Анатолій Антоненко: «Ні про яке вимкнення сигналу ТВі не йдеться»

25 Червня 2010
43805
25 Червня 2010
19:39

Анатолій Антоненко: «Ні про яке вимкнення сигналу ТВі не йдеться»

43805
ТК зв’язалася з Концерном РРТ, щоб дізнатися, чи виконуватиме оператор комунікацій «прохання» Нацради «припинити введення в експлуатацію передавачів каналу ТВі»
Анатолій Антоненко: «Ні про яке вимкнення сигналу ТВі не йдеться»

Як стало сьогодні відомо ТК, голова Нацради Володимир Манжосов звернувся з листом до генерального директора Концерну РРТ Анатолія Антоненка з проханням «припинити введення в експлуатацію передавачів каналу ТВі». В своєму листі пан Манжосов посилався на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 8 червня, коли суд задовольнив позовні вимоги телеканалів групи «Інтер» до Національної ради в повному обсязі та скасував результати січневого конкурсу.

 

У відповідь на це телеканал ТВі звернувся з відкритим листом до Віктора Януковича, зауваживши що таке втручання регуляторного органу є незаконним, оскільки рішення суду не набрало законної сили (його оскаржують в апеляції ТВі і 5 канал). «Лист Манжосова, у якому він посилається на рішення, що не набрало законної сили і вимагає припинити ефірне мовлення каналу ТВі, є цензурою», - ідеться в заяві каналу.

 

На думку медіаюриста, керівника Центру законодавчих ініціатив Ольги Большакової, Концерн РРТ взагалі не зобов'язаний виконувати приписи Нацради, оскільки не підпорядковується їй. «Для того, щоб вимкнути компанію з ефіру, для Концерну існує лише один документ - рішення  суду», - коментує Большакова.   

 

Проте в Концерні переконують: вони не збираються вимикати з ефіру ТВі, бо... передавачі ще не увімкнено.

 

- Анатолію Миколайовичу, скажіть, якою буде реакція Концерну на лист Нацради з проханням «припинити введення в експлуатацію передавачів каналу ТВі»?

- У межах чинного законодавства. З ТОВ «Телерадіосвіт» наше підприємство співпрацюватиме згідно тих ліцензійних документів, які вони нам надали. Але майте на увазі: додатку № 6-А там немає, там є лише додаток № 6.

 

- Можете уточнити, що таке додатки № 6 і № 6-А?

- В додатку № 6 ідеться про передавачі 10 Вт. А в додатку № 6-А, який видано не на спеціальному бланку Нацради, уже ідеться про употужнення передавачів до 1 КВт і більше.

 

 

Довідка: Нагадаємо, що 27 січня ТВі виграв частоти з малопотужними 10-ваттними передавачами, але згодом через Нацраду замовив висновки УДЦР про збільшення потужності передавачів і перенесення передавачів. Отримані з УДЦР висновки передбачали проведення натурних випробувань та узгодження зі спецкористувачами (військовими, авіацією тощо). 

 

Нацрада отримала ці висновки і мала прийняти рішення про дозвіл ТВі на употужнення передавачів. Проте окремого рішення вона не встигла прийняти, оскільки її роботу вже тоді було заблоковано, зокрема і позовами групи «Інтер». Однак генеральний директор ТВі Микола Княжицький у коментарі ТК наполягав, що в рішенні Нацради про звернення до УДЦР було записано: «у разі надходження позитивних висновків УДЦР внести відповідні зміни до ліцензії» (рішення від 11.02.2010 № 285). Відтак, тодшній керівник Нацради Юрій Плаксюк виконав це рішення, підписавши для ТВі додатки до ліцензії зі зміненими потужностями передавачів (у тому числі і додаток 6/а). 

 

- Анатолію Миколайовичу, уточніть, так ви будете «припиняти введення в експлуатацію передавачів ТВі»? Вимикати канал з ефіру?

- Так ми їх не вводили, тож нам нема чого вимикати.

 

- Як не вводили? Скажіть, десь є працюючі передавачі ТВі?

- Експериментально ми їх увімкнули у Дніпропетровську. Але там є питання. Тому що «Телерадіосвіт» не представив нам документацію, яка прописана в технічних умовах - усі узгодження, паспорт. Тому вони поки попрацюють в експериментальному режимі, а далі, якщо документів не буде, то ми експеримент згорнемо.

 

- У листі Нацради згадується не тільки Дніпропетровськ, але й Сімферополь...

- Я не можу відповідати по Сімферополю, бо це окреме державне підприємство. Але згідно з моєю інформацією, договір між підприємствами ще не підписано і в ефір сигнал «Телерадіосвіту» вони не видавали. Тобто хочу наголосити, що ні про яке вимкнення сигналу ТВі не йдеться. І головна причина: додатку № 6-А нам не надано. Хай Нацрада спочатку внесе зміни в ліцензію каналу, а потім ми, як законослухняне підприємство, будемо виконувати рішення Національної ради.

 

- А як ви взагалі оцінюєте таке втручання Національної ради? На підставі чого взагалі пишеться такий лист, ще й з посиланням на рішення суду, яке не набуло законної сили?

- Так Національна рада, вона ж контролює ефір? Тому, я вважаю, вона має право звертатися з такими листами на тільки до КРРТ, а й до компаній. Вона ж повинна стежити за тим, чи виконуються умови ліцензій, які сама ж видавала? А щодо рішення суду - так, я згоден, воно оскаржується, не набуло законної сили. Але нам не потрібна ухвала суду. Ми просимо, щоб ТВі надав ліцензію, діючу, до якої буде включено додаток № 6-А. Поки ж цей додаток існує тільки як довідка, а не на офіційному ліцензійному бланку. І згадки про цей додаток немає в ліцензії, де перелічено усі додатки, які є чинними. Хай компанія, згідно з рішенням суду, вимагає, щоб Нацрада такі зміни внесла. Бо орган, який регулює в нас сферу телебачення і радіомовлення, один - це Нацрада.

 

Довідка:

Конкурс ефірних телечастот був оголошений 9 жовтня 2009 року (рішення про конкурс було прийняте 30 вересня 2009 року). Загалом на нього було виставлено 92 частоти з передавачами малої потужності (10 Вт) й обсягом мовлення 24 години на добу. Участь у ньому взяли 42 телекомпанії: 25 регіональних і 17 київських, які разом подали 525 заявок. 27 січня Нацрада підбила підсумки. Переможцями конкурсу стали 17 компаній. Найбільше частот отримали телеканали ТВі (33) і 5 канал (26). Група «Інтер» виграла 20 частотних присвоєнь, але згодом відмовилася від них.  8 червня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позовні вимоги телеканалів групи «Інтер» до Національної ради в повному обсязі та скасував результати січневого конкурсу. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43805
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
123
5055 дн. тому
ЛАПША
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду