Порошенко кинув виклик «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 31 серпня — 5 вересня 2020 року

Порошенко кинув виклик «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 31 серпня — 5 вересня 2020 року

11 Вересня 2020
2570

Порошенко кинув виклик «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 31 серпня — 5 вересня 2020 року

2570
З’їзд «Європейської солідарності» більшість каналів проігнорувала. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
Порошенко кинув виклик «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 31 серпня — 5 вересня 2020 року
Порошенко кинув виклик «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 31 серпня — 5 вересня 2020 року

Найактивніше висвітленою політичною подією тижня у праймових новинах став з’їзд партії «Слуга народу», на якому висунули кандидатів у мери обласних центрів. А от з’їзд «Європейської солідарності» більшість каналів проігнорувала, що негативно позначається на балансі висвітлення виборчої кампанії. Партійні заходи «За майбутнє» висвітлював лише «1+1», а «Інтер» цього тижня стишив градус політичного піару. Навіть «Опозиційна платформа — За життя», яку цей канал активно підтримує, стала дещо пасивнішою.

Підготовка до виборів

31 серпня в Києві відбувся з’їзд владної партії, де висунули кандидатів у мери обласних центрів. З’їзд висвітлювали всі канали, що входять до моніторингової вибірки. Але більшість робила це улесливо й незбалансовано. Здебільшого в сюжетах говорили про досягнення влади, заступник голови фракції «Слуга народу» в парламенті Олександр Корнієнко акцентував на оголошеному перемир’ї, планах викорінювати корупцію та ефективніше використовувати місцеві бюджети. Також у більшості матеріалів знайомили з кандидатами: Олегом Філімоновим в Одесі, Іриною Верещук у Києві, рідше в сюжетах згадувати про Сергія Риженка у Дніпрі, Ірину Домбровську в Миколаєві та Віктора Гевка в Тернополі. А от «Інтер» узагалі не назвав кандидатів. У сюжеті лише відзвітували про досягнення влади, а Зеленський назвав свою партію «драйвером історичних діл». Тобто ключовий інформпривід у сюжеті проігнорували, а лишили в матеріалі самі компліменти чинній владі.

Про те, що під час з’їзду біля «Паркового» відбувалася акція протесту опонентів «Слуги народу», в сюжетах згадали тільки 5 канал і СТБ. І то неповно. Наприклад, СТБ повідомив: «Невдоволені нинішньої владою, вони протестують проти одного з нечесних забудовників». Але ні імен чи організацій протестувальників, ні забудовників не озвучили, як і не пояснили, як ці претензії стосуються партії влади безпосередньо. На 5 каналі були максимально критичні до з’їзду. «"Зелені кнопочки" і "шалений принтер". Ці асоціації згадали на позачерговому з'їзді партії "Слуга народу"», — так почалася підводка до сюжету. Також у сюжеті сказали, що з’їзд проігнорував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, якого запросили, але відведене йому місце лишилося порожнім.

А от з’їзд партії попередньої влади — «Європейської солідарності», що відбувся того ж дня, висвітлювали лише три з восьми каналів. На 5 каналі, що належить лідеру «Євросолідарності» Петру Порошенку, вийшов великий сюжет. У ньому Порошенко ставив своїм партійцям завдання протистояти проявам сепаратизму на місцях, особливо в південних і східних областях, і прямо оголосив своїм партійцям: «Наше з вами завдання — мінімізувати результат "ОПЗЖ"». Лунала риторика, яку ми вже чули під час кампаній 2019 року: мовляв, ці вибори вирішують долю країни. Також у матеріалі йшлося про висування колишніх бранців Кремля Володимира Балуха та Романа Сущенка. А нардепка Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка очолюватиме виборчу кампанію на Закарпатті, критикувала президентську програму «Велике будівництво». До речі, цей сюжет передував репортажу зі з’їзду «Слуги народу», що натякає на пріоритети 5 каналу. На «UA: Першому» в одному матеріалі стисло поєднали ключові новини з обох з’їздів. А на «Україні» про з’їзд партії Порошенка сказали окремим коротким повідомленням і лише з коментарем лідера партії. Решта каналів про плани «Євросолідарності» на місцевих виборах змовчали.

Місцеві форуми партії «За майбутнє» в Сумах і Тернополі висвітлював лише канал Коломойського «1+1». Тут акцентували на діяльності жіночого крила партії, зацікавленні в реформі профтехосвіти та медицини, а також на образі «господарників». На «1+1» окремо розповідали про запорізьких активістів партії, які опікуються екологією промислового міста. Також на «1+1» у сюжеті про курортний сезон на «Буковелі» в позитивному світлі з’явився засновник курорту Олександр Шевченко, якого до того ж протитрували як представника партії «За майбутнє». Шевченко коментував новенькі дороги на Прикарпатті, збудовані державним коштом. До чого тут Шевченко, в сюжеті не пояснили, але він себе явно асоціює з цим досягненням: «Якщо дивитися на наші підходи, то це є класно збудована дорога з якісною розміткою, тротуар, велодоріжка».

Протягом тижня послабила свою піар-активність «Опозиційна платформа — За життя». Найчастіше спікери партії коментували скасування виборів на сході, де борються за кожну прифронтову дільницю.

На графіку не відображені матеріали з ознаками замовності в інтересах політиків чи організацій, що траплялись один раз. На «Україні» піарили Арсенія Яценюка, а на ICTV — партію «Голос», яка вимагала санкцій проти Лукашенка в Білорусі. На 5 каналі називали тиском на медіа позбавлення Прямого ліцензії на радіомовлення. На «Інтері» розповідали, що ГО «Стоп корупції» активно долучається до створення антирейдерської дорадчої групи при президентові. Не виключено, що активісти організації долучатимуться до політичних процесів на місцевих виборах. Детальніше про висвітлення виборчої кампанії розповідає огляд «Детектор виборів».

Парламент 2.0

Вже другий тиждень політика є головною темою національних новин, хоча майже все літо у випусках переважали соціальні теми. «Життєві історії» лишаються пріоритетними для каналів «1+1» та СТБ, але й тут політика захоплює все більше ефірного часу.

Причин цьому є одразу кілька: старт виборчої кампанії, початок роботи парламенту після канікул та кілька гучних політичних скандалів. Один із них стосувався виключення нардепа Гео Лероса із фракції «Слуга народу». Про це 1 вересня коротко повідомили «1+1» та «UA: Перший». На 5 каналі цій темі присвятили першу половину сюжету з парламенту з коментарями Лероса та цитатою від Зеленського, що породила меми: «Деякі люди, на жаль, забули, як вони сюди потрапили і для чого. Це теж є. Вони мікроби, вони бактерії у вашому здоровому організмі. Але, на щастя, їх дуже мало і вони слабкі». На «Інтері» про виключення сказали одним реченням у кінці парламентського сюжету. Найактивніше цю тему підхопили на 5 каналу. Великий сюжет, у якому переважала позиція Лероса, вийшов 2 вересня. Про іншу сторону конфлікту буквально одне речення: «Володимир Зеленський, реагуючи на запитання, чи вимагав виключити Лероса із фракції, назвав його хабарником і зрадником, а свою причетність до вигнання заперечив. Раніше Лерос розповів, що саме президент дав таке розпорядження». 4 вересня на 5-му повідомили, що Лероса викликають до ДБР, щоби розібратися в достовірності даних його декларації про доходи. Для решти каналів ця тема лишилася білою плямою. Як відреагувала на цю подію блогосфера, читайте в огляді Олександра Круміна.

Із новим сезоном роботи парламенту політичні дискусії між фракціями стали відображатися й у новинах. Говорили про плани порядку денного сесії, реакцію українських парламентарів на події в Білорусі, а також про місцеві вибори. Перший тиждень обійшовся практично без негативних згадок політсил, а найпопулярнішими були представники більшості. Тут позначився й партійний з’їзд, який висвітлювали всі, тоді як про «Євросолідарність» чи «За майбутнє» говорили здебільшого лояльні до цих політсил канали.

Бунти міст і Яблунівське НЛО

У регіональному розрізі активніше проявилися ті міста, де почав діяти режим червоних карантинних зон. Найбільше новин приходило з Івано-Франківська, також підключився Тернопіль, а подекуди й Рівненська область. У матеріалах із цих регіонів переважали коментарі місцевої влади, йшлося про акції протесту чи звернення проти посилення обмежень через карантин. Але практично не говорили про позицію центральної влади, на яку полетіли всі шишки. З одного боку, це зрозуміло, адже президент відреагував на шквал критики від мерів лише 9 вересня. Але й самі новинарі не надто активно шукали можливостей пояснити, наскільки карантинне зонування виправдане в масштабах країни і як на місцях можуть (якщо можуть?) впливати на рівень захворюваності.

А от апофеозом порушення стандартів став сюжет СТБ про НЛО в Яблунівці. «Можливо, ви не в курсі, але найпривабливіше місце для НЛО — це село Яблунівка на Київщині», — розповіла ведуча Тетяна Висоцька з посиланням на неназваних київських дослідників Центру аномальних явищ. На початку сюжету його актуальність кореспондент Артем Сорокін пояснив появою свіжих новин про висновки вчених. Серед посилань на медіа фігурує знаний «зливний бачок» Znaj.ua. Йдеться в сюжеті, що НЛО тут бачили місцеві мешканці. Перші з них, із ким знайомить репортер, — чоловік із кухлем пива. «Цей чоловік представився Сашкою, він перший, хто нам трапився у Яблунівці під час пошуку контактерів із неземними цивілізаціями», — розповів кореспондент. Більшість героїв сюжету — завсідники місцевого магазину-кафе, що явно зловживають алкоголем. Знайшов журналіст і тих, хто ніколи ніяких НЛО не бачив. Це переважно люди, які працюють. А от жодного зі згаданих «вчених» у сюжеті немає, хоча кореспондент розповідає, нібито вони вже зафіксували нові аномальні явища на свою камеру. Але жодних підтверджень цьому в сюжеті не навели. Невідомі об’єкти в повітрі офіційно фіксували навіть у Пентагоні, про що офіційно розповідали. Але розмова про природу цих явищ виходила на більш аргументований рівень, ніж просто переповідання чуток між товаришами по чарці.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2570
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду