Національна ідея «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 3 ̶8 серпня 2020 року

Національна ідея «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 3 ̶8 серпня 2020 року

14 Серпня 2020
2820

Національна ідея «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 3 ̶8 серпня 2020 року

2820
«Інтер» одночасно піарить партію Бойка-Медведчука і «Національний корпус». Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
Національна ідея «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 3 ̶8 серпня 2020 року
Національна ідея «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 3 ̶8 серпня 2020 року

Офіційно агітаційна кампанія ще не стартувала, але насправді передвиборний піар у новинах уже відчутний. Партії визначаються з кандидатами, маркують важливі для себе регіони. «Опозиційна платформа — За життя» бореться за максимально широке представництво в Донецькій та Луганській областях, «Голос» та «Батьківщина» готують своїх кандидатів у мери Києва, «Національний корпус» заявляє про участь у виборах в Одесі.

Активно в новинах висвітлювали захоплення банку в Києві, інцидент із побиттям жінки в поїзді, а також коронавірусні бунти: міста не хочуть бути в «червоній зоні». Ширяться історії про українців, які хочуть подорожувати, але не вдягають маски у літаках — одні почубилися в аеропорту Запоріжжя, через іншого екстрено посадили літак в Іспанії.

Виборчий фальстарт

У новинах 5 каналу 3 серпня поширили рейтинги ймовірних кандидатів на посаду мера Києва. Розпочали повідомлення так: «Віталій Кличко і "Європейська солідарність". Про лідерів електоральних вподобань киян в останньому дослідженні повідомила соціологічна група "Рейтинг". Йдеться про майбутні вибори до Київради». В повідомленні йдеться, що кандидат від «Євросолідарності» поступається більшості відомих кандидатів: Сергію Притулі, Андрію Пальчевському та Ірині Верещук. А от партія має рейтинг 20 %. Після цього ведуча Яна Копотоп озвучила: «До речі, роботу столичного голови кияни оцінюють краще, ніж роботу президента. У соцдосліджені йдеться, що лише кожен четвертий мешканець Києва поставив Володимиру Зеленському оцінку “відмінно”, у той час як Віталію Кличку — кожен третій».

Того ж дня на «Інтері» також озвучили дані «Рейтингу». Політкоментатор Вадим Карасьов запевняв, що рейтинг Кличка продовжує рости. Ведуча підвела до сюжету так: «Недосяжний. Вибори мера в Києві можуть завершитися вже після першого туру, стверджують соціологи».

6 серпня на 5 каналі озвучили результати опитування «Рейтингу» щодо загальноукраїнських симпатій до політсил. Тут ведуча наголошувала на зниженні симпатій до «Слуги народу» та на збереженні лідерських позицій «Європейської солідарності»: «"Слуга народу" досі на першому місті, утім, зі зниженим рейтингом»; «У трійці лідерів партія "Європейська солідарність", що набирає понад 15 %».

«Інтер» продовжує щодня піарити «Опозиційну платформу — За життя». У випуску 3 серпня вийшов сюжет про національну ідею за версією цієї політсили, яка може змагатися за найбільш абстрактну: «Щасливе життя як національна ідея». Озвучив її нардеп від «ОПЗЖ» Ренат Кузьмін, і скористався нагодою покритикувати всі напрямки реформ в Україні, які не підтримувала його політсила: «Давайте уберем то, что нас разъединяет. Давайте закончим с практиками предыдущих пяти лет в гуманитарной сфере. Об экономике я вообще не говорю. Это отдельная история. Это и к вопросу религии, образования, медицины, языка. Это те вещи, которые вбивают клин». За словами Кузьміна, до такої «інноваційної» національної ідеї в партії прийшли «представители думающего населения», які і сформулювали, «что под украинской мечтой следует понимать счастливую жизнь».

 

Також у новинах протягом тижня згадували нові та старі політичні проєкти: партії «Пропозиція», «За майбутнє», підготовку до місцевих виборів партій «Голос», «Батьківщина», ОПЗ», а також «Національного корпусу».

Партію мерів «Пропозиція» згадували натяками. На «1+1» 5 серпня в короткому повідомленні розповіли, що міськрада Дніпра бюджетним коштом пошила нову форму комунальникам із «символікою, яка збігається з рекламою промерської партії». Назву партії так і не озвучили. На уточнення журналістки, як так сталося, заступник міського голови Едуард Підлубний відповів: «Мне кажется,  красиво […] Так наша группа разработала». Для повноти в цьому матеріалі бракувало коментаря від політичного експерта про те, чи є це порушенням виборчого законодавства. 7 серпня на 5 каналі розповіли про обшуки у Геннадія Корбана, який назвав їх політичним тиском на мера Дніпра Бориса Філатова. Іншій стороні конфлікту висловитися не дали, але лунали звинувачення на адресу чинної влади та партії «Слуга народу»: «У коментарі 5-му каналу зауважив, основна причина обшуків — у партії "Слуга народу" немає гідної кандидатури, яка могла б конкурувати з Філатовим».

Форум партії «За майбутнє» висвітлював також «1+1» 7 серпня. У підводці ведуча наголосила, що зібрання продовжили «під суворим протиепідеміологічним контролем за містом на свіжому повітрі». У сюжеті Дмитра Святненка партійні діячі сиплють банальними передвиборними гаслами. «Нам потрібно об'єднати професіоналів, за рахунок перемоги привести їх до органів місцевого самоврядування на місцях», — сказав голова київського осередку партії Ярослав Москаленко. Лідер партії Ігор Палиця нарікав на такі біди як «висока комуналка, фінансова скрута та неякісні медицина і освіта […] а ще українців цікавить завершення війни на Донбасі» і обіцяв у парламенті вимагати напрацювання варіантів виходу з «цієї кризи». «У дискусії беруть участь відомі в області політики, викладачі та лікарі. До лав партії запрошують людей, які знають, як ці проблеми вирішувати», — розповів кореспондент. У команді Ірина Суслова, яка обіцяла більше 40 % жінок у списку партії, та Леоніда Пономарьова, яка обіцяє займатися питаннями інклюзивної освіти. «Лідер партії обіцяє суворий контроль усіх без виключення кандидатів. До партії будуть брати професіоналів із досвідом успішних проектів», — розповів Дмитро Святненко.

 

На СТБ 7 серпня улесливо розповіли про відкриття київського офісу партії «Голос». «Почути голос кожного», — такою фразою ведуча підвела до сюжету. Про плани походу на місцеві вибори тут говорила голова партії Кіра Рудик. Вона сказала, що в партії шукатимуть людей з ідеями: «Ідеї, як робити великі зміни маленькими ресурсами. Чого у нас після того, як всі кандидати кажуть про транспортний колапс, питання все ще не вирішено? Чому в нас вже 10 років говорять про проблеми з екологією і нема жодних кроків по їх вирішенню?». Аналогічний матеріал, але у скороченому форматі, вийшов цього ж дня й на іншому каналі Пінчука — ICTV.

8 серпня ICTV, «Україна» та «Інтер» розповіли про плани походу на вибори партії «Батьківщина». На посаду київського міського голови претендуватиме нардеп, колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. Аудиторії ахметовського каналу «Україна» він відомий як постійний критик енергетичної політики уряду.

  • «Юлія Тимошенко заявила що її політична сила іде на місцеві вибори із гаслом Єдина надійна команда» (ICTV);
  • «Юлія Тимошенко, лідерка партії "ВО "Батьківщина": Наш критерій один - це мусять бути глибоко професійні, компетентні люди, відданні своїй країні патріоти. Це мусять бути люди, які знають, що таке служити громаді, знають кожен крок, який треба зробити. І вибачте, в той же час дуже добре знають, як працює система водопроводів, каналізації, як працює домашнє господарство» (канал «Україна»);
  • «Олексій Кучеренко: "Батьківщина" сьогодні представляє єдину професійну команду і основне гасло, основна мета виборчої компанії полягає в тому, Київ заслуговує на краще» («Інтер»).

Але цього дня на «Інтері» партія Тимошенко була не першою й не останньою в потоці політичного піару до місцевих виборів. Представники «ОПЗЖ» борються за кожен голос на Луганщині. Партійці звернулися до Центральної виборчої комісії, щоб забезпечити проведення виборів на максимальній кількості дільниць, і скаржилися на значний перелік таких, де це неможливо, вочевидь, через війну. Про причини обмежень на «Інтері» не розповіли, але сказали: «Опозиція закликає владу відмовитися від зриву голосування та забезпечити проведення виборів на цих територіях». Далі Наталія Королевська назвала «антиконституційним прецедентом» скасування виборів у низці об’єднаних територіальних громад Донеччини та Луганщини. Про причини, знову ж таки, не йдеться. Далі у випуску була вже згадана новина про висування в мери Києва Олексія Кучеренка від «Батьківщини». І одразу за тим у випуску розповіли про плани «Національного корпусу» на місцеві вибори в Одесі: «Перед нами постає задача зупинити цей безлад і прикласти всі зусилля, аби розвивати Одесу. Бо вона на це заслуговує. Час об'єднуватись та діяти. Я радий, що саме в Одесі, на національній платформі Нацкорпусу — ми змогли об'єднати представників різних проукраїнських сил. Із цією потужною командою ми підемо на місцеві вибори Одеси», — сказав керівник штабу «Нацкорпусу» Максим Жорін.

Загалом у випусках дещо побільшало політичних тем, хоча вони поступаються новинам про надзвичайні події та сюжетам на соціальні теми.

Війна та мир

ICTV, «Україна» та «Інтер» були солідарні не лише у просуванні планів партії «Батьківщина» на місцеві вибори, а й у побудові іміджу миротвориці для Юлії Тимошенко. 3 серпня вона провела брифінг про своє бачення мирного врегулювання війни на Донбасі. Вона пропонувала активізувати депутатів для участі в перемовинах, створювати нові переговорні майданчики. У всіх цих матеріалах озвучені лише ідеї Тимошенко, причому доволі неконкретні. І не долучені до дискусії посадовці, які вже працюють з офіційним мирним планом.

  • «Юлія Тимошенко: Я буду працювати для того, щоби була створена спеціальна парламентська місія, яка зможе прокласти дорогу до миру» (ICTV);
  • «Юлія Тимошенко: Нам треба включити в міжнародні переговори всі країни всіх лідерів, які так чи інакше можуть сьогодні бути учасниками цього процесу і добитися результату» («Україна»);
  • «Тимошенко наголосила, що пропонувала свою допомогу керівнику президентського офісу Андрію Єрмаку, утім він її проігнорував. Тож політик ініціює створення парламентської місії з пошуку миру в Україні» («Інтер»).

Раніш учасник контактної групи журналіст Сергій Гармаш розповідав, що Тимошенко намагалася очолити українську делегацію в Мінську, але цю посаду віддали Леоніду Кравчуку.

7 серпня, коли Володимир Зеленський відвідував прифронтові території, в новинах активізувався його попередник Петро Порошенко. На каналі «Україна» розповіли, що подружжя Порошенків відвідало військових у київському госпіталі, де «політик наголосив на неприйнятності підкилимних домовленостей із Росією та закликів до миру на Донбасі». На 5 каналі розповіли, що «п'ятий президент України Петро Порошенко закликав Володимира Зеленського нагородити легендарного морського піхотинця із позивним "Підлий"». У нібито невимушеній розмові з піхотинцем Порошенко скористався нагодою нагадати: «Ти навіть не знаєш, а я пам'ятаю день, коли ти був законтрактований до військової служби. 5 вересня 2014 року, тому що 5 вересня я підписував перший “Мінськ”, який тоді зупинив наступ». У цьому ж матеріалі волонтерка Наталія Юсупова поскаржилася, що чинного головнокомандувача військові майже не бачать: «Действующий главнокомандующий, будем его так называть, потому что так оно и есть, не приезжает, и не приезжал с самого начала своего правления. Сколько времени прошло больше года, мы его здесь ни разу не видели. Ребята хотят внутренней моральной поддержки, подпитки». Нагадаю, цей сюжет вийшов у день, коли Зеленський відвідував військові частини на Донбасі.

 

Раніше на 5 каналі звернули увагу на відвідування Криму Віктором Медведчуком. Посилалися на висловлену в ефірі «Радіо НВ» думку нардепки від «Євросолідарності» Іванни Климпуш-Цинцадзе. Вона сказала, що СБУ має розслідувати цю подію. Крім політикині у новині не посилалися на інші джерела чи спроби з’ясувати обставини з інших сторін. На «1+1» також розповіли про поїздку Медведчука до Криму, але, відповідно до стандарту збалансованості, звернулися до пресслужби політика по коментар: «У пресслужбі політика підтвердили: він наразі у відпустці як народний депутат і відпочиває у Криму. А 7 серпня святкуватиме день народження. 2012 Путін уже приїжджав у гості до Медведчука в Крим. Не виключено, що і цього разу російський глава може зустрітися із проросійським політиком».

Корпоративні питання

Про обшуки у США та претензій Федерального бюро розслідувань Сполучених Штатів Америки до бізнесів Ігоря Коломойського найактивніше говорили на 5 каналі — три новини за тиждень. 4 серпня повідомили про обшуки в Клівленді за підозрою у відмиванні коштів. Розлогим сюжетом цю тему продовжили 7 серпня — з коментарями Коломойського та експертів. Також про ситуацію збалансовано розповідали на «UA: Першому». Решту каналів, що моніторяться, тема не зацікавила. Крім «1+1», де заступилися за свого власника: «Коломойський відкидає всі звинувачення Мін’юсту Сполучених Штатів у відмиванні грошей. Наголошує, що всі інвестиції в Сполучених Штатах Америки здійснені з власних коштів […] У коментарі виданню “Лівий берег” Коломойський заявив, що всю нерухомість у США купував на кошти, зароблені тринадцять років тому, які лише зберігалися в “Приватбанку” до націоналізації».

У випусках цього тижня суттєво побільшало міжнародних новин, частково через увагу до вибухів у Бейруті.

 

Канали висвітлювали продовження історії з нападом на Анастасію Лугову в поїзді. У новинах ішлося про реакцію «Укрзалізниці», питання повернення поліцейських у потяги, проблеми з отриманням компенсації для жінки через страхову компанію. На каналі «Україна» двічі за тиждень гостро критикували ситуацію на «Укрзалізниці». «"Укрзалізницю" лихоманить зусібіч. Терпець урвався не тільки в пасажирів, а й у залізничників. Вагони локомотивів в аварійному стані. Нових запчастин для ремонту немає. Техніка зношує останні запаси міцності, а мізерні зарплати залізничників постійно урізають», — такою підводкою ведучий Максим Сікора відкрив сюжет Інни Горіненко про протест залізничників у Києві 4 серпня. Весь матеріал складається зі скарг працівників підприємства на умови роботи й завершується коментарем керівника профспілки, що очолює протест. У сюжеті не було коментарів ані від адміністрації «Укрзалізниці», ані від Мінінфраструктури, під будівлею якої проходив мітинг. Наступного дня тему продовжили вже з ширшим колом обговорення. З боку «УЗ» тільки відповідь на запит із констатацією зношеності понад 90 % вагонів. Коментував також колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян, який скаржився на корупцію в «Укрзалізниці». Нагадаємо, Омелян на «Україні» раніше долучався до підтримки Олега Ляшка. І в тому ж випуску 5 серпня був іще один сюжет із критикою «УЗ». Випадок із Луговою використали як ілюстрацію складної системи страхування, яку Омелян називає ланкою в системі корупції.

 

Тим часом на каналі «Україна 24», що входить у холдинг Ахметова, але не у вибірку моніторингу «Детектора медіа», три знімальні групи зімітували напади в поїздах, щоби перевірити готовність залізничників.

6 серпня «Інтер», 7 і 8 серпня «112 Україна» у новинах заявляли про спроби рейдерського захоплення каналу «112». Це однобокі матеріали, що мають ознаки замовності в інтересах власників «112» і тих, хто за ними стоїть. Детальніше про ситуацію читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Моніторинг здійснюється за підтримки американського народу, наданої через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2820
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду