Геннадій Сергєєв: «Ми не чекаємо 2015 року, а вже створюємо свій контент для інтернету»

Геннадій Сергєєв: «Ми не чекаємо 2015 року, а вже створюємо свій контент для інтернету»

8 Липня 2013
10464
8 Липня 2013
16:00

Геннадій Сергєєв: «Ми не чекаємо 2015 року, а вже створюємо свій контент для інтернету»

10464
Голова правління НАМ і керівник МТРК «Чернівці» – про розвиток регіональних мовників без потрапляння в цифру, вибори до Нацради та свободу слова в регіонах
Геннадій Сергєєв: «Ми не чекаємо 2015 року, а вже створюємо свій контент для інтернету»
Геннадій Сергєєв: «Ми не чекаємо 2015 року, а вже створюємо свій контент для інтернету»

Голова правління Незалежної асоціації телерадіомовників і директор місцевої телерадіокомпанії «Чернівці» Геннадій Сергєєв минулого тижня не зміг стати членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Парламентська більшість віддала свої голоси за кандидатку - висуванку Комуністичної партії України Вікторію Георгієвську.

 

Наступного дня після голосування Верховної Ради пан Сергєєв завітав на чат-конференцію «Детектор медіа». Він дав власну оцінку обранню нового члена Нацради, розповів про альтернативи цифровому телебаченню для регіональних мовників, конкуренцію з мережевими телерадіокомпаніями, перспективи регіонального сейлз-хаусу та інші ринкові й позаринкові речі. Пропонуємо вашій увазі повну версію чату.

 

 

- Вітаємо вас! Дякуємо за ваші запитання, будемо намагатися відповісти всім :)

 

- Геннадію, вам не сумно, що Вікторія Георгієвська стала членом Нацради, а не ви? Чи вважаєте, що вона перемогла? Чи це вважати справжнім обранням, чи звичайнісінькими закулісними домовленостями?

- Моя позиція така: у Національну раду треба обирати професіоналів телебачення та радіо. Нацрада має служити народу України та державі, а не окремим політичним силам. Тому я вважаю, що це є домовленість між окремими політичними силами.

 

- Що ви думаєте з приводу того, що члена Нацради Баранова зловили на хабарі? Чи може така Нацрада користуватися повагою мовників?

- Чи був хабар, встановить суд. Але виникає дуже багато запитань до Нацради.

 

- В роботі цифрового приймача Т2, яким я користуюся близько року, трапляються збої різної тривалості. Зникає зображення й на екрані висвічується напис: «Сигнал відсутній». За декілька секунд він відновлюється. Це короткотермінові прояви, але вони трапляються частенько. А буває, що з ефіру зникають усі канали. Більше того, приймач перестає реагувати на будь-які натискання кнопок на пульті. Навіть вимкнути не можна - тільки з розетки. Потім він ніби перезавантажується й робота відновлюється. Це може тривати десять або й двадцять хвилин. Приймач також дуже чутливий до погоди. Коли дощ навіть не йде, а лише збирається падати, на екрані виникають різні завади. Прилад реагує на вмикання чи вимикання світла в квартирі, роботу холодильника та інших електроприборів і навіть ліфту в будинку. Що скажете?

- Проблеми з вашим приймачем спричинені кодуванням сигналу. Якби не було кодування, на наш ринок зайшло б дуже багато виробників приймачів. Можливо, були б і гірші, але 100% були б і якісніші.

 

- «Зберегти місцеве та регіональне мовлення в сучасних умовах - це те ж саме, що зберегти демократію і свободу слова, адже місцеві новини, інформація - важлива складова одного з базових прав людини - права на інформацію» - це ваші слова, які розповсюджує прес-центр НАМ. Так от, у Дніпропетровську свободи слова на місцевому телебаченні, яке не увійшло до мультиплексу, немає. Її закатували регіонали. Їхня інформація - це дезінформація з метою піару ПР. Так що я навіть радію, що більше не бачу в цифровому ефірному ТБ жодного регіонального каналу. Бо дивитися їх без шкоди для нервів та психологічного здоров'я вже давно неможливо. Це інструмент дебілізації суспільства. Чим менше таких у цифрі - тим краще.

- Цифрове телебачення - це один зі способів отримання інформації. Існують ще інтернет, супутник. Я вважаю, якщо не буде об'єктивної інформації на цифровому телебаченні, глядач буде менше його дивитися.

 

- Розвивати регіональне цифрове мовлення - тобто, пане Геннадію, розвивати справжнє цифрове регіональне мовлення чи розвивати тих «мовників», які з'явилися за кілька днів до цифрового конкурсу і повигравали місця в мультиплексах? Ви ситуацію відчули на собі, що тепер будете робити - чи будете якось вимагати відновити справедливість, чи це вже новий статус-кво і ті всі «мовники» отримують повну амністію? Чи є у вас для цього якісь важелі впливу, повноваження? До мультиплексу не потрапили реальні, не фіктивні потужні телерадіокомпанії - що ви будете з цим робити, і чи будете щось робити взагалі? Що буде робити ваша ТРК «Чернівці» та інші «друзі в нещасті» з 2015 року?

- Я за розвиток виробництва українського контенту. Також глядачі мають отримувати місцеву інформацію, а не тільки з мережевих каналів. Наша компанія судиться з Національною радою. Ми не чекаємо 2015 року, а вже створюємо свій контент для інтернету.

 

 

- Успішна регіональна ТРК на сьогодні - утопія. Регіональні радіостанції відступають під натиском холдингів, їм не вистачає засобів фінансових та інших важелів для боротьби. За рахунок яких сил можна сьогодні залишитися в ефірі? Як ви тримаєтесь, адже регіон не найбагатший. А взагалі сумно все. Знищують радіо й ТБ в регіонах, та й годі.

- Якщо працювати на глядача, то є можливість зробити успішний проект. Так, на телебаченні бюджети більші, ніж на радіо. Але треба знаходити свою нішу. Місцеве радіо взагалі може легко конкурувати з мережевим. Там бюджети набагато менші. В усьому світі місцеві станції мають більший рейтинг, ніж мережеві.

 

- І ще одне запитання. А який рейтинг у вас у регіоні? І як із питанням свободи слова?

- Наше радіо має найвищий рейтинг у регіоні. Телебачення входить у п'ятірку рейтингових каналів.

 

Свобода слова - це питання редакційної політики. Якщо засновники та менеджмент не втручаються, це можливо на будь-якій станції. У нас усе добре.

 

- Що таке сьогодні регіональна радіостанція? Наскільки це поняття змінилося з часом? Чи не плануєте стати частиною холдингів? Дякую.

- Ні, ми не плануємо стати частиною холдингів. Тільки вони в нас забирають наших ведучих :) Ми готуємо нових, а вони знову забирають, і так без кінця. Але сьогодні на київських радіостанціях працюють наші колеги.

 

- Як оцінюєте результати голосування з питання членства у Нацраді? Чи плануєте висуватися наступного разу?

- Я вже казав, що це результати домовленостей. Чи знову довірять мені туди йти - невідомо.

 

- Доброго дня, Геннадію! Чи отримує НАМ гранти? Якщо так, то чиї? На що?

- Так, НАМ працює з грантами, хоча основним джерелом фінансування є членські внески. Ми отримуємо гранти від багатьох міжнародних організацій. Список наших партнерів ви можете знайти на сайті НАМу. В основному, це важливі соціальні проекти. Наприклад, журналістський конкурс «Честь професії», фестиваль «Кіномедіа», освітні проекти, конференції, такі як «Нові медіа - нові можливості» та «Цифровий форум».

 

- Скільки в апараті НАМ працює людей? Чи задоволені ви їхньою роботою?

- У НАМ працює близько 15 людей. Так, ми задоволені їхньою роботою.

 

- Які плани в НАМ?

- Зараз НАМ проводить дослідження ринку, круглі столи, семінари, також готуються проекти, які я зазначав вище.

 

- Що ви думаєте про процедуру визначення «Ворогів преси»? Чи залучали вас до складення рейтингу? Чи погоджуєтеся ви з цьогорічним рейтингом? Хто для вас перший ворог преси в Україні?

- Мене не залучали до складення рейтингу «Ворогів преси». Але я вважаю, що перший ворог преси - це самоцензура журналістів та редакції.

 

- Як ви ставитеся до таких псевдорегіональних телекомпаній, як «Лідер ТВ»/ «Новий формат ТВ»/ «Аріадна ТВ»/ «Вибір ТВ»/ «Партнер ТВ»? Чи справедливо те, що компанії мовлять із Києва, але займають місце регіональних каналів?

- Ніяк. Вони займають місце регіональних каналів і не виконують програмної концепції, яку обіцяли на конкурсі.

 

- Чи відчуваєте ви тиск з боку місцевої влади? Що робите, коли стикаєтесь із виявами цензури?

- За роки, які ми працюємо, ми сформували до себе таке ставлення, що тиску на нас немає. Нас захищають наші глядачі.

 

- А что вообще сегодня происходит на ТВ и радио в Черновцах? Мы о регионах ничего вообще не знаем.

- Ми будемо транслювати Чемпіонат світу з мотокросу MX-3 на весь світ через інтернет 20-21 липня. Зайдіть на наші сайти mtrk.com.ua та blysk.com.ua та можете подивитися й послухати.

 

- Геннадий, здравствуйте! Как относитесь к освещению телевидением и радио врадиевского дела? Ни на одной сетевой радиостанции нет этой информации, по-моему, хотя у них очень большая аудитория и они могли бы помочь поднять ТАКУЮ волну! :(

- Сумно, що радіо не підключилося до висвітлення врадіївської справи. Згоден, вони б додали аудиторії.

 

- А як ставитеся до ідеї впроваджувати цифрове мовлення в Україні? Бабло на цифрове ТБ вже розпилили, тепер під егідою впровадження цифрового радіо можуть ще попилити? Адже цифрове радіо загубить галузь :( Навіть британці не в захопленні від цифрового мовлення радійників. А в них - досить просунуті технології, однак і вони застарівають занадто швидко.

- Я вважаю, що цифрове радіо не на часі, а на цифровому ТБ треба скасовувати кодування.

 

 

- А чем сейчас занимается НАМ? Что планируете? Никаких интересненьких семинарчиков, как раньше делали, не будет?

- Я відповідав на це запитання раніше, ще можу додати, що зараз триває «Школа документального телебачення», також плануються правові та рекламні семінари для ЗМІ. Інформацію й анонси ви можете знайти на сайті НАМ.

 

- Как думаете, почему в пакеты цифрового телевидения не попали такие каналы, как «Культура», «Рада», «Эра», «ПлюсПлюс», ТВі, «Канал 24»? Есть ли у них шанс все-таки попасть в цифру?

- В наявних мультиплексах ще є можливість додати декілька каналів. Але це питання до Національної ради.

 

- Здравствуйте. А вы действительно верите, что вам дадут нормально работать и дальше после всех этих цифровых конкурсов? И что в Украине у малого и среднего бизнеса в сфере радио и телевидения есть шансы? Я знаю, что у вас специфическая ситуация по результатам получения лицензий на цифру - пересмотрел «Детектор медіа», почитал. И как планируете решать вопрос по переходу на цифру? Что делать-то будете? Думаю, не одни вы в таком положении находитесь или окажетесь.

- Я вже казав, що інтернет - це добра альтернатива для цифрового ТБ. Через декілька років ви будете дивитися програми з усього світу через інтернет. Як колись ми дивилися всього 3 канали, й це була «слабка ланка», так тепер цифрове ТБ з 32 каналами буде таким самим слабким місцем в отриманні інформації.

 

- Геннадий, а есть ли у вас дети и пойдут ли они по вашим стопам?

- В мене є донька, їй 19 років. Зараз вона вчиться, а який шлях обере - я не знаю.

 

- Геннадий, а у вас никаких вакансий сейчас нет? Как вы ищете людей для работы на вашей радиостанции, например? Большое спасибо за ответ и хорошего дня!

- Я завжди шукаю кандидатів, бо ми їх навчаємо, а вони далі йдуть на мережеві канали ;)

 

- Чи плануєте відпочивати влітку? Як регіональна ТРК переживає складний період відпусток?

- Щороку в мене тільки тиждень відпустки. А працівники відпочивають згідно з графіком відпусток. У нас немає такого, щоб ми закрилися на місяць.

 

- Какой смысл в существовании Нацрады, НАМ и пр., если всеми процессами цифровизации государства заправляют учредители «Зеонбуда»? Не хотите ли вы самораспуститься и сразу перейти на работу в «Зеонбуд»?

- Вы меня практически опередили с вопросом :) Респект! Всё пилит «Зеонбуд». Хотя о НАМе я так бы не сказал - самораспуститься. Они единственные что-то делают для ТРК. На своем опыте убедились. Но вопрос, конечно, хороший.

- НАМ - це єдина структура, яка хоч якось намагається сприяти розвитку радіотелевізійного ринку. Ми будемо працювати над тим, щоб Нацрада і «Зеонбуд» працювали цивілізовано. Працюємо шляхом переговорів і правовими методами також (через суди).

 

- Геннадий, а каковы перспективы общественных организаций типа НАМ в Украине? Что они делают на самом деле? Какие вопросы решают? Спасибо.

- У НАМ є конкретні цілі й завдання, які ми намагаємося виконувати: лобіювання інтересів галузі на законодавчому рівні, правова підтримка, інформаційне забезпечення, навчання.

 

- Які проекти плануєте запускати найближчим часом? Які програми користуються найбільшою популярністю серед регіональної аудиторії?

- Всі нові проекти ми плануємо починати з вересня, а які саме - хай це буде сюрпризом! :)

 

- Яка категорія місцевого бізнесу дає найбільше реклами на вашому ТБ?

- Хороше запитання, але в нас багато й національної реклами. Місцевий бізнес - це питання до місцевих рекламних агентств.

 

- Як виглядають зараз відносини між НАМ та Нацрадою? Чи тривають переговори, про які ви повідомляли взимку?

- У нас було декілька зустрічей, але зараз у зв'язку з доукомплектуванням Нацради була перерва. Як буде далі - побачимо.

 

- Геннадий, здравствуйте! Подскажите, идея с маломощными мультиплексами еще жива? Или ее благополучно похоронили?

- Так, ця ідея жива, її внесено у План розвитку.

 


 

- Існує така практика, що ведучих регіональних радіостанцій перехоплюють столичні радіоканали. З радіо «Блиск» була подібна ситуація? На вашу думку, як можна боротися з такими перехопленням творчого персоналу?

- З цим не треба боротися, це краще використовувати :)

 

- Геннадий, здравствуйте! Как считаете, если бы вам удалось пройти в Нацсовет, что-то изменить там было бы реально?

- Для того, щоб розуміти, чи можна було би щось змінити, потрібно було туди пройти. Хотілося б змінити багато чого. Наприклад, ставлення до місцевих мовників, добитися того, щоб критерії при перевірці до всіх були однакові й т. д.

 

- Чи знаєте ви про те, що група «1+1» почала масово закривати свої місцеві телекомпанії, переоформляючи їх на канал «2+2» з регіональною приставкою (наприклад - «2+2 Запоріжжя»)? Чи міг факт неотримання ліцензій на місце у мультиплексах підштовхнути медіагрупу на такий радикальний, навіть катастрофічний для місцевого мовлення крок?

- Невідомо, потрібно спитати у групи «1+1».

 

- Здравствуйте! Любите ли вы путешествовать, где бывали?

- Я люблю подорожувати, але не вистачає часу.

 

- В мае была информация, что 12 телекомпаний готовы присоединиться к исследованию региональных телеканалов, которое внедряет НАМ, изменилась ли ситуация, сколько их на данный момент?

- Наразі ще дві компанії приєдналося й ведуться переговори.


- А как относитесь к требованиям по украинскому языку в эфире?

- Ми живемо в державі Україна. Тому українська мова повинна бути в українському ефірі. Добре, коли людина знає декілька мов.

 

- Що повинно спонукати державні структури, власне, державу, до контролю реальної собівартості послуги «Зеонбуду»?

- Це завдання громадських організацій, у тому числі й НАМ. Обов'язок держави - контролювати тарифи, зараз асоціація намагається довести це в суді.

 

- День добрый! Во-первых, хочу сказать, что знаем Геннадия уже не один год, знаем как очень крепкого профессионала, практика с огромным опытом работы, как человека, который не только знает нашу отрасль, но и искренне хочет что-то изменить в лучшую сторону. Вопрос такой: Будущее региональных телевещателей (не важно, вошли в цифровые пакеты или нет) - какое оно? И настолько ли важно было попасть в мультиплекс? Возможно, технический (технологический) прогресс отрасли позволяет строить стратегию развития компании на каких-то новых способах доставки сигнала?

- Так, це інтернет та супутник. Якщо порахувати вартість передачі сигналу «Зеонбудом» на певну область, то виходить, що супутник дешевший. Тому кожна компанія має це прораховувати для себе.

 

- Яка ваша думка про можливість створення регіональних сейлз-хаусів і про реальну фінансову користь для регіональних ТРК?

- Я думаю, це можливо й необхідно. Але треба місцевим телекомпаніям підготуватися до роботи з таким сейлз-хаусом.

 

- Уважаемый Геннадий, а можно вас попросить отвечать чуть более развернуто? Например, почему не ко времени цифровое радио? И чему учится ваша дочь? Спасибо!

- Коротко, тому що багато питань :) Немає ще єдиного стандарту цифрового радіо, немає приймачів. Якість FM на сьогодні всіх влаштовує, й не тільки в Україні, але й у Європі. Тому, мабуть, FM буде ще довго.

 

Донька вчиться на економічному факультеті.

 

- Мої вітання! Яка перспектива розвитку нових (ще не створених) місцевих ефірних телеканалів із приходом «Зеонбуда»? Отримати аналог та чекати часу «Ч»?

- Наскільки мені відомо, аналогу вони вже не отримають, а цифри вже не отримали.

 

 

- Дякуємо всім за запитання. Заходьте на наші сайти, будемо раді продовжити спілкування з вами! До зустрічі :)

 

 

Біографічна довідка:

 

Геннадій Сергєєв народився у Львові. Закінчив Санкт-Петербурзький технологічний інститут, пізніше - Міжрегіональну академію управління персоналом. Починав трудову біографію з посади інженера на Чернівецькому радіотелевізійному передавальному центрі.

 

Був директором представництва телеканалу ICTV у Чернівцях, з 2001 року - директор МТРК «Чернівці».

 

З 2002 року - член правління Незалежної асоціації мовників (НАМ), а з 2006 року - незмінний голова правління НАМ. Кандидат в члени Нацради від НАМ у 2013 році.

 

Фото Максима Лисового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10464
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду