Пам’яті Сергія Данилова

6 Вересня 2008
16291

Пам’яті Сергія Данилова

16291
Помер мій друг, голова видавництва «Такі справи». Йому було сорок дев’ять. Він помер від серцевого нападу.
Пам’яті Сергія Данилова
Жити йому було в кайф. Коли ти сповнений енергії і вже вмієш її спрямувати у відповідне русло і коли навколо все кипить і вирує – ти не можеш не брати в цьому участь. Саме так було під час перебудови. Сергій буквально купався у тогочасних подіях, коли зашкарублі совки крок за кроком відступали під натиском нових віянь. Він не просто спостерігав зміни в нашому житті, але і сам прагнув це життя змінити.
 
Він разом із друзями створив кооператив і вирішив видавати незалежну газету. Всі були переконані, що цього не можна робити. «Чому не можна?» – спитав Сергій. «Не можна – і все!» – такі уявлення тоді побутували. Він поколупався в законах і виявив, що ніде не заборонено видавати не контрольовані компартією газети. Взяв і разом із колегами видав таку газету. Вона навіть з’явилася у кіосках. Певне, для тодішньої владної верхівки це стало шоком. Наклад швиденько вилучили, правда, ініціаторів видання не посадили – були вже інші часи.
 
Але компартійці не на тих наткнулися. Це був той випадок, коли протидія народжує нову дію. «Такі справи» заробляли на поліграфії і видавничій діяльності, але при тому фінансували такий собі прес-пакет, котрий редагував автор цих рядків. Він виходив раз на місяць, тиражувався у Литві, де на той час існував вільний доступ до копіювальної техніки, і розсилався по газетах – наші матеріали, які розповідали про українське політичне життя, друкувалися в усіх куточках колишнього Радянського Союзу. Вільний обмін інформацією став одним із найважливіших чинників того, що комуністична імперія наказала довго жити.
 
Сергій Данилов був честолюбцем – завжди прагнув бути першим. Але першим не у «тарганячих бігах» у вигляді всіляких проплачених рейтингів. Він прагнув першим зробити щось вагоме, щось таке, чого ніхто не робив раніше. «Такі справи» в кінці 80-х років випустили кольоровий, просто розкішний, як на той час, настінний календар із портретами керівників України, які починалися з Рюрика і закінчувалися Симоном Петлюрою. Разом із істориком Юрком Савчуком видав унікальне видання – близько півтисячі гербів міст і земель України. Його страшенно цікавило оте несподіване явище – Україна. «Такі справи» також видали твори В’ячеслава Чорновола, які до того друкувалися в Україні тільки підпільно. Він сам і його підприємство тісно працювали з Народним Рухом і його головою, який відстоював ідеї незалежності України.  
 
Сергій із насолодою колупався в історії України, все більше і більше відкриваючи для себе цю землю не просто як територію, а як духовний світ. Він раптом з’ясував, що від радянських людей приховували дивовижні пласти нашої минувшини. Тому вважав своїм обов’язком видати купу книжок із історії нашої країни. З точки зору сьогоднішнього меркантильного дня у це важко повірити, але робив він це не для заробляння «бабла», а просто зважав на таку просту, але загублену сьогодні істину, що в людині велику роль має відігравати духовна складова.
 
Я не без усмішки пригадую наші багатогодинні бурхливі дискусії кінця 80-х – початку 90-х років минулого століття про те, що відбувається навколо і що нам робити. Ми були романтиками, яким так хотілося, щоб Україна з совкового заповідника стала цивілізованою державою, в котрій панує здоровий глузд і справедливість. Не вийшло.
 
Після того як «Такі справи» надрукували книжку про опозиційного тоді політика, на підприємство почалися наїзди. Боротьба тривала з 2002-го по 2007 рік. Можливо, лікарі матимуть іншу точку зору, але мені здається, що ті мордування з боку рекетирів від влади і коштували йому серця. Він ніби був здоровий, бігав, купався в ополонці і не скаржився на здоров’я. Але серце таки не витримало.
 
Коли помирали моя бабуся і прабабця – це було боляче, але більш-менш очікувано зі зрозумілих вікових причин. Та зараз уперше в моєму житті померла близька мені людина, котра не дожила до п’ятдесяти, котра виглядала цілком здоровою і сповненою енергії. Це прозвучало, як грім серед ясного неба. Коли мені про це повідомили по телефону, я ще не встиг усвідомити, а по голові вже побігли мурашки. А потім з’явилося відчуття, наче з мого духовного світу раптом випав… не знаю як назвати – мабуть, цілий світ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16291
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Зоя З
5718 дн. тому
Юро, дякую за світлі слова памяті кращого із нас. Прикро. Адже стільки ще у нас недороблених добрих справ, а шеренги міліють...Й справді, губляться слова.. Жити б ще... О, життя!
Луканов - Зотикову
5719 дн. тому
Олексію, прощання відбуватиметься о 10 ранку у вівторок на підприємстві. адресу ти знаєш А пишуть християнські прощання, бо так звикли. Мало хто знав, що він був язичником.
ЗОТИКОВ
5719 дн. тому
Коли я бачу, ЮркуВ як добрі люде пишуть Сергієві -REQUESTAT IN PACE або ж ЦАРСТВІЄ НЕБЕСНЕ, у мене скаче тиск від нерозуміння добродіями конкретної особистості. Навіть, коли, чого Свароже бережи, Данілова відспівували в церкві у Пітері, хоча б ти мені скажи- КОЛИ БУДЕ ТРИЗНА В КИЄВІ?Ціон дасть тобі мої координати, коли не маєш
+
5720 дн. тому
R.I.P.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду