Китай витісняє зі свого медіаринку іноземний продукт

12 Жовтня 2006
20344
12 Жовтня 2006
13:46

Китай витісняє зі свого медіаринку іноземний продукт

20344
Китай витісняє зі свого медіаринку іноземний продукт

На початку вересня в Китаї набула чинності заборона на показ іноземних мультфільмів у прайм-тайм. Цей крок свідчить про намагання китайської влади обмежити вплив зарубіжних медійних компаній і, відтак, зарубіжної поп-культури на китайську молодь. Однак, багато міжнародних компаній, що працюють на китайському ринку (потенціал якого є величезним), намагаються обійти обмеження різними способами і все ж закріпитись на ринку.

 

Ще у 2000 році Державне китайське управління з радіо, кіно і телебачення (SARFT) постановило, що всі закупівлі зарубіжного контенту повинні бути схвалені чиновниками перед виходом контенту в ефір, а телемовники повинні зменшити показ іноземних мультфільмів з метою запобігання домінуванню японських мультиплікаційних персонажів над китайськими. У 2004 році SARFT постановило, що не менше 60% мультфільмів, що виходять в ефір, мають бути китайськими. А на початку 2006 року було заборонено трансляцію дитячих шоу, у яких змішана анімація та реальний світ.

 

Самі китайські анімаційні студії цілком спроможні забезпечити достатньою кількістю нової якісної продукції анімаційний ринок країни. Так, цього року буде випущено рекордні 70 тисяч хвилин анімації, тоді як торішній показник становив 47,2 тисячі хвилин.

 

Іншою причиною такої політики Китаю у сфері медіа є бажання держави відійти від іміджу імпортера виключно мультиплікаційного продукту. Деякі експерти вже сьогодні вважають, що китайська продукція стає дедалі якіснішою, але відкритим залишається питання про її здатність конкурувати з міжнародними гравцями.

 

Незважаючи на запроваджені обмеження, міжнародні мовні компанії не бажають залишати китайський ринок, тому вони змінюють формат контенту, імпортованого ними в Китай. Наприклад, дитячий розважальний канал Nickelodeon, що належить медіа-корпорації Viacom, робить ставку на створення ігрових шоу разом із китайськими продакшн-студіями, відходячи від продажу анімаційного продукту на китайський ринок

 

Аби завоювати місцевий ринок, іноземним виробникам контенту слід змінити стратегію своєї діяльності, транслюючи, наприклад, свої розважальні програми в інший час замість прайм-тайму. До речі, у квітні 2006 року уряд повідомив, що більше не видаватиме ліцензії на видання в Китаї іноземних журналів. Це сталось після того, як із виходом першого ж номеру закрили китайську версію журналу Rolling Stone.

 

Media Resources Management

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20344
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду