«Політичне бл**ство». Огляд токшоу за 28 жовтня – 1 листопада 2019 року

«Політичне бл**ство». Огляд токшоу за 28 жовтня – 1 листопада 2019 року

3 Листопада 2019
2951
3 Листопада 2019
15:07

«Політичне бл**ство». Огляд токшоу за 28 жовтня – 1 листопада 2019 року

2951
Смакування скандалів тижня на каналах Медведчука, «промені покращення» на «1+1» та Роман Насіров у ролі критика корупції.
«Політичне бл**ство». Огляд токшоу за 28 жовтня – 1 листопада 2019 року
«Політичне бл**ство». Огляд токшоу за 28 жовтня – 1 листопада 2019 року

На тижні автори більшості токшоу говорили про розведення військ на Донбасі. При цьому телеканали Медведчука активно обговорювали і скандали за участі народних депутатів Богдана Яременка та Софії Федини, а  на роль «експертів» не гребували запрошувати навіть... Романа Насірова.

28 жовтня. «Свобода слова», ICTV

На запитання ведучого відповідали прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, лідерка фракції ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, співголова фракції «Європейської солідарності» Артур Герасимов, парламентарки Ірина Верещук («Слуга народу») та Інна Совсун («Голос»), заступник редактора інтернет-видання «НВ. Бізнес» Олег Гавриш, політкоментатори Сергій Биков, Володимир Фесенко та Петро Олещук. Разом шість чоловіків і три жінок.

Першим слово мав прем’єр Олексій Гончарук, якого вивели на прямий зв'язок зі студією з Маріуполя, де саме проходив інвестиційний форум «RE:think. Invest in Ukraine». Суть короткої промови глави Кабміну, присмаченої фразами на кшталт «Україна змінюється», «корупція і рейдерство підуть в історію», можна звести до загальної тези, яку очільник уряду повторює регулярно: країна буде успішною, варто лише трохи потерпіти.

Ведучий намагався повернути розмову до фактажу, запитавши, зокрема, про відхід з українського ринку British American Tobacco. На що Гончарук навіть дорікнув потужним інвесторам, бо, мовляв, «нерозумно їхати з країни, яка збирається зростати».

На запитання Вадима Карп’яка щодо сумнівних законів про діяльність ФОПів прем’єр вкотре наголосив, що держава не має наміру «знищувати ФОПів». Хоча тут напрошувалися запитання про щоденну звітність та касові апарати, за браком часу поставити їх спікеру ніхто не спромігся.

До честі авторів «Свободи слова» на ICTV, впродовж короткого включення Олексія Гончарука запитували тільки про посадову діяльність і не вдавалися до смакування (ймовірно, вигаданих) подробиць інтимного життя, як це минулого тижня робили на каналах Віктора Медведчука.

Хвалила потенціал України й лідерка «Батьківщини», котра мала слово наступною. Та тези виступу Юлії Тимошенко, як завжди, звелися до того, що недбальство влади нівелює можливості для процвітання нашої держави. Побіжно Тимошенко звинуватила Порошенка в тому, що за його каденції «придумали рейдерське захоплення газотранспортної системи». Натомість, чинного президента фракція «Батьківщини», за словами Тимошенко, підтримує.

У подальшому найяскравішим був студійний виступ співголови фракції «ЄС» Артура Герасимова. Відведений час він, як і на багатьох інших ефірах, використав для самопіару. Зокрема, вихваляючи команду Порошенка за рух до НАТО і ЄС, досягнення безвізу тощо. Коли ж народного депутата запитали про суперечливі слова колеги по фракції Софії Федини, сказані на адресу чинного президента, Герасимов перевів стрілки. І якщо інша представниця «ЄС», теж співголова фракції Ірина Геращенко, коментуючи ситуацію на погоджувальній раді ВРУ, посилалася на скандальний допис народного депутата «Слуги народу» Дубінського (який, щоправда, на той момент у Верховній Раді не працював. — Авт.), то Герасимов відбивався від питань про Федину, пригадуючи свіжіший приклад — виступ народного депутата Євгена Шевченка на російському токшоу.

– Шевченко на російському телебаченні виступив проти України, — казав неправду співголова фракції «ЄС».

– Але ж Софія Федина закликала до вбивства. Чи буде на це реакція фракції? — уточнив запитання ведучого Володимир Фесенко.

– Ми підтримаємо колегу… Бо то була відповідь на хамство, — провадив далі Герасимов.

У підсумку «Свобода слова» продовжує дотримуватися самостійно встановлених меж проєкту: коротка тривалість (знову трохи більше години), фахові спікери та ведучий, який не грає роль статиста, а ставить ґрунтовні запитання та вміло модерує студійну дискусію.

30 жовтня, «Український формат», NewsOne

На передмову цього разу завітала часта гостя «Українського формату» часів передвиборних кампаній — лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Промова політикині від інших її виступів у ЗМІ нічим не відрізнялася: зокрема, вона говорила про «унікальний шанс вийти з бідності» та критикувала ринок землі. Зокрема, за словами Тимошенко, «75 % українців проти продажу землі». Звідки дані, гостя не уточнила. Змовчала вона і про те, що наводила минулорічні цифри, тимчасом як тепер проти продажу землі виступає 52 % українців. Але так само не вперше спікерка нагадала, що «Батьківщина» не блокуватиме трибуну в Раді нового скликання, адже не перебуває в опозиції до більшості.

Ведучий тим часом згадав про активність політиків у соцмережах. За словами Юлії Тимошенко, на своїй сторінці вона пише сама, а також виступає проти використання ботів (що, судячи з досліджень, не схоже на правду).

Ішлося в етері і про електоральні симпатії киян. За словами Василя Голованова, серед претендентів на крісло очільника столиці «лідирують Віталій Кличко та Андрій Пальчевський». При цьому ведучий змовчав, що другу позицію, за даними КМІС, посідає ексочільник «недружнього» до «ОПЗЖ» телеканалу «1+1», народний депутат Олександр Ткаченко. Пальчевський — учасник мало не кожного токшоу на каналах Медведчука протягом останнього року.

Торкнувся ведучий і теми можливого прем’єрства Юлії Тимошенко навесні 2020-го, яка, мовляв, нині обговорюється. Тимошенко карт не розкривала, сказавши лише, що з новою командою завжди готова «ділитися досвідом».

Гуртову дискусію на NewsOne цього разу забезпечували екскерманич Закарпатської ОДА 2015–2019 років Геннадій Москаль, народні депутати й депутатки Ілля Кива, Олександр Качний, Нестор Шуфрич, Наталя Королевська (фракція «Опозиційна платформа — За життя»), Сергій Власенко (ВО «Батьківщина»), парламентарка 8-го скликання Надія Савченко, політичні коментатори Михайло Чаплига, Віктор Таран, Володимир Цибулько, Вадим Карасьов, Руслан Бортник, громадський діяч та екскандидат у народні депутати від «Слуги народу» Дмитро Співак, журналістка інтернет-видання «Страна.UA» Юлія Корзун та спецкореспондентка цього ж медіа, блогерка Олеся Медведєва, ексзаступниця голови АП часів Віктора Януковича, громадська діячка Марина Ставнійчук. Разом — одинадцять чоловіків та шість жінок.

Розпочали з обговорення ТСК щодо подій в Одесі 2 травня 2014 року, яку народні обранці так і не створили. На думку більшості гостей етеру, такі дії парламентарів — затягування процесу та небажання знайти винних. Народний депутат від «ОПЗЖ» Олександр Качний при цьому стверджував, що «разобраться в трагедии 2 мая — одно из обещаний Зеленского». Коли й де чинний президент давав таку обіцянку, вочевидь, знає тільки сам Качний.

Зайшлося і про розведення військ у Золотому. Пул симпатиків «ОПЗЖ» очікувано подію підтримав, за розведення висловилася навіть колишня бранка Кремля Надія Савченко. Звісно ж, тема була хорошим ґрунтом для студійних маніпуляцій. Зокрема, постійний гість «Українського формату» Дмитро Співак говорив, що невиплата пенсій на окупованих територіях означає, що влада вважає тамтешніх мешканців «людьми второго сорта».

Обговорили й висловлювання народної депутатки Софії Федини та волонтерки Марусі Звіробій на адресу президента Зеленського, за які проти учасниць інциденту вже відкрили кримінальну справу. Ведучий Василь Голованов наголосив: за погрозу на адресу першої особи держави фігурантки не мають жодних санкцій (бо правоохоронці підтвердили відкриття справи лише наприкінці тижня. — Авт.). Тоді як окремі блогери «сидять і за менше». В ролі одного з «невинно покараних» ведучий згадав скандального журналіста Руслана Коцабу. Того, що останній не лише закликав саботувати мобілізацію, а ще й активно співпрацював із російськими ЗМІ та навіть не соромився їздити в окупований Крим до відвертого сепаратиста Костянтина Долгова, ніхто із присутніх на етері не пригадав.

Що ж до інциденту з Фединою та Звіробій думки присутніх розділилися. Зокрема, народний депутат Власенко закликав владу реагувати у правовій площині, тоді як Москаль та Савченко переконували, що на цей виступ президенту реагувати негоже. Оливи у вогонь підлило відеовключення колишнього народного депутата-радикала Ігоря Мосійчука. Саме він днями поширив відео, на якому волонтерка Звіробій на початку війни закликає українців «говорити з Донбасом» (наразі пост недоступний. — Авт.). «Викривати» волонтерку Мосійчук брався й раніше.

В етері «Українського формату» ексрадикал різко критикував усіх: нинішню владу — за «прогинання» перед колишньою, Порошенка — за «загрозу нацбезпеці». Олені Самбул (справжнє ім’я Звіробій. — Авт.) же, за словами спікера, і взагалі варто «в Калинівці коровам хвости крутити».

Щоби встигнути обговорити всі «смажені» теми тижня, далі в етері «Українського формату» торкнулися скандального інтерв’ю журналіста Остапа Дроздова Яніні Соколовій. Звісно ж, позицію медійника розкритикували, а потому порцію обструкції від народної депутатки Королевської та громадської діячки Ставнійчук отримав і Порошенко за «риторику розколу суспільства».

Основний меседж, який у критиці Дроздова намагалися донести присутні симпатики «ОПЗЖ»: на окупованих територіях — такі ж українці, як на підконтрольних. Тож мають право й на шанобливе ставлення, і на всі українські соцвиплати.

Щоби контраст між «нормальними українцями» і «радикальними націоналістами» був іще відчутнішим, у студії також навели пряму мову журналіста Богдана Буткевича, шоумена Антона Мухарського та політикині Тетяни Чорновол, які в різний час закликали «відгородитися від окупованого Донбасу» та ізолювати тамтешніх мешканців. «П'ять років це толерувалося», — «піддавав жару» ведучий, натякаючи на попередню владу.

Традиційно для каналу Медведчука, його соратники мали на ефірі привілеї. Зокрема, коли хотів висловитися Нестор Шуфрич, ведучий спеціально зупинив дискусію, щоб народний депутат міг говорити без перешкод. Тоді як Наталя Королевська ще й використала майданчик для піару власної платформи «Жінки за мир», куди входить і інша гостя нинішнього етеру — Марина Ставнійчук.

31 жовтня, «Право на владу», «1+1»

До студії цього разу прийшов кабмінівський «десант»: прем’єр Олексій Гончарук, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, міністр інфраструктури Владислав Криклій, голова комітету ВР України з питань здоров'я нації Михайло Радуцький, президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер, інвестиційний банкір, генеральний директор та засновник інвестиційної компанії «Concorde Capital» Ігор Мазепа, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак, співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко, президент Української асоціації виробників електротехніки Олександр Громико, головний редактор інтернет-порталу «РБК-Україна» Сергій Щербина. Міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька вмикалася телефоном, а заступник голови Національної поліції України Вадим Троян — відеозв’язком. Разом одинадцять чоловіків та одна жінка.

«Якби ми говорили про інтимні переписки, вас перед екранами було б більше. Проте маємо говорити, як вибратися звідти, де зараз опинилася Україна», — сказала перед етером ведуча Наталія Мосейчук. Тож слово по черзі мали представники уряду, щоби в комфортній обстановці (бо політиків-критиків чинної влади на етері не було) доповісти, що чекає Україну найближчими роками. Скидалося на те, що можновладцям дали змогу хоч якось перебити численні скандали, які на тижні супроводжували «слуг народу».

Урядовці, як завжди, старалися. Прем’єр Гончарук, зокрема, зазначав, що уряду, якому «лише два місяці», важко подолати всі проблеми, залишені попередниками. Позитивним очільник кабміну бачить те, що «у нас чесний генпрокурор та чесний президент».

Випромінював позитив і міністр економрозвитку Милованов. Під час його виступу на студійний екран вивели відео автолюбителя, який проїхався новою автодорогою Запоріжжя — Маріуполь. Перебуваючи за кермом, водій, зокрема, сказав, що «прошлый президент ничего не сделал». Оптимістичною була і промова міністра інфраструктури Владислава Криклія. «Ми зробили 134 км дороги за 68 днів», — розповідав посадовець про згадану трасу, звертаючи увагу, що подібного, мовляв, за попередників не траплялося. Хоча й представники влади попередньої полюбляли хвалитися відремонтованими дорогами.

Анонсував міністр і платні дороги, а ще заспокоював присутніх, переконуючи, що відновлення Донбасу відбуватиметься не коштом рядових українців, а з репарацій РФ після повернення окупованих територій (що виглядає нереалістично. — Авт.).

Нахвалювали нову владну команду й інвестбанкир Мазепа та президент Української асоціації виробників електротехніки Громико. Тоді як обережні критики Юрій Романенко та Сергій Щербина були у студії в явній меншості.

Додати в етер позитиву, очевидно, мало і включення заступника голови Національної поліції Вадима Трояна. Він запевнив, що розведення військ йде за планом і без ексцесів.

Завершувати «мажорний» етер випало голові комітету ВР із питань здоров'я нації Михайлу Радуцькому, який розповів, що вже з нового року в Україні запрацює трансплантологія.

При цьому у «Праві на владу» вже не вперше не взяли до обговорення скандальні теми, пов’язані зі «слугами народу». Тож випуск був суцільно позитивним і комфортним для влади.

1 листопада, «Свобода слова Савіка Шустера», Україна

У студії зібралися заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, начальник Головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар, заступник начальника Генштабу ЗСУ Сергій Наєв, лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, народний депутат «Слуга народу», голова підкомітету держбезпеки та оборони Ірина Верещук, народний депутат від «Батьківщини» Іван Крулько, народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Нестор Шуфрич, головний редактор інтернет-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (2016–2019) Георгій Тука, лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький, боєць батальйону «Айдар» (2014–2015) Валентин Лихоліт (позивний «Батя»), сестри-волонтерки Зоряна та Катерина (прізвища сестер ведучий не назвав), президент Асоціації психіатрів України, колишній політв’язень Семен Глузман. Разом дванадцять чоловіків і три жінки.

Темою випуску було розведення військ. Хоча перші спікери біля центральних мікрофонів — заступник міністра Геращенко та очільник Головного слідчого управління СБУ Тиводар — доповідали у справі Катерини Гандзюк, яка померла 4 листопада 2018 року. Посадовці нагадали: виконавці замаху на життя активістки за ґратами, тоді як провадження по ймовірному замовнику злочину — голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру — нині зупинене.

Доповідати ж про стан розведення військ у Золотому до мікрофона запросили заступника начальника Генштабу ЗСУ Сергія Наєва (якого присутній у студії народний депутат Шуфрич тривалий час називав Найємом). І поки військовослужбовець розповідав про ситуацію на сході України, соратник Медведчука використав ефірний час для проросійських маніпуляцій. Зокрема, на думку Шуфрича, «ОБСЄ жодного разу не підтвердила присутність на сході російських військ». Хоча те, що військовослужбовці з Росії на Донбасі таки є, спостерігачі місії кілька разів підтверджували. Пізніше Шуфрич розповідав, що на сході України триває «конфликт между украинцами». Заперечувати намагався лише головред «Цензора» Юрій Бутусов.

Не обійшовся етер і без суперечок. Цього разу у звинуваченнях вправлялися лідер «Нацкорпусу» Білецький (противник розведення військ) та представники «Слуги народу» Арахамія та Верещук (прихильники). Ведучий у дискусію намагався не втручатися.

Святослав Вакарчук, критикуючи розведення сил, мовив загальними тезами про «зовнішнього ворога — Росію» та «внутрішню слабкість України». Як конкретно має діяти українська влада, політик так і не сказав. Вкотре важлива тема в етері проєкту була банально заговорена популістськими репліками та взаємними звинуваченнями політиків, які ведучий зупиняв дуже рідко і вкрай неохоче.

1 листопада, «Народ проти», ZIK

Цього разу в передмові проєкту участь взяла ексміністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш, проти якої нині триває досудове розслідування ГПУ. Гостями, які мали би ставити спікерці гострі запитання, а насправді підспівували їй, були політкоментатор Михайло Чаплига, журналісти Сергій Лямець та Юрій Молчанов, а також експерт із земельних питань Валентин Землянський (завсідники токшоу на каналах «112» та NewsOne).

Лукаш очікувано критикувала правоохоронні органи, які, мовляв, очолили люди, «далекие от желания установить законность». Дісталося від соратниці Януковича й іншим представникам влади, а також окремим активістам, яких гостя називала «соросятником». Натомість інші гості передмови співчутливо слухали спікерку, доповнюючи її палкий спіч питаннями на кшталт «как законно поставить этих активистов в стойло?» (Молчанов).

На гуртовій частині етеру, крім названих гостей, були народні депутати від «ОПЗЖ» Олександр Колтунович, від «Батьківщини» Олексій Кучеренко, народний депутат 7-8-го скликань Євген Балицький («ОПЗЖ»), парламентар 8-го скликання Олег Петренко (БПП), ведучий каналу «1+1» Євген Плінський, ексочільник Держфінслужби Роман Насіров, колишній заступник голови Дніпропетровської ОДА Святослав Олійник. Відеозв'язком вмикався екснародний депутат від РПЛ Ігор Мосійчук, телефоном — ексзаступник Насірова Костянтин Лікарчук. Резонери — народні депутати Максим Бужанський («Слуга народу») та Юрій Михальчишин. Спільно (без резонерів) — дванадцять чоловіків та одна жінка.

Перша тема дискусії стосувалася роботи ВРУ, а пару біля бар’єру склали народний депутат від «ОПЗЖ» Колтунович та політкоментатор Чаплига. Соратник Медведчука критикував більшість, відповідати за яку змушений був єдиний представник «Слуги народу» у програмі — Максим Бужанський. «Все парламенты были местами ссор», — відбивався резонер. Впадало в око й те, що представник «ОПЗЖ», виступаючи в токшоу Влащенко, не мав переваги, як це відбувається на проєктах «112» та NewsOne. Олександр Колтунович говорив на рівні з усіма, час від часу вислуховуючи критику з боку інших гостей, яку ведуча не зупиняла.

Жару дискусії піддав екссоратник Ляшка Ігор Мосійчук, який щиро вважає «Народ проти» проукраїнською програмою. Роботу більшості він назвав «політичним блядством» (за що отримав зауваження від Влащенко), а волонтерку Звіробій, яка агресивно висловлювалася на адресу президента, — «невмєняшкою».

Битва резонерів цього разу знову стала своєрідним майданчиком для пропаганди поглядів Макса Бужанського. Він, опонуючи Юрію Михальчишину, говорив, зокрема, що «в Украине слишком много Галичины» чи «Галичина повторно пытается выйти из СССР».

Другою темою для обговорення гостей стало розведення військ на Донбасі. Опонували один одному народні депутати 8-го скликання Петренко (висуванець БПП) та Балицький (представник «ОПЗЖ»). У дискусії очікувано домінували тези про правильність такого кроку. Адже, за словами Євгена Балицького, «Украине выгодно разведение», а також «мы должны их (мешканців окупованих територій. — Авт.) простить», бо вони, мовляв, «относятся к нам гораздо лучше, чем мы к ним». Єдиним опонентом таким тезам був екснародний депутат Олег Петренко, якому вкрай важко було перекричати інших гостей етеру.

Завершальною темою випуску автори взяли стан справ на митниці. До бар’єру стали ведучий «Грошей» на «1+1» Євген Плінський та ексочільник ДФС Роман Насіров. «Нефьодов (голова Державної митної служби. — Авт.) прийти відмовився», — повідомила Влащенко. В цей час обидва «опоненти» критикували митницю за значні об’єми контрабанди, що йдуть через державний кордон.

Насіров виглядав впевненим у собі критиком системи. Хоча ще нещодавно не просто був її гвинтиком, а й мав звинувачення в масштабній корупції. Однак такий потужний бекґраунд запрошенню Насірова на етер в якості критика не завадив.

1 листопада, «Ехо України», Прямий канал

Гостями проєкту стали народний депутат Дмитро Лубінець («За майбутнє»), Юлія Клименко («Голос»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), парламентарі 8-го скликання Ганна Гопко («Самопоміч»), Юрій Мирошниченко («ОПЗЖ»), Андрій Іллєнко («Свобода»), Дмитро Лінько (РПЛ), політкоментатор Віктор Уколов, ветеран АТО Павло Білоус. Спільно вісім чоловіків та одна жінка. Говорили про розведення військ, візит Ради НАТО до України, скандали в Раді та інше.

1 листопада, «Протистояння», NewsOne

Гості етеру — народні депутати Нестор Шуфрич, Олександр Качний, Микола Скорик, Ілля Кива (фракція «Опозиційна платформа — За життя»), Вадим Івченко (ВО «Батьківщина»), політтехнолог Дмитро Раїмов, політкоментатори Ростислав Балабан, Валентин Гладких, Кирило Молчанов, Тарас Загородний, Антон Фінько, парламентарі попередніх скликань Віталій Купрій, Віталій Журавський, Михайло Опанащенко, Сергій Рудик. Разом п'ятнадцять чоловіків та жодної жінки.

Говорили про скандали у ВРУ, розведення військ тощо, рух України до НАТО тощо.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2951
Читайте також
25.11.2019 12:00
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
1 950
28.10.2019 10:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
4 012
07.10.2019 14:26
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
2 808
17.09.2019 19:56
Ярослав Зубченко
для «Детектора медіа»
3 253
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду