Олег Гофайзен: Озвучена державою вартість переходу на «цифру» є штучно завищеною

26 Квітня 2008
11105
26 Квітня 2008
20:10

Олег Гофайзен: Озвучена державою вартість переходу на «цифру» є штучно завищеною

11105
Олег Гофайзен: Озвучена державою вартість переходу на «цифру» є штучно завищеною
Найбільше обурення в експертів-науковців, які вивчають цифрове мовлення, викликає те, що рішення щодо технологічних аспектів впровадження «цифри» приймаються державними органами за закритими дверима, без консультацій із фахівцями галузі. Таке звинувачення неодноразово лунало з вуст учасників міжнародної конференції «Проблеми впровадження цифрового мовлення на загальнонаціональному, регіональному та місцевому рівні», організованої Незалежною асоціацією телерадіомовників та Одеською академією зв’язку, яка проходила 24-25 квітня в Одесі.
 
Представник Українського науково-дослідного інституту радіо та телебачення Олег Гофайзен пояснює суперечливі, нелогічні та непрозорі, на його думку, кроки із впровадження «цифри» в Україні неузгодженістю дій чотирьох державних структур, задіяних у цьому процесі: Міністерства транспорту і зв’язку України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Держтелерадіо та Укрчастотнагляду.
 
«Через те, що між ними немає чіткого розподілу, хто і що має робити, хто за що є відповідальним, ми бачимо, що програма із впровадження цифрового мовлення, запропонована ще 2005 року, тривалий час не бралась до уваги. Потім було зроблено видимість її доопрацювання, і програму прийняли. 2006 року приєднались до загальної концепції «Женева-2006», але зараз ця програма виконується лише частково», - каже пан Гофайзен.
 
Кожне рішення щодо підготовки до впровадження «цифри» навіть на регіональному рівні має бути узгоджене із усіма чотирма структурами, і це, за словами Олега Гофайзена, потребує дуже багато часу. На його думку, за такої ситуації рекомендації Європейського союзу завершити впровадження цифрового мовлення на три роки раніше, ніж це зафіксовано у міжнародній концепції, себто 2012-го року, є виправданими, проте, якщо не поквапитись сьогодні, під час чемпіонату Європи з футболу 2012 року Україна втратить нагоду забезпечити світ трансляція ми футбольних матчів у цифровому форматі. До того ж, слід усвідомлювати, що європейці погодяться лише на високоякісний сигнал телебачення високої чіткості (HDTV), а для його впровадження залишається мало часу. На думку пана Гофайзена, якщо орієнтуватись на 2012-й рік, можливо встигнути забезпечити цифровим сигналом усю територію України до 2015-го.
 
Олег Гофайзен називає суми, які виголошуються на державному рівні як необхідні для впровадження цифрового мовлення, штучно завищеними. До того ж, каже він, ті, хто «нагорі» приймає такі рішення, не вважають за потрібне пояснити професійній спільноті та громадянам, із яких саме витрат складаються суми, які доходять до 6 мільярдів гривень. На думку експерта, значна частина цих витрат є економічно необґрунтованими саме через те, що, розраховуючи технічний аспект впровадження цифрового мовлення, державні структури не радились із фахівцями.
 
Любов Церелунг, для «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11105
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Технарь
5850 дн. тому
Все там правильно посчитано! Треть пойдет на проект, остальное - на карман. Когда еще такая возможность представится!
експерт
5850 дн. тому
Неповага до експертної оцінки - типова ознака корупційних "діячив". Навіщо експерти, які можуть сказати не те, що потрібно? Такі "босси" вважають, що вони за посадою "найрозумніші" , мають монополію на важливіші рішення. Треба швидко дерібаніти, прикриваючись "Європейським досвідом", якого, насправді, вони не знають і згадкою про який просто маніпулюють на свою користь. А усі, хто не погоджується із моделлю, яка ними запропонована, одразу ж стають "ворогами цифрового ТБ".
босс
5850 дн. тому
На думку експерта, значна частина цих витрат є економічно необґрунтованими саме через те, що, розраховуючи технічний аспект впровадження цифрового мовлення, державні структури не радились із фахівцями. ХА -Ха . 1. А хто експерти? 2. А навіщо радитись з т.з. ЕКСПЕРТАМИ? Може доцільно взяти до уваги досвід Европи? 3. Годі вигадувати Український велосипед. Якщо ми "сунемо" до ЄС , треба робити як УСІ! (в ЄС).
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду