Дейвід Вуд: За кілька років придбати обладнання для аналогового телебачення буде неможливо

25 Квітня 2008
11050
25 Квітня 2008
09:41

Дейвід Вуд: За кілька років придбати обладнання для аналогового телебачення буде неможливо

11050
Дейвід Вуд: За кілька років придбати обладнання для аналогового телебачення буде неможливо
«Впровадження в Україні цифрового мовлення нагадало мені сходження Потьомкінськими сходами: для того, щоб піднятись догори, слід пройти всі сходинки, але не залишитися при цьому без сил», - таке порівняння вжив на міжнародній конференції «Проблеми впровадження цифрового мовлення на загальнонаціональному, регіональному та місцевому рівні», яка триває в Одесі, Голова департаменту нових медіа Секретаріату Генерального директора Європейської спілки мовників (EBU) Дейвід Вуд. Спів організаторами конференції є Незалежна асоціація телерадіомовників та Одеська академія зв’язку.
 
Експерт наголосив, що, незважаючи на те, що зобов’язання України щодо впровадження «цифри», закріплені міжнародною конвенцією «Женева-2006», мають бути реалізовані до 2015 року, за рекомендацією Євросоюзу цей процес слід завершити до 2012-го. Проте рішення про остаточну відмову від аналогового мовлення повинна прийняти сама держава, враховуючи свої економічні та технічні можливості.  Поступовий перехід, коли певний час аналогове та цифрове ефірне телемовлення вестиметься паралельно, коштуватиме державі дорожче, проте глядачі сприйматимуть його спокійніше. Варіант, коли аналогове мовлення триває до певної дати, після чого безповоротно зникає, є дешевшим, але й радикальнішим щодо населення.
 
У своєму виступі Дейвід Вуд описав досвід впровадження цифрового мовлення у країнах Європи. Приміром, у Франції незаможним верствам населення було запропоновано безкоштовний пакет каналів, і людям треба було витратитись лише на декодери; тоді як для заможніших пакет каналів був платний, але з більшою кількістю каналів і у якіснішому форматі. У Німеччині державою було поставлено завдання забезпечити можливість прийому цифрового сигналу в кожній родині, а переведення на цифрове мовлення регіональних і місцевих мовників спонсорувався владою. В Італії населенню надали фінансову допомогу для придбання сет-топ-боксів, а Норвегія відразу перейшла з аналогового на дорожче, але якісніше цифрове телебачення високої чіткості – HDTV. Відтак, резюмував Дейвід Вуд, Україна повинна обрати свій власний шлях впровадження «цифри».
 
Аналогове мовлення, нагадав експерт, зможе існувати й після 2015 року, проте, згідно з домовленістю, воно не повинне чинити перешкод іншим мовникам (цифровий та аналоговий сигнал за певних умов можуть перекривати один одного), а також не має права на захист від перешкод із боку інших мовників. Крім того, на думку Дейвіда Вуда, вже за кілька років придбати аналогове обладнання буде неможливо, адже все світове виробництво переорієнтовується на техніку, яка приймає лише цифровий сигнал.
 
Любов Церелунг, для «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11050
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду