этой селекции "жидовствующих", хоть, порой, ведут себя как "антисимиты". Еще раз прошу прощения за упоминание тысячелетнего имени собственного "жиды", производного от "юды... иуды... иудеи" его по неизвестной причине стали стесняться евреи в Украине. Если разобраться, то неизвестно. какого наименования своего народа нужно стесняться. Или производного от "иудей", или определения "еврей", в пракорне своем означающего "тот, кто за городской стеной" (изгой, второй сорт, так далее).
Еврей
5536 дн. тому
Здесь,оказывается,тусуются антисемиты. Хочу напомнить про плагиат Литвина,Путина и других неевреев.
Б.А.Б.
5536 дн. тому
То, что этот народец рожден для того, чтобы присваивать чужие достижения методом плагиата или компиляции, известно уже много веков. Вопрос решается просто. Нужно возле брэнда "Обозреватель" поставить известный опознавательный знак. И все будет ясно! Кто хочет читать краденное и компилированое - пожалуйства! Кто морщится и брезгует, не открывайте сайт. И волки сыты, и овцы целы. Правда, Миша на волка не тянет, скорее на жирного, перезревшего баранчика. Из таких даже шашлыки плохие получаются. А вы сравниваете его сайт с приличной компанией, как УП!
ошеломленный
5536 дн. тому
Никогда не думал, что Миша и Моня - одно и то же.
медведев
5537 дн. тому
Дорогой наш Моня! Я понимаю, с генетикой трудно совладать. Но, раз уж взялся за дело интеллигентное, благородное, нужно постараться избавиться от этого комплекса. Одно дело тырить на одесском Привозе, другое дело тырить чужие плоды интеллектуального творчества. Интернет-газета - это тебе не матрасы с недовложением ваты, или чего-то там, что привычно тыришь, как и твои дорогие местечковые предки. Твоя ошибка в том, что набираешь в "обоз" сотрудников из "наших" по тому же местечковому принципу. Вот видишь, мерзавцы украли, обосрались, тебя подставили, и еще рожицы корчат, как макаки, врут да заправски оправдываются. Все равно воняет! Моня, будь приличным фраером!
Гии
5538 дн. тому
"Істочнік" у розпалі кризи вирішив злити компромат двом сайтам! тепер жоден з ним не буде співпрацювати:)
олена
5538 дн. тому
та просто замовні статті проти інтера)) і прокол)))
Ярослава
5538 дн. тому
стандартная ситуация. Если Обоз может публиковать у себя материал, полученный неизвестно от кого, то ему легко подсовывать всякую фигню, в том числе статьи из других изданий, выдавая их за свои или чьи угодно. Изданию-то все равно, лишь бы посенсационнее и поскандальнее
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду