Володимир Ландик пропонує повернути Нацраду до принципу консенсусного ухвалення рішень

19 Червня 2008
36092
19 Червня 2008
13:35

Володимир Ландик пропонує повернути Нацраду до принципу консенсусного ухвалення рішень

36092
Володимир Ландик пропонує повернути Нацраду до принципу консенсусного ухвалення рішень

Народний депутат від Партії регіонів Володимир Ландик пропонує змінити принципи роботи Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. У внесеному ним до парламенту проекті змін до чинного закону про Нацраду, текстом якого володіє «Детектор медіа», йдеться, зокрема, про те, що рішення цього органу вважається ухваленим, якщо жоден із восьми членів Нацради не висловився проти. Наразі для ухвалення рішення достатньо п’яти голосів «за». Також пропонується внести зміни до статей, які регламентують припинення повноважень членів Нацради.

Медіаюрист В’ячеслав Якубенко вважає, що введення цієї норми негативно позначиться на роботі Нацради. «Якщо я не помиляюся, то тільки у керівних органах НАТО рішення приймаються консенсусом. Для органів державної влади, на мою думку, це просто нереально. Це загальмує роботу Нацради, тому що розглядаються іноді досить контроверсійні питання, із яких досягати консенсусу неможливо», – зазначив він у коментарі «ТК».

Щодо можливості прийняття такого рішення Верховною Радою, В’ячеслав Якубенко наголосив на тому, що Партія регіонів не має більшості у парламенті. «Також я впевнений, що народні депутати мають здоровий глузд і розуміють, що такі зміни заблокують роботу Національної ради», – сказав медіаюрист.

У свою чергу, член Нацради Віктор Понеділко у коментарі «ТК» наголосив, що подібна норма в законі вже існувала. «Формулювання виглядало так: Рішення вважається ухваленим, якщо протокол підписали усі члени Нацради, які брали участь у засіданні. Це було більш демократично, бо не можна було протягти політичною більшістю у Нацраді те чи інше питання», – заявив Віктор Понеділко у коментарі «Детектор медіа».

Член Нацради сказав, що не підтримує прямо повернення цієї норми, але водночас і не став би заперечувати: «Свого часу, до речі, Генеральний прокурор Васильєв надіслав до Нацради вимогу забрати ліцензію у 5-го каналу. З повним обґрунтуванням, з посиланням на кримінальний кодекс. Були усі підстави, оскільки 5 канал з Майдану не репортажі вів, а пряму трансляцію із відповідними закликами до повалення”, до штурму. Тільки завдячуючи цій нормі, представники у Нацраді від Кучми не змогли цього зробити».

«То добре це чи погано? Це залежить від того, в які руки ця норма потрапить і як буде застосовуватися», – вважає Віктор Понеділко. 

 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36092
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду