Скучили за Ляшком? Моніторинг теленовин 13–19 липня 2020 року

Скучили за Ляшком? Моніторинг теленовин 13–19 липня 2020 року

24 Липня 2020
3139

Скучили за Ляшком? Моніторинг теленовин 13–19 липня 2020 року

3139
На «Україні» лідера Радикальної партії піарили більше за власника каналу — Ахметова. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
Скучили за Ляшком? Моніторинг теленовин 13–19 липня 2020 року
Скучили за Ляшком? Моніторинг теленовин 13–19 липня 2020 року

Резонансна автокатастрофа під Києвом спровокувала не лише серію емоційних матеріалів про винуватця трагедії та загиблих, у яких репортери переходили етичні межі, а й політичні заяви та дискусії в парламенті. Ключовим рішенням тижня у Верховній Раді стало призначення дати місцевих виборів, але також дискутували й про посилення відповідальності за кермування в нетверезому стані.

Важливою для виборів подією стало те, що «Слуги народу» визначилися, кого висуватимуть на посаду мера Києва. Але політична обстановка у столиці в новинах майже не обговорювалася. Лише на 5 каналі озвучили соцопитування про симпатії киян, де про «Слугу народу» майже не згадували.

Запустили вибори

25 жовтня парламент визначив дату місцевих виборів. Зміни до Виборчого кодексу та призначення місцевих виборів стали найбільш обговорюваними в політичному сегменті теленовин темами.

Найбільш повним представництво парламентських партій було у новинах 5 каналу, «UA: Першому» та «1+1» — там кожну із фракцій згадували в парламентських репортажах. Найбільш вибірковими були новини «112»: тут цитували тільки представників «Слуги народу», а в ролі їхніх опонентів — лише нардепів з «Опозиційної платформи — за життя». Натомість ігнорують коментарі «ОПЗЖ» на каналах «Україна», СТБ та ICTV. За тиждень жодного разу про їхніх представників не згадували. Матеріали «Інтера» були максимально комплексними: в одному сюжеті з парламенту включали позиції усіх фракцій, але представникам «ОПЗЖ» виділяли більше ефіру — по два-три синхрони, коли представники інших політсил висловлювалися один раз. Також від представників «ОПЗЖ» давали окремі заяви-коментарі з вимогами відставки команди президента, критикували призначення нового керівника Нацбанку, заявляли про безальтернативність Мінських переговорів та закликали об’єднуватися зі світом у боротьбі з коронавірусом.

 

У новинах стали з’являтися маніпуляції з політичними рейтингами. Цього тижня два опитування цитували на 5 каналі та «Україні». 5 канал поспішив сповістити, що «Віталій Кличко має великі шанси стати мером Києва ще раз». 14 липня у випуску навели дані опитування центру Разумкова. «Шанси є у бізнесмена Андрія Пальчевського», — також ідеться в цьому ж повідомленні, хоча його рейтинг — 11 % проти 43 % у Кличка.

Зірка Ляшка

А от у кого без шансів — то це в конкурентів Олега Ляшка. Лідер Радикальної партії балотуватиметься на довиборах у парламент по 208-му округу на Чернігівщині. У новинах каналу «Україна» навіть не заморочувалися називати, хто ж боротиметься з ним за мандат, бо «згідно з проведеним там дослідження соціологічної групи Рейтинг”, найбільше місцеве населення хвилює відсутність роботи та низький рівень зарплат в регіоні. Слідом іде неякісна медицина, поганий стан доріг та бідність. Водночас більшість опитаних зазначили, що радше проголосували б за кандидата, який приділятиме увагу вирішенню господарських справ безпосередньо в окрузі. Відтак 65 % респондентів висловились за підтримку Олега Ляшка на довиборах у 208-му окрузі на Чернігівщині». Прямого зв’язку між оцінкою ситуації на Чернігівщині та підтримкою окремих політиків у сухих цифрах опитування немає, але його бачать і констатують автори матеріалу. До того ж виборчий процес на окрузі стартуватиме в кінці серпня, тож офіційних кандидатів, серед яких виборці обиратимуть, ще немає. Перед цим у випуску Олег Ляшко був гостем студії — «дискутував» із ведучими про ринок землі та захист інтересів фермерів.

Самі по собі рейтинги ще не є маніпуляцією. Маніпуляцією стає вибірковість, із якою їх подають. Наприклад, протягом липня «Рейтинг» публікував результати опитувань у різних регіонах України: Харківщина, Львівщина, Дніпро, Маріуполь. Але округ Ляшка — перший, який зацікавив редакцію каналу «Україна».

Піару Олега Ляшка цього тижня помітно побільшало. Минулого року у статусі нардепа й лідера Радикальної партії Ляшко з’являвся на «Україні» щодня: давали його заяви, коментарі про все на світі від ринку землі чи енергетики до питань опіки над бездомними тваринами. Після поразки на виборах-2019 активність Ляшка спала, він піарився на «Україні» один-два рази на тиждень. Цього ж разу за тиждень у новинах «України» про нього говорили навіть частіше, ніж про власника каналу Ріната Ахметова, якого піарять щодня — він закликав підтримувати фермерів, підвищувати пенсії та обіцяв карати п’яних водіїв: «Перше, що я зроблю, коли повернусь до парламенту, це відновлю кримінальну відповідальність за п'янство за кермом». Хоча тут він уже спізнився.

В одному з випусків на підтримку Ляшка висловився колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян. «Політик зазначив, що в парламенті минулого скликання Радикальна партія завжди голосувала за державницькі ініціативи та справедливо критикувала владу», — озвучила ведуча Олена Кот, а сам ексміністр додав: «Ми бачимо зараз у сучасному парламенті дуже багато хайпу, дуже мало змісту, і я би хотів якраз, щоби пан Олег Ляшко повернув зміст Верховної Ради». З подібними гаслами Ляшко вже йшов і не пройшов до парламенту. А от про Омеляна останні гучні новини згадували як підозрюваного в розслідуванні НАБУ.

Праймериз «Слуги народу»

Про з’їзд президентської партії, де обрали кандидатку на посаду міського голови Києва, говорили більш розлого у вечірніх випусках «1+1» та 5 каналу, й стисло повідомили у випуску «UA: Першого». Новина була важливою, адже низка інших претендентів на боротьбу за крісло мера, наприклад, Микола Тищенко й Олександр Дубінський, фактично запустили свої промокампанії. Але рішення про вибір партії на користь Ірини Верещук потрапило не в усі праймові випуски, що моніторяться. Хоча заява про підтримку кандидатки від «Слуги народу» навіть з’явилася на офіційному сайті президента.

У включенні Ігоря Бондаренка на «1+1» нардеп Олександр Качура розповів, що навіть кандидати в кандидати не знали, якою буде процедура їхнього відбору. Кореспондент за кадром поділився чутками, які врешті справдилися: «Ну, навколо партійні такі чутки, говорять про те, що найбільше шансів у Ірини Верещук, але це не точно».

 

Якщо на «1+1» зі слів Олександра Качури можна було відчути дух внутрішньої конкуренції між кандидатами, то у включенні 5 каналу все виглядало здебільшого мирно й позитивно. Звісно, коротко про процедуру вибору кандидатки розповіли. Але далі — лише коментарі на її підтримку без спроб з’ясувати думку конкурентів у партії. Спершу голова фракції Давид Арахамія висловив думку, що представниця «Слуги народу» матиме інтелектуальну перевагу над Віталієм Кличком. Потім і журналістка в кадрі розповіла про бойовий настрій учасниці мерських перегонів: «Як ви почули, настрій в Ірини Верещук доволі бойовий. Вона вже на представлені викликала чільного мера Києва Віталія Кличка на дебати і каже, готова змагатися з будь-ким, хто пройде з нею у другий тур».

П’яний за кермом

Порівняно з попереднім тижнем у випусках побільшало новин із Київщини. Однією з вагомих причин стала трагічна аварія, внаслідок якої загинули четверо із п’яти членів родини.

Висвітлюючи трагедію, репортери не шкодували емоційних слів та оцінок, які не є визначальним для інформування про інцидент. На ICTV в історії внесли несподівану нотку міжнаціональної ворожнечі, додавши до всього опису аварії те, що її винуватець народився в Росії. Хоча яке значення має місце народження, не уточнили. На СТБ зробили акцент на емоційній передачі деталей: «Ось він, винуватець аварії. З оголеним торсом, задурманеним поглядом та легкими тілесними ушкодженнями. Що накоїв, схоже, не усвідомлює».

На 5 каналі знайшли привід дорікнути президентові: «Жахлива ДТП під Києвом за участю п'яного винуватця стала першою моторошною автокатастрофою після того, як на початку липня президент скасував кримінальну відповідальність за підхмелену їзду», — озвучив за кадром журналіст Мирослав Солонар.

У сюжеті «1+1», навпаки, наголосили, що президент вважає за потрібне посилити відповідальність за п’яне водіння: «І президент заговорив про повернення більш жорсткої міри покарання за п'янство за кермом. З 1 липня мала запрацювати норма як кримінальна відповідальність. Навіть якщо за кермом але нічого не вчинив водій все рівно це була б кримінальна відповідальність. Її відмінили. Тепер говорять, що треба її повернути». Ще раз на цьому наголосили в окремому матеріалі, вже з парламентських дискусій: «Зеленський вимагає значно підвищити відповідальність за нетверезу їзду. Збільшити штрафи, повернути кримінальну відповідальність і саджати за тяжкі наслідки пожиттєво. Депутати терміново розглянули законопроєкт, який посилює відповідальність». Також у подачі «112» реакція президента виглядала репутаційно виграшною: «Володимир Зеленський висловив співчуття родині загиблих в смертельній аварії під Києвом під час селекторної наради з міністром, сказав, що триматиме справу на особистому контролі, а крім того дав вказівку прем'єр-міністру Денису Шмигалю підготувати план заходів з підвищення безпеки на дорогах».

У матеріалі «Інтера» після опису трагедії сфокусувалися не на особистих подробицях загиблої родини чи винуватця трагедії, а на політиці, яка могла би вплинути на зменшення кількості випадків п’яного водіння. Якщо на 5 каналі президента показали негативно, а на «112» та «1+1» — позитивно, то на «Інтері» він звучить конструктивно: «Намагання карати суворіше були. І неодноразово. Покарання за п'яне кермування посилили з першого липня цього року. Збільшили штрафи та запровадили поняття кримінальний проступок. Тобто людина, яку ловили за кермом під градусом отримувала б судимість. Але президент підписав пом'якшений закон. Кримінальну відповідальність прибрали. Залишили лише адміністративну щоправда, з підвищеними штрафами».

Також на 5 каналі та «1+1» про самого винуватця трагедії розпитували у його сусідів. Окремий сюжет про це видали на каналі «Україна»: «Бійки, алкоголь та наркотики — таке кажуть сусіди про Антона Желепу — винуватця жахливої ДТП у якій загинули двоє дітей та їхні батьки». Також на «Україні» в тому ж випуску 13 липня окремий матеріал присвятили стану здоров’я хлопчика, який вижив після аварії. Попри те, що лікарі та родичі не розповідали про його стан, цій темі присвятили понад три хвилини ефіру. Репортер В’ячеслав Лакомкін знайшов виховательку, яка знала хлопця, й почав розпитувати її про загиблу родину. Глядачам навіщось розповіли, що родина цікавилася йогою, здоровим харчуванням і мала свої підходи до виховання дітей. Вочевидь репортерам бракувало розуміння меж приватного життя загиблої родини.

На «UA: Першому» повідомили, що канал відстежуватиме судовий процес, адже суспільству важливо знати, чи не лишиться тяжкий злочин безкарним: «Суспільне стежитиме за перебігом судового засідання, де водієві обиратимуть запобіжний захід. Там ми спробуємо поспілкуватися із ним теж».

 

Моніторинг здійснюється за підтримки американського народу, наданої через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3139
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду