Нацрада визначила порядок зняття попереджень із телекомпаній

23 Травня 2008
18514
23 Травня 2008
16:52

Нацрада визначила порядок зняття попереджень із телекомпаній

18514
Нацрада визначила порядок зняття попереджень із телекомпаній
Нацрада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 23 травня прийняла рішення про можливість позасудового скасування санкції Нацради, передбачену статтею 33 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Згідно з цим положеням, попередження може бути знятим за заявою ліцензіата, але тільки в тому випадку, якщо це попередження не було оскаржене в суді. До заяви додається звіт про усунення порушень законодавства, що стали підставою для накладання санкції. Попередження знімається після проведення позапланової перевірки. Повний текст «Положення про скасування санкції – оголошення попередження за порушення чинного законодавства про телебачення і радіомовлення» Нацрада розмістить на сайті найближчими днями.
 
Як наголосив голова Нацради Віталій Шевченко, рішення було прийнято в результаті попереднього громадського обговорення, зокрема й на громадській раді.
 
Попередньо питання розглядалося 9 квітня 2008 року, тоді проект було ухвалено за основу, проте, як підтвердили «ТК» у прес-службі Нацради, повністю текст щодо процедури зняття санкцій із телекомпаній на сайті Нацради викладено не було.
 
«Детектор медіа» звернулася до виконавчого директора Незалежної асоціації мовників Катерини М’ясникової з питанням: «Як ви, як член громадської ради, прокоментуєте прийняття положення про скасування санкцій оголошення попередження і яка аргументація була в громадської ради при прийнятті рішення про його підтримку?».
 
«По-перше, маю зазначити, – відповіла пані М’ясникова, – що проект цього положення не виносився на обговорення громадської ради і не обговорювався нею. Тексту положення  я ще не бачила.  Звідки з’явилась інформація про те, що громадська рада його підтримала, я не знаю. Як представник НАМ, можу сказати, що ми вітаємо загалом прийняття цього документу, оскільки проблема зняття попереджень стояла вже досить давно. Телерадіокомпанії були готові на все, щоб не отримати попередження, оскільки, на відміну навіть від кримінального вироку, який після відбуття покарання знімається з людини, попередження залишалося за ТРК на весь час дії ліцензії. Втім, не можу не звернути увагу на наступне: з ходу обговорення проекту положення під час засідання Національної ради 9 квітня 2004 року зрозуміло, що право на зняття попередження має лише та компанія, яка не оскаржувала рішення Нацради в суді. Я не згодна із висуненням такої вимоги. Право на судовий захист є фундаментальним невід’ємним правом особи, в тому числі – юридичної особи, гарантованим Конституцією. Якщо компанія вважає застосування санкції незаконним, вона оскаржує його в суді і, в такому випадку,  звернення про зняття санкції є нелогічним. Але, якщо суд підтвердив законність рішення Національної ради і компанія усвідомила, в чому порушила законодавство, виправила ці порушення та не вчинювала інших порушень, незрозуміло, чому з неї не може бути знята ця санкція».  
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18514
Теги:
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрий
5813 дн. тому
Нацрада с нынешними правами похожа на дембеля,а разговоры о моральности и логике ее действий напоминают имитацию избавления от дедовщины в телерадиопространстве Украины
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду