«Попугайчики». Огляд ток-шоу за 6-10 травня 2019 року

«Попугайчики». Огляд ток-шоу за 6-10 травня 2019 року

12 Травня 2019
3798
12 Травня 2019
12:25

«Попугайчики». Огляд ток-шоу за 6-10 травня 2019 року

3798
Перемога чи примирення, Зеленський проти парламенту та кадрова активність Порошенка.
«Попугайчики». Огляд ток-шоу за 6-10 травня 2019 року
«Попугайчики». Огляд ток-шоу за 6-10 травня 2019 року

На тижні на ICTV знову не було «Свободи слова», а на «1+1» — «Права на владу». Тоді як в ефірах телеканалів Віктора Медведчука гості ламали списи довкола 8-9 травня та мовного питання, на «Прямому» традиційно ганили Зеленського, а на ZIK згадували про громадянську війну.    

7 травня. «Пульс», «112 Україна»

У студію до Володимира Полуєва, який цього разу вів програму сам, прийшли: нардепи Нестор Шуфрич («Опозиційна платформа — За життя»), Дмитро Лінько (Радикальна партія Ляшка), Олег Барна («Блок Петра Порошенка»), кандидат політичних наук Ростислав Балабан, політкоментатори Руслан Бортник, Вадим Карасьов та Олександр Солонтай, лідер СПУ Ілля Кива, громадський діяч Тарас Шкітер (титрований як «журналіст») та радник Володимира Зеленського Дмитро Разумков. 

Разом 10 чоловіків. Ключовою темою ефіру стали прийдешні свята та пам’ятні дні. Кожен із гостей трактував День пам’яті і примирення та День Перемоги на власний розсуд. Найбільш емоційним (з присмаком популізму) стосовно 9 травня був Нестор Шуфрич.

«Руки бы обломал тому, кто посягнул на этот святой день», — супив брови нардеп.

«Это была расовая война. И нам надо праздновать именно 9-го», — гнув схожу лінію політкоментатор Вадим Карасьов. «Это — величайший праздник в истории!» — казав лідер СПУ Ілля Кива. Лише соратник Ляшка, нардеп Дмитро Лінько відзначив, що «на 9 травня безбожно паразитують проросійські сили».

«Европа нам навязала нарратив о примирении, а мы, как попугайчики, повторяем», — не здавався Вадим Карасьов. «Мы Западную Украину получили всю после победы», — зайшовся Ілля Кива. «Коли заснували День пам’яті і примирення? Не знаєш? Двійка», — екзаменував політичних опонентів Нестор Шуфрич.  «Что такое «Бессмертный полк»? Приходят реальные родственники тех, кто воевал», — відстоював честь акції нардеп. Хоча, як відомо, часто учасники ходи не знають, чиї портрети несуть.

«Раніше не згадували про воїнів УПА, тепер почали відкидати солдат Червоної Армії», — додав маніпуляцій ведучий Полуєв. А Вадим Карасьов спробував пояснити, чим режим Сталіна був кращим за нацистський.

Ведучий запропонував політичним опонентам потиснути руки. На заклик відгукнулися Кива, Шуфрич та Лінько, тоді як Барна залишився сидіти у кріслі. «Наши дискуссии не бесполезны», — нахваляв програму частий її гість Карасьов. Незабаром ведучий згадав про нещодавню поїздку Нестора Шуфрича до Криму й запитав у гостя, чи спілкувався той з місцевими мешканцями, ані словом не згадавши, що український політик відвідав окуповану територію. Далі на запитання Іллі Киви, чи є 9 травня святом для нього особисто, Володимир Полуєв відповів ствердно.

Не менш гаряче у студії «Пульсу» було й при обговоренні другої теми — інавгурації новообраного президента.

«Соромно за Верховну Раду», — відразу піддав жару нардеп Шуфрич.

Є (у команди Зеленського — Авт.) схема повної узурпації влади, — пояснював затягування інавгурації нардеп від БПП Олег Барна.

А коли у 2014 році Петро Порошенко, ставши президентом, розпустив парламент, а у новому скликанні отримав більшість, не було узурпації? — поцікавився ведучий. На що так і не отримав чіткої відповіді.

Коли зайшлося про інавгурацію та ймовірний розпуск ВРУ, Олег Барна пожвавився й почав то хвалити Петра Порошенка як успішного головнокомандувача та того, хто відродив армію, то звинувачувати політичних опонентів у нечесній грі.

Іловайський котел організований Корбаном і Коломойським, — казав Барна.

Вы — воры, негодяи и насильники, — у звичній для себе манері опонував Ілля Кива. Пересварка гостей ледь не переросла у бійку; спаринг двох кремезних політиків зупинив ведучий.

Тим часом представник ОПЗЖ Нестор Шуфрич запитав Дмитра Разумкова, як Володимир Зеленський планує досягати миру на Донбасі та чому змовчав 2 травня, коли була п’ята річниця трагічних подій в Одесі. Радник новообраного президента наголосив, що «альтернативы Минску сегодня нет». А от позиція Зеленського стосовно 2 травня йому невідома.

Чи буде Зеленський звільняти людей, призначених Порошенком? — поцікавився ведучий, згадавши неймовірну кадрову активність чинного президента за останні дні.

Зеленский не пойдет на нарушение закона, — розмито відповів Разумков.

«Український народ вже чекає від вас пенсій по тисячі доларів і зарплат вчителів по 4», — відверто маніпулював нардеп Барна.

Згадали й про спілкування новообраного президента зі ЗМІ. Разумков сказав, що зустріч Зеленського з журналістами має відбутися до інавгурації. Що ж до розмов з олігархами, то станом на 8 травня, за словами радника, Зеленський зустрічався лише з Віктором Пінчуком.

8 травня. «Український формат», NewsOne

Участь у «Передмові» цього разу взяв Нестор Шуфрич. Соратник Віктора Медведчука вкотре наголосив на важливості святкування Дня Перемоги.

«Мне стыдно, что мы смешали все это», — говорив політик про традиції відзначення Дня пам’яті і примирення перед Днем Перемоги над нацизмом.

Анонсував Шуфрич і пісню, яку виконав 9 травня у святковому концерті на тому ж таки NewsOne. Як і на «Пульсі» напередодні, в ефірі «Українського формату» згадали про травневий відпочинок Шуфрича в окупованому Криму. Як і колега Полуєв, ведучий Василь Голованов жодним чином не піддавав сумніву моральність візиту політика на окуповану територію.

«Я видел, как там строится крымско-татарский культурный центр», — нахвалював окупаційну владу півострова нардеп. Нестор Шуфрич навіть наголосив, що звернеться керівництва прикордонної служби РФ з проханням спростити перетин російських пунктів пропуску в Криму для авто на українських номерах.

Чи давали вам гарантії безпеки? — поцікавився у гостя ведучий.

Мой приезд был сюрпризом даже для моих друзей, — відповів Шуфрич.

Коли мова зайшла про роздачу російських паспортів в окупованій частині Донеччини та Луганщини, Нестор Шуфрич перевів розмову у площину бездіяльності чинної влади щодо повернення окупованих територій та підтримки тамтешніх мешканців. А кадрову активність Порошенка останніми днями нардеп від ОПЗЖ вважає «дембельским аккордом».

У першій гуртовій частині до студії  NewsOne прийшли громадський діяч Дмитро Співак, лідер СПУ Ілля Кива, політкоментатори Ігор Рейтерович, Михайло Чаплига та Володимир Цибулько, екс-генпрокурор України Святослав Піскун, політтехнолог Дмитро Раімов, нардеп від ОПЗЖ Василь Німченко, головред «РБК-Україна» Сергій Щербина, який зрідка виходив до мікрофону.

Говорили про прийдешні свята. Спершу всіх полеглих у Другій світовій вшанували хвилиною мовчання. Потому гості почали говорити, багато й не завжди змістовно.

Розпочав постпред ОПЗЖ в ефірах ток-шоу Василь Німченко. Фірмовою для себе ламаною російською з відчутним українським акцентом нардеп почав озвучувати проросійські тези.

Что плохого в коммунизме? — запитував Німченко.

Это пропаганда коммунизма, — опонував йому Раімов.

Комуністична ідеологія не заборонена, — відстоював свободи Німченка Михайло Чаплига.

Суперечки того вечора стосувалися й дати вшанування загиблих та відзначення перемоги.

Дата не имеет значения. Важна суть. Война была неоднозначная, — говорив Дмитро Раімов.

Дата — это традиции, — сперечався Дмитро Співак.

Ми повіддавали все, що будували, — згадував втрачену радянську міць України Чаплига.

Спокійніше у студії стало, коли зайшлося про кадрові ротації, що їх останніми днями проводить Петро Порошенко. На думку Василя Німченка, чинний президент, призначаючи людей на військові посади, хоче зняти з себе відповідальність за невдалі військові операції. «Это агония» — підсумував нардеп від ОПЗЖ.

Президент позбавляє Зеленського кадрового ресурсу, — припустив політкоментатор Чаплига.

Он трудоустраивает преданных и прячет нашкодивших, — додав громадський діяч Співак.

Кива пішов ще далі, та коли назвав Порошенка «эта сволочь», отримав зауваження від ведучого.

То есть, заградотряды в войну — это было нормально, а вот ошибки Порошенко — нет? — ловив логічне зерно у промовах Киви політтехнолог Раімов.

Заградотряды на войне нужны были для дисциплины, а вот воровать у армии — мародерство, — відповів Ілля Кива. Додавши, що Порошенка мають судити за виведення коштів в офшори.

Де докази, що Порошенко виводив кошти? — захищав честь чинного президента прихильний до нього політкоментатор Цибулько.

Коли ж мова пішла про членів команди Порошенка, які, на кшталт Луценка, не поспішають залишати посади, Дмитро Співак закликав соратників чинного президента: «Будьте мужиками, уйдите с президентом».

У другій частині «Українського формату» в ефірі залишились Дмитро Співак, Ілля Кива та Володимир Цибулько, до яких доєдналися політкоментатор Вадим Карасьов, народні депутати: Нестор Шуфрич (ОПЗЖ) та Сергій Шахов («Наш край»), радник Зеленського Дмитро Разумков, екс-нардеп Василь Горбаль та журналіст Віктор Майстренко, який виходив до мікрофону.

Загалом, участь у програмі взяли 15 чоловіків. У другій частині «Українського формату» обговорювали затягування Верховною Радою інавгурації президента Зеленського.

«Верховная Рада должна доработать (це питання — Авт.)» — сказав Вадим Карасьов. Як і в ефірі «Пульсу» наголосивши, що нічого страшного у відтермінуванні інавгурації не бачить. Навівши у приклад приведення до присяги Дональда Трампа, яке сталося через 2,5 місяці після перемоги того на виборах президента США.

Дмитро Разумков, у свою чергу, відповідаючи на питання ведучого, сказав, що кадрові призначення не будуть озвучені в момент інавгурації. Зокрема й зважаючи на питання національної безпеки.

Мы в состоянии открытого конфликта, — говорив Разумков.

З ким? — зробив дивне уточнення ведучий.

С Российской Федерацией, — відповів гість, який вочевидь не поділяє поглядів Ігоря Коломойського щодо «громадянського конфлікту».

Коли знову згадали кадрові призначення Порошенка останніх днів, нардеп Нестор Шуфрич, звертаючись до чинного президента, сказав: «Угомонись», «Ты еще газуешь с кадрами».

На питання ж політкоментатора Цибулька щодо того, які саме «фішечки» готує команда Зеленського на інавгурацію, радник новообраного президента відповіді не дав.

Коли ж наприкінці програми знову зайшлося про те, коли відзначати завершення Другої світової, Вадим Карасьов повторив тези, сказані напередодні в ефірі «112 Україна». Зокрема, про те, що Україні «нужен День Победы» та «без 45 года не было бы 91-го и такой большой Украины».

10 травня, «Ехо України», Прямий канал

У студії Прямого були нардепи Олександр Бригинець (БПП), Тетяна Чорновол («Народний фронт»), Олександр Долженков («Опозиційний блок»), Борислав Береза та Остап Єднак (позафракційні), письменник Володимир Яворівський, заступник МТОТ Георгій Тука, екс-міністр економіки України Віктор Суслов, політкоментатор Тарас Чорновіл та політтехнолог Тарас Загородній. Разом 9 чоловіків та одна жінка.

Розпочалася програма з самовихваляння Матвія Ганапольського. «Тільки ми відкрили ток-шоу, їх відразу стало багато», «ми посідаємо друге-третє місця». Серед якої аудиторії та за яким рейтингом, ведучий не уточнив.

Обговорили інавгурацію новообраного президента та його дії впродовж перших 100 днів каденції. Від прихильників чинного президента в бік нового очікувано полетіли критичні стріли.

«Команду Зеленського цікавить шоу», — казав Тарас Чорновіл. Додаючи, що на парламентських виборах нова команда свідомо «віддасть Схід» на поталу проросійським силам.

Коли ж слово взяв представник фракції «Опоблоку» Долженков, то вже за кілька секунд наштовхнувся на гострі зауваження ведучого.

Президент ничего не сделал за эти пять лет, — почав опозиціонер.

Хотите прийти еще раз? Не делайте политических заявлений! — різко перервав гостя Ганапольський. Проте чому так, і чим критичні слова в бік Порошенка відрізняються від критики Зеленського, яка у студії Прямого лунає регулярно, ведучий уточнювати не став.

Далі Долженков та Береза зійшлися на думці, що депутати нинішнього скликання не надто переймаються можливим розпуском парламенту. Тоді Чорновол сказала, що «зелений Зеленський» може знизити тарифи, скориставшись підзвітними йому АМКУ та НКРЕКП.

У цей час Матвій Ганапольський робив нічим не обґрунтовані висновки, що «за Зеленського проголосувало не 73%, бо був протестний електорат, а 30». Тоді як нардеп від БПП Бригінець переконував, що Зеленський — це «проект дестабілізації України», а політкоментатор Чорновіл, теж прихильний до чинної влади, висловлював згоду з цією думкою.

Потому у студії знову зчинилася чергова суперечка між «опоблоківцем» Долженковим та ведучим Ганапольським, який уперто ігнорував бажання нардепа висловитися.

Вы злой. Сидите, как будто здесь все враги, — іронізував над гостем ведучий.

Вы неадекватно реагируете. Буду считать это предвзятостью, — відбивався Долженков.

Комментируйте, — зрештою здався Ганапольський.

Надалі, коментуючи можливість гостей висловлюватися в ефірі програми, ведучий наголосив, що Прямий — «це не NewsOne і не Наш». Хоча свого часу Ганапольський тривалий час працював на NewsOne, коли його власником був Євгеній Мураєв, який зараз володіє «Нашим».

Потому у студії знову, як і у попередніх випусках, стався режисерський казус. Ведучого ніхто не повідомив про останнє відеозвернення Зеленського до президента та Верховної Ради. Хоча «Ехо України» вийшло в ефір о 19:30, а ролик новообраного президента з’явився на сторінці «Команда Зеленського» ще о 18:36.  

«Чому я про це (відео — Авт.) взнаю від гостя?», — гримав на режисерську групу ведучий, коли про відеоролик йому розповів нардеп Береза.

Перегляд відео оживив критичну дискусію: ображені прихильники Порошенка, що становили більшість гостей, шпетили Зеленського за самовпевненість і неповагу до парламенту.

Зате режисери швидко виправилися: щойно на екрані завершилося звернення новообраного президента, Ганапольський зачитав відповідь від Адміністрації Порошенка. Проте гості, заходившись критикувати Зеленського, відповідь АП майже не обговорювали.

«Він почав з маніпуляцій», — сварив новообраного президента Борислав Береза. «Він дає сигнал Заходу… щодо політичної кризи», — коментував напружені стосунки між Зеленським і чинним парламентом нардеп Єднак.

Екс-міністр економіки Віктор Суслов критично відгукнувся про кадрові призначення Порошенка в останні тижні каденції.

Хіба це протизаконно? Він мав телефонувати Зеленському? — парирував Ганапольський.

Та й взагалі, 3/4 призначень — прерогатива Кабміну, — нервував Тарас Чорновіл.

Згадався анекдот про «Все в говне, а я — в белом», — висміював Зеленського Георгій Тука.

«Можливо, його (Зеленського — Авт.) нацькували (записати звернення — Авт.) ті, хто біля нього?» — повернувся до відео ведучий.

Потому зайшлося про парламентські вибори та про те, хто, на думку гостей, сформує ВРУ нового скликання. «Команда Зеленського вже підготувала указ про розпуск парламенту», — тряс Матвій Ганапольський роздруківками статті «Дзеркала тижня».

Очікувано, що присутні у студії нардепи були проти дочасного розпуску ВРУ. Критикував чинну владу, у тому числі й представлену у парламенті, тільки все той же Віктор Суслов.

В цей час в ефірі «Еха України» ведучий попросив проголосувати телеглядачів, «за» ті чи «проти» розпуску ВРУ. 85% аудиторії Прямого відповіли на запитання негативно.

«У глядачів є звіряче бажання стабільності», — коментував результати Ганапольський.

Наприкінці програми у студії пішла мова про те, що роблять кандидати у нардепи, аби сподобатися виборцям. У сюжеті до обговорення показали заняття у тренажерній залі Володимира Зеленського та екс-прем’єра Арсенія Яценюка та навели коментарі експертів, які розповідали, що «Зеленський зробив образ свого хлопця», а його електоральному ядру — молоді 18-25 років — «важливіша картинка, ніж сутність». «Це дуже справедливий сюжет», — похвалив колег Матвій Ганапольський.

10 травня, «Народ проти», ZIK

До студії каналу  ZIK прийшли маркетолог Дмитро Розенфельд, громадський діяч та журналіст Василь Апасов, нардепи: від «Опоблоку» — Олександр Долженков, Андрій Антонищак (БПП), лідер партії «Союз лівих сил» Василь Волга, народний артист України Юрій Рибчинський, кінорежисер Олександр Муратов, дитяча письменниця та активна поборниця української мови Лариса Ніцой, журналіст Роман Реведжук, політкоментатор Валентин Гладких, екс-боєць полку «Азов» Данило Яковлев, Герой України, політичний діяч Степан Хмара та екс-очільник СБУ часів Кучми Ігор Смешко. Відеозв’язком долучився нардеп Юрій Шухевич (РПЛ), телефоном — мер Харкова Геннадій Кернес. Резонували, як завжди, Макс Бужанський та Юрій Михальчишин. Разом гостей — 14 чоловіків та одна жінка.

Першу пару склали народний артист Юрій Рибчинський та кінорежисер Олександр Муратов. Зайшлося про відзначення Дня пам’яті і примирення та Дня Перемоги над нацизмом. Щоправда, діячі культури не є опонентами, тому суперечки не вийшло. Дискутували інші гості студії.

– Може, якщо ви так вболіваєте за визволителів, роздати їм мільйони гривень, передбачені на фінансування політичних партій? — звернувся до присутніх нардепів ветеран Данило Яковлев.

– Финансирование партий — решение коалиции, — відхрещувався «опоблоківець» Долженков.

Коли до розмови телефоном долучився очільник Харкова Кернес, ведуча запитала його про бажання перейменувати проспект Григоренка на Маршала Жукова, як було до декомунізації.

– Чому ж ви не протестували проти перейменування, підтримані Порошенком, раніше? — запитала посадовця ведуча.

– Я проспект не переименовывал. Но есть петиция, которую я обязан рассмотреть, — виправдовувався очільник Харкова.

На прохання ж прокоментувати позицію керівника Інституту національної пам’яті, який пригрозив Кернесу кримінальним переслідуванням, останній відповів, що «у Вятровича — нацистские методы: тюрьма, тюрьма». Хоча й згадав, що підтримав на виборах Порошенка, як досвідченого політика.

Макс Бужанський стверджував, що «в результате войны Украина приобрела 28% территории», а «Советский Союз деоккупировал Западную Украину». Опонував йому митець Рибчинський, відзначивши, що «Сталін і Гітлер — дві руки одного монстра». Сварку вчасно зупинила ведуча.

Другу пару опонентів сформували письменниця Лариса Ніцой та Василь Волга, якого давно не було помітно у медіапросторі. Йшлося про п’ять років війни з Росією. Волга залишився вірним ідеології «русского мира». Наголошуючи, що, як офіцер, давав присягу СРСР, та закликаючи не розділяти наші народи.

– Нас розділяє купка ліваків, — у фірмовому стилі опонувала Лариса Ніцой.

– Леваки восстановили экономику, — парирував Василь Волга.

Присутній у студії Степан Хмара наголосив на загрозі національній безпеці, яку несуть проросійські сили. Відзначивши, що «Медведчук і його колеги мають бути ув’язнені».

«На Донбасі ллється кров через вас», — звернувся до Василя Волги журналіст Реведжук, закликавши проросійського політика «перестати бути політичною проституткою». Щоправда, патріотичні промови гостя виглядають нещирими, якщо пригадати його поїздку на окуповані території у 2014 році і висловлювання в інтерв’ю російським ЗМІ.

А от на запитання ветерана Яковлева «Чий Крим?» лідер «Союзу лівих сил» відповів: «Смотря как посмотреть». Щоправда, додавши, що за законом півострів — український.

«Ця влада — слабка, бо неспроможна захищати українців», — зверталася до студії Ніцой. «Вы все — подлецы и негодяи», — виніс вирок присутнім можновладцям ветеран війни на Донбасі, який сидів у глядацькій залі. «Громадянська війна йде не на передовій, а тут, у студії», —зауважив Юрій Рибчинський.

Третю пару опонентів сформували нардепи Долженков з «Опоблоку» та Антонищак із БПП. І хоча спершу зайшлося про мовний закон, суперечка парламентарів скотилася до взаємних звинувачень у тому, хто і що зробив за нинішньої каденції.

«Може, варто назвати ваше ток-шоу "Народ разом"?» — знижував напругу у студії Ігор Смешко. А режисер Олександр Муратов, згадуючи українську владу, зауважив, що «до нашого берега що не припливе: як не лайно, то тріска».

На завершення ж програми резонери Михальчишин та Бужанський, думки яких щодо Другої Світової кардинально різняться, потиснули один одному руки.

10 травня, «Протистояння», NewsOne

Протистояли одне одному цього вечора політкоментатори Василь Вакаров, Руслан Бортник, Валерій Димов, Олег Волошин, композитор Олександр Ягольник, екс-голова Київської ОДА (який ледь не оселився у студії NewsOne, з’являючись у кожному ток-шоу) Олександр Горган, нардепи: від ОПЗЖ — Василь Німченко, від «Батьківщини» — Сергій Власенко, позафракційний Дмитро Добродомов та представник фракції РПЛ Дмитро Лінько, лідер СПУ Ілля Кива (який теж майже не пропускає ефіри ток-шоу на каналі), політтехнолог Сергій Гайдай, експертка з міжнародних питань Ірина Верещук, Разом — 14 чоловіків.

У першій частині проекту говорили, чи розпустить новий президент старий парламент?

У другій частині йшлося про те, хто саме має вирішити мовне питання — Порошенко чи Зеленський?

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3798
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду