«Чорноморська ТРК» відключена у кабельних мережах Криму

«Чорноморська ТРК» відключена у кабельних мережах Криму

2 Липня 2014
3306
2 Липня 2014
11:52

«Чорноморська ТРК» відключена у кабельних мережах Криму

3306
«Чорноморська ТРК» відключена у кабельних мережах Криму
«Чорноморська ТРК» відключена у кабельних мережах Криму

Мовлення «Чорноморської телерадіокомпанії», а також низки українських телеканалів відключено в кабельних мережах, які раніше обслуговувалися компанією «Воля-кабель» та іншими операторами. Підставою відключення каналів називають відсутність у них «російської ліцензії» на мовлення, повідомив «Центр журналістських розслідувань».

 

Таким чином, мовлення «Чорноморської ТРК», що входить в умовний медіахолдинг народного депутата від «Батьківщини» Андрія Сенченка і його партнерів - міністра соцполітики України Людмили Денисової та екс-нардепа Сергія Веліжанського, фактично припинилося в кабельних мережах 28 червня. Раніше прес-служба «Воля-кабель» повідомила про припинення надання послуг у Криму. Кримські абоненти були передані на обслуговування компанії ТОВ «Телекомунікаційні системи».

 

За словами юриста Андрія Безпоясного, це відключення є порушенням Федерального закону «Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення в складі Російської Федерації нових суб'єктів Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя», відповідно до статті 12 якого, видані раніше ліцензії продовжують діяти на території Криму і Севастополя, і не потребують будь-якого підтвердження.

 

«Усі ліцензії, дозволи, видані ЧТРК, є правомірними на території Російської Федерації. Таким чином, посилання на федеральний закон «Про зв'язок», який застосовується операторами кабельного телебачення у якості підстави відключення мовлення ЧТРК та інших українських телекомпаній, не може бути використане», - повідомив пан Безпоясний «Центру журналістських розслідувань».

 

Тимчасово виконуюча обов'язки президента «Чорноморської ТРК» Людмила Журавльова наголошує на тому, що в кабельних телемережах продовжують мовлення інші кримські телеканали, які знаходяться в тому ж правовому статусі, що й «Чорноморська ТРК».

 

«Транслюючи інші кримські канали - ФМ ТВ, ДТРК «Крим», які також не мають ліцензії РФ, провайдери утискають права безпосередньо «Чорноморської ТРК», - зазначила пані Журавльова. - Також нас долучили до раніше відключених українських каналів, зокрема, «1+1» та «Інтера», забувши про те, що ЧТРК вже 20 років працює в Криму і є регіональним каналом. Страждають від цього насамперед абоненти, які не можуть подивитися улюблений канал. Хоча платили і платять за певний пакет послуг».

 

За даними «Центру журналістських розслідувань», відключенню низки українських національних ТРК і регіональної «Чорноморської ТРК» передувала заява міністра інформації Криму Дмитра Полонського про те, що з кабельниками «щільно працюють» з приводу відповідності контенту «побажанням кримчан».

 

«Є певні труднощі з кабельними мережами, на які припадає більша частина телемовлення в Криму, і в усіх них була своя політика», - заявив пан Полонський, додавши, що сьогодні ведеться «щільна робота з приводу того, щоб вони перебудувалися під нові запити кримчан, більшість з яких хочуть дивитися російські телеканали».

 

Після відключення мовлення «Чорноморської ТРК» від кабельних мереж, канал залишається доступним телеглядачам лише в мережі інтернет на сайті ЧТРК і через супутниковий сигнал.

 

Нагадаємо, що 9 березня на території окупованого Росією Криму було припинено аналогове мовлення майже всіх українських каналів, а 10 березня вони зникли і з цифрового ефіру. Наразі на їхніх частотах ведеться мовлення російських телеканалів. Вже 29 червня у Сімферополі було припинено кабельне мовлення більшості український каналів.

 

«Чорноморську ТРК» найпершою вимкнули з ефіру під час окупації Криму - це сталося ще 3 березня. А вже 5 березня її частоти захопив канал «Россия 24».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3306
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду