Ганна Герман: «Впевнена на сто відсотків, що новим головою Держкомтелерадіо буде Едуард Прутнік»

12 Вересня 2006
18089
12 Вересня 2006
16:30

Ганна Герман: «Впевнена на сто відсотків, що новим головою Держкомтелерадіо буде Едуард Прутнік»

18089
Опозиція воліла б менш політичну кандидатуру, але Партія регіонів наполягає на власникові каналу НТН. На думку Герман, головним заняттям Прутніка на новій посаді буде роздержавлення ЗМІ.
Ганна Герман: «Впевнена на сто відсотків, що новим головою Держкомтелерадіо буде Едуард Прутнік»

Довгоочікувана відставка Івана Чижа таки відбулася. Пройшло майже три місяці після того, як він написав 26 червня свою першу заяву, де зазначав, що хоче піти за власним бажанням. І тільки сьогодні 12 вересня Верховна Рада України 387 голосами проголосувала за його відставку. Чутки щодо кандидатури народного депутата Едуарда Прутніка, власника каналу НТН та довіреної особи Януковича, почали поширюватись ще на минулому тижні. Якщо на запитання «Детектор медіа» щодо ставлення до відставки Івана Чижа політики зійшлися в поглядах, то щодо нової кандидатури думки розділилися: на провладні та опозиційні.

Андрій Шевченко, голова Комітету з питань свободи слова та інформації, народний депутат (БЮТ):

– Я просив фракцію Партії регіонів представити якусь менш політичну кандидатуру, але вони наполягають на кандидатурі Едуарда Прутніка. На моє переконання, головою Державного комітету телебачення і радіомовлення в Україні має бути обрана людина з професійного середовища, політично не заангажована. Але, на жаль, за процедурою – це кандидатура від правлячої коаліції, і ні Президент, ні опозиція не мають впливу на цей процес. Якщо в сесійній залі, скоріше за все, за Едуарда Прутніка назбирається 226 голосів, то на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформації дискусія буде цікавішою. Особисто я не голосуватиму за Прутніка.

Державний комітет телебачення і радіомовлення в Україні нарешті має стати більш сучасним, створити суспільне мовлення, а не бути дахом для дерибану державної власності.

Останні слова Івана Чижа з виступу у сесійній залі Верховної Ради щодо їхньої роботи по створенню суспільного мовлення просто здивували, інакше не скажеш. Щоб він не розповідав про свою роботу, роки Чижа на посаді голови завжди будуть асоціюватися з цензурою, «темниками», застоєм в системі державного телебачення і радіомовлення. Державний комітет телебачення і радіомовлення має жахливу репутацію і колосальну кризу довіри. Гадаю, новому голові комітету буде над чим працювати в плані створення суспільного мовлення, і не тільки.

Ганна Герман, перший заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформації:

– Фракція Партії регіонів представила для подання Прем’єр-міністру кандидатуру Едуарда Прутніка. Думаю, що вже цього тижня у нас буде новий голова Державного комітету телебачення і радіомовлення. Прутнік перспективний політик, хоча до кінця він ще не розкрився. Я буду агітувати за нього. Він зробив НТН незалежним збалансованим каналом, на який не давав «тиснути» навіть під час виборів. Якщо він зміг відстояти свободу слова на окремому телеканалі, то йому це вдасться і в масштабах країни. Щодо особистісних якостей, то Едуард Прутнік людина молода, ерудована, відважна, стильна, цікавиться всім новим, особливо новими технологіями. Гадаю, що після того, як наш кандидат виступить на Комітеті з питань свободи слова та інформації, то ті, хто був налаштований проти, віддадуть голоси за нього. Впевнена на сто відсотків, що наступним головою Державного комітету телебачення і радіомовлення в Україні стане Едуард Прутнік, так само, як ще рік назад була впевнена, що Віктор Янукович стане Прем’єр-міністром. Як голові Держкомітету панові Прутніку, на мою думку, в першу чергу доведеться займатися роздержавленням державних обласних та місцевих бездарних ЗМІ. У них треба вкладати капітал, робити їх такими, щоб журналісти не боялися сказати щось таке, що не подобається владі.

Олександр Турчинов, заступник голови фракції Блоку Юлії Тимошенко:

- Наша фракція ставиться до відставки Чижа позитивно, безумовно, він своє відслужив. Особисто я ніколи не бачив у ньому представника демократичних сил. Щодо нового голови Державного комітету з телебачення і радіомовлення в Україні, то навряд чи нова правляча коаліція призначить когось кращого за Чижа.

Лілія Григорович, член фракції блоку «Наша Україна»:

- Я і мої колеги по фракції поставилися до відставки Чижа спокійно. В світі все тече, все міняється. У нас було багато претензій до Чижа, але зняти нам його не вдавалося. Щодо нового кандидата на цю посаду Едуарда Прутніка, то не можу сказати, що більше зло пішло, а менше прийшло. Погоджуюсь з Андрієм Шевченком, що на цій посаді має бути менш політична, а більш професійна особа. Гадаю, що якщо правлячій коаліції потрібно, то вони нового голову оберуть швидко. Оскільки це креатура Партії регіонів, ми скоро побачимо нового голову Державного комітету з телебачення і радіомовлення в Україні.

Сергій Матвієнков, заступник голови фракції Соціалістичної партії:

– Мы голосовали за отставку Ивана Чижа. Это его собственное желание, и мы его поддержали. Думаю, что нового главу Госкомитета изберут очень быстро, поскольку радио- и телепространство не может быть пустым. Этот вакуум быстро заполнится, возможно, даже на следующей неделе.

Довідка «ТК»:  Едуарду Анатолійовичу Прутніку 33 роки. Він народився 15 січня 1973 року у місті Селидове Донецької області. У 1996 році закінчив Московський державний університет за спеціальністю "Економіка та управління виробництвом", у 2001 році здобув другу вищу освіту в Донецькому державному університеті за спеціальністю "Фінанси та кредит". Був депутатом Донецької обласної ради ІІІ скликання. Вважається "правою рукою" Віктора Януковича, був його радником за часів першого Прем'єрства. Очолював медійний департамент виборчого штабу Януковича під час президентських виборів 2004 року. Прутнік є власником телеканалу НТН. Також йому приписують контроль над низкою підприємств: "Український бізнес-банк", ВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Калінінська", ТзОВ "Восток-інвестпром", ТзОВ "Веспром", ТзОВ "Донбасінвестпром" та інші.

На фото - Едуард Прутнік.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18089
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду