Нацрада взялася за цифру. Частина 1

Нацрада взялася за цифру. Частина 1

11 Вересня 2014
6728
11 Вересня 2014
18:32

Нацрада взялася за цифру. Частина 1

6728
Регулятор перевіряє «Ескулап-TV», «Вінтаж ТВ», «Голдберрі», Dobro, Xsport і провайдера шостого мультиплексу – компанію «Етер», які тим часом міняють одних загадкових власників на інших. Триває епопея і з «Зеонбудом»
Нацрада взялася за цифру. Частина 1
Нацрада взялася за цифру. Частина 1

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ретельно взялася за цифрових ліцензіатів - як провайдерів, так і мовників. Триває епопея з розкодуванням цифрового ефірного сигналу провайдера чотирьох цифрових мультиплексів - компанії «Зеонбуд», яка за відмову розкодовуватися отримала попередження. Настала черга і так званих «темних конячок» цифрового конкурсу, а також провайдера цифрового мультиплексу МХ-6 - ТРК «Етер», яким Нацрада призначила позапланові перевірки.

 

Отже, 4 вересня Нацрада призначила позапланові перевірки кількох цифрових ліцензіатів - ТОВ «Аспера 2011» (телеканал «Ескулап-TV»), ТОВ «Голдберрі» (телеканал «Голдберрі»), ТОВ «Корона санрайс» (телеканал «Вінтаж ТВ») - які член Нацради Олег Черниш раніше схарактеризував як «канали-пустишки», маючи на увазі, що вони отримали ліцензії на місця в загальнонаціональних мультиплексах, але повноцінного мовлення так і не розпочали, наповнюючи ефір суто «для галочки». А також перевірки пройдуть у ТОВ «ТРК "Нові комунікації"» (телеканал Dobro) і ТОВ «Тотвельд» (телеканал Xsport). У всіх них моніторинг Нацради виявив дуже подібні порушення - недотримання програмної концепції.

 

«Голдберрі»

 

«Голдберрі» суттєво зменшив програми власного виробництва, які практично відсутні (за ліцензією - 10 год 48 хв, фактично - 17 хв), зменшив частку національного продукту (за ліцензією - 16 год 48 хв, фактично - 11 год 55 хв), збільшив часку програм іноземного виробництва (за ліцензією - 7 год 12 хв, фактично - 12 год 4 хв), в його ефірі відсутні розважально-музичні програми (за ліцензією - 3 год на добу).

 

Представників «Голдберрі» на засіданні Нацради не було. Вочевидь, свої заперечення та пояснення вони надаватимуть безпосередньо під час перевірок. Нагадаємо, що канал «Голдберрі» колись належав екс-нардепу Едуарду Прутніку та нинішньому члену Нацради Олександру Ільяшенку. Після цифрового конкурсу, на якому канал виграв місце в мультиплексі МХ-3, його власником стало ТОВ «Астра фінанс». Нині канал виставлено на продаж - про це «Детектор медіа» повідомив Дмитро Добродомов, генеральний директор каналу ZIK, який розглядав можливість купівлі ТОВ «Голдберрі» задля отримання місця в мультиплексі.

 

Xsport

 

ТОВ «Тотвельд» (логотип - Хsport) теж, як встановив моніторинг Нацради, не дотримується програмної концепції. Канал збільшив частку програм іноземного виробництва (за ліцензією - 5 год, фактично - 6 год 5 хв), зменшив частку програм національного виробництва (за ліцензією - 19 год, фактично - 17 год 54 хв), удвічі зменшив обсяг спортивних трансляцій (за ліцензією - 18 год 30 хв, фактично - 9 год 7 хв), натомість в його ефірі Нацрада зафіксувала не передбачені ліцензією розважально-музичні програми (5 год 31 хв на добу). «У зв'язку з тим, що більшість передач транслювалися без авторського знака чи посилання ведучих на приналежність передачі до програми Хsport, отримана під час моніторингу інформація потребує вивчення договірної бази та уточнення даних», - також ішлося в матеріалах моніторингу.

 

Представників цього каналу теж на засіданні Нацради не було. Нагадаємо, що компанія «Тотвельд» належить хокейному клубу «Донбас» Бориса Колеснікова. На відміну від інших розглянутих Нацрадою ліцензіатів, спортивно-екстремальний канал Xsport справді розвивається і транслює різні спортивні змагання, наприклад, чемпіонат світу з баскетболу.

 

«Ескулап-TV»

 

ТОВ «Аспера 2011», або телеканал «Ескулап-TV», суттєво зменшив частку програм власного виробництва (за ліцензією - 11 год 30 хв, фактично - 1 год 5 хв), збільшив обсяг фільмопоказу (за ліцензією - 7 год, фактично - 9 год 9 хв), в його ефірі відсутні дитячі програми (за ліцензією - 40 хв на добу). Крім того, фільми в ефірі каналу транслювалися без позначок вікової класифікації відеопродукції.

 

Перший заступник директора ТОВ «Аспера 2011» («Ескулап TV») Валерій Межинський на засідання Нацради прийшов, аби підтвердити: регулятор має рацію. «Заперечень ніяких проти проведення перевірки немає. Я і нове керівництво згодні з Нацрадою, що так не має бути, як було раніше. Під час перевірки буде запротокольовано, що ми вже робимо і які позитивні кроки вже є», - сказав він.

 

ТОВ «Аспера 2011» - одна з «темних конячок» цифрового конкурсу - нещодавно змінила власника, місцезнаходження, директора і склад редакційної ради. Замість Вікторії Глуховської власником компанії стало київське ТОВ «Топфільм медіа». За даними Єдиного державного реєстру, ТОВ «Топфільм медіа» - новостворена юридична особа зі статутним фондом в обсязі 5 тис. гривень (при цьому вона стала власником ТОВ «Аспера 2011» зі статутним фондом в обсязі 500 тис. грн.), яку було зареєстровано 24 червня 2014 року. Її керівник і власник - Ірина Кропива. Ця ж пані замість Вікторії Глуховської стала новим директором ТОВ «Аспера 2011».

 

Відтепер ТОВ «Аспера 2011» розташоване за адресою вул. Булаховського 30-А в Києві - за цією ж адресою зареєстрована її компанія-власник ТОВ «Топфільм медіа». Раніше «Аспера 2011» була зареєстрована за однією адресою (вул. Червонопрапорна, 28-а в Києві) з іншими «цифровими пустишками» - ТОВ «Корона санрайс» і ТОВ «Голдберрі».

 

До редакційної ради ТОВ «Аспера 2011» увійшли Ірина Кропива та Юлія Землицька, а вибули Вікторія Глуховська та Єлизавета Курбанмагомедова.

 

На засіданні Нацради 14 серпня, коли регулятор переоформлював ліцензію компанії, вносячи відповідні зміни, Валерій Межинський повідомив, що Ірина Кропива придбала телеканал у попередньої власниці - Вікторії Глуховської. «Кропива Ірина Олександрівна за фахом економіст. Працювала в бізнесі і придбала цю компанію. На сьогоднішній день вона за розподілом роботи буде займатися фінансовими питаннями, знаходженням грошей. Решта питань - кадри, контент, творчі питання, - цим буду я займатися», - розповів пан Межинський.

 

Пан Межинський зізнався, що йому не відомо, хто є інвестором каналу. Також йому, з його слів, не відомо, як створювався канал, як він входив у цифрову мережу і чи придбала пані Кропива компанію з боргами перед оператором цифрового телебачення «Зеонбудом» чи без боргів.

 

Тоді ж він запевнив, що починається нова сторінка в розвитку каналу: до кінця року заплановано, що в штаті працюватимуть 60 осіб, наступного року - 200 осіб, щоб забезпечити виробничі потужності. На запитання, чи буде змінюватися формат і назва, він сказав, що це питання розглядається: «Ще думаємо. Мені така назва не подобається. Чого його так назвали попередники - не знаю».

 

«Вінтаж ТВ»

 

ТОВ «Корона санрайс», або телеканал «Вінтаж ТВ», суттєво збільшив обсяг фільмопоказу (за ліцензією - 7 год, фактично - 14 год 50 хв), в його ефірі взагалі відсутні програми власного виробництва (за ліцензією - 9 год 35 хв), розважально-музичні програми (за ліцензією - 5 год 30 хв), телеторгівля (за ліцензією - 30 хв). Крім того, канал частково змінив логотип (за ліцензією - «Вінтаж ТВ», фактично - Vintage), а фільми в його ефірі транслювалися без позначок вікової класифікації.

 

Як з'ясувалося на засіданні 4 вересня, у серпні компанія змінила своїх власників, директора й місцезнаходження. Власником компанії раніше значилася Ірина Коморська, тепер же ним став Роман Ворона. Директором замість Ірини Коморської стала Олеся Кисель - у минулому директор і генеральний продюсер телеканалу «Погода ТБ». Компанія переїхала з вулиці Червонопрапорної, 28-А (раніше - спільна адреса ТОВ «Корона санрайс», ТОВ «Аспера 2011» і ТОВ «Голдберрі») на вулицю Солом'янську, 3 - туди, де в минулому були розташовані ще два цифрові ліцензіати - ТОВ «ТРК "Нові комунікації"» і ТОВ «Погода ТБ».

 

Зі слів пані Кисель, виконувати обов'язки вона почала 28 серпня. І компанія вже подала заяву на переоформлення ліцензії у зв'язку зі зміною власника, директора і фактичної адреси.

 

На запитання відповідального секретаря Нацради Катерини Котенко, чим займається власник компанії, Олеся Кисель порадила це питання ставити безпосередньо Роману Вороні. Щоправда, самого нового власника в Нацраді не було.

 

«Детектор медіа» скористалася можливістю та поставила кілька запитань Олесі Кисель після того, як вона залишила залу Нацради.

 

- Чи будете ви змінювати програмну концепцію і назву каналу?

- На сьогодні ми залишаємося за жанровим розподілом і за форматом, які є. Яким каналом ми себе бачимо (дитячим, спортивним, молодіжним і так далі)? Коли створювався канал «Вінтаж» - сама його назва говорить за себе - було обрано концепцію ретроканалу. Якщо подивитися сьогодні на сітку каналів, які в нас є, справді, ніша старого доброго кіно, казок, класики сьогодні вільна. Тому ми не виключаємо, що залишимося таким самим каналом, тільки ми його будемо розвивати не для аудиторії 50 і вище, так би мовити «канал вашої молодості», а щоб це був «канал вашого дитинства».

 

- Тобто канал буде дитячим?

- Ні. Це буде «Вінтаж», але для ширшої аудиторії. Буде контент і для дітей, і для мене, наприклад. Для мене це канал мого дитинства, а для моєї мами - канал її молодості. Це той варіант на сьогодні, який ми розглядаємо.

 

Якщо ж ми будемо міняти формат, тоді будемо, звісно, міняти логотип і назву. Але це не першочергове завдання. У нас зараз є певні проблеми, які нам потрібно вирішити. В першу чергу, ми будемо робити все, щоб виконати ліцензійний обсяг, який є. Наше головне завдання - пройти цю позапланову перевірку і виконати всі умови ліцензії.

 

- Що зараз в ефірі каналу?

- Старі фільми, старі мультики. Насправді в нас немає серйозних порушень, наприклад, із телемагазинами. У нас навіть немає реклами сьогодні.

 

- Чи є у вас заборгованість перед «Зеонбудом»?

- Станом на сьогодні триває аудит. Я зможу вам сказати, коли ми завершимо і я всі справи візьму в свої руки. Тому що я приступила до обов'язків тільки в четвер (28 серпня). Це вже був кінець тижня. З 1 вересня ми вже почали працювати з документами. Тому я більш детально зможу сказати пізніше.

 

- Хто зараз став кінцевим власником каналу? Хто новий інвестор?

- На сьогодні власником каналу є одна людина. Її звуть Ворона Роман Борисович. Він є в статутних документах. Що стосується інвесторів... Власник може розвивати канал за свої гроші, власник може залучати інвесторів. Це справа власника, це не в моїй компетенції. На даному етапі для мене головне, що власник каналу, який приймав мене на роботу, який мене знайшов, який вів зі мною переговори, мені пообіцяв, що інвестиції будуть, що є плани розвивати канал, що канал не буде залишатися в такому стані, в якому він був останній час і який усім поперек горла стоїть. Власне, мене й найняли, щоб я із цього каналу зробила повноцінний нормальний канал, нішевий, зі своєю нішею, зі своєю цільовою аудиторією.

 

- Чи визначено обсяг інвестицій, які необхідні для розвитку каналу?

- Ми зараз перебуваємо в процесі розробки бізнес-моделі. Від цього будуть залежати інвестиції, які потрібно буде залучити каналу.

 

- Чи пов'язані нові власники каналу з власниками «Погоди ТБ», директором і генеральним продюсером якого ви були?

- Абсолютно ні. Наскільки я володію інформацією, це просто фізична особа, яка мала можливість придбати канал, побудувати бізнес-модель, яка б могла заробляти гроші. Зрозуміло, що ми не претендуємо на великий шматок рекламного пирога.

 

- А чи пов'язаний ваш канал з «Ескулап TV»? Чи є якийсь умовний холдинг?

- З того, що я знаю, на сьогодні цей канал існує абсолютно окремо.

 

- Яка команда працює на каналі?

- Ми залучимо команду, з якою я створювала з нуля і запускала телеканал «Погода ТБ».

 

У розмові пані Кисель кілька разів згадувала телеканал «Погода ТБ», який раніше з каналом Star TV входив до одного умовного холдингу. Тут доцільно згадати їхню історію. Власниками ТОВ «ТРК "Погода ТБ"» (супутниковий канал «Погода ТБ») і ТОВ «ТРК "Нові комунікації"» (супутниковий канал Star TV) до 2010 року були Юрій та Наталія Лященки. За даними джерел «Детектор медіа», восени 2010 року вони продали свої канали «групі юристів Андрія Портнова», а неофіційним куратором медіаактивів вважався народний депутат Валерій Писаренко. При цьому офіційно, за даними держреєстру, власником ТОВ «ТРК "Погода ТБ"» залишалося ТОВ «Простір ТБ», а власником ТОВ «ТРК "Нові комунікації"» - ТОВ «Про радіо». Влітку 2011 року обидва супутникові канали перемогли в цифровому конкурсі Нацради, отримавши ліцензії на місця в загальнонаціональному цифровому мультиплексі МХ-3. Восени 2011 року до керівництва «Погодою ТБ» приступила Олеся Кисель зі своєю командою.

 

Обидва канали поступово розвивалися, аж поки восени 2013 року не відбулася кардинальна зміна: компанії було продано іншим власникам, і на їхніх місцях в МХ-3 були запущені канали Business (замість «Погоди ТБ») і Dobro (на місці Star TV).

 

Зі слів Олесі Кисель, внаслідок зміни власників і запуску на їхніх частотах інших каналів, «Погода ТБ» і Star TV були закриті. І ось через 10 місяців їхня команда виринула на «Вінтаж ТВ», а сам «Вінтаж» переїхав в офіс, у якому колись працювали цифрові телеканали, що пов'язувалися з оточенням Андрія Портнова...

 

Dobro

 

Дісталася перевірка Нацради і до каналу Dobro, який минулої осені внаслідок переоформлення програмної концепції та логотипу замінив у мультиплексі МХ-3 канал Star TV. Його юридична особа - ТОВ «ТРК "Нові комунікації"». Канал, за даними моніторингу Нацради, фактично перетворився з просвітницько-інформаційного на канал телеторгівлі (за ліцензією - 2 год, фактично - 16 год 31 хв). При цьому мовник зменшив частку програм власного виробництва (за ліцензією - 7 год 24 хв, фактично - 1 год 56 хв), обсяг інформаційно-аналітичних програм (за ліцензією - 48 хв, фактично - 13 хв) і науково-просвітницьких (за ліцензією - 8 год 2 хв, фактично - 6 годд 27 хв). В ефірі каналу відсутні фільмопоказ (за ліцензією - 7 год на добу) та розважально-музичні програми (за ліцензією - 40 хв на добу).

 

Мовника представляв юрист, який на момент засідання Нацради працював у компанії протягом тижня.

 

На запитання голови Нацради Юрія Артеменка, чи один кінцевий власник у цифрових каналів, яким призначаються позапланові перевірки, юрист ТРК «Нові комунікації» відповів, що, «може, колись таке було», і додав, що це «мабуть, дуже впливова людина».

 

Далі члени Нацради дізналися від юриста, що йому вже відомо, коли буде проходити позапланова перевірка (на той момент ще навіть не призначена) - 11 вересня. Представник каналу, зрозумівши, що сказав зайве, на одноголосне запитання членів Нацради Катерини Котенко і Владислава Севрюкова, хто про це повідомив, відповів: «Наші джерела». Члени Нацради обурилися і навіть заговорили про необхідність службового розслідування, а голова Нацради назвав дії працівників апарату, які надають таку інформацію ліцензіатам, «корпоративною зрадою».

 

Юрія Артеменка цікавило, хто є власником ТРК «Нові комунікації». «Власником є юридична особа "Про радіо" (так і є за даними державного реєстру. - ТК), - повідомив юрист, а далі додав: Ой, вибачте, - "Простір ТБ" (а це, за даними державного реєстру, власник ТОВ «ТРК "Погода ТБ"», яке мовить у цифрі з логотипом Business)».

 

На запитання члена Нацради Олега Черниша, хто є кінцевим власником і хто зараз фінансує канал, юрист відповісти не зміг - з його слів, він не знає.

 

Судячи з того, як юрист каналу Dobro плутає компанії - власники свого каналу і каналу Business, обидва мовники пов'зані тісними зв'язками. Канал Business донедавна був пов'язаний з умовним медіаходингом колишнього першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова, хоча той це заперечував. Чи змінився цей статус - наразі невідомо.

 

 

Провайдер МХ-6 «Етер»

 

ТОВ «Телерадіокомпанія "Етер"» - провайдер шостого мультиплексу МХ-6, який за рішенням Нацради мав організувати мовлення компаній у мультиплексі в стандарті цифрового мобільного телебачення DVB-H.

 

«За інформацією, яка надходить до нас із різних джерел, мовлення так і не було організовано. Нацрадою проводилися перевірки, які теж констатували відсутність мовлення і відсутність діяльності. Але знайшлися об'єктивні причини, тому було прийнято рішення взяти результати перевірок до відома. Зараз ми вирішили знову провести моніторинг компанії», - розповів член Нацради Олег Черниш.

 

За даними представника Нацради в місті Києві Олега Александрова, у нього не було можливості здійснити моніторинг програм ТОВ «ТРК "Етер"», оскільки відсутній доступ до головної станції. За всіма контактними даними, зазначеними у ліцензіях та державному реєстрі, він компанії не виявив. Тому Нацрада вирішила призначити позапланову перевірку, щоб з'ясувати, чи розташована компанія за своїми адресами та чи здійснює вона діяльність.

 

За кілька днів до засідання Нацрада одержала листа від ТРК «Етер», яка стверджує, що розташована за адресою, вказаною в ліцензії, і що не отримувала ніяких ані письмових, ані інших запитів від апарату Нацради. Про це повідомив заступник голови Нацради Григорій Шверк.

 

Юридичний консультант, який представляв «Етер» на засіданні Нацради, заявив, що компанія реально розташована за своєю адресою. «Є юридична адреса, де розташоване місце роботи керівника, і є фактична адреса, де розташована головна станція. Але за жодною адресою до нас ніхто ніяких листів не направляв. Рішення про проведення позапланових перевірок мають бути обґрунтованими. Чинне законодавство не передбачає проведення перевірок, якщо якась інформація не підтверджена», - наполягав юрист.

 

Керівник юридичного управління Нацради Олег Шосталь на це зауважив, що оскільки представник Нацради не зміг знайти компанію за вказаною адресою, він має право ініціювати подання про призначення позапланової перевірки, яка і встановить істину.

 

Члена Нацради Олега Черниша цікавило, хто є зараз директором ТРК «Етер». За словами юриста, це Тетяна Сібілєва, хоча в документах компаній вказана інша людина - Олександр Ільющенко. «Це колишній керівник, - сказав про пана Ільющенка юрист. - Я обов'язково поінформую мого довірителя і замовника про необхідність внесення змін до ліцензії».

 

Тетяна Сібілєва - колишній співвласник ТОВ «Новий формат ТВ». Ця компанія на цифровому конкурсі отримала частоти в регіональному мультиплексі МХ-5 у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській і Харківській областях, а згодом разом з іще чотирма компаніями змінила власників і була об'єднана в загальнонаціональну мережу каналу «112 Україна».

 

Нагадаємо, що ТРК «Етер» отримала ліцензію провайдера програмної послуги загальнонаціонального цифрового мультиплексу МХ-6 26 листопада 2008 року в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. До цього, 16 січня 2008 року, ТРК «Етер» отримала ліцензію провайдера експериментальної багатоканальної телемережі з використанням 49 ТВК у Києві (стандарт DVB-H) - у цьому конкурсі брала участь і компанія «Астеліт» (мобільний оператор life), але зняла свою кандидатуру.

 

ТРК «Етер» була пов'язана з холдингом СКМ Ріната Ахметова. Про це свідчили щонайменше два фактори: Олександр Ільющенко паралельно був директором телекомунікаційної компанії «ММДС Україна», яка належала СКМ. Крім того, обидві компанії (ММДС і «Етер») мали одну й ту саму юридичну адресу. Також «Етер» планувала запускати спільний проект з «Астелітом», співвласником якого теж є СКМ. До речі, колишній технічний директор компанії «Етер» Віктор Галич став директором компанії «Зеонбуд» - провайдера мультиплексів МХ-1, -2, -2, -5.

 

Із ким зараз пов'заний «Етер» та чи планує він узагалі розбудовувати МХ-6 - сподіваємося дізнатися, коли Нацрада проведе свою перевірку.

 

Завтра в другій частині матеріалу читайте про останні дії Нацради щодо «Зеонбуду»...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6728
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
666666
3452 дн. тому
Добродомов не може купити усіх людей, тому він їх вбиває, є навіть відомі факти, що він віддавав наказ на замовлення кілерів.
Дима
3484 дн. тому
я смотрю Нацрада нормальную комедию разыгрывает)) то 112 им не нравится, то теперь другие каналы...что дальше?
Натали
3484 дн. тому
Конечно будут меняться собственники, ведь у нас все стране меняется кардинально, кто-то у кого-то теперь отжимает бизнес и не важно какой...
Николай
3485 дн. тому
Явно кому у нас в стране в "верхушке" не нравится что будут еще каналы которые могут составить конкуренцию "своему" каналу...да уж...то 112, теперь за другие каналы берутся...или кто то хочет на этом получить нормальный куш на лапу)))
Интересующийся
3485 дн. тому
Надо побольше просто информационных программ, а их кромсают
Kristina
3485 дн. тому
Интересно чем вызвано такая заинтересованность?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду