«Вонючий пиар». Огляд ток-шоу за 10–16 грудня 2018 року

«Вонючий пиар». Огляд ток-шоу за 10–16 грудня 2018 року

17 Грудня 2018
5195
17 Грудня 2018
15:16

«Вонючий пиар». Огляд ток-шоу за 10–16 грудня 2018 року

5195
Рішуча Тимошенко на «1+1», Каплін, який хоче побити Смілянського, та дедалі відвертіші дифірамби на адресу Порошенка від Ганапольського.
«Вонючий пиар». Огляд ток-шоу за 10–16 грудня 2018 року
«Вонючий пиар». Огляд ток-шоу за 10–16 грудня 2018 року

«Бліц — це коли коротко». Визначення терміна «бліц» довелося нагадувати ведучим ток-шоу «Пульс», які благали гостей висловлюватися коротко (але марно). На ICTV намагалися повернути в ефір дискусію, а на Прямому каналі неприховано піарили Петра Порошенка, побіжно критикуючи його опонентів.

10 грудня. «Свобода слова», ICTV

У програмі йшлося про два тижні воєнного стану.

Гості ефіру: екс-міністр оборони Анатолій Гриценко; народні депутати: з «Народного фронту» — Антон Геращенко, від БПП — Рефат Чубаров; військові експерти Іван Апаршин та Ігор Козій; політкоментатор Володимир Фесенко; блогер Денис Казанський та міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

До студії «Свободи слова» повернулася дискусія. Вона традиційно зникає, коли на ефір запрошують прем’єра чи Президента. Спершу місце біля центрального мікрофона зайняла Ірина Фріз, розповівши про новостворене міністерство ветеранів.

Промова посадовиці була нетривалою, після чого до мікрофона вийшов екс-міністр оборони Анатолій Гриценко. ICTV залишається єдиним каналом, де йому охоче дають слово. Його риторика очікувано звелася до критики чинної влади. Тези потенційного кандидата у Президенти підтримував військовий експерт Іван Апаршин. Що не дивно, враховуючи не тільки спільне політичне минуле двох гостей ефіру, але і ймовірне політичне майбутнє.

Критикуючи Петра Порошенка, зокрема, за незапроваджений воєнний стан у 2014 році, Гриценко очікувано зривав оплески глядачів у студії. Скромно опонувала спікеру тільки міністр Фріз, укотре повторюючи тезу про голу армію чотирирічної давнини.

Відчуваючи підтримку глядачів, Анатолій Гриценко вдався до відвертого популізму та пересмикувань. «Що б я зробив на місці Порошенка, якби бачив, що країні дійсно загрожує війна? Я би вийшов і сказав: гарантую, що не висуватимусь на другий термін», — запевнив аудиторію екс-міністр оборони. Так і не уточнивши, яким чином відмова чинного Президента від висування на вибори зможе знизити градус воєнної напруги.

«Щоби першими пішли захищати країну діти президентів, міністрів, прем’єрів», — додав згодом Гриценко. Хоча до перебування на передовій його власного сина Олексія є запитання.

Третім спікером біля мікрофона став народний депутат Антон Геращенко. Він у нетривалій промові нагадав, що Путін може напасти будь-коли.

«Для мене країна важливіша, ніж крісла», — піарився Анатолій Гриценко вже з гостьового місця. Крім того, він скористався нагодою оголосити про об’єднання зусиль із Віктором Чумаком, який очолить штаб кандидата у Президенти.

Далі виступав голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров. Член фракції БПП прогнозовано став на захист Президента: мовляв, навіть якщо Порошенко припускається помилок, щоденний тиск на нього не покращить ситуації.

Потому до мікрофона повернувся Геращенко, з яким учасники програми, зокрема, обговорили напад тітушок на прихильників Гриценка в Одесі.

Зрештою, випуск «Свободи слова» від 10 грудня виглядав куди більш дискусійним, ніж «соло» Петра Порошенка тиждень тому. Проте цього разу автори проекту вдалися до інших крайнощів: у студії не було гідного опонента критиці влади, а Рефат Чубаров не міг конструктивно відбивати критичні стріли в бік Президента і його політичної сили.

11 грудня. «Пульс», «112»

На ефір завітали: представник «Опозиційної платформи — За життя» Василь Німченко; близька до цього ж політичного табору народна депутатка Наталя Королевська; інші народні депутати: від БПП — Олексій Мушак та Сергій Рудик, від РПЛ — Юрій Чижмарь, від «Опоблоку» — Юрій Павленко, від «Батьківщини» — Вадим Івченко (онлайн-зв’язком); журналіст Тарас Шкітер; депутат Київської облради Олександр Горган; політексперти Сергій Годний, Валентин Гладких, Олексій Цибулько, Олеся Яхно; експерт з енергетики Валентин Землянський; екс-голова ВРУ Олександр Мороз; колишній народний депутат від «Свободи» Едуард Леонов.

Основною темою випуску стало можливе запровадження продажу землі у зв’язку з тим, що мораторій продовжено тільки до 1 січня 2019 року. Проте до старту основного обговорення ведучі згадали про скандальне поновлення на посаді екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

Також ключовій темі передувало пряме включення генпродюсерів «112» та NewsOne Артема Марчевського та Василя Голованова, які розповіли про зустрічі з представниками Європарламенту та обговорення з посадовцями стану свободи слова в Україні (інакше кажучи, як вони жалілися на утиски з боку влади).

Логічним продовженням включення стало звернення ведучих до представника БПП Сергія Рудика, який був у числі депутатів, що підтримали санкції проти каналів. Народного депутата запитали, чому той голосував саме так:

— Обидва канали нав’язують проросійську точку зору, — несміливо відповів Рудик.

— Приклади? — запитала ведуча Анна Степанець. Надати їх народний депутат не зміг, хоча окремі й лежать на поверхні.

У цей час Василь Німченко, як і його колега Нестор Шуфрич під час попереднього ефіру, підкреслено говорив російською. Український акцент і плутання слів із різних мов наштовхували на думку: говорити російською — вказівка «згори», аби сподобатися проросійській аудиторії.

Завершуючи обговорення поновлення на посаді Романа Насірова, свободівець Леонов зазначив: «Наявну фіскальну систему в Україні збудував не Насіров, а Азіров».

Коли ж мова таки зайшла про ринок землі, з уст опозиціонерів очікувано вирвався шквал критики на адресу чинної влади. Особливо яскраво виглядала Наталя Королевська, промови якої зводилися до озвучування штампів та заїжджених народних «жахалок».

— 90% людей живут за чертой бедности! — наводила невідому статистику Королевська. — Я категорически против.

— Мы продадим суверенитет! — підтримував колегу Німченко. — Это преступление против нацбезопасности.

Хоча представники обох крил «Опоблоку» звучали достатньо лівими, до студії запросили й екс-лідера Соцпартії Олександра Мороза. А політексперт Сергій Годний (за збігом обставин, соратник Віктора Медведчука) неприховано заявляв, що «в парламенті бракує лівої політсили».

За ринок землі виступили члени фракції БПП Рудик та Мушак, які трималися у студії «Пульсу» гідно, хоч і були в меншості. Згодом, полишаючи ефір, Сергій Рудик зазначив, що «112» «зробив рішучий крок уперед» (інакше кажучи, почав запрошувати представників влади; хоча самого Рудика регулярно піарить канал «Інтер», тож, можливо, причина в іншому). Не досидів до кінця програми й представник «За життя» Німченко.

У другій частині ефіру ведучі порушили тему тарифів на комунальні послуги, запитавши гостей у бліц-режимі, скільки відсотків від доходу мають становити комунальні платежі в Україні.

— Нам треба вивести на екран визначення, що бліц — це коли коротко, — не втерпів ведучий Володимир Полуєв, перебиваючи потік свідомості чергового спікера.

Як завжди, не обійшлося в ефірі «Пульсу» без сумнівних повідомлень від глядачів, виведених на екран. Один із них ствердив, що за комуналку його родина віддає 92 % доходу. Люди або палять справді дуже багато газу, або просто не знають, як оформити субсидію.

Політолог Годний нагнітав градус, згадавши про суїциди, вчинені через борги. До слова, цей спікер кілька разів опинявся під прицілом студійних камер, адже влаштовував гучні перепалки із прихильником влади Горганом, який сидів у кріслі поруч.

Ще одним діалогом «порохобота» і «зрадофіла» стала коротка розмова політексперта Володимира Цибулька та екс-спікера Олександра Мороза. Колишній очільник Соцпартії наголошував, що ціна на газ в Україні завищена.

— Скільки коштує газ у Норвегії? — запитав прихильний до влади Цибулько.

— Це ж ви там живете. Я не знаю, бо я там не був, — парирував Мороз.

12 грудня. «Ехо України», Прямий канал

Програма виходить щодня. Для огляду обрано випуск 12 грудня.

Гості: політологиня Олеся Яхно; голова стратегічної групи іноземних радників із підтримки реформ Іван Міклош.

Короткий формат «Еха України», що виходить із понеділка по четвер випусками по півтори години, істотно відрізняється від ток-шоу на інших телеканалах України. Адже якщо в їхніх ефірах піар тих чи інших політсил відбувається завдяки представникам партій чи лояльним гостям, то у студії Прямого найбільше дифірамбів чинній владі співає саме ведучий Матвій Ганапольський. Випуски ток-шоу подекуди стають схожими на інший продукт Прямого — «Поярков-news», де гості часто виконують ролі статистів.

Так було й цього разу, коли гостею «Еха» стала політологиня Олеся Яхно. Прихильна до чинної влади спікерка впродовж ефірного часу залишалася в тіні ведучого.

Розпочавши із премії Сахарова, врученої днями режисеру Олегу Сенцову, та поодиноких спроб діячів культури Росії переконати Путіна звільнити бранця, у студії перейшли до наступної теми — засуджених українців, переданих на підконтрольні території з окупованої частини Донбасу.

Глядачам ведучий поставив запитання: «Що робити з ув’язненими у псевдореспубліках українцями?». У підсумку з результатом у 79 % переміг варіант «Забрати до України».

При цьому Ганапольський не втримався, похваливши Президента і вколовши Юлію Тимошенко.

«Путін говорив, що не буде співпрацювати з Порошенком. Але оцей обмін — це крок назустріч. Чому Путін на це пішов? Прийде Тимошенко — хай міняє. А Порошенко ж його ворог», — сказав він. А згадуючи нещодавнє інтерв’ю очільника України американському телеканалу Fox News, Ганапольський зазначив: «Порошенко знає, де виступати!»

Далі — більше: обговорюючи питання томосу для української церкви, ведучий зачитав прізвища всіх 47 народних депутатів, які звернулися до Конституційного суду України з вимогою визнати постанову «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні» від 19 квітня 2018 року неконституційною.

«Це 47 московських комісарів! Як можна серти (sic!) на людей, які хочуть автокефалії для УПЦ?» — гидливо коментував ситуацію Ганапольський. Змовчавши, що звернення стосувалося не самої автокефалії, а втручання Президента у церковні справи, яке, на думку авторів, «нівелює релігійну свободу і міжнародний мир в Україні, порушує права і свободи громадян».

Маніпулював Ганапольський і під час розмови про поновлення на посаді голови ДФС Романа Насірова. Пересмикування у студії розпочалися з опитування глядачів «Чому корупційні розслідування в Україні стоять на місці?». Із двох варіантів відповіді — «недопрацювання НАБУ» та «недосконале законодавство» — глядачі, «підігріті» ведучим, очікувано обрали перший.

«Здається, тут (у справі Насірова. — Авт.) є недопрацювання НАБУ. Як казав один мій друг, мутная фигня», — зробив висновок Ганапольський. І тут його риторика знову перегукується з агресивною критикою на адресу Національного антикорупційного бюро, яку колега по каналу Поярков тулить в обговорення буквально будь-якої теми.

Ще одну цікаву фразу ведучий кинув, коментуючи візит Петра Порошенка до Брюсселя: «Я розумію: Порошенко буде завтра фигачить, работу работать».

Цікавіше у студії стало з появою другого гостя — голови стратегічної групи іноземних радників із підтримки реформ Івана Міклоша. З іноземцем ведучий обговорив роботу групи, взаємодію з українською владою та перспективи на майбутнє. Зокрема, інвестиції в Україну. Міклош заявив, що зарплати й пенсії в Україні мають «значне зростання» (тут би пасувало уточнити бодай відсотки й період, за який експерт зафіксував це зростання). Тоді як Ганапольський запитав у гостя, чому інвестор не йде в Росію зі «стабільною економікою».

13 грудня. «Право на владу», «1+1»

У випуску під назвою «Перед вибором» обговорили перспективи кандидатів у Президенти. Запросивши до участі головну станом на тепер фаворитку перегонів.

Гості студії: лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко; екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко; політексперти Віктор Небоженко та Олег Саакян; екс-член Нацкомісії з регулювання енергетики Андрій Герус. Пізніше до студії прийшли народні депутати від «Самопомочі» Альона Бабак та від партії «Укроп» Тарас Батенко.

Глядачам показали свіжий президентський рейтинг КМІС, за яким до другого туру виходять Юлія Тимошенко та Володимир Зеленський (він, нагадаємо, про свою участь у виборах ще не заявив).

Перш ніж Тимошенко зайняла місце перед мікрофоном, право висловитися надали гостям. Найбільш промовистою була репліка Віктора Небоженка, який стверджував, що вірить у перемогу Тимошенко на виборах. Адже та, за його словами, має «миссию: оторвать Петра Порошенко от тела Украины». Втім, від симпатика Тимошенко чути такі слова було не дивно.

Тимошенко здебільшого розповідала про власну програму, тримаючи в руках «Новий курс» та «Нову Конституцію» й уникаючи прямої критики чинної влади. Лідерка «Батьківщини» пройшлася по всіх больових точках українського суспільства. Запевнила, зокрема, що накладе вето на підвищення тарифів на комунальні послуги, дасть мікрокредити під низькі проценти й вестиме численні міжнародні перемови, щоби зупинити війну. На останньому питанні зупинилася й ведуча, коментуючи тези Тимошенко про відновлення Будапештського формату переговорів.

— Чи вестиме Юлія Тимошенко переговори з Володимиром Путіним у Будапештському форматі? — запитала Наталія Мосейчук.

— За столом мають сидіти всі сторони, — відповіла Тимошенко.

Нагадала вона і про ціни на газ. Собівартість видобутку якого, за словами Тимошенко, — 1 гривня за кубометр. Точних розрахунків Юлія Володимирівна, щоправда, не надала. Хоч і вкотре божилася, що знизить вартість блакитного палива для людей мінімум удвічі.

Ведучі поводилися лояльно, не ставлячи спікерці гострих чи незручних питань. Потому біля мікрофона виступила депутатка від «Самопомочі» Альона Бабак, яка сказала, що не вірить у зниження вартості газу. Промова нагадувала піар-спіч на зборах партії, адже пані Бабак говорила про те, як добре буде розвивати в Україні сільське господарство, запроваджувати енергонезалежність та залучати інвестиції.

У цей час Юлія Тимошенко залишила студію. За словами ведучої, через погане самопочуття. За кілька хвилин лідерка «Батьківщини» повернулася на своє місце, підкресливши, що «така доля політика: як би важко не було, треба повертатись». І цей самопіар ведучі залишили без уваги.

У популістське русло розмова пішла, коли слово взяв екс-член НКРЕКП Андрій Герус. За словами якого, «80 % українців пояси затягли, а одному відсотку (натяк на посадовців. — Авт.) вже й розтягувати нікуди».

«Вони повернуть все», — вирвалося з уст Юлії Тимошенко.

Далі розмова у студії коливалася між напрямком «все пропало» та самопіаром присутніх політиків. За перший відповідав Віктор Небоженко.

— В Украине сейчас выученная бесполезность, — говорив політолог, вказуючи на владу, яка, на його думку, навіює українцям, що вони довго будуть жити у злиднях.

— Дивно, що люди й досі обирають Порошенка, — підключилася народна депутатка Бабак із критикою Президента й екс-прем’єра Яценюка. Водночас представниця «Самопомочі» як приклад вдалого господарювання навела Львів, де керує лідер її партії Андрій Садовий.

— Ви немов на турецькому базарі, де кожен нахвалює своє, — зіронізувала ведуча.

Та коли слово зрештою отримав укропівець Тарас Батенко, він почав піарити власну політсилу. Розповів про так звані праймериз, проведені «Укропом» і рясно висвітлені «1+1», хоча від початку було зрозуміло, що кандидатом від партії буде керівник курорту «Буковель» Олександр Шевченко.

Наприкінці програми на екран вивели бліц-опитування керівників провідних українських ЗМІ, які коментували президентські перегони. Частина з них висловилася про високі шанси Юлії Тимошенко. Що саме має ілюструвати це опитування — незрозуміло, адже голосують усе одно виборці, а не експерти й журналісти.

На завершення трохи грубо про чинну владу висловився політолог Олег Саакян, заявивши, що, мовляв, в епітафії Порошенка напишуть: «До смерти зализан порохоботами». Опонувати таким саркастичним закидам на адресу влади було нікому. За словами Наталії Мосейчук, представники провладних політсил запрошення на ефір знову проігнорували.

Запитала ведуча Юлію Тимошенко і про те, чи уклала та союз із Ігором Коломойським. Таким чином автори «Права на владу» прокоментували заяву представників БПП про змову олігарха та лідерки «Батьківщини». Тимошенко, звісно, цього не визнає, хоча її бенефіс практично без опонентів в ефірі «Права на владу» виглядатиме для багатьох саме як наслідок домовленостей на найвищому рівні.

14 грудня. «Український формат», NewsOne

До студії завітали: політтехнолог Дмитро Раімов; економічний експерт із проросійськими поглядами Олександр Охріменко; народний депутат від «Опоблоку» Михайло Добкін; член фракції БПП й улюбленець телеканалу «Інтер» Сергій Каплін; екс-народний депутат від «Свободи» Едуард Леонов; політексперт Володимир Цибулько.

За трохи менше трьох годин прямого ефіру гості обговорили кілька тем. Почали з торгівлі з Росією (в контексті непродовження договору про дружбу). У сюжеті перед дискусією вказали, що «Москва залишається нашим основним торговим партнером». Аналогічні тези звучали й із вуст гостей. Найбільш популістською та маніпулятивною очікувано вийшла промова Сергія Капліна, який заявив, що розривати торгові стосунки з Росією недоцільно. (Ну, Дмитрові Фірташу це точно не вигідно, а судячи з кількарічної підтримки, яку надає Капліну «Інтер», депутат дбає саме про інтереси цього олігарха.)

«Росіяни не бояться вкладати гроші в нашу економіку. Бо абсолютно проросійський кандидат — Юлія Тимошенко — створить їм усі необхідні умови», — сказав Каплін, який, між іншим, теж планує йти у Президенти. Він також ствердив, що «є замовлення з-за океану знищити вугільну галузь», а сам він «віддасть життя, аби зменшити вартість газу в чотири рази».

«У нас огромный товарооборот с Россией», — підтримав розмову Михайло Добкін.

Суперечив тезам більшості тільки свободівець Леонов, переконуючи, що економічні відносини з агресором аморальні. За торгівлю з Росією виступив і політтехнолог Дмитро Раімов, заявивши, зокрема, що «русский бизнес в Украине — это украинский бизнес», згадуючи в розмові «регион Юго-Востока» і говорячи, що з відходом російських компаній Україна втратить чимало робочих місць.

— Русский бизнес, вкладывающий деньги в Украину — это пацифисты, — аж перейшов на російську Сергій Каплін.

— Пусть Президент разорвет отношения с Панамой, — натякав на офшори Михайло Добкін. Далі, обговорюючи корупцію серед високопосадовців, Добкін наголосив, що такі дії варто прирівняти до держзради і впровадити за них смертну кару. (Нагадаємо, що в Європі смертна кара збереглася лише в Білорусі й навряд чи її запровадження сумісне з євроінтеграційними перспективами України.)

Перериваючи одного з гостей, ведучий Василь Голованов зазначив: «У нас тут порядок, ми ж не в парламенті». А коли економіст Охріменко та народний депутат Каплін вдалися до голосної суперечки, отримали від ведучого репліку: «У нас з вами різне відчуття етики».

Чи варто розривати економічні стосунки з Росією, запитали й глядачів. 94 % висловилися проти.

— 94 % думаючих людей, — підкреслив активний того вечора Каплін.

— А 6 % захищають Україну від агресора, — відповів Леонов.

Далі гості перейшли до теми планів «Укрпошти» скоротити відділення. Почали із сюжету, де Ігоря Смілянського звинуватили в неефективному керуванні підприємством та розповіли про особисте втручання в ситуацію Петра Порошенка.

В обговоренні гості «Українського формату» не добирали слів ані на адресу очільника «Укрпошти», ані щодо керівника держави.

— У Порошенко вонючий пиар, — коментував втручання Президента в ситуацію Михайло Добкін.

— Смілянський — кілер… Він призначений, щоб вбити “Укрпошту”, — не відставав Сергій Каплін. — Прямо на парламентському комітеті я хотів набити йому морду. Ми будемо виносити його.

Бажання Капліна розв’язувати суперечки кулаками відоме здавна. Таким чином політик складає гідну конкуренцію іншому соціалісту — Іллі Киві, який теж не проти фізично карати неугодних.

На захист очільника «Укрпошти» став Дмитро Раімов, зазначивши, що потрібно розділяти соціальну відповідальність та бізнес.

— «Укрпошта» — спадок СРСР, — додав Володимир Цибулько.

— Так декомунизируйте — закройте ее, відповів Добкін.

Згідно ж з опитуванням глядачів у студії, закриття підприємством сільських відділень та припинення доставки пенсій стане значною проблемою для 96 % учасників голосування. А завершилася програма черговою суперечкою на навколоекономічні теми між Олександром Охріменком та Сергієм Капліним. Втручатися в яку ведучий цього разу не став.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5195
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду