Обсяг рекламного ринку в 2009 році становитиме близько 4 млрд грн, а телебачення може перейти на гривню

7 Листопада 2008
13320
7 Листопада 2008
17:03

Обсяг рекламного ринку в 2009 році становитиме близько 4 млрд грн, а телебачення може перейти на гривню

13320
Обсяг рекламного ринку в 2009 році становитиме близько 4 млрд грн, а телебачення може перейти на гривню
Українське телебачення наступного року зможе зібрати у кращому разі 2,5 млрд грн рекламних надходжень, усі інші медіа – не більше 1,5 млрд грн. Такий прогноз озвучив генеральний менеджер агентства Mindshare Валерій Варениця під час круглого столу «Реклама в медіа в умовах економічної нестабільності», проведеного журналом «Детектор медіа» 6 листопада у ресторані «Велюр».
 
На думку більшості учасників круглого столу, рекламний ринок наступного року повторить цьогорічні обсяги, і в умовах економічної та фінансової нестабільності це буде не найгірший результат. Такі очікування висловили, зокрема, фінансовий директор ВД «Коммерсант-Україна» Ганна Федосенко, директор з продажів інтернет-реклами KР Media Олександр Тисменицький, директор агентства Initiative Андрій Андрущенко, генеральний директор FCB Media Юлія Верченова. Як зазначила пані Верченова, гроші з ринку не підуть – вони просто витрачатимуться інакше. На думку Валерія Варениці та Андрія Андрущенка, через відсутність чітких правил гри та адекватної системи вимірювання аудиторії рекламісти передусім обділятимуть увагою зовнішню рекламу та радіо. Телебачення та преса постраждають менше.
 
Олег Павленко
 
В умовах призупинення зростання гравці ринку, як зазначив гендиректор сейлз-хаусу «Пріоритет» В’ячеслав Булавін, повинні випрацювати спільний «кодекс поведінки», зберегти основи здорових схем взаємодії, щоб захищати та лобіювати інтереси галузі.
 
В’ячеслав Булавін
 
Учасники круглого столу також  висловили припущення, що наслідки економічної депресії медіа (принаймні, телебачення) відчують лишу у другому-третьому кварталі 2009 року. А те, що відбувається зараз, спричинене швидше психологічними чинниками, які виникли через проблеми банківської системи. Доказом цього є те, що компанії, які у жовтні встигли відкликати свої розміщення, зараз озираються на спокійніших конкурентів і повертаються на телебачення. Проте наразі, на початок листопада, найбільші рекламодавці досі не спланували свої медійні бюджети, уперше за багато років, і не оформили договори з переможцями тендерів на медійне обслуговування, що пройшли кілька тижнів тому. За умов такої невизначеності основні клієнти, швидше за все, перейдуть на квартальні плани замість річних, що ще більше ускладнить довгострокове розуміння обсягів ринку.
 
Ганна Федосенко
 
Також, з огляду на збільшення курсу американського долара у 2009 р., телебачення може перейти на гривневі прайси. «Не исключено, что теперь мы будем все мерять в гривне. Иначе для тех, кто ведет бизнес в гривне, реклама обойдется очень дорого. Рентабельность клиентов итак уже съедена курсом, который вырос на 40%», - зазначив Валерій Варениця. Гендиректор сейлз-хаусу «Відмінна реклама» Олег Павленко також вважає, що перехід на гривню з наступного року буде оптимальним для клієнтів. Ствердитися в цьому рішенні чи ні та визначити курс, від якого будуть відштовхуватися продавці реклами можна буде через два-три тижні.
 
Валерій Варениця
 
Думки експертів ринку, висловленні під час обговорення, можна буде прочитати у номері журналу «Детектор медіа» за листопад.
 
Фото Яни Новоселової
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13320
Читайте також
12.11.2008 11:58
Ирина Миронова, «Коммерсант»
14 925
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду