Зеленський і діти. Моніторинг теленовин 16–22 грудня 2019 року

Зеленський і діти. Моніторинг теленовин 16–22 грудня 2019 року

28 Грудня 2019
1623

Зеленський і діти. Моніторинг теленовин 16–22 грудня 2019 року

1623
Повернення політичних традицій та старих політиків. Порушення та матеріали з ознаками замовності в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу.
Зеленський і діти. Моніторинг теленовин 16–22 грудня 2019 року
Зеленський і діти. Моніторинг теленовин 16–22 грудня 2019 року

Головні теми тижня стосувалися дискусій та в буквальному сенсі баталій у парламенті та під його стінами. Ключовими були теми ринку землі та децентралізації, зміни до Кримінального кодексу та Виборчий кодекс. У новинах висвітлювали справу Шеремета, газові переговори та святкові теми: відкриття ялинок, День Святого Миколая та підготовку до Різдва.

Найцікавіші маніпуляції тижня:

  • на канал «Україна» повернувся Михеїл Саакашвілі;
  • на «112» розповідали, як Путін підтримує ідеї Віктора Медведчука;
  • половина каналів проігнорували обшуки у структурах, пов’язаних із Петром Порошенком;
  • низка каналів відзвітували про зустріч Зеленського з дітьми на свято Миколая;
  • «1+1» назвав «перформансом» дії активістів, які принесли труну до будинку голови НБУ Якова Смолія;
  • «Інтер» використовував позицію Нацкорпусу для критики земельної реформи;
  • ймовірно, готуючись до парламентських виборів, народні депутати з «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко та Вадим Столар презентували в Києві свою благодійну ініціативу;
  • на «Україні» та «Інтері» знову піарили ексочільницю Харківщини Юлію Світличну.

16 грудня, понеділок

Головне. На погоджувальній раді парламенту говорили про плани на останній сесійний тиждень року.

На ICTV розповіли, що у «Слузі народу» просили підтримати президентський законопроєкт щодо змін до Конституції щодо децентралізації, «Євросолідарність» розкритикувала ці зміни, а «Батьківщина» виступає проти ринку землі.

Тема змін до Конституції стала наскрізною у сюжеті «UA: Першого». Йшлося про зміни, ініційовані Зеленським, але прокоментувати пропоновані норми попросили експерта «Центру UA» Андрія Андрушківа, а не лише політиків.

На «1+1» говорили з позиції Зеленського, опустивши критику від «Євросолідарності».

У сюжеті «України» також фігурувала тільки позиція монобільшості. Дмитро Разумков дякував правоохоронцям за розслідування вбивства Павла Шеремета, а журналісти за кадром навіть не нагадали, що до версії слідства в юристів та активістів є купа питань. Народний депутат Олександр Корнієнко розповідав про положення щодо децентралізації, а голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія анонсував роботу з легалізації грального бізнесу.

У сюжеті 5 каналу сфокусувалися на законі про підтримку «Пласту» та Виборчому кодексі, дали позиції «Слуг народу», «Батьківщини» та «Євросолідарності».

На «Інтері» також почали закону про «Пласт», а далі перейшли до обговорення ринку землі та реформи децентралізації як із боку провладної більшості, так і з коментарями опозиції. Нетиповим для «Інтера» було те, що тему стабілізації ситуації на фронті віддали під коментар представника «Голосу», а не «ОПЗЖ».

У Нацагентства із запобігання корупції (НАЗК) з’явився новий очільник Олександр Новіков. Більшість каналів повідомили цей факт, але не надто заглиблювалися в деталі. На «Україні» та 5 каналі додали коментарі представників конкурсної комісії, яка проводила співбесіди.

Важливі теми. На 5 каналі присвятили сюжет історії фермерів із прифронтової території, які попри близькість війни змогли створити власну справу.

На «1+1» повідомили про одиничний пікет дружини Валерія Матюшенка — цивільного полоненого, якого утримують бойовики на окупованій Донеччині.

Тільки на «112» повідомили про закриття справи проти Олександра Єфремова з посиланням на «Судовий репортер». Чи намагалися уточнити цю інформацію в самого Єфремова чи його адвокатів, у новині не уточнили.

Сумнівні. На каналі «Україна» анонсували інтерв’ю з Михеїлом Саакашвілі, записаним для нового інформаційного каналу медіахолдингу. Особливо виразними є означення політика: «Двічі громадянин України та, як сам себе називає, людина по боротьбі із несправедливістю. Михеїл Саакашвілі ексклюзивне дав інтерв'ю каналу Україна-24"».

На «Україні» розповідали про звитяги компанії Ріната Ахметова ДТЕК у видобутку газу на Полтавщині. А пізніше у випуску — про благодійну програму фонду Ахметова для допомоги родинам, які всиновлюють дітей.

На «Інтері» анонсували соціальний проєкт із допомоги пенсіонерам у Києві. Презентували його в ролі благодійників два народні депутати від «ОПЗЖ»: Юрій Бойко та Вадим Столар. Читачам моніторингів Столар може бути відомий як скандальний забудовник, через нібито зв’язки з яким «1+1» критикують мера Києва Віталія Кличка.

Також на «Інтері» розказували про благодійний концерт в Одесі, організований церквою Московського патріархату.

17 грудня, вівторок

Головне. Найгарячішою темою були сутички під парламентом, але в новинах висвітлювали і дискусії в парламенті щодо ринку землі, які власне і спричинили протести.

На ICTV без посилання на джерело спершу повідомили про поранених правоохоронців, а далі назвали винуватців: «Бійку спровокували активісти “Нацкорпусу”, які були проти продажу землі. Саме вони принесли під Верховну Раду кілька військових наметів і намагалися на вулиці Грушевського сверлити дірки в асфальті, аби їх встановити». Версію активістів не показали.

На 5 каналі випуск розпочали включенням із-під Печерського райвідділку поліції, де звільнили раніше затриманих мітингарів. Представники «Нацкорпусу» розповіли, що й серед них є поранені, а також подали свою версію подій. Далі — сюжет про сутички, що відбувалися вдень, де показали, що учасниками протесту були не тільки молодики з «Нацкорпусу», а й фермери, а також коментар від поліції про те, що ж спровокувало сутички. У цьому сюжеті більше уваги приділяли позиції мітингарів, ніж зауваженням до їхніх дій із боку поліції. Хоча обидві версії в сюжетах є.

На «Інтері» суттєво більше часу віддали позиції мітингарів, навіть не назвавши точні цифри постраждалих ані з боку поліції, ані серед протестувальників. Серед противників ринку землі фігурували як фермери, так і представники «Нацкорпусу», зокрема лідер організації Андрій Білецький. Далі однобоко розповідали про протести аграріїв у регіонах, а також надавали перше слово противникам земельної реформи в парламенті. Це створювало дисбаланс і заглушало позицію парламентської більшості, хоча її теж показували.

На «Україні» про сутички сказали коротко в сюжеті з парламенту, де також сперечалися щодо ринку землі. А потім — включення з-під парламенту, де вже завершилася активна фаза сутичок; синхроном дали коментар від поліції, але не було синхронів від мітингарів.

Доволі збалансовано сутички висвітлювали на «1+1» та «UA: Першому», на останньому додали коментар політкоментатора Олексія Гараня. Він пояснив, як тему, якій потрібна фахова дискусія, перевели в русло силового протистояння.

Але у випуску «UA: Першого» поширили неточну інформацію: «Під Верховною Радою загинув один з протестувальників. У чоловіка прихопило серце, каже керівник столичної поліції Андрій Крищенко». Як повідомляє «Українська правда» із брифінгу Крищенка, керівник поліції наголосив, що смерть чоловіка не пов’язана з протестами.

Важливі теми. На ICTV торкнулися теми, про яку мало говорять у новинах — як буде проходити приватизація «Укрспирту». Про це поговорили з експертами та підприємцями спиртової галузі.

На «1+1» розбиралися в іншій темі, яка не здобула популярності в новинарів, — рейтингу України в дослідженні PISA: про що говорять результати і що треба змінювати в освіті.

Сумнівні. На каналі «Україна» знову дали фрагмент із того самого інтерв’ю Саакашвілі для каналу «Україна 24». Також на «Україні» розповідали про благодійність Ріната Ахметова для мешканців прифронтових територій, а інший матеріал — що його компанію ДТЕК нагородили за турботу про довкілля: «Відзнаки за турботу про довкілля. Екооскарами нагородили бізнес-корпорації, громадські організації і навіть цілі українські села. Номінантів і переможців обирали організатори проєкту "Екотренсформації 2019". Дві статуетки отримала компанія ДТЕК». Ця новина є відбілюванням іміджу компанії, підприємства якої входять до числа найбільших забруднювачів повітря за даними Міністерства енергетики та захисту довкілля.

Незбалансовано на 5 каналі сказали про звільнення генерала Дмитра Марченка під заставу. Військового підозрюють у закупівлі неякісних бронежилетів. У матеріалі 5 каналу він відкинув усі звинувачення, але суті звинувачення практично не пролунало. Тільки на Суспільному теж розповіли цю новину, нагадавши зміст обвинувачення та зазначивши, що коментар від Держбюро розслідувань каналу пообіцяли надати наступного дня.

18 грудня, середа

Головне. У парламенті ухвалили законопроєкт про обмеження недоторканності народних депутатів. На всіх каналах були представлені різні позиції фракцій, але в кожного був свій набір: на 5 каналі переважали коментарі «Європейської солідарності» та «Голосу», а наприкінці повідомили про заклик НАБУ і САП до президента ветувати цей закон через ризик процесуальних неузгодженостей у законодавстві; на «1+1» — переважно «Слуги народу» та «Батьківщина»;  на «Інтері» — «ОПЗЖ» і «Батьківщина»; на «UA: Першому» — взагалі без виступів народних депутатів, лише коментарі експертів із Центру протидії корупції та Transparency International.

На СТБ головним героєм сюжету про зняття недоторканості в парламенті став Святий Миколай. Перипетії в парламенті обрамкували розповіддю про святковий візит до парламенту школярів, яких вітали зі святом Миколая.

Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію щодо захисту прав людини в анексованому Криму. Більшість каналів цю новину проігнорували, за винятком ICTV, 5 каналу та «UA: Першого». На ICTV повідомляли дані щодо ситуації в Криму без посилання на джерела: «Зокрема, недотримання Москвою Женевських конвенцій і переселення на півострів своїх громадян з материкової частини. За останніми даними, таких в Криму вже 140 тисяч». Найбільш повним був матеріал 5 каналу, де представники ООН  повідомляли про незаконне утримання людей на півострові та ненадання їм необхідної медичної допомоги.

Про відмову підозрюваного в організації вбивства Павла Шеремета Андрія Антоненка давати свідчення повідомили лише на 5 каналі та «UA: Першому». На ICTV та «України» не повідомляли цього, але проінформували про перенесення розгляду апеляції на запобіжний захід іншій підозрюваній у справі Яні Дугар на 8 січня. На ICTV також додали звернення поліції до журналістів із проханням «не викривляти офіційну інформацію про розслідування вбивства Шеремета». Далі ведуча безапеляційно повторила, що всі експертизи відповідають дійсності. У цьому повідомленні вона так і не розповіла, що обурення МВС викликав матеріал журналістів «Слідство.Інфо», в якому йшлося про невідповідності в даних експертизи, які наводилися як докази причетності затриманих Антоненка й Кузьменко.

Сумнівні. Проти ринку землі вийшла серія незбалансованих повідомлень на «Інтері»: заяви «ОПЗЖ», акція протесту на одеській митниці, коментар лідера «Нацкорпусу» Андрія Білецького з анонсом довготривалих акцій.

На «Україні» вийшов упереджений сюжет про «енергокапітуляцію» зі скаргами на вплив Андрія Геруса на зміни в ринку енергетики. Такий сюжет у різних інтерпретаціях на «Україні» тягнеться вже та кілька місяців. Також на «Україні» Олег Ляшко обіцяв підтримку фермерам. А на «Україні» з коментарем Петра Порошенка показали, що він вніс заставу за генерала Марченка і вважає процес політично мотивованим. Про заставу у ЗМІ повідомляли на добу раніше, тож неоперативність може вказувати на замовність матеріалу.

На каналі «Україна» присвятили сюжет тому, що ведучий каналу Олексій Суханов отримав українське громадянство. Компліментів колезі не шкодували. «П'ять років безмежна любов і відданість тисячам людей знадобилися йому, аби не просто почуватися українцем, а стати ним уже офіційно», — розповіла ведуча Олена Кот.

Традиційно на «Україні» звітували про благодійність фонду Ахметова. Сюжет цього випуску стосувався підтримки дітей з інтернатів.

19 грудня, четвер

Головне. У Берліні тривали тристоронні газові переговори, а в Мінську — засідання контактної групи щодо питання звільнення українців із полону на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Найгарячіші новини дня були з-за кордону. Напередодні палата представників Конгресу США підтримала імпічмент президента Дональда Трампа. Проігнорували новину тільки у праймі «112». На ICTV це подали коротко із синхроном спікерки палати представників Ненсі Пелосі, коротким повідомленням без коментарів обмежилися на «UA: Першому». Решта каналів розповідали новину розгорнутими сюжетами з коментарями демократів, республіканців, реакцією Трампа. На каналі «Україна» також наводили коментар політичного історика Аллана Ліхтмана. Прізвище Зеленського в новинах згадували лише CTV, 5 канал, «1+1» та «UA: Перший». Решта ніби забули, що спричинила гучний скандал і похитнула президентське крісло під Трампом розмова з українським президентом. У висловах Трампа побачили зловживання владою і тиск на керівництво іншої держави у власних політичних інтересах.

В українському парламенті розглядали зміни до Кримінального кодексу та питання щодо Виборчого кодексу. На «Інтері» та «112» давали по три різні коментарі «ОПЗЖ» — більше, ніж будь-якої іншої політсили. Тільки на «Україні» та 5 каналі прокоментувати положення Виборчого кодексу попросили експертку Ольгу Айвазовську, на «UA: Першому» додали коментар політкоментатора Олексія Гараня.

Важливі теми. Під час брифінгу заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що в підозрюваного Андрія Антоненка виявили міну, схожа на вибухівку, якою вбили Шеремета. На «112» та «Україні» це просто процитували. На «Україні» навіть підсилили ефект: «Підозрюваний у вбивстві Павла Шеремета Андрій Антоненко під час обшуку вдома ховав предмет, схожий на міну саме ту, якою підірвали журналіста». На «1+1» те саме поширили вже з коментарем адвоката Антоненка.

Про пресконференцію Путіна згадали на «Україні», 5 каналі та СТБ. Стандартно зі щорічного спілкування з медіа українські канали взяли тези, що стосуються війни на Донбасі. На СТБ йшлося про небажання Путіна міняти положення мінських угод, на чому наполягав Володимир Зеленський під час зустрічі в нормандському форматі.

Сумнівні. З Дня Святого Миколая в Офісі президента на каналі «Україна» розпочали випуску. Улесливий матеріал у традиціях паркету — про зустріч президента зі скаутами, екскурсію для хлопців, чиї батьки загинули на війні. Схожі матеріали були на «1+1», СТБ та «Інтері».

До свята Миколая на каналі «Україна» розповідали про «доброго чарівника» Ріната Ахметова та його традиційні подарунки дітям. Для відео використовували архівне відео зустрічі Ахметова з дітьми, а як його коментар — текстове повідомлення, тож благодійника в реальному часі навіть не показали.

На ICTV звітували про подарунки від тестя власника каналу Леоніда Кучми.

Також на «Україні» поширили незбалансовані заяви: Олег Ляшко проти ринку землі, Петро Порошенко дякував США за підтримку в питаннях «Північного потоку — 2». Також на «Україні» анонсували спецрепортаж про МАУ «Слідами міжнародних авіаліній», де обіцяли викрити власника компанії (ймовірно, Ігоря Коломойського).

На «Інтері» в сюжеті з оцінками ймовірності дефолту включили коментар екснародного депутата Сергія Капліна як експерта, хоча він є упередженим, оскільки регулярно і з популістськими тезами критикує уряд. Такі незбалансовані матеріали системно з’являються на «Інтері». Потім у випуску народні депутати «ОПЗЖ» критикували ринок землі, далі — протести фермерів, і далі коротке повідомлення про акцію «Нацкорпусу» проти ринку землі: без вказання джерела, без жодного синхрону й без жодного нагадування, що попередні акції завершилися сутичками з поліцією та відкриттям кримінального провадження.

20 грудня, п’ятниця

Не аналізуються новини «Інтера», оскільки виходить підсумкова програма «Подробиці тижня».

Головне. Після провалу законопроєкту про легалізацію грального бізнесу уряд ухвалив постанову про заборону гральних закладів. Переважно в усіх сюжетах бракувало відсилки до 2009 року, коли в Україні заборонили гральний бізнес. Нагадати історію питання намагалися на 5 каналі, але скоріше з докором на адресу керівника МВС: «Уряд так вирішив, і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розпорядився закрити усі незаконні лотереї. Утім таке він обіцяє не вперше. Ще в 2014 році він переконував, що поліції для цього достатньо десяти днів». Наприкінці сюжету нагадали, що гральний бізнес поза законом уже десять років. Про цю заборону згадали в сюжеті «UA: Першого». Але ніде не аналізували, чому нелегальні казино працюють.

У справі Шеремета засідання суду завершилося сутичками, так і не розпочавшись. На розгляд апеляції на арешт Юлії Кузьменко не з’явилися прокурори. Група підтримки Кузьменко заблокувала вихід, аби волонтерку не вивозили, а засідання суду все ж провели, дочекавшись прокурорів. Тож ці дії завершилися штурмом зали суду — правоохоронці силоміць вивезли підозрювану. Лише на «UA: Першому» та «1+1» додали пояснення від прокуратури щодо відсутності прокурорів на засіданні. Озвучення позиції ГПУ з цього питання є необхідним для балансу. У матеріалі каналу «Україна» кореспондент повідомив: «Позицію прокуратури, на жаль, нам почути не вдалося». Хоча на сайті ГПУ опублікували пояснення, що відкладання розгляду пов’язане із заміною групи прокурорів.

Про обшуки в офісах, пов’язаних із п’ятим президентом Петром Порошенком, повідомили тільки на каналі «Україна», «1+1» та «112». На «Україні» це коментували речниця ДБР Анжеліка Іванова та народний депутат Володимир Ар’єв. Останній назвав обшуки спробами політичного тиску. На «112» новину повідомили взагалі без коментарів та посилання на джерело, лише сказавши, що відео обшуків показали в ДБР.

Сумнівні. Того самого народного депутата Ар’єва на 5 каналі показували з дещо іншого приводу. Він так само говорив про політичний тиск через обшуки, але йшлося не про спортклуб: «Припинити тиск на опозицію та незалежні ЗМІ вимагають у "Європейській солідарності". Відповідну заяву оприлюднили на сайти політичної сили. Йдеться про обшуки і в будівлі Одеського телеканалу, і в офісі "Європейської солідарності"». Йшлося про обшуки каналу «Думкая ТV», який пов’язують із народним депутатом від «Євросолідарності» Олексієм Гончаренком.

На «112» поширили чергову критику ринку землі від «ОПЗЖ», не додавши позицію прихильників реформи. А далі у випуску розповіли про те, як Путін підтримує одного з лідерів «ОПЗЖ» Віктора Медведчука: «Ідею голови політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктора Медведчука про міжпарламентський діалог у нормандському форматі підтримали в Росії, про це повідомив Володимир Путін».

На «Україні» вийшов черговий матеріал про звитяжну роботу ДТЕК, що обігріває весь Кривий Ріг. Також у випуску — сюжет про благодійність власника каналу «Україна» Ріната Ахметова.

21 грудня, субота

Головне. Українські посадовці вийшли на фінальний етап переговорів із росіянами щодо транзиту газу. Про це міністр енергетики Олексій Оржель повідомив під час брифінгу, тому став головним ньюзмейкером у темі. Суто в позитивному ракурсі як перемогу української сторони це показали на ICTV, «Україні», «Інтері». «Компромісним» рішення назвали в сюжеті 5 каналу. Нейтрально висвітлювали зміст основних положень на «1+1» та «UA: Першому». Лише на Суспільному до коментування теми залучили експерта Дмитра Марунича.

На «1+1» розповіли про продовження обшуків у спортклубі «П’ятий елемент» та офісі «Європейської солідарності». В основі — повідомлення Держбюро розслідувань про виявлені у спортклубі приховані камери. Повідомлення подали без коментарів, лише наприкінці додавши, що в «Євросолідарності» обшуки вважають політично мотивованими.

Також коротко на «1+1» розповіли про корпоратив партії «Слуга народу». Тут також лише перерахували, кого там можна було побачити, з посиланням на фото партійців у соцмережах.

Сумнівні. Після сюжету про домовленості щодо транзиту газу на «Інтері» дали коментар співголови «ОПЗЖ»: «Перемогою для країни назвали нові домовленості в "Опозиційній платформі — За життя". Народний депутат Юрій Бойко наголосив, що завдяки новому договору збережуться робочі місця, а бюджет отримає дохід». Далі Сергій Каплін вимагав зниження цін на газ. У повідомленні ігнорували офіційну позицію уряду щодо тарифів на газ. За словами прем’єр-міністра Олексія Гончарука, завдяки домовленостям тарифи зростати не будуть, тому у платіжках українців суми можуть зменшитися.

У газових контрактах позицію України підсилили американські санкції, що затримали будівництво «Північного потоку — 2». На каналі «Україна» на цьому акцентували в політичній заяві: «Двічі прем'єр Арсеній Яценюк привітав рішення президента США Дональда Трампа, який підписав ухвалу Конгресу щодо посилення санкцій проти будівництва Росією газогіну "Північний потік — 2"». Яценюк не має посади в уряді, тому не є очевидним, чому канал обрав для коментаря саме його, крім як зайвий раз нагадати про його існування. Раніше на «Україні» анонсували у новинах фільм про досягнення партії Яценюка «Фронт 14/19».

На «1+1» розповіли про акцію під будинком голови Нацбанку Якова Смолія. Активісти принесли під будинок труну, пояснивши: «Ми не хочемо смерті Смолія, ми хочемо поховати того зрадника, який живе в тому Смолії, який заважає йому бути нормальним, порядним громадянином України». Щодо претензій йшлося тільки: «Вимагали закрити російські банки» і знову «На знаменах розмістили написи із закликами закрити російські фінустанови». Ні конкретики, ні позиції НБУ з цього питання не дали, а акцію назвали словом «перформанс».

На «Україні» скаржилися, що компанії «Метінвест» заборгували відшкодування податку на додану вартість із держбюджету. Повідомлення містило тільки позицію компанії. Також у випуску вийшов позитивний сюжет про роботу компанії ДТЕК, приурочений до Дня енергетика. Обидві компанії, як і канал «Україна», належать Рінату Ахметову.

Також на каналі «Україна» використали нейтральну тему фестивалю танців для політичного піару. Наприкінці звичайного сюжету про фестиваль показали синхрон колишньої голови Харківської обладміністрації Юлії Світличної у статусі депутатки обласної ради. Її присутність у сюжеті мотивували так: «Цей танцювальний конкурс проводиться вже четвертий рік поспіль. І жодного разу його не пропускала депутатка Харківської облради Юлія Світлична». Після цього — коментар Світличної, яка каже про необхідність підтримки молоді.

22 грудня, неділя

Оглядається тільки випуск «Інтера» замість п’ятниці. Розпочали його повідомленням із фронту, де внаслідок обстрілу загинув військовий. Далі — зведені дані про вибори в об’єднаних громадах та повідомлення одеської поліції про причини загоряння в коледжі. Наступним дали сюжет, у якому питання до керівництва ДСНС Одещини ставили депутати облради від «ОПЗЖ».

Ще один сумнівний матеріал на «Інтері» стосувався конфлікту в релігійній громаді на Буковині. Прихильники ПЦУ змальовані вандалами, але їхня позиція не представлена.

Також у випуску показали сюжет, аналогічний вчорашньому матеріалу каналу «Україна» про танцювальний фестиваль у Харкові, який відвідала Юлія Світлична.

Підсумки

На відміну від попередніх тижнів, лідерство за кількістю сюжетів із ознаками замовності знову повернув собі канал «Україна», який майже щодня протягом тижня давав в одному випуску по два матеріали в іміджевих чи бізнесових інтересах свого власника Ріната Ахметова.

Протягом тижня парламентських баталій цитованість політсил у новинах дещо змінилася. Підвищила активність «Батьківщина». Партію Тимошенко та «Опозиційну платформу — За життя» найчастіше показували як опозицію до монобільшості в питаннях ринку землі. Вже традиційно найбільше цитували позицію «Слуги народу», найменше — «Голосу».

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1623
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду