Анонсування телеканалами власних програм у новинах є порушенням законодавства

23 Листопада 2007
31500
23 Листопада 2007
11:17

Анонсування телеканалами власних програм у новинах є порушенням законодавства

31500
Анонсування телеканалами власних програм у новинах є порушенням законодавства
Анонсування телеканалами власних програм у інформаційних випусках є порушенням законодавства України. Про це йдеться у статті юриста Інституту Масової Інформації Романа Головенка, який наводить як приклад такої практики сюжети про шоу «Танці з зірками» у програмі «ТСН» («1+1»).
 
«Сприймати подібні матеріали можна по-різному, проте закон доволі однозначно визначає: «Реклама  має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Реклама у теле- і радіопередачах, програмах повинна бути чітко відокремлена від інших програм, передач на їх початку і наприкінці за допомогою аудіо-, відео-,  комбінованих засобів, титрів, рекламного логотипу або коментарів ведучих з використанням слова "реклама"» (частини 1-2 статті 9 Закону України «Про рекламу»). Нагадаю, що за визначенням зі статті 1 того ж Закону рекламою є «інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару», - пише Роман Головенко.  Товаром, за його словами, є саме шоу, про яке йдеться у випусках новин; адже право показу цього шоу може бути продане іншому телеканалові, а «Студія «1+1» об’єктивно зацікавлена у високому рейтингу «Танців з зірками», аби отримати якомога більше грошей від реклами.
 
У разі, якщо розцінювати такі сюжети як анонси телепрограм,  слід зазначити, що Закон України «Про телебачення і радіомовлення» в частині другій статті 55 чітко зобов’язує транслювати такі анонси відповідно до вимог Закону України "Про рекламу".  
 
Автор наголошує, що «1+1» - лише приклад використання ефіру інформаційних програм для самореклами. Про інші подібні приклади йшлося у нещодавній публікації «ТК».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31500
Читайте також
06.12.2007 11:52
Евгений Минко
21 181
29.11.2007 09:57
Отар Довженко
29 873
16.11.2007 15:59
Отар Довженко
20 265
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду