Законопроєкт про медіа: без згадок про журналістські стандарти

4 Лютого 2020
1466
4 Лютого 2020
16:27

Законопроєкт про медіа: без згадок про журналістські стандарти

1466
Законопроєкт про медіа: без згадок про журналістські стандарти

Проєкту закону “Про медіа” бракує однієї важливої речі – захисту права глядачів і читачів на якісний новинний контент. Проблема в тому, що як у цьому законопроєкті, так і в альтернативному професійні стандарти журналістики згадано аж один раз, відповідальності за їхнє недотримання не передбачено жодної. Тобто окремим каналам у нас після ухвалення проєкту в такій редакції не буде жодних перешкод тупо хвалити й лобіювати лише одну ведмедячу (або припорошену) політсилу, виступаючи піар-службою олігарха та його політичних інтересів (що і зараз відбувається, але наразі це, принаймні формально, поза законом).

Що маємо в проєктах законів? Запровадження редакційних статутів на основі стандартів журналістики (ч. 4 ст. 36, хоча насправді там збита нумерація і це ч. 2 статті). Я не дуже розумію апелювання тих, чию увагу я вже на це звертав, до неефективності редстатутів у чинному законі, адже за їхнє недотримання немає відповідальності. Але якщо хтось запропонує інший варіант імплементації журстандартів – прошу дуже, не важливо якого кольору кішка... Мені ж вбачається, що просто необхідно запровадити відповідальність.

Що потрібно конкретно? Щонайменше запровадити відповідальність за:

а) невиконання редстатуту (практичну невідповідність контенту вимогам статуту);

б) відсутність редстатуту на каналі;

в) невідповідність редстатуту базовим вимогам журналістських стандартів.

Як би це могло виглядати в тексті законопроєкту? Відповідальність для лінійних медіа – це ст. 110 проєкту, тобто вона могла б бути доповнена:

  • в частині 2 (незначні порушення) – новим п. 5 (з подальшим зсувом нумерації) “невідповідність контенту лінійного медіа вимогам редакційного статуту”;
  • у частині 3 (значні порушення) – двома новими пунктами: “відсутність редакційного статуту в лінійного медіа” та “невідповідність редакційного статуту лінійного медіа хоча б одній із таких базових вимог журналістських стандартів: достовірність (правдивості інформації та посилання на її джерела), збалансованість та неупередженість подання інформації, відокремлення фактів від коментарів (включно з відсутністю редакційних / журналістських коментарів у новинах), повнота інформації. Відповідальність за це порушення застосовується за умови підтвердження такої невідповідності редакційного статуту висновком колегіального органу у сфері журналістської етики”.

Інакше я не розумію, навіщо ми щось там робимо в Незалежній медійній раді, якщо в новому законі не буде жодних обмежень для маніпуляцій у новинному контенті.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1466
Читайте також
28.01.2020 10:30
Тетяна Авдєєва
для «Детектора медіа»
6 637
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду