detector.media
23.11.2007 11:17
Анонсування телеканалами власних програм у новинах є порушенням законодавства
Анонсування телеканалами власних програм у новинах є порушенням законодавства
Анонсування телеканалами власних програм у інформаційних випусках є порушенням законодавства України. Про це йдеться у статті юриста Інституту Масової Інформації Романа Головенка, який наводить як приклад такої практики сюжети про шоу «Танці з зірками» у програмі «ТСН» («1+1»).
 
«Сприймати подібні матеріали можна по-різному, проте закон доволі однозначно визначає: «Реклама  має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Реклама у теле- і радіопередачах, програмах повинна бути чітко відокремлена від інших програм, передач на їх початку і наприкінці за допомогою аудіо-, відео-,  комбінованих засобів, титрів, рекламного логотипу або коментарів ведучих з використанням слова "реклама"» (частини 1-2 статті 9 Закону України «Про рекламу»). Нагадаю, що за визначенням зі статті 1 того ж Закону рекламою є «інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару», - пише Роман Головенко.  Товаром, за його словами, є саме шоу, про яке йдеться у випусках новин; адже право показу цього шоу може бути продане іншому телеканалові, а «Студія «1+1» об’єктивно зацікавлена у високому рейтингу «Танців з зірками», аби отримати якомога більше грошей від реклами.
 
У разі, якщо розцінювати такі сюжети як анонси телепрограм,  слід зазначити, що Закон України «Про телебачення і радіомовлення» в частині другій статті 55 чітко зобов’язує транслювати такі анонси відповідно до вимог Закону України "Про рекламу".  
 
Автор наголошує, що «1+1» - лише приклад використання ефіру інформаційних програм для самореклами. Про інші подібні приклади йшлося у нещодавній публікації «ТК».
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY