Нацрада назвала загальнонаціональних порушників

24 Лютого 2009
18256
24 Лютого 2009
17:40

Нацрада назвала загальнонаціональних порушників

18256
Найменше української мови в ефірі ТРК «Україна», а вітчизняного телепродукту - в Нового і К1.
Нацрада назвала загальнонаціональних порушників
Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко звернувся до керівників центральних телеканалів із закликом взяти до уваги результати моніторингів телевізійного ефіру, проведеного у лютому 2009 року і «вжити заходів для поліпшення результатів  діяльності». У тексті звернення ідеться про те, що  частина загальнонаціональних мовників ігнорує передбачені законом України «Про телебачення і радіомовлення» мовні квоти та квоти програм національного та власного виробництва. «Є підстави говорити про певні проблеми з дотриманням відповідної норми закону або ліцензійних умов 7 телекомпаній із 15, що мають загальнодержавний статус», цитуємо заяву, поширену сьогодні прес-службою Нацради.
 
 
Щодо мови, то «лідером» порушень мовних вимог закону є ТРК «Україна». «Передусім це стосується ТРК „Україна”, у якої останнім часом показники різко погіршилися (обсяг україномовного продукту зменшився, порівняно з жовтнем минулого року, на 16%!) і не охоплюють навіть половини ефірного часу. Якщо повторним моніторингом ці показники підтвердяться, Національна рада змушена буде вдаватися до дисциплінарних реагувань», - констатує пан Шевченко.  
 
Нижчі показники, ніж це передбачено статтею 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» («українська мова – не менше 75%»), також у телекомпаній «Інтер» та ICTV, погіршилися показники з мови у телеканалу К1.
 
Згідно з мовним моніторингом поліпшилися показники у Нового каналу, НТН, ТЕТа (на 16%) та СТБ (на 33%).
 
«Як і раніше, на 100% або майже на 100% україномовний ефір у НТКУ, „Ери”, ТОНІСа, 5 каналу», - відзначає голова Нацради. .
 
Незадовільні показники кінопоказу (тобто частка україномовних фільмів та фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою) мають канали «Інтер», «Україна», К1, «1+1» та Новий канал.  У «Інтера» частка україномовних фільмів  становить менше 10%. ТРК «Україна» російською мовою транслює приблизно половину фільмів неросійського виробництва, що, за словами Віталія Шевченка, є «виявом неповаги до українського глядача».
 
Моніторинг зафіксував, що у семи телеканалів суттєво зменшилася кількість продукції вітчизняного виробництва. Згідно із частиною першою статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», у загальному обсязі мовлення кожної ТРО не менше 50% має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів та виконавців. Тим не менш Новий канал зменшив цей показник на 34%, «Україна» – на 26%, К1 – на 18%, ICTV  – на 18%, СТБ – майже на 13%, «1+1» – майже на 10%, НТКУ – на 7%. В цілому нині найменше вітчизняного продукту фіксується в ефірі Нового каналу і К1 (менше половини від загального обсягу), а також «Інтера», «України», «1+1» (більше 50%, але менше, ніж передбачено ліцензійними умовами). 
 
Також тривогу голови Нацради викликає малий відсоток програм власного виробництва в ефірі українських телекомпаній. Серед тих, хто не виконує умови ліцензії щодо відсотку власного виробництва, пан Шевченко називає  «1+1» (менше на 31%), Новий канал (на 23%), ТРК «Україна» (на 23,5%), СТБ (на 11,6%), «Інтер» (на 10%).
 
Згідно з останнім моніторингом департаменту контрольно-аналітичної роботи Національної ради, без зважань на тенденції, найбільшими обсягами власного продукту нині відзначаються М1 (80%), 5 канал (понад 75%), «Ера» (70%), НТКУ (66%). Найменші обсяги – у К1 (приблизно 10%), Нового каналу (13%), «1+1» (26%), ТРК «Україна» (26,5%).
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18256
Теги:
Читайте також
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
***
5545 дн. тому
А у лімонових від будь-яких цифр болить голова. Їхня голова нормально сприймає тільки гранати чи інше залізо.
5545 дн. тому
Щирі співчуття суспільству "едіков лімонових"
Сергій
5545 дн. тому
Потрібно фінансово підтримати українську мову та власного виробника, щоб економічно вигідно було робити україномовний продукт. Хоче якийсь канал іноземне - хай платить певну суму і може показувати.
хтось
5545 дн. тому
Да-а-а-а! Цих "русских телезрителей" і не тільки зрытєлєй тільки й "уважиш" - що закидавши гранатами все українське…. До речі – щось не чутн? протестів з цього приводу російською… Зверніть увагу на маленький нюанс – українське в… УКРАЇНІ!!! Коли хтось намагається захищати щось українське, повторю, в УКРАЇНІ – вони не соромляться таке «виписувати»! І все потім йде під маркою защіти всех і вся! Колись говорили: «Какая разница, на каком языке разговаривать - лишь бы человек хороший»… Знаєте, але «чомусь» єнтат «человек хороший» неодмінно мусив разгаварівать на… русском языкє! Во дє! Історія продовжується – сьогодні також: коли стаєш на захист українського – «фашист», «самастійник» і тому подібне. А тут якесь «інтєрнаціаналіст» мячтаєт шо «Лимонов, вставит "лимонку" в рот этому чинуше и выдернет чеку, чем уважит русских телезрителей»… Нормально – правда??? А дехто потім бідкається, "що в Україні всі ненавидять усіх і ніколи не зрозуміють". Чи хтось (не «хтось») вважає, що таке можна зрозуміти???
valet
5546 дн. тому
За кожне {CENSORED} слово в ефірі треба стягувати 100 доларів, в дитячих передачах - 200 доларів. І не потрібно буде рахувати відсотки.
Сохатый
5546 дн. тому
Щирі державнні дормоїди! Краще дивться за {CENSORED}, а телебачення якось самі подивимся!
5546 дн. тому
Мечтаю, когда нац.бол Э. Лимонов, вставит "лимонку" в рот этому чинуше и выдернет чеку, чем уважит русских телезрителей
Юрий
5546 дн. тому
Отличная работа у нвцийно-свидомых бездельников и дураков! Знай себе гавкай из нацрадовской будки,да бабло за частоты в карман успевай ложить.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду