У законопроєкті «Про медіа» є небезпека зловживань чиновників погодженням інтерв’ю – експерти

У законопроєкті «Про медіа» є небезпека зловживань чиновників погодженням інтерв’ю – експерти

29 Січня 2020
2346
29 Січня 2020
11:38

У законопроєкті «Про медіа» є небезпека зловживань чиновників погодженням інтерв’ю – експерти

2346
Норма нового законопроєкту «Про медіа» про погодження інтерв’ю з посадовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування потребує доопрацювання. На цьому під час громадського обговорення законопроєекту наголошували журналісти та медіаюристи.
У законопроєкті «Про медіа» є небезпека зловживань чиновників погодженням інтерв’ю – експерти
У законопроєкті «Про медіа» є небезпека зловживань чиновників погодженням інтерв’ю – експерти

Зокрема, журналіст СТБ та Deutsche Welle Олег Климчук звернув увагу на те, що законопроєкт може створювати можливості до зловживань чиновників. Адже стаття 4, пункт 4 документу містить положення про попереднє погодження інтерв’ю посадових осіб: «Не допускається вимога попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються медіа, а також заборона поширення повідомлень і матеріалів з боку посадових осіб державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, політичних партій, крім випадків, коли посадова особа є автором поширюваної інформації чи дала інтерв'ю».

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров вважає, що ця норма створює небезпеку того, що «замість надання інформації про діяльність посадових осіб вимагатиметься погодження інформації про діяльність посадових осіб».

Медіаюристка Лабораторії цифрової безпеки Віта Володовська погодилася, що слід уточнити цю норму в законопроєкті.

Ці пропозиції, за словами учасників дискусії стосуються саме погоджень коментарів та інтерв’ю з посадовими особами. тоді як у випадку інших осіб ця норма відповідає положенням закону «Про авторське право та суміжні права». У цьому документі є норма про те що журналіст та особа, яка дає інтерв’ю, є співавторами.

Нагадаємо, що в парламенті минулого скликання був законопроект Сергія Лещенка, Мустафи Найєма та інших депутатів, який передбачав навпаки – скасувати в законодавстві норми щодо погодження інтерв’ю. Але його так і не ухвалили.

Нагадаємо, 27 грудня 2019 року група народних депутатів зареєструвала законопроект № 2693 «Про медіа». Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також членкиня Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба.

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

Центр демократії та верховенства права закликав профільний комітет Верховної Ради та парламент провести ефективне обговорення і розгляд поправок до законопроєкту про медіа з метою ухвалення якісного закону в першій половині 2020 року. Інтернет-асоціація України (ІнАУ) пропонувала парламентським комітетам повернути законопроєкт авторам на доопрацювання.

15 січня 2020 року група народних депутатів від фракції «Європейська солідарність» зареєструвала альтернативний проєкт закону «Про медіа» № 2693-1. Його авторами стали Микола Княжицький, Володимир В'ятрович, Софія Федина, Вікторія Сюмар, Володимир Ар'єв, Ірина Фріз, Олег Синютка та Іванна Климпуш-Цинцадзе.

17 січня комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт № 2693 «Про медіа». Альтернативний законопроєкт № 2693-1 теж винесуть на розгляд пленарного засідання Верховної Ради.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2346
Читайте також
04.02.2020 16:27
Роман Головенко, Інститут масової інформації
1 461
28.01.2020 10:30
Тетяна Авдєєва
для «Детектора медіа»
6 617
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
долой мафию!
1541 дн. тому
У нас весь народ 30 лет вводят в обман разговорами о рыночных реформах, после которых все станут богатыми и счастливыми. На самом деле происходит разграбление страны криминальными кланами. Но народу продолжают вешать на уши лапшу. И это самая большая ложь, это самая настоящая уркаганская информационная матрица. Весь народ погрузили в эту чёртову матрицу! Кто за этот обман ответит? В каком законе это будет написано? Ни в каком! Потому что марионеточная Верховная Рада никогда не примет закон, направленный против своих хозяев... Как зарождались украинские кланы: http://strelaua.com/index.php?option=com_content&view=article&id=19748:2020-01-24-21-25-11&catid=2:2010-01-21-20-27-57
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду