detector.media
25.06.2010 19:39
Анатолій Антоненко: «Ні про яке вимкнення сигналу ТВі не йдеться»
Анатолій Антоненко: «Ні про яке вимкнення сигналу ТВі не йдеться»
ТК зв’язалася з Концерном РРТ, щоб дізнатися, чи виконуватиме оператор комунікацій «прохання» Нацради «припинити введення в експлуатацію передавачів каналу ТВі»

Як стало сьогодні відомо ТК, голова Нацради Володимир Манжосов звернувся з листом до генерального директора Концерну РРТ Анатолія Антоненка з проханням «припинити введення в експлуатацію передавачів каналу ТВі». В своєму листі пан Манжосов посилався на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 8 червня, коли суд задовольнив позовні вимоги телеканалів групи «Інтер» до Національної ради в повному обсязі та скасував результати січневого конкурсу.

 

У відповідь на це телеканал ТВі звернувся з відкритим листом до Віктора Януковича, зауваживши що таке втручання регуляторного органу є незаконним, оскільки рішення суду не набрало законної сили (його оскаржують в апеляції ТВі і 5 канал). «Лист Манжосова, у якому він посилається на рішення, що не набрало законної сили і вимагає припинити ефірне мовлення каналу ТВі, є цензурою», - ідеться в заяві каналу.

 

На думку медіаюриста, керівника Центру законодавчих ініціатив Ольги Большакової, Концерн РРТ взагалі не зобов'язаний виконувати приписи Нацради, оскільки не підпорядковується їй. «Для того, щоб вимкнути компанію з ефіру, для Концерну існує лише один документ - рішення  суду», - коментує Большакова.   

 

Проте в Концерні переконують: вони не збираються вимикати з ефіру ТВі, бо... передавачі ще не увімкнено.

 

- Анатолію Миколайовичу, скажіть, якою буде реакція Концерну на лист Нацради з проханням «припинити введення в експлуатацію передавачів каналу ТВі»?

- У межах чинного законодавства. З ТОВ «Телерадіосвіт» наше підприємство співпрацюватиме згідно тих ліцензійних документів, які вони нам надали. Але майте на увазі: додатку № 6-А там немає, там є лише додаток № 6.

 

- Можете уточнити, що таке додатки № 6 і № 6-А?

- В додатку № 6 ідеться про передавачі 10 Вт. А в додатку № 6-А, який видано не на спеціальному бланку Нацради, уже ідеться про употужнення передавачів до 1 КВт і більше.

 

 

Довідка: Нагадаємо, що 27 січня ТВі виграв частоти з малопотужними 10-ваттними передавачами, але згодом через Нацраду замовив висновки УДЦР про збільшення потужності передавачів і перенесення передавачів. Отримані з УДЦР висновки передбачали проведення натурних випробувань та узгодження зі спецкористувачами (військовими, авіацією тощо). 

 

Нацрада отримала ці висновки і мала прийняти рішення про дозвіл ТВі на употужнення передавачів. Проте окремого рішення вона не встигла прийняти, оскільки її роботу вже тоді було заблоковано, зокрема і позовами групи «Інтер». Однак генеральний директор ТВі Микола Княжицький у коментарі ТК наполягав, що в рішенні Нацради про звернення до УДЦР було записано: «у разі надходження позитивних висновків УДЦР внести відповідні зміни до ліцензії» (рішення від 11.02.2010 № 285). Відтак, тодшній керівник Нацради Юрій Плаксюк виконав це рішення, підписавши для ТВі додатки до ліцензії зі зміненими потужностями передавачів (у тому числі і додаток 6/а). 

 

- Анатолію Миколайовичу, уточніть, так ви будете «припиняти введення в експлуатацію передавачів ТВі»? Вимикати канал з ефіру?

- Так ми їх не вводили, тож нам нема чого вимикати.

 

- Як не вводили? Скажіть, десь є працюючі передавачі ТВі?

- Експериментально ми їх увімкнули у Дніпропетровську. Але там є питання. Тому що «Телерадіосвіт» не представив нам документацію, яка прописана в технічних умовах - усі узгодження, паспорт. Тому вони поки попрацюють в експериментальному режимі, а далі, якщо документів не буде, то ми експеримент згорнемо.

 

- У листі Нацради згадується не тільки Дніпропетровськ, але й Сімферополь...

- Я не можу відповідати по Сімферополю, бо це окреме державне підприємство. Але згідно з моєю інформацією, договір між підприємствами ще не підписано і в ефір сигнал «Телерадіосвіту» вони не видавали. Тобто хочу наголосити, що ні про яке вимкнення сигналу ТВі не йдеться. І головна причина: додатку № 6-А нам не надано. Хай Нацрада спочатку внесе зміни в ліцензію каналу, а потім ми, як законослухняне підприємство, будемо виконувати рішення Національної ради.

 

- А як ви взагалі оцінюєте таке втручання Національної ради? На підставі чого взагалі пишеться такий лист, ще й з посиланням на рішення суду, яке не набуло законної сили?

- Так Національна рада, вона ж контролює ефір? Тому, я вважаю, вона має право звертатися з такими листами на тільки до КРРТ, а й до компаній. Вона ж повинна стежити за тим, чи виконуються умови ліцензій, які сама ж видавала? А щодо рішення суду - так, я згоден, воно оскаржується, не набуло законної сили. Але нам не потрібна ухвала суду. Ми просимо, щоб ТВі надав ліцензію, діючу, до якої буде включено додаток № 6-А. Поки ж цей додаток існує тільки як довідка, а не на офіційному ліцензійному бланку. І згадки про цей додаток немає в ліцензії, де перелічено усі додатки, які є чинними. Хай компанія, згідно з рішенням суду, вимагає, щоб Нацрада такі зміни внесла. Бо орган, який регулює в нас сферу телебачення і радіомовлення, один - це Нацрада.

 

Довідка:

Конкурс ефірних телечастот був оголошений 9 жовтня 2009 року (рішення про конкурс було прийняте 30 вересня 2009 року). Загалом на нього було виставлено 92 частоти з передавачами малої потужності (10 Вт) й обсягом мовлення 24 години на добу. Участь у ньому взяли 42 телекомпанії: 25 регіональних і 17 київських, які разом подали 525 заявок. 27 січня Нацрада підбила підсумки. Переможцями конкурсу стали 17 компаній. Найбільше частот отримали телеканали ТВі (33) і 5 канал (26). Група «Інтер» виграла 20 частотних присвоєнь, але згодом відмовилася від них.  8 червня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позовні вимоги телеканалів групи «Інтер» до Національної ради в повному обсязі та скасував результати січневого конкурсу. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY