detector.media
02.07.2014 11:52
«Чорноморська ТРК» відключена у кабельних мережах Криму
«Чорноморська ТРК» відключена у кабельних мережах Криму

Мовлення «Чорноморської телерадіокомпанії», а також низки українських телеканалів відключено в кабельних мережах, які раніше обслуговувалися компанією «Воля-кабель» та іншими операторами. Підставою відключення каналів називають відсутність у них «російської ліцензії» на мовлення, повідомив «Центр журналістських розслідувань».

 

Таким чином, мовлення «Чорноморської ТРК», що входить в умовний медіахолдинг народного депутата від «Батьківщини» Андрія Сенченка і його партнерів - міністра соцполітики України Людмили Денисової та екс-нардепа Сергія Веліжанського, фактично припинилося в кабельних мережах 28 червня. Раніше прес-служба «Воля-кабель» повідомила про припинення надання послуг у Криму. Кримські абоненти були передані на обслуговування компанії ТОВ «Телекомунікаційні системи».

 

За словами юриста Андрія Безпоясного, це відключення є порушенням Федерального закону «Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення в складі Російської Федерації нових суб'єктів Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя», відповідно до статті 12 якого, видані раніше ліцензії продовжують діяти на території Криму і Севастополя, і не потребують будь-якого підтвердження.

 

«Усі ліцензії, дозволи, видані ЧТРК, є правомірними на території Російської Федерації. Таким чином, посилання на федеральний закон «Про зв'язок», який застосовується операторами кабельного телебачення у якості підстави відключення мовлення ЧТРК та інших українських телекомпаній, не може бути використане», - повідомив пан Безпоясний «Центру журналістських розслідувань».

 

Тимчасово виконуюча обов'язки президента «Чорноморської ТРК» Людмила Журавльова наголошує на тому, що в кабельних телемережах продовжують мовлення інші кримські телеканали, які знаходяться в тому ж правовому статусі, що й «Чорноморська ТРК».

 

«Транслюючи інші кримські канали - ФМ ТВ, ДТРК «Крим», які також не мають ліцензії РФ, провайдери утискають права безпосередньо «Чорноморської ТРК», - зазначила пані Журавльова. - Також нас долучили до раніше відключених українських каналів, зокрема, «1+1» та «Інтера», забувши про те, що ЧТРК вже 20 років працює в Криму і є регіональним каналом. Страждають від цього насамперед абоненти, які не можуть подивитися улюблений канал. Хоча платили і платять за певний пакет послуг».

 

За даними «Центру журналістських розслідувань», відключенню низки українських національних ТРК і регіональної «Чорноморської ТРК» передувала заява міністра інформації Криму Дмитра Полонського про те, що з кабельниками «щільно працюють» з приводу відповідності контенту «побажанням кримчан».

 

«Є певні труднощі з кабельними мережами, на які припадає більша частина телемовлення в Криму, і в усіх них була своя політика», - заявив пан Полонський, додавши, що сьогодні ведеться «щільна робота з приводу того, щоб вони перебудувалися під нові запити кримчан, більшість з яких хочуть дивитися російські телеканали».

 

Після відключення мовлення «Чорноморської ТРК» від кабельних мереж, канал залишається доступним телеглядачам лише в мережі інтернет на сайті ЧТРК і через супутниковий сигнал.

 

Нагадаємо, що 9 березня на території окупованого Росією Криму було припинено аналогове мовлення майже всіх українських каналів, а 10 березня вони зникли і з цифрового ефіру. Наразі на їхніх частотах ведеться мовлення російських телеканалів. Вже 29 червня у Сімферополі було припинено кабельне мовлення більшості український каналів.

 

«Чорноморську ТРК» найпершою вимкнули з ефіру під час окупації Криму - це сталося ще 3 березня. А вже 5 березня її частоти захопив канал «Россия 24».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY