Новинарі визирають за межі України. Моніторинг теленовин 10—15 серпня 2020 року

Новинарі визирають за межі України. Моніторинг теленовин 10—15 серпня 2020 року

27 Серпня 2020
1092

Новинарі визирають за межі України. Моніторинг теленовин 10—15 серпня 2020 року

1092
…але бачать поки що переважно Білорусь. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
Новинарі визирають за межі України. Моніторинг теленовин 10—15 серпня 2020 року
Новинарі визирають за межі України. Моніторинг теленовин 10—15 серпня 2020 року

Цей тижневий підсумок моніторингу виходить у скороченому форматі. Докладно порушення стандартів та матеріали з ознаками замовності у новинах 10—15 серпня розібрані в серпневому випуску моніторингу «Про що мовчали теленовини». Матеріал за 17—23 серпня вийде вже у звичному форматі.

Загалом кількість матеріалів з ознаками замовності на цьому тижні в порівнянні з попереднім зросла несуттєво — з 45 до 47. Їхній відсоток також дещо зріс — із 6,3 до 6,9% від загальної кількості. Найбільша кількість таких матеріалів зафіксована у праймових новинах «України», але «Інтер» скоротив розрив і показав майже такий самий результат. Поменшало матеріалів з ознаками замовності на 5 каналі (лише один — на користь Петра Порошенка), а «UA: Перший» уже традиційно обійшовся без підозрілих сюжетів і повідомлень.

За кількістю матеріалів з ознаками замовності партія «Опозиційна платформа — За життя» різко випередила лідера рейтингу попереднього тижня — Ріната Ахметова. Кількість підозрілих матеріалів на користь ОПЗЖ зросла з шести до шістнадцяти. Змінився й розподіл піару ОПЗЖ між каналами: якщо минулого тижня майже всі матеріали були зосереджені на «Інтері», цього разу сім із шістнадцяти вийшли в новинах каналу «112». Натомість піару Ахметова поменшало майже вдвічі.

Юлія Тимошенко, яка була на третьому місці минулого тижня, цього разу в рейтингу гаданих замовників відсутня, а третє місце посів президент Володимир Зеленський. Його піар виходив  на «Україні», «Інтері», СТБ та ICTV. Кількісно-якісний моніторинг «Про що мовчали новини у серпні» також відзначає зростання кількості піару та «паркету» Зеленського.

«Україна» двічі випускала негативні матеріали про Андрія Геруса. Зокрема йдеться про скандал у Туреччині, де журналістка «України» знайшла нардепа на курорті. Компромат на Андрія Геруса «Україна» випускає вже не перший місяць. А лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який бував ситуативним опонентом Геруса в матеріалах каналу, фігурував на цьому тижні в двох піар-матеріалах новин «України». «1+1» двічі піарив партію «За майбутнє», близьку до власника каналу Ігоря Коломойського. Піар партії «Голос» виходив на каналах Віктора Пінчука — СТБ та ICTV.

Тематична структура новин відчутно змінилась: наздвичайні події, які переважали у випусках на початку серпня, відійшли на другий план. Про українську політику говорять менше, і навіть найполітизованіший із досліджуваних 5 канал, який присвятив політичним подіям в Україні минулого тижні 43% своїх матеріалів праймових випусків, зменшив цей показник до 36%. Найбільше в новинах «соціалки», побільшало також міжнародної політики — за рахунок протестів у Білорусі, які стали топ-темою для теленовинарів. Частка матеріалів про події за межами України сягнула 31%. Стало дещо більше матеріалів про війну на Донбасі, натомість майже не говорять про події в Криму (лише два матеріали про події на півострові за тиждень). Дещо зросла кількість матеріалів про культуру на каналах Пінчука — СТБ та ICTV, але загалом відсоток матеріалів на культурну тематику залишається низьким.

 

Ситуація з епідемією коронавірусу залишається важливою причиною, з якою окремі регіони України привертають до себе більше уваги теленовинарів. Зокрема, новинарі висвітлювали зростання кількості хворих у Львівській, Харківській і Запорізькій областях. Проте, наприклад, із Чернівецької області, де рівень захворюваності досі один із найвищих в Україні, протягом тижня вийшов лише один матеріал. Про коронавірусну тематику в теленовинах читайте тут. А найбільше (після Києва, звісно) уваги на тижні приділили Одеській області — вона навіть випередила Донецьку, яка зазвичай має найбільшу кількість згадок у новинах через бойові дії. Найменше ж уваги приділили Сумській, Полтавській, Хмельницькій і Житомирській областям.

 

Моніторинг здійснюється за підтримки американського народу, наданої через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1092
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду