Теленовини.ua

7 Лютого 2012
58221
7 Лютого 2012
16:39

Теленовини.ua

58221
Інформаційні сайти на базі телевізійних новин: молодший брат із великим майбутнім
Теленовини.ua

Найбільші й кращі у світі новинні інтернет-ресурси - це проекти телевізійних, у своїй основі, корпорацій: bbc.co.uk, cnn.com, CBS News, ABCNews. В Україні новинні сайти каналів лише починають нарощувати м'язи, хоча потенціал таких ресурсів грандіозний: вони дають друге життя і продовження ефірним сюжетам, дозволяють двічі заробляти на одній і тій самій інформації і збирати велику інтернет-аудиторію, користуючись знаною назвою теленовин.

 

Поки окремі новинні портали в Україні мають лише канали, в яких інформаційні програми складають відносно велику частку мовлення: «Інтер» та «1+1». Питання рентабельності таких проектів менеджери адресують майбутньому, а поки що задовольняються маркетинговими вигодами.

 

Перший сайт під брендом телевізійних новин ще в 2000 році з'явився в «Інтера» - podrobnosti.ua. Значно пізніше заявив про себе проект СТБ vikna.stb.ua, у 2008-му виникла плюсівська ініціатива tsn.ua, а нещодавно, у вересні 2011-го, власним ресурсом обзавелися «Факти» каналу ICTV - fakty.ictv.ua.

 

Інша специфіка в інформаційних мовників - 5-го каналу та каналу новин «24» - у яких самі сайти створено за принципом новинних ресурсів.

 

Більшість інших каналів присутність своїх новинних програм у мережі обмежують окремими сторінками головного сайту, соціальними мережами та відеохостингами. Скажімо, керівництво Нового каналу запускати сайт спеціально під «Репортер» поки що не планує, причина - «новини не є основою нашого позиціонування», - каже Ольга Балабан, піар-директор Нового.

 

На думку експертів, українські сайти новинних телепрограм пройшли етап зародження, але все ще перебувають на початковій стадії розвитку: «У когось це виходить краще, в когось гірше, але "середня температура по лікарні" більш-менш однакова», - каже Іван Кучеренко, digital producer StarLight Brand Content. За його словами, в Україні тільки починають розуміти вагу відеоконтенту, який давно є основним USP (unique selling point) на Заході, адже тільки телевізійні служби новин можуть пропонувати якісний відеоконтент в онлайні: «Для інших онлайн-ЗМІ виробництво власного відеоконтенту - це недозволена розкіш, а використання чужого - не завжди можливо». Крім того, в країні малорозвинені user-generated новини, як, наприклад, iReport від CNN. iReport - це ініціатива громадянської журналістики, яка дозволяє людям з усього світу створювати новини у вигляді фотографій, відео, історій із власного міста і району.

 

Менеджери каналів із digital-напрямів розглядають запуск окремих сайтів новинних програм під двома кутами: як окремі бізнес-проекти, створені на базі відеоконтенту телевізійних служб (а тому і під їхнім брендом), і як маркетингові інструменти.

 

За словами Вадима Осадчого, керівника департаменту інтернет-проектів «1+1», від початку створення tsn.ua на меті було розширити присутність каналу в мережі, зокрема в сегменті інтернет-ЗМІ. «Створюючи сайт, ми мали на меті не тільки дати можливість користувачам дивитися в онлайні новини ТСН, а й зробити якісне інтернет-ЗМІ, яке буде здатне конкурувати з лідерами цього ринку і стане окремим прибутковим проектом». Щодо рентабельності проекту пан Осадчий не уточнює, однак наголошує на високих позиціях tsn.ua на ринку, посилаючись на дослідження InMind.

 

 

 

 

Прибутковість ресурсів під теленовини поки що сприймається як перспективна мета, стратегія на майбутнє. «В першу чергу ми розглядаємо проекти подібного роду в розрізі їх маркетингової цінності, а також того потенціалу, який вони принесуть у майбутньому, - розповідає ТК Іван Кучеренко. - Також ні в якому разі не буду стверджувати, перефразовуючи героя відомого радянського фільму, що через кілька років "не буде ні газет, ні театрів, ні телебачення, а один суцільний інтернет", але те, що майбутнє за крос-медійними комунікаціями - це факт, і перемагає в першу чергу той, хто зможе найбільш органічно інтегрувати ТБ і інтернет».

 

Як і сайт будь-якого розважального телешоу, сайт новин покликаний продовжити в онлайні розпочатий на ТБ контакт з аудиторією, яка зацікавлена дізнатися, як далі розвиваються події з того чи іншого питання, порушеного в теленовинах, а також, можливо, отримувати якісь новини раніше, ніж вони з'являться на ТБ. Крім цього, такі проекти дозволяють залучити додаткову аудиторію з тієї, яка не є аудиторією конкретних новинних програм або не дивиться телебачення взагалі: близько 9%, згідно з дослідженням TNS MMI Україна'2010/ 3+4 (база - респонденти, що проживають в містах України з населенням «50 тис.+», віком 12-29 років), - ділиться даними Іван Кучеренко. Якщо оперувати тим же дослідженням TNS, то перетин аудиторії теленовин і сайту програми за даною вибіркою в 2010-му становив 33%.

 

Однак не можна оминути і кількох сприятливих факторів, які стимулюють керівників українських каналів створювати новинні ресурси в інтернеті. По-перше, як розповідає пан Кучеренко, це динамічні темпи зростання широкосмугового доступу до мережі, хоча покриття все ще залишає бажати кращого, по-друге, це зростання аудиторії смартфонів та планшетів, у першу чергу завдяки продуктам від Apple і платформі Android: «На мобільних пристроях усе ж набагато зручніше дивитися відео, ніж читати, і тут на руках у телевізійників усі козирі, головне тільки вміти ними скористатися».

 

У цьому сегменті сміливцем в інноваціях можна назвати канал новин «24». Його перший мобільний додаток для iPhone стартував ще в жовтні 2008-го. Тоді Роман Андрейко, генеральний директор каналу, розглядав це швидше як іміджевий крок, однак на майбутнє приписував мобільним сервісам популярність за рахунок практичності. Сьогодні для «24» уже розроблено мобільні аплікації на платформах Android, iOS для iPhone та Java, а для сайту футбольних новин football24.ua на додачу з'явився ще й додаток для iPad. Показово, що сервіс News Channel 24, розроблений каналом у березні 2010-го, офіційно визнали спеціалісти компанії Apple і включили до AppStore. Серед найсвіжіших ІТ-розробок «24» - власний канал на YouTube та аплікація для Smart TV.

 

Своїми додатками для мобільних пристроїв може похвалитися й 5 канал. Як повідомили «Детектор медіа» в прес-службі каналу, наразі триває розробка нової структури та функціоналу сайту мовника, а також планується розширення наявної версії додатку для iPhone та iPad, розробка версії для Android-пристроїв, а також інтегрування 5-го каналу в Smart TV - зі стрічкою новин, архівом програм, онлайн-трансляцією та інтерактивним зв'язком із глядачами.

 

Ще один любитель мобільних аплікацій - канал «Інтер»: наприкінці 2010-го мовник запустив одразу цілу низку додатків. Рodrobnosti.ua стали доступними власникам iPhone, iPad, iPod та смартфонів на платформі Android завдяки впровадженню технології HTML 5.

 

 

Як це працює

 

Робота над телепрограмою новин та сайтом взаємопов'язана, але про повну конвергенцію в більшості випадків не йдеться. Частіше це окремі редакції, окремі редактори, різні цілі. «Звісно, над сайтом і програмою "Подробиць" працюють різні люди з тієї простої причини, що це абсолютно різні сфери діяльності - новини телевізійні і новинний портал. Але редактор сайту завжди в контексті того, що відбувається в редакції телевізійних новин, присутній на всіх планірках, бере участь в обговоренні важливих тем», - розповідає Аліна Самойлова, керівник піар-відділу групи «Інтер».

 

Функціонування сайту 5-го каналу, його наповнення та загальну присутність каналу в інтернеті забезпечують п'ять людей.

 

А от редакція сайту tsn.ua - це взагалі окремий підрозділ у структурі компанії, який взаємодіє з колегами-телевізійниками. Над випуском сайту tsn.ua щодня трудиться 30 людей (разом із lady та auto).

 

І тільки в ICTV і над теленовинами, і над порталом fakty.ictv.ua працює одна конвергентна команда «Фактів» на чолі з ведучою та головним редактором Оленою Фроляк.

 

Щодо наповнення ресурсів, як запевняють менеджери на каналах, усі відеосюжети, які виходять у теленовинах, обов'язково з'являються на сайті. За словами Аліни Самойлової, на podrobnosti.ua потрапляють усі матеріали, які вийшли у випусках новин телеканалу, причому це не тільки «Подробиці», а всі випуски новин за добу - загалом 8 прямих ефірів на день. У розділі «Подробиці ТБ» їх викладено як випуски, абсолютно ідентичні телевізійній версії, у підрозділі «Сюжети» вони присутні посюжетно, а в розділі «Новини» є текстові новини на основі матеріалів, що вийшли у випусках із відеоматеріалом: «Викладається абсолютно все. Критеріїв не існує. Настільки швидко, наскільки дозволяє техніко-програмний комплекс. Наприклад, випуск за 20.00 одним файлом заливається не пізніше ніж через одну годину після закінчення ефіру; ще одна-півтори години йде на викладання окремих сюжетів. На аналогічну обробку ранкових і денних випусків витрачається, як правило, ще менше часу».

 

Однак контент сайтів зазвичай ширший за контент теленовин. Саме внаслідок цього, за словами Вадима Осадчого, tsn.ua розвивається за логікою окремого бізнес-проекту: «Сайт оновлюється 24 години на добу і новини ТСН - важлива, але не єдина складова контенту сайту». Протягом дня на порталі з'являється живе відео, яке тільки готується до ефіру, а після випусків новин усі сюжети викладаються на сайт, крім того, є ексклюзивні сюжети і розширені версії.

 

На ресурсі «Фактів» ICTV, окрім ефірного контенту, розміщуються статті про найуспішніших людей країни, блоги телевізійних ведучих і журналістів, новини відвідувачів інтернет-порталу, прогноз погоди від ведучого ICTV Миколи Луценка.

 

Стрічка новин сайту 5-го каналу повністю відповідає ефірному новинному контенту. Сюжети так само обробляються одразу після виходу в ефір. Термінові новини у вигляді включень із місця події записуються з ефіру, конвертуються та викладаються в мережу: сайт, відеоблог на YouTube, на Facebook, у Twitter, LiveJournal, Google+, відеомережу say.TV. Адміністратори сайту разом із відділом аналітики забезпечують оперативну розшифровку матеріалів, їхнє розміщення на сайті 5-го каналу та інформаційну розсилку в ЗМІ.

 

На vikna.ua потрапляє в середньому 15-20 відео на добу. Сюжети з'являються на сайті одразу після виходу в ефір, у два етапи: спочатку після випуску о 18:00, останні - після випуску о 22:00. На ресурсі розміщуються не тільки сюжети ефірних новин (відео+текст), а й додатковий контент: новини Києва, України, світу, що постійно оновлюється протягом дня, розділ ведучих, власний форум, опція коментування, а також блок «Нове відео» (яке завжди присутнє і на головній сторонці сайту stb.ua). «Vikna.ua є повноцінним ресурсом, інтегрованим у сайт СТБ для більшої кореляції між проектами та для зручності читачів», - зазначають у прес-службі каналу. В СТБ й надалі планують розвивати новинний напрям «як один із найбільш популярних та трафікогенеруючих у сьогоднішньому інтернеті».

 

Цікаво, що навіть у Нового каналу, в якого немає окремого сайту під «Репортер», майже всі відео після ефіру з'являються на загальному каналі настільки швидко, наскільки дозволяє технологія конвертації: «Робота веб-відділу, крім усього іншого, прив'язана до часу виходу вечірнього "Репортера"», - каже Ольга Балабан.

 

Ті канали, які вже розпочали перенесення своїх новин у мережу, на перших пробах зупинятися не збираються. Плюсівський інтернет-департамент разом із колегами з ТСН нині розробляє декілька спільних проектів, які буде запущено протягом 2012 року. «Ми віримо в те, що вони збільшать аудиторію і телевізійних, і онлайн-новин», - каже Осадчий. Про якісь амбітні плани прохоплюються як StarLightMedia, так і група «Інтер». «Нами рухає колосальна віра в світле цифрове майбутнє, яке неможливе без інтернету, соцмереж, мобільних додатків і real-time-web», - каже Іван Кучеренко.

 

Фото - www.internetbuilder.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
58221
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
перехожа
4462 дн. тому
Вище перелічені сайти - це справжній відстій. Розпочала авторка з сайтів СНН, ВВС.. так треба було продовжувати в тому ж напрямку. Не хай вони для них стануть взірцями!!! За що хвалити? Чому так беззубо написано? Сайт 5 каналу (до речі, інформаційного!!!) - ще та убогість. В кінці 90-х і то кращі були. Приємно здивував сайт 24 каналу - крім дайджесту новин багато власного відео з програм, новин та й загружається не з Ютубу, а з власного серверу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду