Нацрада не переоформила ліцензію каналу «Вінтаж ТВ»

Нацрада не переоформила ліцензію каналу «Вінтаж ТВ»

9 Жовтня 2014
6575
9 Жовтня 2014
19:37

Нацрада не переоформила ліцензію каналу «Вінтаж ТВ»

6575
Нацрада не переоформила ліцензію каналу «Вінтаж ТВ»
Нацрада не переоформила ліцензію каналу «Вінтаж ТВ»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не переоформила ліцензію на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 (із загальнонаціональним покриттям) ТОВ «Корона санрайс» (телеканал «Вінтаж ТВ»). Для ухвалення рішення Нацраді не вистачило голосів: за проголосували чотири члени Нацради із шести присутніх.

 

Компанія хотіла переоформити ліцензію у зв'язку зі зміною власників, керівних і наглядових органів, адреси студії, логотипа і програмної концепції.

 

Власником каналу замість Ірини Коморської став Роман Ворона, директором замість пані Коморської - Олеся Кисель. У редакційній раді Ірину Коморську і Миколу Дяченка замінили Олеся Кисель і Костянтин Москалець.

 

Студія каналу переїхала з вул. Мельникова, 42 на вул. Солом'янську, 3 в Києві.

 

Компанія захотіла зафіксувати в ліцензії новий логотип Vintage, який де-факто присутній в ефірі, замість «Вінтаж ТВ».

 

У програмній концепції канал просив Нацраду зменшити частку програм власного виробництва і національного продукту, збільшити частку іноземного продукту, вилучити з концепції науково-просвітницькі програми, збільшити частку розважальних і музичних, додати підбірку музичних кліпів і дитячі програми, а також збільшити телеторгівлю.

 

Запропоновані зміни до програмної концепції:

 

було:

стало:

Мова (мови)

українська не менше 75%

----

Частка програм власного виробництва

9 годин 35 хвилин на добу, 40%

7 годин 05 хвилин на добу, 29,37%

Мінімальна частка національного аудіовізуального продукту

17 годин на добу, 71%

14 годин на добу, 58,3%

Максимальна частка аудіовізуальної продукції іноземного виробництва

7 годин на добу, 29%

10 годин на добу, 41,7%

Максимальні обсяги ретрансляції

--

--

Формат

розважально-культурологічний. Фільмопоказ

культурологічно-розважальний. Фільмопоказ

Жанровий розподіл програмного наповнення (загальний обсяг):

Інформаційно-аналітичні та публіцистичні передачі

2 години на добу

2 години на добу

Культурно-мистецькі передачі

3 години 05 хвилин на добу

3 години 05 хвилин на добу

Науково-просвітницькі передачі

5 годин 30 хвилин на добу

-

Розважальні та музичні передачі

40 хвилин на добу

3 години на добу

Підбірка музичних творів (для радіомовлення) та музичних кліпів (для телебачення)

--

2 години на добу

Дитячі передачі та аудіовізуальні твори, розраховані на дитячу аудиторію (час трансляції 06:00 - 22:00, крім спеціалізованих каналів дитячого мовлення)

--

30 хвилин на добу

Фільмопоказ (для телебачення)

7 годин на добу

7 годин на добу

Передачі іншого тематичного спрямування

--------

--------

Інше:

 

реклама

 

 

3 години 25 хвилин на добу

 

 

3 години 25 хвилин на добу

елементи оформлення ефіру

1 година на добу

30 хвилин на добу

анонси, спонсорство, соціальна реклама

1 година 30 хвилин на добу

1 година 30 хвилин на добу

телеторгівля

30 хвилин на добу

1 година на добу

 

Головний бухгалтер Нацради зауважила, що збільшення іноземного продукту тягне за собою перерахунок розміру ліцензійного збору, і за таке переоформлення ліцензії компанія має сплатити 375 тисяч гривень.

 

Під час розгляду питання голова Нацради Юрій Артеменко знову поцікавився в керівника каналу Олесі Кисель, хто такий Роман Ворона (заявлений власник компанії). «Просто фізична особа», - повідомила пані Кисель. «На сьогодні я можу вам надати інформацію лише ту, якою я володію», - додала вона.

 

На запитання члена Нацради Олександра Ільяшенка, чим керувалася компанія при зміні програмної концепції, пані Кисель сказала, що «вона практично не змінилася». Інформація апарату про суттєве збільшення розміру ліцензійного збору, вочевидь, шокувала керівника каналу.

 

Члени Нацради так і не прийняли жодного рішення щодо «Вінтаж ТВ» - для переоформлення ліцензії не вистачило голосів.

 

При цьому перед тим члени Нацради одноголосно підтримали переоформлення з аналогічних параметрів ліцензії іншого цифрового ліцензіата - ТОВ «Голдберрі», яке стало каналом «Еспресо TV».

 

«Я підтримав обидва питання, - зауважив на брифінгу заступник голови Нацради Григорій Шверк. - Бо з моєї особистої точки зору, це нормально, коли телерадіокомпанії мають змогу дещо змінювати свої програмні концепції». Водночас, на його думку, Нацрада припустилася помилки, що не переоформила ліцензію в частині юридичних змін (власників, директора та адреси).

 

«Але нічого безповоротного не відбулося, - вважає пан Шверк. - Колеги мають можливість знову звернутися до нас, відпрацювавши концепцію або розділивши питання на зміни формальні і зміни до програмної концепції. Я б на їхньому місці так і зробив би. Можливо, вони попрацюють і над концепцією так, щоб платити менший збір».

 

«Ви бачили очі керівника компанії, коли вона дізналася про суму ліцензійного збору. Думаю, що вона була рада, що ми не прийняли рішення», - додав член Нацради Олег Черниш.

 

Сам пан Черниш утримався під час голосування. Пояснює це тим, що не знає, кому належить канал. «Я відчуваю відповідальність за те, що відбувається в інформаційному просторі країни. Я й інші члени Нацради ставлять питання, хто власники каналу. В тій обстановці, що склалася в країні, це дуже важливо. Я, наприклад, не знаю, чого очікувати від каналу (з невідомим інвестором. - ТК), яку інформацію він може подати в момент Ікс».

 

Нагадаємо, що ТОВ «Корона санрайс» у серпні змінило своїх власників, директора й адресу. Компанія була виставлена на продаж у пакеті з ТОВ «Голдберрі» (цю компанію придбала компанія дружини Миколи Княжицького).

 

25 вересня Нацрада оголосила попередження ТОВ «Корона санрайс» (телеканал «Вінтаж ТВ») за порушення програмної концепції та зміну логотипу «Вінтаж ТВ» на Vintage.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6575
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду