Пригоди першої незалежної легальної газети в Україні

13 Вересня 2008
11700
13 Вересня 2008
00:01

Пригоди першої незалежної легальної газети в Україні

11700
Пригоди першої незалежної легальної газети в Україні
Поминаючи Сергія Данилова, спершу посумували, а потім навіть розвеселилися – почали згадувати його зі сміхом. Голова видавничого і поліграфічного центру «Такі справи» був чоловіком прикольним, любив посміятися, підколоти когось і йому там на небесах, певне, було приємно спостерігати за таким перебігом подій на власних поминках.
 
Згадали кілька епізодів навколо першої в історії новітньої України незалежної і не підпільної газети, у виданні якої взяв участь Сергій Данилов. Він і ще один журналіст Олег Шикан дуже любили американського письменника Курта Воннегута. У російському перекладі одного з його романів рефреном повторюється фраза «такие дела». Ото вони й вирішили саме так і назвати газету – «Такие дела». До випуску приєдналися ще журналіст Віктор Ціон і зв’язківець Володимир Уманець. Треба сказати, що для другої половини 90‑х років минулого століття випустити легально незалежну газету – це був цілий прорив, адже до того незалежна преса випускалася тільки підпільно. Недарма про вихід нового часопису розповіла найпопулярніша на той час газета СРСР «Московские новости».
 
Так ось, як пригадав один з учасників цього, як ми сьогодні кажемо, проекту Олег Шикан, випускалося це видання далеко не без пригод. Не знаю як зараз, а тоді у технології друкування носіями інформації були спеціальні плівки. Хлопці домовилися на одному поліграфічному підприємстві про створення таких плівок. І ось коли вони вже начебто були готові, директор того підприємства раптом почав морочити їм голову. По телефону весь час щось обіцяв, але нічого не виконував. Врешті Данилов і Шикан заявилися до нього в кабінет особисто і зустрілися з тією самою картиною – обіцянки вирішити питання якнайшвидше і прохання трохи почекати. Вони зрозуміли: тут щось не так.
 
На той час друкарні були стратегічними об’єктами і там обов’язково трудилися люди, пов’язані з КГБ або з партійними органами. Ймовірно, хтось із таких діячів щось унюхав про плівки для газети і доповів куди слід. Директорові, мабуть, зателефонували і провели профілактичну бесіду. Тож він і почав вішати локшину на вуха. Інакше пояснити його позицію Олег Шикан не може.
 
Одним словом, вийшли вони з кабінету того директора з порожніми руками. І виявили просто-таки шпигунську кмітливість. Напросилися на екскурсію цехами. Оскільки їх на фірмі трохи знали, то це не викликало жодних підозр. Вони собі походили навколо верстатів і знайшли того робітника, який виготовляв плівки. Розпитували його про роботу особливо зацікавлено і довго. Аж тут йому потрібно було кудись відлучитися. Він відійшов, а Данилов з Шиканом, не гаючи часу, почали шукати серед безлічі плівок свої, за виготовлення яких були вже заплачені гроші. І таки знайшли їх. Щоб «злодіїв» не зупинила охорона, вони намотали плівки на власне тіло під сорочкою й таким чином пробралися на вулицю.
 
Коли вже газета вийшла, то прикольнувся Володимир Уманець. Він зателефонував одному з учасників цієї роботи, який учився з Даниловим на одному курсі і приятелював з ним. Уманець, змінивши голос, грізно й багатозначно назвався працівником райкому партії. «Ви Данилова знаєте?» – запитав з відповідними інтонаціями. «Ні, – відповів його співрозмовник перелякано, – тобто вчилися разом». Страх, який був притаманний громадянам у спілкуванні з владою, вже минав, але все ж таки для багатьох з нас треба було ще багато часу, аби витравити його з себе остаточно.
 
Сьогодні це здається дрібницею – ну, випустили щось та й годі. Але ініціатори того видання створили прецедент. Саме тому пильні партійці дали вказівку вилучити наклад з продажу. Утім, процес уже було не зупинити. Незабаром легальні незалежні видання почали виростати як гриби після дощу. Деякі з них навіть дожили до нашого часу.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11700
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду