Андрій Шевченко: «Ми говоримо не про державне замовлення, а про інтереси суспільства»

19 Вересня 2005
1257
19 Вересня 2005
10:31

Андрій Шевченко: «Ми говоримо не про державне замовлення, а про інтереси суспільства»

1257
«У мене взагалі питання до тих, хто проводив ці профспілкові збори – як вони організовувалися?. Де, наприклад, мій голос – людини, яка є працівником компанії і яка є членом двох з трьох профспілок, які працюють в компанії?. У мене зараз на столі лежить документ за підписом працівників, які стверджують, що їхні голоси просто використали.
Андрій Шевченко: «Ми говоримо не про державне замовлення, а про інтереси суспільства»
» Як повідомляла "ТК", протягом кількох днів на цьому тижні представники трьох профспілок Національної телекомпанії України висловили недовіру теперішньому її керівництву, обрали кандидатом від колективу на посаду президента НТКУ Євгена Каленського, екс-віце-президента компанії за часів Олександра Савенка, а також 16 вересня провели прес-конференцію.

Надавши 16 вересня нашим читачам докладний виклад цієї прес-конференції, ми запропонували прокоментувати подію і іншій стороні – віце-президенту НТКУ Андрію Шевченку. Наводимо розмову з ним кореспондента «ТК».

- Андрію, як ви оцінюєте прес-конференцію, яку провели профспілки каналу 16 вересня?

- Сьогодні до мене подзвонив один журналіст, який був на прес-конференціі наших профспілок, і сказав наступне: „Знаеш, я побачив людей, в яких є творчий потенціал зробити принаймні одну програму - „маппет-шоу”. А якщо серйозно, то прес-конференція повністю дискредитувала поняття „профспілки”. Мені це дуже прикро говорити, як людині, яка була першим головою Київської незалежної медіа-профспілки і яка створювала перший осередок КНМП в національній телекомпанії. Тоді ми знали, за що ми воюємо - за професію, за правду, за дотримання законів. Чим займаються зараз профспілки НТКУ, для мене не зрозуміло.

- Що ви можете сказати відносно ситуаціі, яка склалася на каналі, і настрою працівників?

- В житті компанії не змінилося нічого. Переважна більшість людей, які зараз бавляться у профзбори, давно не виробляє нічого. Пані Ангелова за останні півроку не зробила для ефіру нічого. Від відсутності в ефірі пані Розинської глядач новин тільки виграв: Наталя може, й могла би знову, читати «темники», але професійною ведучою так і не стала. Є суто фахові питання і до багатьох інших „активістів”... А про справжній настрій у телекомпанії раджу запитати у людей, які показують конкретні результати – у редакції новин, яка дає щотижня вищий рейтинг, в операторів і технарів, які на застарілому обладнанні змогли зробити блискучу трансляцію на День незалежності. Ці люди живуть очікуванням швидких змін.

- Чи весь колектив бажає бачити своїм керівником пана Євгена Каленського , якого профспілки обрали своїм кандидатом на посаду?

- Тут все дуже просто. Каленського хочуть бачити своїм керівником 60 чоловік із 170 профспілкових активістів. Характерно, що навіть на тих зборах, які називались красивим словом „профспілкова конференція”, цей претендент не зміг набрати більшості голосів. У мене взагалі питання до тих, хто проводив ці профспілкові збори – як вони організовувалися? Хто відбирав делегатів? Де, наприклад, мій голос – людини, яка є працівником компанії і яка є членом двох з трьох профспілок, які працюють в компанії? Я нікому свій голос не делегував, про жодні вибори делегатів не чув. У мене зараз на столі лежить документ за підписом працівників, які стверджують, що їхні голоси просто використали... Подавати все це як точку зору трудового колективу – це „ківаловщина” і просто знущання над здоровим глуздом. Здається, ми з профспілковими активістами живемо в двух різних рядах: хтось займається ділом, а хтось говорить від імені всіх працюючих. В біології це мало б називатися паразитизмом.

Що ви думаєте про шанси Євгена Каленського?

- Мені очевидно, що кандидатура Каленського є абсолютно непрохідною. Президент країни заявив абсолютно інші підходи до телебачення і до свободи слова, аніж ті, за якими працювала стара команда на НТКУ.

Сьогодні справа не в персоналіях, а у планах. В цьому й різниця. Ми говоримо не про персоналії, а про план розвитку. Ми говоримо не про державне замовлення, а про інтереси суспільства, глядача. Ми говоримо не про збереження в штаті непрофесійних людей, а про здорову, сильну структуру. Ми не маніпулюємо такими поняттями, як „держава”, а вже робимо сильний, впливовий канал, який базується на національних цінностях і демократичних засадах.

Дуже знаковим є і бажання профспілкових діячів, які прикриваються державними інтересами, скасувати український переклад іншомовних „синхронів” у наших новинах. Цим все сказано: це неповага до закону і зневага до державної мови.

- Чи відомі вам терміни проведення конкурсу на посаду голови НТКУ? Адже поки розробляються його умови, група Каленського на каналі діє своїм планом?

- Я розумію, що Віктор Ющенко ухвалить рішення після повернення з Америки. Сподіваюся, рішення буде швидким і далекоглядним.

-- Андрію, тобто, ви хочете сказати, що події , які подібні згаданій прес-конференції - нічого не варті?

- Це шум моря, який не має відношення до реального життя. Я хочу сказати, що те, що показують нам в останні дні люди, яки називають себе профспілковим активом, - це брутальний і маніпулятивний тиск на Президента і спроба забрати у нього його законне право визначиться, що краще для країни. Якщо ці люди розраховують таким шантажем відстояти своє персональне майбутне в компанії - це ілюзія.

- Євген Каленський заявив, що проект Андрія Шевченко відносно роздержавлення каналу має призвести до катастрофи.

- По-перше, про роздержавлення ніхто, окрім Каленського, не говорив. Компанія була, є і буде державною власністю. Вона не підлягає приватизації.

Якщо ж говорити про борги, то мене вражає цинізм людини, яка повинна нести персональну відповідальність за 50-мільйонні борги, які дісталися Тарасу Стецьківу від попереднього керівництва. Чому це було допушено — можливо, хтось намагався збанкротувати компанію, а потім прибрати її до рук – треба питати саме у цих людей. За останні півроку ці борги частково виплачені і частково реструктуровані.

-- Андрію, на прес-конференциії пан Каленський викликав вас на дебати. Підете?

- Я дав згоду на такі дебати, але мені подзвонили з 5 каналу і повідомили, що Каленський передумав після того, як дізнався про мою згоду.

- Ви сподіваєтесь на те, що суспільне телебачення в Украіні буде?

- Я точно знаю, що суспільне мовлення в Україні буде, і буде на базі Національной телекомпанії. Питання лише в термінах. І ми вже маємо дуже знакову зміну у ставленні влади. За останні два тижня ми спілкувались з десятками людей, які у владі. Є поради, є інтерес, і ми ще не виявили жодну людину, яка б сказала: „Ні, це зовсім не те, що потрібно країні”. Давайте дамо можливість Президенту країни прийняти сильне й достойне рішення.

Розмовляла Наталія Долина, «Детектор медіа»

Читайте також:

Ющенко підтримав Шевченка, який не пішов до слуг Медведчука

Конфлікт на Першому каналі: чому саме зараз?

Євген Каленський: «Ми працювали, як чітко злагоджений механізм».

Профспілки Національної телекомпанії висловили недовіру топ-менеджерам

НТКУ обрали собі президента з команди Савенка
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1257
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду