«Поярков News»: як на Прямому українців ділять на патріотів і «хитрожопих»

«Поярков News»: як на Прямому українців ділять на патріотів і «хитрожопих»

19 Жовтня 2018
3811
19 Жовтня 2018
10:30

«Поярков News»: як на Прямому українців ділять на патріотів і «хитрожопих»

3811
У всьому винні НАБУ та «хитрожопі євробляхери», а ще Сергій Лещенко зі своєю квартирою. Про це раз у раз говорить у своїй авторській програмі Сергій Поярков.
«Поярков News»: як на Прямому українців ділять на патріотів і «хитрожопих»
«Поярков News»: як на Прямому українців ділять на патріотів і «хитрожопих»

Після таємничого закриття влітку 2018-го програма «Поярков News» повернулася в ефір Прямого каналу у вересні. Як і раніше, співведучою епатажного художника, прізвищем якого названо програму, є ведуча «Світських хронік» Ірина Ратушна. Її головна функція в ефірі — гасити запал експресивного Пояркова, схильного до перебільшень, маніпуляцій та крику. В такі моменти переведення камери на красуню-співведучу із м’яким тембром голосу може знизити градус напруги. Без напарниці проект перетворився би на малоцікавий театр одного актора. Але й без того цей ґонзо-проект є грою в одні ворота.

14 вересня. Гість — голова організації «АвтоЄвроСила» Сергій Ярошевич

Подивитися, як знаний хейтер автівок на іноземній реєстрації та учасник конфлікту з представниками ГО «АвтоЄвроСила» говоритиме у студії з тим, кого так ненавидить, було цікаво. Журналісти Прямого підготували сюжет про те, хто такі «євробляхери», скільки таких авто в Україні й чого чекати власникам машин на іноземній реєстрації від законотворців. Щоправда, в матеріалі представників «АвтоЄвроСили» назвали «хитрожопими». На вислів зреагував і сам Ярошевич, підкресливши, що слова вирвані з контексту.

А далі Сергій Поярков узяв на себе роль першої скрипки випуску. Щоправда, на піку емоційності художник-ведучий фальшивив, удаючись до неприхованих маніпуляцій і підміни понять. Наприклад, заявив, що глядачі без авто, які зверталися у програму, нарікали: мовляв, через цих євробляхерів у столиці збільшиться й так чимала кількість машин. А це, у свою чергу, вплине на щільність заторів. Хоча очевидно, що на ситуацію на дорогах впливатиме збільшення кількості будь-яких авто, хоч на «бляхах», хоч офіційно розмитнених.

Не гребував Поярков і тезами, якими часто оперують у владних кабінетах. На кшталт мініатюри про чесних платників податків. Мовляв, чому ж він, художник, «чесно заробив гроші і придбав авто в салоні», а якісь «бляхери» в обхід закону хочуть їздити на машинах, не сплативши за розмитнення. Така теза, звісно, правильна по суті. Проте при цьому ведучий оминав тему вартості авто в Україні та за кордоном, вдаючи, що не знає, чому в Європі або, наприклад, у Грузії автомобілі коштують удвічі-втричі дешевше, ніж в Україні.

На що гість слушно зауважив, що чимало українців хочуть мати авто для власних потреб. Проте не кожен у змозі заплатити ті високі податки, що їх вимагає українське законодавство під час розмитнення. На це ведучий «Поярков News» запитав: а чому ці люди просто не почнуть більше заробляти?

Абсурдної провокаційності ефіру додало телефонне опитування «Чи з’явиться в Україні Євроалконаркосила?» Це була аж надто примітивна та притягнута за вуха спроба висміяти людей, які обстоюють право їздити на автомобілях, зареєстрованих за кордоном. У своїх репліках ведучі не приховували упередженості: наприклад, Ірина Ратушна припустила, що людей, які їздять на нерозмитнених автомобілях, можна позбавляти субсидій, а Поярков раз у раз повторював на адресу цих людей епітет «хитрожопі».

До другої частини програми запросили політексперта Валентина Гладких, який із перших слів також засвідчив свою упередженість щодо «євроблях». І вже зовсім дивно в цій програмі виглядав сюжет про те, як Національне антикорупційне бюро протистоїть міністрові інфраструктури Володимиру Омеляну. Ведучий кілька разів наголошував, що НАБУ тисне на Омеляна, тоді як народний депутат Сергій Лещенко, який, мовляв, купив квартиру за заниженою ціною, борців із корупцією не цікавить. Лещенка, який ніяк не стосується ані «євроблях», ані Омеляна, Поярков згадав кілька разів. А на адресу НАБУ відкрито злословив, доходячи до висловів на зразок «ганебна тварюка», та стверджував, що «Омеляна НАБУ замовили Міжнародні авіалінії України». Формат «авторської програми» та імідж епатажника дозволяють Пояркову говорити такі речі в ефірі без жодних наслідків.

21 вересня. Гість студії — міністр інфраструктури Володимир Омелян

Свою небайдужість до долі Володимира Омеляна, якого звинувачує Національне антикорупційне бюро, Сергій Поярков засвідчив іще в попередньому випуску. Цього разу він запросив міністра до студії, схоже, для того, щоби хвалити його досягнення та в його присутності ганити НАБУ.

На початку програми ведучий запитав, «чи довго ще гуляти Ситнику (очільник НАБУ. — Авт.) на волі?», звинувачуючи антикорупціонерів у переслідуванні Омеляна та бездіяльності: «В Україні крадуть мільярди, а НАБУ цього не бачить!». І навіть: «Я оголошую про підозру Артему Ситнику».

Це було не єдине дежавю: Поярков знову зачепив Сергія Лещенка за історію з квартирою, звісно, не згадуючи про пояснення, які народний депутат не раз давав публічно. І про «бляхи» згадав, запитавши міністра: «Чому ви не купили бляху, а їздите на BMW, взятій у брата?».

Також він усіляко наголошував на успішній роботі Омеляна, а проблеми з транспортом списував на «попередників». Зрештою Ірина Ратушна мусила обірвати потік похвал на адресу міністра, нагадавши про глядацьке голосування. Запитання, до речі, було сформульовано знову маніпулятивно: «Кому ви довіряєте більше: Омеляну чи Ситнику?».

Омелян, спершу явно шокований поведінкою ведучого, тримався впевнено й коментував лише ті теми, які належать до його компетенції. Хоча подекуди все ж не міг приховати подиву — наприклад, коли почув запитання, чи справедливо буде, якщо в одній камері сидітимуть Омелян і… Сергій Лещенко. За результатами опитування, 92 % глядачів висловили довіру Омеляну, 8 % Ситнику. Коментар Пояркова до цих результатів був не просто некоректним, а просто-таки образливим: «У нас зазвичай є така пропорція: 80/20. 80 % людей патріоти і думаючі українці, а 20 % антиукраїнці й хитрожопі».

28 вересня. Гість — екс-голова Державної фіскальної служби Роман Насіров

Усі, хто стежить за новинами, пам’ятають картату ковдру, під якою лежав у суді зненацька недужий Роман Насіров. Таку ковдру на початку програми запропонував Насірову Поярков. Проте викличним виявився лише початок ефіру. Ведучий запитав Насірова, звідки його дружина взяла сто мільйонів гривень застави, й почув передбачувану відповідь: «Це — кошти родини, адже раніше я працював у різних міжнародних компаніях і мав дуже високу зарплатню». Допитуватися детальніше, яким чином удалося заробити аж так багато грошей, Поярков не став.

Зате знову — знову! — не до речі згадав про «євробляхи» й НАБУ.

Ще більш недоречним у випуску з Насіровим був матеріал про російських шпигунів-убивць Петрова й Боширова, від яких розмова плавно перейшла до персони Путіна. Хоча на ту мить запитання до Насірова, на які цікаво й важливо було б отримати відповідь, аж ніяк не були вичерпані. Натомість Поярков запросив Насірова до розмови про російського президента: що екс-голова ДФС думає про намагання Путіна відбілити ГРУшників? Хоча Насіров не має до цієї тем жоднісінького стосунку.

У другій частині до студії завітав політтехнолог Володимир Цибулько, відомий симпатіями до чинної влади. З ним говорили про фото родин Петра Порошенка та Дональда Трампа, які зустрілися на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку. Поярков назвав це фото «найкрутішим тролінгом Путіна»: мовляв, російський президент може тільки позаздрити такому кадру. Хоча насправді є ціла серія аналогічних фото з різними політиками. Увійшовши в раж, Поярков припустив, що агресивна зовнішня політика Путіна є наслідком нерозтраченої чоловічої сили (інакше кажучи, російському президенту бракує сексу).

Похвалив Порошенка й Цибулько, назвавши його «політичною знахідкою для України». Насіров у студії в цей час виглядав статистом. Лише згодом ведучий повернувся до нього, згадавши, в чому екс-голову ДФС звинувачував Михеїл Саакашвілі. Мовляв, Насіров допомагає своєму тестеві робити протизаконний бізнес. Проте Поярков тут же додав, що слід перевірити, звідки гроші й шикарне авто в самого Саакашвілі.

З умовно незручного (насправді ні) для Насірова запитання перестрибнули на персону Юлії Тимошенко, яка назвала Порошенка власником Прямого каналу. Ведучі категорично заперечили, що канал належить Президентові. Втім, далі Пояркова понесло, й він заявив, що жодні канали не дають політикам ефіри «просто так»; і це при тому, що сам він запрошує в ефір представників чинної влади або прихильних до неї політиків.

А завершився цей сумбурний випуск… черговим наїздом на Національне антикорупційне бюро України. «У нас контрабанда всього!» — волав ведучий, гнівно вирячивши очі. Він укотре згадав про контрабанду бурштину та інші оборудки, про які, мовляв, НАБУ «не знає». Хоча про інші правоохоронні органи, які не можуть дати ради бурштиновим клондайкам на Поліссі, чомусь змовчав.

У своїй нестримній агресії проти НАБУ Поярков навіть вигадав неологізм — «набуювати». У сенсі обманювати. Після перегляду «Поярков News» виникає відчуття, що саме це роблять із глядачами: в ефір приводять гостей, причетних до резонансних справ або компетентних у важливих темах, тільки для того, щоб на їхньому тлі знов і знов винуватити в усіх бідах України «хитрожопих євробляхерів» і Національне антикорупційне бюро. Влада ж у програмі змальовується лише в позитивних тонах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3811
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду