Рудольф Кірнос (News One) отримав попередження за суперечки з Нацрадою

8 Листопада 2007
24383
8 Листопада 2007
16:16

Рудольф Кірнос (News One) отримав попередження за суперечки з Нацрадою

24383
Рудольф Кірнос (News One) отримав попередження за суперечки з Нацрадою
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення за результатами планової перевірки винесла попередження ТОВ «Новини 24 години» (супутниковий канал News One).
 
За словами першого заступника голови Національної ради Ігоря Куруса, моніторинг виявив порушення рекламного законодавства та ліцензійних зобов’язань. «Канал порушив норми 1 і 3 статті закону «Про рекламу». В його ефірі йшла не відбита реклама «Укрсиббанку». Також в ефірі є програми, які виходять російською мовою («Об’єктив», «Голос Америки»), хоча за умовами ліцензії компанія має вести стовідсоткове україномовне мовлення», - наголосив він на засіданні. 
 
Директор компанії Рудольф Кірнос переконував членів Нацради в тому, що реклама без заставки вийшла лише один раз, а  порушення ліцензійних зобов’язань щодо мови є несуттєвими: «Ми транслюємо програму «Час» у прямому ефірі, вона йде українською мовою. А програма «Об’єктив» - це більш доповнена версія програми, виходить російською мовою. Але її хронометраж - 30 хвилин. Це лише 2% від загального обсягу мовлення. Решта українська мова». 
 
Але далі керівник компанії наголосив на тому, що «ліцензія не може підміняти закон»: «У законі йдеться про те, що телекомпанії мають транслювати не менше 75% української мови. Давайте зробимо так: хоча ми ведемо стовідсоткове мовлення українською мовою, ми подамо на переліцензування і заявимо 75% української, і 25% іншої. Оскільки дуже часто прямі ефіри, які важливі для нашого глядача – наприклад, виступ Путіна, - йдуть російською мовою». 
 
На цю пропозицію виконавчий секретар Нацради Владислав Лясовський відповів, що виконання норм ліцензії не суперечить законодавству: «Закон каже, що ви маєте здійснювати своє мовлення відповідно до ліцензії». А голова Нацради Віталій Шевченко додав: «Одна справа, коли ви подасте свої пропозиції;  вони будуть розглянуті  - і невідомо, чи задоволені, оскільки, приймаючи рішення про видачу ліцензії, ми орієнтувались на інші ваші зобов’язання. А інша справа, коли ви приходите в Нацраду і кажете, що маєте право порушувати умови ліцензії». Ігор Курус зазначив, що це вже не перші порушення компанії, і порушення свідомі: «компанія, знаючи про свої ліцензійні зобов’язання, підписує договори на трансляцію російськомовних програм» 
 
Після цього Нацрада проголосувала за попередження ТОВ «Новини 24 години». На жаль, пан Кірнос категорично відмовився спілкуватися з «Детектор медіаю», звинувативши видання у тому, що воно «не захищає інтереси мовників», тому його реакція на це рішення залишилась невідомою.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24383
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду