«Не продаємося!»: У січні телеканали майже позбулися замовних матеріалів у новинах

14 Лютого 2008
3229
14 Лютого 2008
09:53

«Не продаємося!»: У січні телеканали майже позбулися замовних матеріалів у новинах

3229
Підсумки моніторингу теленовин.
«Не продаємося!»: У січні телеканали майже позбулися замовних матеріалів у новинах
«Детектор медіа» публікує прес-реліз журналістської ініціативи «Не продаємося!» за підсумками моніторингу основних випусків теленовин всеукраїнських каналів у січні. Результати січневого моніторингу свідчать про те, що замовних матеріалів у новинах відчутно поменшало. Проте,на думку редакції «ТК», темп «джинси», і не лише в новинах, а й у багатьох інших телевізійних програмах, потребує масштабної дискусії як в експертному середовищі, так і в ширшому колі не лише журналістів, але й споживачів інформації.
 
У січні матеріалів, які були зроблені з грубими порушеннями стандартів актуальності, значущості та збалансованості, але показані в основних випусках новин загальнонаціональних телеканалів, різко поменшало у порівнянні з попередніми місяцями.
 
Такими є висновки 4 незалежних експертів: Наталії Лигачової («Детектор медіа»), Вікторії Сюмар («Інститут масової інформації»), Тараса Шевченка («Інститут Медіа Права») та Віталія Максимова («Дело»).
 
Експерти дійшли цих висновків за результатами моніторингу теленовин 10 провідних телеканалів, що його проводить журналістська ініціатива «Не продаємося!», метою якої є викорінення замовних матеріалів на телебаченні.
 
Протягом січня експерти зафіксували лише 5 матеріалів, де явно порушувалися стандарти актуальності, значущості та збалансованості. У грудні 2007-го таких матеріалів було 20, у листопаді – 27.
 
У чиїх інтересах показано матеріал*
Скільки було показано
Влада Донецька
1
Енергоатом
1
Електроприлад
1
Власник Луганськтепловозу
1
Метінвест
1
 
*Розшифровки усіх матеріалів читайте тут.
 
«Це дуже приємна подія для всіх глядачів – різке зменшення кількості прихованої реклами, яку показують під виглядом новин. Ми вітаємо з цим досягненням усіх колег, адже це є в першу чергу їх перемогою, перемогою задля збереження стандартів професії», – сказала Вікторія Сюмар.
 
У праймових новинах 5 з 10 загальнонаціональних телеканалів не було зафіксовано жодного такого матеріалу.
 
Новини
Кількість сумнівних матеріалів
Підсумки на Ері о 23:00
2
События на Україні о 19:00
2
Вчасно на НТН о 19:00
1
Факти на ICTV о 18:45
0
ТСН на 1+1 о 19:30
0
Репортер на Новому о 19:00
0
Новини на Першому національному о 21:00
0
Час на 5 каналі о 21:00
0
Подробности на Інтері о 20:00
0
Вікна на СТБ о 22:00
0
 
«Варто підкреслити зникнення таких матеріалів з «Фактів» на ICTV, які у попередні місяці були одним з двох лідерів антирейтингу. Зокрема, випуски Олени Фроляк, яка у грудні очолила антирейтинг, у січні були повністю «чистими»», - зауважив Тарас Шевченко.
 
Ведучі
Кількість сумнівних матеріалів
Олена Кот
1
Руслан Поліщук
1
Олександр Мозговий
1
Марина Мазурак
1
Ростислав Сухачов
1
 
 «Тенденція є прекрасною, але моніторинг буде продовжено. Є ризики, що хвороба може знову повернутися», - додав Віталій Максимов.
 
«В лютому події навколо «Росукренерго» стали приводом для кричущої корпоративної «джинси» на телеканалі «Інтер», - сказала Наталія Лигачова. «Також ми всі розуміємо, що рекламні матеріали, зникаючи з новин, продовжують «життя» в інших програмах або у міжпрограмному продукті на різних телеканалах, де й надалі не позначаються як реклама. Це тема для відкритої дискусії журналістів, піарників та менеджерів, яку найближчим часом планує організувати «Детектор медіа»», - зауважила вона.
 
Кампанія проти замовних матеріалів «Не продаємося!» стартувала на початку листопада, коли кілька десятків телеведучих, редакторів та кореспондентів телеканалів зобов’язалися не подавати такі матеріали до ефіру.
 
«Не продаємося!» запровадила щоденний моніторинг основних випусків новин загальнонаціональних каналів. Метою моніторингу є виявлення замовних матеріалів.
 
Журналістська ініціатива «Не продаємося!».
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3229
Читайте також
21.11.2007 12:24
ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»
3 397
20.11.2007 19:49
Ірина Андрейченко, в.о. директора агентства «Радник»
11 161
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ввп
5886 дн. тому
добродії не {CENSORED} багато краще поміняйте назву свого проекту бо воно походить від дієслова украсти Русь було набагато краще і Московія всралася б просто не можна далі це споглядати бо все та тлі тирляння с московської труби відбуваєцця і всі роблять серйозний києвомогилянський вигляд що вони є виликими цабе а тільки ж з московської труби й живі Хоч бі пішли у лісополосу вербових дров нарубали й піч для понту протопили аби від москви на задежати Так ні... Чоловік гордий як пузир водний сказав Кліментій Зиновіїв А я вже мовчу і кахикаю через сухоти самі розбирайтеся з власним гемороєм національного шахрайства. що вже як хвіст випав і за вами по усіх світах волочицця
Муракам
5886 дн. тому
всі ці акції з непрозорими моніторингами - іграшки для ледачих та непрофесійних псевдожурналістів, типу отара довженка, які самі працювати не вміють, реалізуватися не можуть, а ще й когось навчати хочуть
lala
5888 дн. тому
Да на 5 канале что ни новость - прооранжевая заказуха.
хтось
5888 дн. тому
Зате який заказняк днями пройшов на 5-му каналі! Як мило було дивитись на пана Івченко, який малював схему зі злобними гоблінами, що пустили на наш ринок "Росукренерго". І "Мерседес", виявляється, він купував не за бюджетні гроші! Бо "Нафтогаз" не отримує з бюджету, а навпаки - перераховує туди кошти. Яка блискуча логіка! Яка блискуча програма каналу чесних новин!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду