detector.media
04.02.2020 16:27
Законопроєкт про медіа: без згадок про журналістські стандарти

Проєкту закону “Про медіа” бракує однієї важливої речі – захисту права глядачів і читачів на якісний новинний контент. Проблема в тому, що як у цьому законопроєкті, так і в альтернативному професійні стандарти журналістики згадано аж один раз, відповідальності за їхнє недотримання не передбачено жодної. Тобто окремим каналам у нас після ухвалення проєкту в такій редакції не буде жодних перешкод тупо хвалити й лобіювати лише одну ведмедячу (або припорошену) політсилу, виступаючи піар-службою олігарха та його політичних інтересів (що і зараз відбувається, але наразі це, принаймні формально, поза законом).

Що маємо в проєктах законів? Запровадження редакційних статутів на основі стандартів журналістики (ч. 4 ст. 36, хоча насправді там збита нумерація і це ч. 2 статті). Я не дуже розумію апелювання тих, чию увагу я вже на це звертав, до неефективності редстатутів у чинному законі, адже за їхнє недотримання немає відповідальності. Але якщо хтось запропонує інший варіант імплементації журстандартів – прошу дуже, не важливо якого кольору кішка... Мені ж вбачається, що просто необхідно запровадити відповідальність.

Що потрібно конкретно? Щонайменше запровадити відповідальність за:

а) невиконання редстатуту (практичну невідповідність контенту вимогам статуту);

б) відсутність редстатуту на каналі;

в) невідповідність редстатуту базовим вимогам журналістських стандартів.

Як би це могло виглядати в тексті законопроєкту? Відповідальність для лінійних медіа – це ст. 110 проєкту, тобто вона могла б бути доповнена:

Інакше я не розумію, навіщо ми щось там робимо в Незалежній медійній раді, якщо в новому законі не буде жодних обмежень для маніпуляцій у новинному контенті.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY