Хайпуй як Юля. Моніторинг теленовин 14–20 січня 2019 року

Хайпуй як Юля. Моніторинг теленовин 14–20 січня 2019 року

26 Січня 2019
3136

Хайпуй як Юля. Моніторинг теленовин 14–20 січня 2019 року

3136
«Україна» показала маніпулятивний #10yearschallenge Тимошенко, а «Інтер» — Ляшка у трусах і Медведчука з Лукашенком. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5-го каналу.
Хайпуй як Юля. Моніторинг теленовин 14–20 січня 2019 року
Хайпуй як Юля. Моніторинг теленовин 14–20 січня 2019 року

Триває висування кандидатів у президенти. Канали помітно поляризувалися в підтримці «своїх» кандидатів. Особливо це загострилося у протистоянні між Юрієм Бойком і Олександром Вілкулом, яке й далі триває на каналі «Україна». На цьому ж каналі вже другий тиждень поспіль поширювали соціологічні рейтинги сумнівного походження, які показували великі надії на успіх Петра Порошенка.

Сам Порошенко поїздив регіонами. То він хвалився здобуттям томосу про автокефалію, то звітував, що армія набирає сили і країна зміцнює свою безпеку, зокрема і в енергетичному секторі. Хоча як кандидат Порошенко ще не висувався, але все це радше схоже на агітаційний тур, ніж на рутинні обов’язки глави держави.

А от непублічний політик Віктор Медведчук з’явився на «Інтері». Він зустрівся з Олександром Лукашенком. Нібито з уст президента Білорусі лунає, що конфлікт на Донбасі— непорозуміння, яке Медведчук пропонує скріпити міцною дружбою України та Росії, які зможуть налагодити відносини, сівши за стіл переговорів.

14 січня, понеділок

У новинах говорили про пожежу в будівлі на території Києво-Печерської лаври та вбивство мера польського Ґданська. Політичні новини не були у пріоритеті інформаційної картини дня, але в них були приводи для маніпуляцій.

Сумнівні

Посвідчення кандидата у президенти отримав екс-голова СБУ та лідер партії «Справедливість» Валентин Наливайченко. Його вигідно подавали на «Інтері» та «Україні».

«Попереду політична боротьба. Але [Наливайченко] певен:, українці не повинні стати її заручниками. Переконує: вибори мають пройти під пильним оком громадськості та правоохоронців («Україна»)

«Валентин Наливайченко: Я як людина, яка справді знає, особливо ми чуємо, що в районах, що головна загроза для виборів — це фальсифікації. Я вважаю, що настав час для влади, особливо для керівників правоохоронних органів, для нової судової системи, щоб був створений міжвідомчий штаб для реагування на всі правопорушення під час виборчого процесу («Інтер»). Про команду чи рівень підтримки Наливайченка потенційними виборцями на «Інтері» не говорили.

На ICTV анонсували участь Юлії Тимошенко у програмі «Свобода слова». Ніяких характеристик політикині не давали, але й нікого з інших гостей студії теж не анонсували.

На каналі «Україна» гостем студії був Олександр Вілкул, який балотуватиметься у президенти від «Опоблоку». З ним говорили про те, як варто підтримувати промисловість, не втручатися в питання релігії та піднімати рівень життя людей.

На «Інтері» розповідали, як представник «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко відгукнувся на заклик про допомогу шахтарям, яким затримують зарплату. А пізніше у випуску депутат Сергій Каплін казав, що треба повернути державний контроль за цінами. Демонстративна турбота про соціальні стандарти в цих випадках використовується політиками для загравання з виборцями.

Після репортажу про обстановку на фронті на Донбасі на «Інтері» вийшов сюжет, у якому Віктор Медведчук заявив, що немає альтернативи Мінським домовленостям, спілкуючись із президентом Білорусі Олександром Лукашенком. У цьому сюжеті йдеться: «Президент Білорусі називає конфлікт на Донбасі непорозумінням». А Медведчук розповідає, що хоче поновити «добрі стосунки між Україною та Російською Федерацією». Каже, що це можливо лише шляхом переговорів. Як відомо, Медведчук очолив політраду «Опозиційної платформи — За життя», яка висуває улюбленця «Інтера» Юрія Бойка на президентську посаду.

На «Україні» та «Інтері» просували інтереси захисту Миколи Мартиненка. Повідомлення на обох каналах переконували, що справа є політично мотивованою, надаючи пріоритетну позицію захисту екс-депутата. Однобокі сюжети на цю тему виходять майже щотижня.

На «Україні» Олег Ляшко привітав глядачів зі Старим Новим роком: «Лідер Радикальної партії відвідав свято-феодосійський чоловічий монастир, де дитячий вертеп зі Львова влаштував театралізовану виставу. Нардеп привітав українців зі святами та закликав усіх щоденно самим творити своє краще майбутнє».

А на «Інтері» розповіли, як власник каналу Дмитро Фірташ котрий рік поспіль виступає спонсором фестивалю на Тернопільщині. «І з кожним роком фестиваль набуває популярності. Проводити це свято запропонував український бізнесмен Дмитро Фірташ, котрий тут народився та виріс. Його родина піклується, аби народні традиції та старовинні обряди зберігалися. І передавалися від покоління до покоління», — розповіла авторка Юлія Паламарчук.

15 січня, вівторок

Одразу перейдемо до огляду сумнівних повідомлень. Більшість із них розділилися між «Україною» та «Інтером» та стосувалися просування інтересів та популяризації різних кандидатів у президенти.

Анатолій Гриценко на ICTV заявив про політичний тиск. Так він назвав свій допит у СБУ, де, за його словами, розпитували про очільника СБУ у 2014 році на момент анексії Криму. Тоді відомство очолював Валентин Наливайченко, який також балотується у президенти: «За словами кандидата в президенти, в Службі безпеки він дав свої пояснення щодо заяв, зроблених ще кілька тижнів тому, зокрема, вони стосувалися одного з колишніх керівників Служби безпеки та справи окупації Криму і Донбасу. Щоправда, Гриценко переконує, до правоохоронців він звертався ще три роки тому і давав свідчення Генпрокуратурі. Але чому саме тепер силовики взялися за цю справу, він може лише здогадуватися».

У сюжеті про вибори, що виходить першим у випуску на каналі «Україна», повідомили, що Гриценка зареєстрували кандидатом у президенти, без зайвих компліментів на його адресу. А от наприкінці матеріалу переконували у високих рейтингах Петра Порошенка. Йому приписали другу позицію в рейтингах, до якої він не дотягує, згідно з даними авторитетних соціологічних служб. Також авторка сюжету Наталія Заморська переконувала, що рейтинг Вілкула більший, ніж у його новоспеченого опонента (а колись однопартійця) Юрія Бойка. У рейтингах посилаються на дані Ukrainian Politics Foundation, чиї цифри озвучували і 10 січня. Але ні тоді, ні зараз знайти жодних підтверджень авторитетності чи принаймні існування цієї служби не вдається.

На «Україні» вийшло два матеріали із критикою колишнього співголови «Опозиційного блоку». Йдеться про юридичні суперечки екс-лідерів «Опоблоку» за партійну структуру. Адже наявність суб’єкта висування в особі відомої партії є важливим фактором для кандидатів на виборах. Спершу політексперт Вадим Карасьов розповідає, що політична діяльність Бойка спрямована на пониження рейтингів Олександра Вілкула, якого все одно беззастережно підтримують його соратники. Далі коментар політтехнолога Андрія Золотарьова: «Такая лояльность судебной системы по отношению к бывшим членам “Опозиционного блока” Бойко и сотоварищей говорит только об одном, что то, что у них есть договоренность с властью. Без такого зелёного света, без добра со стороны власти это было бы невозможно. Поэтому они взяли курс на уничтожение “Опозиционного блока”». У наступному матеріалі Вадим Карасьов розповів, ніби в «Опозиційній платформі — За життя» теж стався розкол, що мало би послабити позиції Бойка.

У студії з’явився народний депутат Сергій Тарута, який теж має намір брати участь у президентських виборах, і розказав, що має на меті досягнути економічного зростання, зменшення тарифів та збільшення зарплат.

Паркетні новини з Петром Порошенком стосувалися його поїздки на Волинь. Сюжети про досягнення Порошенка на посту глави держави вийшли на «Інтері» й «Україні». На 5-му каналі вийшов також незбалансований матеріал-звіт, де Порошенко повідомив про отримання безпілотників, закуплених у Туреччині. На «Інтері» у подібних матеріалах Порошенко з’являвся навіть двічі: в темі томосу про автокефалію та щодо досягнень у сфері енергонезалежності України.

І в цьому ж випуску на «Інтері» Сергій Каплін скаржився на високі тарифи на газ і запевняв, що їх можна знизити у чотири рази.

На «Інтері» Юрій Бойко критикував Міністерство культури за перевірки Московського патріархату: «Ми вважаємо, ми повинні бути як прості миряни і ні в якому разі не анонсувати якісь там церковні дії, які сталися останнім часом. Не мають права втручатися у це. Якщо церковники самі вирішили об'єднати і створити єдину церкву то це можна було б тільки привітать, а коли це діється під тиском політика, тим більше діючого президента, який використовує цю тему, як передвиборчу програму і вже особо цього не приховує. Чотири роки він не думав про церкву, а на останньому рокі президентства вирішив об’єднати». Це маніпуляції і політичний піар на дражливій темі. Сюжет просуває інтереси лише однієї сторони конфлікту, яку послідовно підтримує «Інтер».

Також на «Інтері» поширили соціологічні рейтинги від «Агенції суспільно-політичних досліджень і комунікативних стратегій», де Юрій Бойко входить у трійку лідерів президентської гонки. У матеріалі Євгена Середи можна детальніше дізнатися, чому не варто довіряти цим рейтингам.

«Паркет» Володимира Гройсмана про шалені темпи зростання інвестиційної привабливості України дали на ICTV, «Україні» та «Інтері».

16 cічня, середа

У випусках цього дня простежується, як телеканали розділилися на різні полюси: на «Україні» сварили Юрія Бойка, на «Інтері» його просували, на «1+1» розповіли про передвиборні порушення, зафіксовані на заходах Порошенка, а на «Україні» та «Інтері» у зустрічах президента з «простим народом» бачили тільки позитивні моменти.

Сумнівні

На каналі «Україна» відзвітували, як Порошенко поспілкувався із громадою Борисполя. Голосу громади у матеріалі не чути, а от із уст Президента лунають пафосні заяви: «Перед виборами знов нам всі обіцяють, що вони принесуть мир. Я хочу наголосити: вони можуть принести лише поразку і капітуляцію. Поразка, капітуляція і здача України — є мир на умовах Росії. Перемога, повернення української території, повернення українських хлопців додому, вихід на наші кордони — це є мир з урахуванням національних інтересів України. Інакше, всі жертви, які заплатила Україна, були дарма». І це єдиний коментар, використаний у матеріалі. На «Інтері» також поширили ту саму заяву з підводкою, що Порошенко називає звільнення політв’язнів найголовнішою задачею для влади. Також на «Інтері» дали й окремий репортаж про зустрічі Порошенка у Борисполі. Матеріал нагадує звіт про візит «доброго царя»: «Побачити томос на власні очі сьогодні мали змогу жителі Борисполя. Церковний документ привіз Президент України. До того ж, Петро Порошенко відвідав новостворений бориспільський академічний ліцей»; «Петро Порошенко відвідав класи нової української школи. Поспілкувавшись із учителями та першокласниками, згадав і про свої шкільні роки».

«Цілими автобусами зі всієї області до Луцька звозили людей для зустрічі з Президентом Порошенком», — повідомила ведуча «1+1». Про такий факт дійсно повідомляли спостерігачі громадської мережі «Опора». Але «1+1» вибірково висвітлює порушення під час виборчої кампанії. Наприклад, того ж дня «Опора» повідомила про роздавання подарунків у дитсадках від «Укропу», а напередодні — від партії Ляшка. Ці факти є порушенням законодавства, але про них у новинах «ТСН» вирішили не говорити, сфокусувавшись на діях щодо нинішнього Президента.

На «Україні» вийшов матеріал проти Юрія Бойка: «Нацполіція закрила кримінальне провадження нібито за підробку документів в "Опоблоку". Про це повідомив адвокат політсили Олег Бабич. Він каже, провокація екс-опозиціонера Юрія Бойка не вдалась». Зате лише хороше на каналі говорили про Олександра Вілкула: «Припинення війни — головна умова для відродження економіки, подолання кризи промисловості та нормального життя громадян, переконаний народний депутат Олександр Вілкул».

На «Інтері» Юрій Бойко вчергове заявив про неприпустимість втручання політиків у справи церкви. І хоча ця заява ілюструє позицію політсили, але повторювалася неодноразово і тому вже перестала бути предметом для новин. Також на «Інтері» повторював свої заяви про зниження ціни на газ у чотири рази Сергій Каплін. На каналі «Україна» вимоги знизити ціни на комунальні послуги висував Олег Ляшко під час своїх поїздок регіонами та спілкування з потенційними виборцями. А на «Інтері» Ляшко з парламентської трибуни обіцяв, що вирішить проблеми сиріт: «Проблему сиріт можливо вирішити тільки здолавши бідність. Про це у парламенті заявив лідер радикальної партії Олег Ляшко. За словами нардепа, незначні ініціативи, наприклад, надання додаткової відпустки усиновлювачам не змінять загальної картини». Цей матеріал не має ні інформприводу, ні повноти, ні тим більше балансу.

17 січня, четвер

У парламенті говорили про закон щодо переходу релігійних громад до автокефальної церкви. Всі канали у своїх сюжетах із Верховної Ради включали позицію як більшості, так і опозиції. З останніх переважно давали слово Вадиму Новинському, на «Інтері» та «UA: Першому» від опозиції виділили коментарі Юрія Бойка, на «112» — також його колеги Михайла Папієва.

До ЦВК подали документи Олександр Шевченко та Юрій Бойко. Тільки хороше про Шевчекна говорили на «1+1», про Бойка — на «Інтері», а інформативно подавали на «UA: Першому». Стримано про Шевченка і недобре про Бойка говорили на «Україні».

Сумнівні

Анатолій Гриценко презентував свою команду: піар політика вийшов на ICTV та СТБ.

«Кандидат вірить в успіх своєї президентської кампанії і обіцяє проводити її чесно та відкрито», — сказав кореспондент Олексій Савицький на ICTV;

«Журналістам показали, як працюватиме його штаб. Невеличкі скромні кімнати. Команда тільки но взялася обживати приміщення. Більшість людей на волонтерських засадах. Офіційно у штаті усього 20. Попереду, каже Гриценко, багато роботи. Уже заплановано кілька ділових зустрічей», — йдеться в повідомленні СТБ.

На ICTV вдруге за тиждень з’явився Віктор Галасюк із просуванням тез про підтримку національного виробника. Це одна із тез програм Радикальної партії, яку низка економістів вважає шкідливою для економіки, але у новинах про критику цієї ідеї нічого не говорять.

Критика Бойка на «Україні» вийшла в матеріалі виборчого спецпроекту. Йшлося про те, що документи до ЦВК принесли троє нових претендентів, серед яких Бойко. У сюжеті переконують, що самовисування Бойка ще більше послаблює його й без того нібито не надто сильні позиції: «Політологи кажуть — після того, як Бойко з усіма розсварився, отримати належну підтримку на виборах йому буде украй важко». Такі оцінки лунають з уст політтехнолога, що з початку кампанії просуває Вілкула, Вадима Карасьова: «З одного боку, він [Бойко] говорив про те, що його підтримають люди, його підтримає народ, але з іншого боку він якось сором'язливо не хотів говорити про те, що він іде самовисуванням. Тому що це не статусно».

У студії каналу «Україна» був колега Вілкула Вадим Новинський, з яким обговорювали церковні питання. Одразу за цим вийшов сюжет Сергія Нікіфорова, де Юрія Бойка називають політиком-вигнанцем, який намагався присвоїти бренд «Опоблоку». Погляд Бойка на ті самі події проігнорований, а піддають жару цій темі політкоментатори Кость Бондаренко та Руслан Бортнік. Останній переконує, що все це отрібно, аби збити зірку Олександра Вілкула на політичному небосхилі: «Сьогодні колишні партнери по "Опозиційному блоку" роблять все можливе і неможливе для того, щоб Вілкул не міг скористатися брендом "Опозиційного блоку", щоб, зважаючи на юридичну тяганину, на позови до суду, на реєстрацію паралельних схожих брендів, він не зміг в громадській свідомості посісти місце лідера "Опозиційного блоку»». І далі у ефірі — власне піар Вілкула: «Опозиціонер зустрівся із шахтарями в Добропіллі, опустився в забій на 500 метрів. Каже, на власні очі переконався, у вітчизняному вуглевидобувному комплексу є майбутнє. Однак додає, нині влада не розвиває галузь. Навпаки, губить її».

Як і щодня, на «Україні» розповідали про благодійну підтримку мешканців Донбасі Рінатом Ахметовим. А також у випуску просували інтереси його бізнесу — компанії ДТЕК, що створює мережу заправок для електромобілів Strum. Після того, як представник компанії розповів про свої сподівання на розвиток ринку електрокарів, слово раптом дали Олегу Ляшку: «За нашою ініціативою було скасовано всі податки на електромобілі. Сьогодні електормобіль в Україні дешевший, ніж в Європі. І мій план далі, я хочу, щоб в Україні виготовляли електромобілі. Щоби ми не просто їх завозили із-за кордону. А виготовляли ці електормобілі, робили екологічні, дешевші і доступніші для українців». Електромобілів Ляшко, наскільки нам відомо, ніяк не стосується, зате «Україна» любить показувати його з кожної нагоди.

На «1+1» розповіли, що Олександр Шевченко офіційно став кандидатом у президенти. Кореспондент Олександр Романюк розповідає лише про вигідні політику факти: «У комісії уважно перевіряють декларації, заяви і звісно, квитанцію про сплату застави. Це 2,5 мільйони гривень. Їх за Шевченка внесла партія "Укроп". Подає до ЦВК нардеп і свою виборчу програму "Країни гідності і правди". Каже: вона покликана об'єднати українців, захистити їхні права, подбати про малий та середній бізнес і, найголовніше — очистити державу від корупції та старих облич у політиці».

На «1+1» вийшов сюжет про перевірку підприємства «Волиньприродресурс» СБУ. Канва сюжету: СБУ тисне на чесне підприємство, в якого навіть не було часу на махінації, бо воно тільки-но створене. А «показову порку» влаштували спеціально для Президента, який саме приїжджав на Волинь, а на його підтримку зганяли бюджетників. Прихований інтерес у цьому сюжеті полягає у том, що створення підприємства ініціював голова облради, представник партії «Укроп» Ігор Палиця. Виглядає, що це поділ сфер впливу у сфері видобутку бурштину, де канал Коломойського цілком став на сторону «укропівців».

На «Інтері» Юрій Бойко разом із колегою по «Опозиційній платформі — За життя» Наталією Королевською обурювалися соціальній політиці уряду й приймали ветеранів, які скаржилися, що «не живуть, а доживають»: «Все через те, що влада в чергове, вирішила зекономити на тих, хто потребує підтримки. Натомість, біля 20 мільярдів з бюджету виділяє одним лише правоохоронцям — нагадав засновник "Опозиційної платформи — за життя" Юрій Бойко», — сказала авторка сюжету Юлія Жешко. Наступний матеріал про те, що Юрій Бойко подав документи до ЦВК, щоби якісно змінити життя українців. Високими його шанси на перемогу називав політтехнолог Тарас Загородній.

Також на «Інтері» піарили Сергія Капліна, який обурювався економічній ситуації у країні.

Як Порошенко на Житомирщині хвалився реформуванням армії, відзвітували на «Україні» та «Інтері». Матеріали вийшли незбалансованими і паркетними.

18 січня, п’ятниця

На каналі «Україна», 5-му та «UA: Першому» повідомили про те, що ЦВК зареєструвала кандидатами в президенти Ольгу Богомолець і Геннадія Балашова, також нагадавши про весь перелік попередньо зареєстрованих кандидатів.

На «Інтері» відновився вихід підсумкових новин по п’ятницях, тому в цьому огляді він не аналізується. Про його зміст можна дізнатися у моніторингу телетижневиків.

Сумнівні

На каналі «Україна» поширили заяву Петра Порошенка про історичну пам’ять українців — це фрагмент його виступу на відкритті пам’ятника Василю Липківському у Черкасах. Але замість розповісти, хто такий Липківський, у повідомленні процитували слова президента, в яких немає новини.

На «1+1» з цієї поїздки вирішили розповісти тільки про невигідний Порошенкові момент: «Піти в церкву, поставити свічку і не цікавитись корупцією", — таке черкаському активісту порадив Президент». Це тенденційний добір фактів з акцентом на негативних характеристиках Порошенка.

У студії каналу «Україна» очільник президентської фракції у парламенті Артур Герасимов розповідав про плідну законотворчу роботу Порошенка. Ведуча Олена Кот ставила йому зручні запитання, які фактично підтверджували сказане Герасимовим: «Найбільше законопроектів, які були ухвалені впродовж дев'ятої сесії та й взагалі, за час роботи парламенту цього скликання подав президент. Як правило, законопроекти Президента частіше стають законами, аніж ті, які подають уряд або інші народні депутати. Стосуються вони переважно безпеки і оборони. Зауважу, що в Президента, за Конституцією, є право подавати законопроекти як невідкладні. Так було, наприклад, із безвізом та децентралізацією. Отже, які законопроекти не встигли ухвалити за час дев'ятої сесії і що відклали до десятої?»

Далі на «Україні» розповіли, що група народних депутатів оскаржує закон, що зобов’язує московську церкву в Україні вказувати свою приналежність до Росії. В матеріалі представлена лише позиція Вадима Новинського, який вважає закон дискримінаційним, і немає думки опонентів. І далі знову протистояння між протиборчими силами в колишньому «Опоблоці» з незбалансованою критикою Юрія Бойка. «12 грудня, застосувавши схему судового спаму, прибічники Бойка заблокували рішення останнього з'їзду "Опозиційного блоку". У новому позові вимагають від Мінюсту заборонити реєструвати будь-які політичні сили у назві яких є слова "Опозиційний блок". Просять відкликати посвідчення уже зареєстрованих, а також заборонити їм висувати кандидатів на президентських та парламентських виборах», — йдеться в сюжеті Сергія Никифорова. На стороні опонентів Бойка виступив політтехнолог Кость Бондаренко. Бойка чи його прибічників навіть не питали про їхню позицію.

Натомість свою щоденну порцію піару отримав опоблоківський кандидат: «"Розвиток високотехнологічних галузей та підтримка вітчизняного виробника — запорука зростання економіки", — переконаний нардеп Олександр Вілкул».

Доза піару дісталась і фонду Ріната Ахметова. Розказала «Україна» і про те, як Олег Ляшко посприяв обладнанню центру гемодіалізу в Олександрії. «Саме за його ініціативи з держбюджету виділили майже 10 мільйонів гривень на створення цього», — сказала ведуча. Це прояв тенденції, про яку ми вже розповідали у ролику:

На «1+1» у сюжеті Олександра Романюка йдеться про протидію політичній рекламі Олександра Шевченка. Мовляв, через гасло «Прибрати порох з осель» його борди забороняють розміщувати. Подібного змісту матеріал виходив і попереднього тижня. Такі сюжети набивають Шевченкові ціну як серйозному опоненту влади.

Мер Львова Андрій Садовий вручав на «1+1» ключі від нового житла дев’ятьом дітям-сиротам. Такі містечкові матеріали насправді нечасто потрапляють до новин центральних каналів. А цей досить пересічний матеріал вийшов після того, як Садовий уже став кандидатом у президенти.

Відповідь Володимира Зеленського щодо офшорної компанії, яка працює в Росії, дали на «1+1». Цей матеріал просуває лише пояснення Зеленського. До того ж п’ятихвилинний сюжет (що досить багато) здебільшого розповідає про плани Зеленського, його допомогу армії тощо. Більше про цю ситуацію читайте в нашому аналізі.

19 січня, субота

Свято Водохреща спокусило політиків попіаритися. На «Україні» у репортажі з Водохреща дали привітання від Вілкула, а наступний матеріал розповідає, як до Петра Прошенка у гості завітав святковий вертеп. Такий же матеріал дали і на «Інтері», хоча особливої новини у цьому немає.

На «Інтері» перший сюжет розповідав про святкове богослужіння у Лаврі, а потім вийшло коротке повідомлення, що ополонку пірнали Віталій Кличко і Олег Ляшко: «Змив гріхи в Йордані, тобто у хрещенській ополонці, також і лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Він також занурився у святу воду. А після купання привітав українців зі світлим святом та побажав здоров'я і благополуччя».

Сам Олег Ляшко з’явився вже одягненим у студії каналу «Україна». З ним говорили про монетизацію субсидій, а політик переконував, що все, чого простий люд не розуміє, створюється для того, щоби дурити народ. Зокрема і англійська мова: «Я абсолютно впевнений, що це чергова афера влади, для того щоб позбавити українців отримувати субсидії. І ось доказ. Це звіт Міжнародного валютного фонду про виконання меморандуму з Україною. На 111 сторінках. На жаль, він не перекладений досі на українську мову, щоб люди не знали, що підписала влада».

Також на каналі «Україна» розповіли про #10yearsChallange від Тимошенко. Політикиню піарили на хайповому флешмобі з соцмереж, коли люди порівнюють свої сучасні фото зі світлинами десятирічної давнини. Тимошенко порівнювала платіжки на комуналку: «Квартира одна і та ж: двокімнатна у Києві. На горі за січень 2009, за часів мого прем'єрства, нижче — за січень 2019, свіжа. Сума за опалення зараз вища у 15 разів: 69 гривень 60 копійок проти тисячі 45 гривень восьми копійок», — зацитували текст допису на її фейсбук-сторінці. Вочевидь це маніпуляція, адже не врахована ані інфляція, ані зростання середньої зарплати (близько 1500 гривень у 2009 році проти теперішніх семи тисяч), ані можливість отримати субсидію.

На «Інтері» знов називали політичними репресіями розслідування проти мера Болграда. Захищав свого однопартійця нардеп з «Опозиційної платформи — За життя» Микола Скорик.

І, як і щодня протягом тижня, на каналі «Україна» розповідали про благодійність Ріната Ахметова на Донбасі.

20 січня, неділя

Аналізується випуск новин на «Інтері» замість п’ятниці.

Розпочали його репортажем із передової, де був поранений один військовий. Далі два матеріали про вшанування військових, які захищали Донецький аеропорт: перший — з Києва, а другий — з регіонів. У сюжеті зі столиці, крім самих бійців, дали і коментар Петра Порошенка. Він «виступив «зі словами підтримки», «висловив співчуття», «наголосив: усі вони — приклад мужності, сили волі і незламності». «І дай Боже, щоб одного вже мирного дню, на мирному і звільненому Донбасі всі ми з вами зібралися на злітній смузі Донецького аеропорту. І щоб хоча б на секунду уявили і пропустили через себе те, через що пройшли наші воїни-«кіборги», — сказав Порошенко у синхроні.

Суто політичних матеріалів чи сюжетів з ознаками замовності випуск не містив.

Підсумки

Підрахунок згадок про політиків включає кандидатів, які вже заявили про свій намір брати участь у президентських виборах або фігурують у рейтингах. Він має на меті показати присутність таких політиків у новинах загалом: зі зрозумілим інформаційним приводом (переважно нейтральні новини) та без нього (переважно позитивні чи негативні згадки). Цей підрахунок також має виявити, чи блокують канали присутність окремих політиків в ефірі.

Список офіційних кандидатів у президенти збільшується, тому все більше в нейтральному ключі згадують більшість зареєстрованих кандидатів, просто нагадуючи про їхні політичні плани.

Очікувано, найчастіше згадували Петра Порошенка: у 24 матеріалах. У негативному контексті тричі — усі на «1+1». Нейтральних повідомлень чотири: на «112», «Інтері», «1+1» та 5-му. Решта 17 — позитивної тональності: сім на «Інтері», шість на «Україні», три на 5-му і один на СТБ. Більшість матеріалів на «Інтері» та «Україні» є паркетними.

Юрія Бойка загалом згадували у 16 матеріалах: 6 негативних на «Україні», нейтральні на «UA: Першому», «112» та «Інтері», шість позитивних з ознаками замовності на «Інтері».

Олександр Вілкул з’являвся у восьми матеріалах з ознаками замовності на «Україні», ці матеріали суто позитивної тональності.

Анатолія Гриценка згадували в 11 матеріалах, більшість нейтральні, а три (на ICTV та СТБ) мають ознаки замовності у позитивній тональності.

Олега Ляшка також згадували 11 разів: шість нейтральних («UA: Перший», 5-ий, «112») та п’ять позитивних з ознаками замовності (переважно на «Україні»).

Про Сергія Капліна загалом 9 матеріалів: які розділилися майже навпіл — п’ять нейтральних на «UA: Першому», і чотири позитивних з ознакам замовності на «Інтері».

Шість згадок у Валентина Наливайченка: чотири нейтральні на «UA: Першому», і дві з ознаками замовності позитивні — на «Інтері» та «Україні».

Ольга Богомолець — шість нейтральних згадок («Україна», «UA: Перший», 5-ий канал).

Віталій Купрій — шість нейтральних згадок на «Україні» та «UA: Першому».

Віталій Скоцик — п’ять нейтральних згадок на «UA: Першому».

Чотири повідомлення з Андрієм Садовим: три нейтральних на «UA: Першому» та одне паркетне на «1+1».

Геннадій Балашов отримав чотири нейтральні згадки («Україна», «UA: Перший», 5-ий канал).

Чотири нейтральні згадки про Ігоря Шевченка — усі на «UA: Першому».

Про Юлію Тимошенко йшлося у чотирьох повідомленнях: два на «Україні», одне з яких з ознаками замовності в інтересах кандидатки; три повідомлення нейтральні: на «Україні», «Інтері» та ICTV.

Тричі нейтрально згадували Євгенія Мураєва та Романа Насірова «Україна» та «UA: Перший».

Тричі згадували Сергія Таруту на СТБ та «Україні». Одне з повідомлень на «Україні» у позитивному ключі та з ознаками замовності, а решта — нейтральні.

З Володимиром Зеленським один матеріал в його інтересах на «1+1».

Загалом матеріалів ознаками замовності і паркетних новин на каналах було 66: 33 на «Україні», 24 на «Інтері», п’ять на «1+1», три на ICTV, одне на СТБ.

Десять паркетних новин з Петром Порошенком: чотири на «Україні» та шість на «Інтері».

Сім матеріалів в інтересах Ріната Ахметова на «Україні».

Шість в інтересах Юрія Бойка на «Інтері». Загалом піарили «Опозиційну платформу — за Життя» у дев’яти матеріалах. Крім Бойка по одному сюжету піарили Віктора Медведчука та Миколу Скорика, двічі — Наталію Королевську.

П’ять в інтересах Олександра Вілкула на каналі «Україна». Загалом «Опозиційний блок» на «Україні» просували у 11 матеріалах на каналі «Україна». Крім Вілкула двічі з’являвся Вадим Новинський, і п’ять матеріалів були спрямовані на критику Юрія Бойка.

П’ять повідомлень просували заяви Олега Ляшка: чотири на «Україні», один на «Інтері».

В інтересах Сергія Капліна — чотири матеріали на «Інтері».

Три матеріали в інтересах Анатолія Гриценка: два на ICTV, один на СТБ.

Три паркетні новини з Володимиром Гройсманом: на «Інтері», «Україні» та ICTV.

Два матеріали на «1+1» в інтерtсах різних представників партії УКРОП: один щодо кандидата Олександра Шевченка, другий — в інтересах КП «Волиньприродресурс», створеного Ігорем Палицею.

Двічі обслуговували Миколи Мартиненка та Валентина Наливайченка: по матеріалу на «Інтері» та «Україні».

Двічі просували інтереси Дмитра Фірташа на «Інтері».

По одному матеріалу в інтересах Андрія Садового та Володимира Зеленського на «1+1», Сергія Тарути та Юлії Тимошенко на «Україні».

У моніторингу аналізувалися такі випуски новин: «Подробиці» («Інтер», випуски о 20:00), «ТСН» («1+1», випуски о 19:30), «Новини» («112 Україна», випуски о 19:00), «Час новин» (5 канал, випуски о 19:00), «Новини» («UA: Перший», випуски о 21:00), «Факти» (ICTV, випуски о 18:45), «Сьогодні» («Україна», випуски о 19:00), «Вікна» (СТБ, випуски о 22:00).

Моніторинг здійснює громадська організація «Детектор медіа» за підтримки уряду Королівства Данії. Висновки й погляди, висловлені в моніторинговому звіті, можуть не збігатися з позицією уряду Королівства Данії. Моніторинг здійснено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот канал Україна
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3136
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду