detector.media
«Телекритика»
08.07.2013 16:00
Геннадій Сергєєв: «Ми не чекаємо 2015 року, а вже створюємо свій контент для інтернету»
Геннадій Сергєєв: «Ми не чекаємо 2015 року, а вже створюємо свій контент для інтернету»
Голова правління НАМ і керівник МТРК «Чернівці» – про розвиток регіональних мовників без потрапляння в цифру, вибори до Нацради та свободу слова в регіонах

Голова правління Незалежної асоціації телерадіомовників і директор місцевої телерадіокомпанії «Чернівці» Геннадій Сергєєв минулого тижня не зміг стати членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Парламентська більшість віддала свої голоси за кандидатку - висуванку Комуністичної партії України Вікторію Георгієвську.

 

Наступного дня після голосування Верховної Ради пан Сергєєв завітав на чат-конференцію «Детектор медіа». Він дав власну оцінку обранню нового члена Нацради, розповів про альтернативи цифровому телебаченню для регіональних мовників, конкуренцію з мережевими телерадіокомпаніями, перспективи регіонального сейлз-хаусу та інші ринкові й позаринкові речі. Пропонуємо вашій увазі повну версію чату.

 

 

- Вітаємо вас! Дякуємо за ваші запитання, будемо намагатися відповісти всім :)

 

- Геннадію, вам не сумно, що Вікторія Георгієвська стала членом Нацради, а не ви? Чи вважаєте, що вона перемогла? Чи це вважати справжнім обранням, чи звичайнісінькими закулісними домовленостями?

- Моя позиція така: у Національну раду треба обирати професіоналів телебачення та радіо. Нацрада має служити народу України та державі, а не окремим політичним силам. Тому я вважаю, що це є домовленість між окремими політичними силами.

 

- Що ви думаєте з приводу того, що члена Нацради Баранова зловили на хабарі? Чи може така Нацрада користуватися повагою мовників?

- Чи був хабар, встановить суд. Але виникає дуже багато запитань до Нацради.

 

- В роботі цифрового приймача Т2, яким я користуюся близько року, трапляються збої різної тривалості. Зникає зображення й на екрані висвічується напис: «Сигнал відсутній». За декілька секунд він відновлюється. Це короткотермінові прояви, але вони трапляються частенько. А буває, що з ефіру зникають усі канали. Більше того, приймач перестає реагувати на будь-які натискання кнопок на пульті. Навіть вимкнути не можна - тільки з розетки. Потім він ніби перезавантажується й робота відновлюється. Це може тривати десять або й двадцять хвилин. Приймач також дуже чутливий до погоди. Коли дощ навіть не йде, а лише збирається падати, на екрані виникають різні завади. Прилад реагує на вмикання чи вимикання світла в квартирі, роботу холодильника та інших електроприборів і навіть ліфту в будинку. Що скажете?

- Проблеми з вашим приймачем спричинені кодуванням сигналу. Якби не було кодування, на наш ринок зайшло б дуже багато виробників приймачів. Можливо, були б і гірші, але 100% були б і якісніші.

 

- «Зберегти місцеве та регіональне мовлення в сучасних умовах - це те ж саме, що зберегти демократію і свободу слова, адже місцеві новини, інформація - важлива складова одного з базових прав людини - права на інформацію» - це ваші слова, які розповсюджує прес-центр НАМ. Так от, у Дніпропетровську свободи слова на місцевому телебаченні, яке не увійшло до мультиплексу, немає. Її закатували регіонали. Їхня інформація - це дезінформація з метою піару ПР. Так що я навіть радію, що більше не бачу в цифровому ефірному ТБ жодного регіонального каналу. Бо дивитися їх без шкоди для нервів та психологічного здоров'я вже давно неможливо. Це інструмент дебілізації суспільства. Чим менше таких у цифрі - тим краще.

- Цифрове телебачення - це один зі способів отримання інформації. Існують ще інтернет, супутник. Я вважаю, якщо не буде об'єктивної інформації на цифровому телебаченні, глядач буде менше його дивитися.

 

- Розвивати регіональне цифрове мовлення - тобто, пане Геннадію, розвивати справжнє цифрове регіональне мовлення чи розвивати тих «мовників», які з'явилися за кілька днів до цифрового конкурсу і повигравали місця в мультиплексах? Ви ситуацію відчули на собі, що тепер будете робити - чи будете якось вимагати відновити справедливість, чи це вже новий статус-кво і ті всі «мовники» отримують повну амністію? Чи є у вас для цього якісь важелі впливу, повноваження? До мультиплексу не потрапили реальні, не фіктивні потужні телерадіокомпанії - що ви будете з цим робити, і чи будете щось робити взагалі? Що буде робити ваша ТРК «Чернівці» та інші «друзі в нещасті» з 2015 року?

- Я за розвиток виробництва українського контенту. Також глядачі мають отримувати місцеву інформацію, а не тільки з мережевих каналів. Наша компанія судиться з Національною радою. Ми не чекаємо 2015 року, а вже створюємо свій контент для інтернету.

 

 

- Успішна регіональна ТРК на сьогодні - утопія. Регіональні радіостанції відступають під натиском холдингів, їм не вистачає засобів фінансових та інших важелів для боротьби. За рахунок яких сил можна сьогодні залишитися в ефірі? Як ви тримаєтесь, адже регіон не найбагатший. А взагалі сумно все. Знищують радіо й ТБ в регіонах, та й годі.

- Якщо працювати на глядача, то є можливість зробити успішний проект. Так, на телебаченні бюджети більші, ніж на радіо. Але треба знаходити свою нішу. Місцеве радіо взагалі може легко конкурувати з мережевим. Там бюджети набагато менші. В усьому світі місцеві станції мають більший рейтинг, ніж мережеві.

 

- І ще одне запитання. А який рейтинг у вас у регіоні? І як із питанням свободи слова?

- Наше радіо має найвищий рейтинг у регіоні. Телебачення входить у п'ятірку рейтингових каналів.

 

Свобода слова - це питання редакційної політики. Якщо засновники та менеджмент не втручаються, це можливо на будь-якій станції. У нас усе добре.

 

- Що таке сьогодні регіональна радіостанція? Наскільки це поняття змінилося з часом? Чи не плануєте стати частиною холдингів? Дякую.

- Ні, ми не плануємо стати частиною холдингів. Тільки вони в нас забирають наших ведучих :) Ми готуємо нових, а вони знову забирають, і так без кінця. Але сьогодні на київських радіостанціях працюють наші колеги.

 

- Як оцінюєте результати голосування з питання членства у Нацраді? Чи плануєте висуватися наступного разу?

- Я вже казав, що це результати домовленостей. Чи знову довірять мені туди йти - невідомо.

 

- Доброго дня, Геннадію! Чи отримує НАМ гранти? Якщо так, то чиї? На що?

- Так, НАМ працює з грантами, хоча основним джерелом фінансування є членські внески. Ми отримуємо гранти від багатьох міжнародних організацій. Список наших партнерів ви можете знайти на сайті НАМу. В основному, це важливі соціальні проекти. Наприклад, журналістський конкурс «Честь професії», фестиваль «Кіномедіа», освітні проекти, конференції, такі як «Нові медіа - нові можливості» та «Цифровий форум».

 

- Скільки в апараті НАМ працює людей? Чи задоволені ви їхньою роботою?

- У НАМ працює близько 15 людей. Так, ми задоволені їхньою роботою.

 

- Які плани в НАМ?

- Зараз НАМ проводить дослідження ринку, круглі столи, семінари, також готуються проекти, які я зазначав вище.

 

- Що ви думаєте про процедуру визначення «Ворогів преси»? Чи залучали вас до складення рейтингу? Чи погоджуєтеся ви з цьогорічним рейтингом? Хто для вас перший ворог преси в Україні?

- Мене не залучали до складення рейтингу «Ворогів преси». Але я вважаю, що перший ворог преси - це самоцензура журналістів та редакції.

 

- Як ви ставитеся до таких псевдорегіональних телекомпаній, як «Лідер ТВ»/ «Новий формат ТВ»/ «Аріадна ТВ»/ «Вибір ТВ»/ «Партнер ТВ»? Чи справедливо те, що компанії мовлять із Києва, але займають місце регіональних каналів?

- Ніяк. Вони займають місце регіональних каналів і не виконують програмної концепції, яку обіцяли на конкурсі.

 

- Чи відчуваєте ви тиск з боку місцевої влади? Що робите, коли стикаєтесь із виявами цензури?

- За роки, які ми працюємо, ми сформували до себе таке ставлення, що тиску на нас немає. Нас захищають наші глядачі.

 

- А что вообще сегодня происходит на ТВ и радио в Черновцах? Мы о регионах ничего вообще не знаем.

- Ми будемо транслювати Чемпіонат світу з мотокросу MX-3 на весь світ через інтернет 20-21 липня. Зайдіть на наші сайти mtrk.com.ua та blysk.com.ua та можете подивитися й послухати.

 

- Геннадий, здравствуйте! Как относитесь к освещению телевидением и радио врадиевского дела? Ни на одной сетевой радиостанции нет этой информации, по-моему, хотя у них очень большая аудитория и они могли бы помочь поднять ТАКУЮ волну! :(

- Сумно, що радіо не підключилося до висвітлення врадіївської справи. Згоден, вони б додали аудиторії.

 

- А як ставитеся до ідеї впроваджувати цифрове мовлення в Україні? Бабло на цифрове ТБ вже розпилили, тепер під егідою впровадження цифрового радіо можуть ще попилити? Адже цифрове радіо загубить галузь :( Навіть британці не в захопленні від цифрового мовлення радійників. А в них - досить просунуті технології, однак і вони застарівають занадто швидко.

- Я вважаю, що цифрове радіо не на часі, а на цифровому ТБ треба скасовувати кодування.

 

 

- А чем сейчас занимается НАМ? Что планируете? Никаких интересненьких семинарчиков, как раньше делали, не будет?

- Я відповідав на це запитання раніше, ще можу додати, що зараз триває «Школа документального телебачення», також плануються правові та рекламні семінари для ЗМІ. Інформацію й анонси ви можете знайти на сайті НАМ.

 

- Как думаете, почему в пакеты цифрового телевидения не попали такие каналы, как «Культура», «Рада», «Эра», «ПлюсПлюс», ТВі, «Канал 24»? Есть ли у них шанс все-таки попасть в цифру?

- В наявних мультиплексах ще є можливість додати декілька каналів. Але це питання до Національної ради.

 

- Здравствуйте. А вы действительно верите, что вам дадут нормально работать и дальше после всех этих цифровых конкурсов? И что в Украине у малого и среднего бизнеса в сфере радио и телевидения есть шансы? Я знаю, что у вас специфическая ситуация по результатам получения лицензий на цифру - пересмотрел «Детектор медіа», почитал. И как планируете решать вопрос по переходу на цифру? Что делать-то будете? Думаю, не одни вы в таком положении находитесь или окажетесь.

- Я вже казав, що інтернет - це добра альтернатива для цифрового ТБ. Через декілька років ви будете дивитися програми з усього світу через інтернет. Як колись ми дивилися всього 3 канали, й це була «слабка ланка», так тепер цифрове ТБ з 32 каналами буде таким самим слабким місцем в отриманні інформації.

 

- Геннадий, а есть ли у вас дети и пойдут ли они по вашим стопам?

- В мене є донька, їй 19 років. Зараз вона вчиться, а який шлях обере - я не знаю.

 

- Геннадий, а у вас никаких вакансий сейчас нет? Как вы ищете людей для работы на вашей радиостанции, например? Большое спасибо за ответ и хорошего дня!

- Я завжди шукаю кандидатів, бо ми їх навчаємо, а вони далі йдуть на мережеві канали ;)

 

- Чи плануєте відпочивати влітку? Як регіональна ТРК переживає складний період відпусток?

- Щороку в мене тільки тиждень відпустки. А працівники відпочивають згідно з графіком відпусток. У нас немає такого, щоб ми закрилися на місяць.

 

- Какой смысл в существовании Нацрады, НАМ и пр., если всеми процессами цифровизации государства заправляют учредители «Зеонбуда»? Не хотите ли вы самораспуститься и сразу перейти на работу в «Зеонбуд»?

- Вы меня практически опередили с вопросом :) Респект! Всё пилит «Зеонбуд». Хотя о НАМе я так бы не сказал - самораспуститься. Они единственные что-то делают для ТРК. На своем опыте убедились. Но вопрос, конечно, хороший.

- НАМ - це єдина структура, яка хоч якось намагається сприяти розвитку радіотелевізійного ринку. Ми будемо працювати над тим, щоб Нацрада і «Зеонбуд» працювали цивілізовано. Працюємо шляхом переговорів і правовими методами також (через суди).

 

- Геннадий, а каковы перспективы общественных организаций типа НАМ в Украине? Что они делают на самом деле? Какие вопросы решают? Спасибо.

- У НАМ є конкретні цілі й завдання, які ми намагаємося виконувати: лобіювання інтересів галузі на законодавчому рівні, правова підтримка, інформаційне забезпечення, навчання.

 

- Які проекти плануєте запускати найближчим часом? Які програми користуються найбільшою популярністю серед регіональної аудиторії?

- Всі нові проекти ми плануємо починати з вересня, а які саме - хай це буде сюрпризом! :)

 

- Яка категорія місцевого бізнесу дає найбільше реклами на вашому ТБ?

- Хороше запитання, але в нас багато й національної реклами. Місцевий бізнес - це питання до місцевих рекламних агентств.

 

- Як виглядають зараз відносини між НАМ та Нацрадою? Чи тривають переговори, про які ви повідомляли взимку?

- У нас було декілька зустрічей, але зараз у зв'язку з доукомплектуванням Нацради була перерва. Як буде далі - побачимо.

 

- Геннадий, здравствуйте! Подскажите, идея с маломощными мультиплексами еще жива? Или ее благополучно похоронили?

- Так, ця ідея жива, її внесено у План розвитку.

 


 

- Існує така практика, що ведучих регіональних радіостанцій перехоплюють столичні радіоканали. З радіо «Блиск» була подібна ситуація? На вашу думку, як можна боротися з такими перехопленням творчого персоналу?

- З цим не треба боротися, це краще використовувати :)

 

- Геннадий, здравствуйте! Как считаете, если бы вам удалось пройти в Нацсовет, что-то изменить там было бы реально?

- Для того, щоб розуміти, чи можна було би щось змінити, потрібно було туди пройти. Хотілося б змінити багато чого. Наприклад, ставлення до місцевих мовників, добитися того, щоб критерії при перевірці до всіх були однакові й т. д.

 

- Чи знаєте ви про те, що група «1+1» почала масово закривати свої місцеві телекомпанії, переоформляючи їх на канал «2+2» з регіональною приставкою (наприклад - «2+2 Запоріжжя»)? Чи міг факт неотримання ліцензій на місце у мультиплексах підштовхнути медіагрупу на такий радикальний, навіть катастрофічний для місцевого мовлення крок?

- Невідомо, потрібно спитати у групи «1+1».

 

- Здравствуйте! Любите ли вы путешествовать, где бывали?

- Я люблю подорожувати, але не вистачає часу.

 

- В мае была информация, что 12 телекомпаний готовы присоединиться к исследованию региональных телеканалов, которое внедряет НАМ, изменилась ли ситуация, сколько их на данный момент?

- Наразі ще дві компанії приєдналося й ведуться переговори.


- А как относитесь к требованиям по украинскому языку в эфире?

- Ми живемо в державі Україна. Тому українська мова повинна бути в українському ефірі. Добре, коли людина знає декілька мов.

 

- Що повинно спонукати державні структури, власне, державу, до контролю реальної собівартості послуги «Зеонбуду»?

- Це завдання громадських організацій, у тому числі й НАМ. Обов'язок держави - контролювати тарифи, зараз асоціація намагається довести це в суді.

 

- День добрый! Во-первых, хочу сказать, что знаем Геннадия уже не один год, знаем как очень крепкого профессионала, практика с огромным опытом работы, как человека, который не только знает нашу отрасль, но и искренне хочет что-то изменить в лучшую сторону. Вопрос такой: Будущее региональных телевещателей (не важно, вошли в цифровые пакеты или нет) - какое оно? И настолько ли важно было попасть в мультиплекс? Возможно, технический (технологический) прогресс отрасли позволяет строить стратегию развития компании на каких-то новых способах доставки сигнала?

- Так, це інтернет та супутник. Якщо порахувати вартість передачі сигналу «Зеонбудом» на певну область, то виходить, що супутник дешевший. Тому кожна компанія має це прораховувати для себе.

 

- Яка ваша думка про можливість створення регіональних сейлз-хаусів і про реальну фінансову користь для регіональних ТРК?

- Я думаю, це можливо й необхідно. Але треба місцевим телекомпаніям підготуватися до роботи з таким сейлз-хаусом.

 

- Уважаемый Геннадий, а можно вас попросить отвечать чуть более развернуто? Например, почему не ко времени цифровое радио? И чему учится ваша дочь? Спасибо!

- Коротко, тому що багато питань :) Немає ще єдиного стандарту цифрового радіо, немає приймачів. Якість FM на сьогодні всіх влаштовує, й не тільки в Україні, але й у Європі. Тому, мабуть, FM буде ще довго.

 

Донька вчиться на економічному факультеті.

 

- Мої вітання! Яка перспектива розвитку нових (ще не створених) місцевих ефірних телеканалів із приходом «Зеонбуда»? Отримати аналог та чекати часу «Ч»?

- Наскільки мені відомо, аналогу вони вже не отримають, а цифри вже не отримали.

 

 

- Дякуємо всім за запитання. Заходьте на наші сайти, будемо раді продовжити спілкування з вами! До зустрічі :)

 

 

Біографічна довідка:

 

Геннадій Сергєєв народився у Львові. Закінчив Санкт-Петербурзький технологічний інститут, пізніше - Міжрегіональну академію управління персоналом. Починав трудову біографію з посади інженера на Чернівецькому радіотелевізійному передавальному центрі.

 

Був директором представництва телеканалу ICTV у Чернівцях, з 2001 року - директор МТРК «Чернівці».

 

З 2002 року - член правління Незалежної асоціації мовників (НАМ), а з 2006 року - незмінний голова правління НАМ. Кандидат в члени Нацради від НАМ у 2013 році.

 

Фото Максима Лисового

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY