Джинса – це проблема суспільства, а не лише журналістів

19 Вересня 2008
9073
19 Вересня 2008
18:45

Джинса – це проблема суспільства, а не лише журналістів

9073
Джинса – це проблема суспільства, а не лише журналістів
Як подолати замовні матеріали (джинсу) в Україні, чи, принаймні, як ефективно протидіяти цій практиці? Цій проблемі було присвячено семінар-тренінг для регіональних журналістів, організований Інститутом масової інформації.
 
Останні тенденції свідчать, що журналістика витісняється з медіа як професія. Про це у своєму виступі говорив керівник бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгор Соболєв. За його словами, на телебаченні на місце ведучих приходять диктори, які часто абсолютно не пов’язані з журналістикою, але є, скажімо, професійними акторами: «Людей відсторонюють або просто переводять на кулінарні шоу чи в резерв. А актор ніколи не протестуватиме проти замовних матеріалів», - каже він.
 
ЖурналісткаІванна Коберник також зауважила, що в часи становлення українського телебачення, коли професійно підготовлених кадрів бракувало, був великий попит на особистості. Тепер, із розвитком технологій, для власників головним критерієм в оцінюванні кадрів стала лояльність.
 
Проте, на думку колишньої ведучої ICTV, яка звільнилась із каналу за загадкових обставин, за деякою інформацією, пов’язаних із відмовою озвучувати у випусках новин замовні матеріали, ставка на людей, готових у новинах читати підготовлені прес-релізи, у майбутньому може зіграти з телебаченням злий жарт. Адже коли виникне потреба зробити справді якісну інформацію, «диктори» просто не впораються із цим завданням.
 
Єгор Соболєв був солідарний зі своєю колегою. До того ж, за його словами, навіть у нинішній, не дуже привабливій, ситуації в українській журналістиці є приклади того, як погана репутація зрештою позначається на кар’єрі ведучих.
 
Керівник бюро журналістських розслідувань також визнав, що журналістські ініціативи, зокрема компанія «Не продаємося», певною мірою зазнали поразки. Насамперед тому, що їх не підтримала журналістська спільнота в Києві. Водночас, за його словами, під час цієї акції необхідно було не тільки моніторитиг проплачені сюжети в медіа, називати людей, які їх озвучували, але й відзначати колег, які працюють відповідно до професійних стандартів. Журналіст переконаний, що розмови про те, що продажність у медіа подолати неможливо – неперспективні і медійникам все одно треба опиратися цьому явищу.
 
За словами Іванни Коберник, «джинса існує й у розвинених країнах. Питання лише у тому, на який бік стає сам журналіст».
 
Зі свого боку, представники регіональних медіа наголошували, що на місцях рекламний ринок має значно менші обсяги, отже й менше легальних джерел для фінансування. Та й принципи відносин між редакціями та потенційними замовниками матеріалів – політиками, бізнесменами, – зовсім інші, ніж у столиці.
 
У відповідь керівник ІМІ Вікторія Сюмар навела приклади успішних регіональних медіа – у Кременчуці, Бердянську та інших містах.
 
Зрештою, Єгор Соболєв ще раз нагадав, що замовні матеріали у медіа б’ють по всіх громадянах, адже руйнують саму функцію ЗМІ – інформувати про проблеми у суспільстві. Без незалежних і чесних медіа не вирішуватимуться і проблеми – починаючи від комунальних чи екологічних і закінчуючи політичними.
 
Готувати незалежних журналістів треба починати з першого курсу університету. Але це довгий шлях, і досягти стандартів та розуміння своєї місії, як це є на Заході, українцям вдасться нескоро.
 
Поки що ж якщо журналіст не хоче виконувати замовлення, то він має шукати людей, які поділяють його цінності, вважає Іванна Коберник.
 
Ще одна пропозиція, цього разу від Єгора Соболєва – створювати власні інтернет-проекти. Світова мережа не потребує таких великих вкладень і є на сьогодні простором для самореалізації. Проте й ця думка знайшла підтримку не у всіх представників регіонів, які нарікали і на відсутність цих незначних коштів, і на нерозвиненість інтернету на місцях.
 
Інший шлях, озвучений тим же Єгором Соболєвим, – залучати до боротьби проти джинси громадські організації, прямо не пов’язані з медіа. Вони можуть вести власні кампанії та організовувати тиск на замовників проплачених матеріалів у ЗМІ.
 
Справді, вже очевидно, що завдяки великій кількості публікацій та виступів проблема джинси вийшла за межі суто журналістського середовища. І саме суспільство має долучитися до її вирішення.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9073
Теги:
Читайте також
14.11.2008 12:29
Игорь Левенштейн, для «Дуси»
5 170
23.10.2008 18:37
Николай Заказухин
, для «Детектор медіа»
15 025
20.10.2008 18:27
Николай Заказухин
, для «Детектор медіа»
37 353
17.10.2008 10:35
Отар Довженко
, Марина Оксенич
25 710
13.10.2008 18:41
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
14 587
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
демократ
5696 дн. тому
в нас також проводили цей трейнінг Іванна та Єгор плюс наш шановний завкафедою Зураб Аласанія, було досить цікаво та повчально, але після нього постало багато питань на які вони самі не можуть дати відповідь
Inkognito
5697 дн. тому
Эксперту! Я был на этом тренинге) Егор Соболев имел в виду Пиховшека... "Заджинсованая" очень Фроляк - ведущая на ICTV, и т.д. и т.п.
KYRYLL
5697 дн. тому
Боротися чи не боротися.. це питання.. справа полягає знову ж таки в сталих принципах - як у Франції, наприклад - позбавили членства в профспілці - і роботи не знайдеш, а якщо ще й із жовтою карткою... все дуже-дуже-дуже пов’язано...
oleg
5697 дн. тому
Да!!!Пане Єгоре,оце лайно розгрібати...Я Вам не заздрю.Але ми йдемо в світ конкуренції і той хто раніше навчиться той виграє.До "критиків" -що не розумієте-вам культурно пояснюють-працюйте по новому,а то завтра на вулиці буде у вас іньша "древнейшая професия" .
Эксперт
5698 дн. тому
Вопрос к тем, кто был на том тренинге: кого именно имел в виду Егор Соболев, когда говорил на тренинге, что "в українській журналістиці є приклади того, як погана репутація зрештою позначається на кар’єрі ведучих"? Он называл конкретные фамилии пострадавших ведущих и за что?
я до ліцемерів
5698 дн. тому
таке враження, що Соболєв з місяця звалився...або гранд відмиває? чи {CENSORED} ? ці всі розмови не мають нічого спільного з реальністю ..приїздив до нас колись на одеське телебачення пан Куліков з бібісі...який зара на айсітіві..і теж намагався розповідати, про те що джинса це{CENSORED} ...ми йому спробували пояснити, шо щ цим питанням треба йти он у ті двері де сидіть директор...а не базікати по ньуюзруму про кораблі бороздящіє галаткиіку серед нещасних журналюг,ґ кі працюють за тарифом - 10 баксів просто сюжет, 15 баксів замовний сюжет, замовнийх сюжетів було десь 4 у випуску, не замовних - 3 ..але Кулікова можна зрозуміти адже отримував за це гроші (платню від БІБІСІ), а чим керується Соболєв? На честь кулікова можу сказати, що він вислухвавши нас, з розумінням засумував, бо виходу з ціїєї проблеми не має! принаймні на рівні журналстів. отже пане Соболєв не {CENSORED} ...зробіт щось краще для суспільтсва...наприклад сюжет про грандоеєдів або соціалку якусь
Журналюга
5699 дн. тому
@@@Зрештою, Єгор Соболєв ще раз нагадав, що замовні матеріали у медіа б’ють по всіх громадянах, адже руйнують саму функцію ЗМІ – інформувати про проблеми у суспільстві.@@@ Кто ему такое сказал? Почему именно о проблемах общества? Чушь какая-то.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду