Від піратських веселощів до легальної туги

6 Липня 2009
33725
6 Липня 2009
17:04

Від піратських веселощів до легальної туги

33725
Суб’єктивний екскурс в історію дніпропетровського ТБ.
Від піратських веселощів до легальної туги

Телебачення вражень і роздумів

 

Влітку 1995-го, по закінченні третього курсу ми, студенти відділення журналістики Дніпропетровського національного університету, мали проходити практику на телебаченні. Після розподілення я і ще кілька дівчат потрапили на державну обласну студію. Як, напевно, і решта наших сокурсників, ми відразу усвідомили, що ніхто з нами на телекомпанії не панькатиметься, не носитиметься, як із писаною торбою: хочеш чогось навчитися - сам знайди можливість це зробити.

 

Після тривалого блукання довгими коридорами телецентру і заглядання у кабінети мені якимось чином удалося напроситися на монтаж фільму про 40-річчя криворізького заводу (назви не пам'ятаю). Це було моє перше найсильніше враження від телебачення: протягом трьох годин, із шостої до дев'ятої вечора, я сиділа у кутку і зачаровано спостерігала, як «клеїли» нудний ювілейний офіціоз (зараз на такий атракціон я погодилася би хіба що за гроші).

 

Утім, той досвід не був марним - він навчив мене, що на монтаж слід приходити підготовленою: зі знанням відзнятого матеріалу, з розписаними тайм-кодами цитат і найвигідніших кадрів. Зауважу, що хронометрування відео в середині 1990-х було маленьким подвигом, що свідчив про сумлінність і акуратність журналіста, адже знімали переважно на побутові VHS-касети, на яких часову позначку можна було поставити лише відносно початку плівки.

 

Загалом літня практика виявилася вдалою: зрештою я потрапила до відділу новин, де спершу дозволяли тільки спостерігати за репортерами, а одного щасливого дня доручили робити власні сюжети і зарахували до штату телекомпанії на півставки.

 

Перші місяці роботи були сповнені натхнення і ентузіазму, які, зокрема, виливалися у те, що разом із молодим оператором, котрий прийшов на студію незадовго до мене, ми відмовлялися від вихідних заради цікавих заходів: брали маленьку камеру VXS, що вміщувалася у кофр, сідали у трамвай і їхали «на подію».

 

Не пам'ятаю, щоби хтось із керівництва критикував оператора за кадри, що «тремтять», а мене - за перевантаженість текстів емоціями і підміну точних фактів загальними фразами. Гадаю, нас не критикували, бо ми цілком вписувалися у стиль телекомпанії: більшість операторів сприймали штатив як зайве обладнання, а журналісти рідко розказували конкретні історії, через які можна було б побачити глобальні проблеми, здається, ніколи не ставили перед собою завдання всебічно дослідити ситуацію, аби збалансовано і якомога повніше її висвітлити, а частіше «лили воду», ходили навколо, створювали монументальні полотна сучасності та вбачали у події привід висловити власні думки і сподівання. Обласне телебачення першого десятиліття української незалежності було продовженням радянського ТБ, яке не подавало інформацію, а трактувало, інтерпретувало її, яке цікавилося не обставинами, подробицями подій, ситуацій, а думками щодо них посадовців.

 

Інший, сучасніший підхід до створення новин і загалом телебачення на початку 90-х продемонструвала Телевізійна студія Дніпропетровська, яка спершу базувалася на обласній студії. Кілька років потому ТСД на третину стала муніципальною, перебралася до власної будівлі (комунальної власності міста), отримала окрему частоту й відповідну назву - 34 телеканал.

Зародження комерційного мовлення

Від початку 1990-х у Дніпропетровську існувало і комерційне ТБ. Найприємнішим спогадом про ті часи для багатьох місцевих глядачів залишаються програма про історію Харкова «Перша столиця» на тутешньому «Приват-ТВ», що транслювався у Дніпропетровську, і ефір телекомпанії VLD-Brоthers. Остання вражала дніпропетровців голлівудськими новинками, прем'єрний показ яких відбувся ледь не кілька місяців тому: глядачам було байдуже до того, що їх тішать скоріше за все незаконним продуктом, а держава, напевно, ще не в змозі була повноцінно боротися з піратством на регіональному ТБ. Тому, власне, ефір усіх приватних телекомпаній міста у перші роки їх мовлення складався переважно з кінофільмів, мультиків і кліпів, узятих у найближчому кіоску відеопрокату.

 

Згодом VLD-Brоthers припинила своє існування (важко припустити, що з власної волі її засновників), поступившись місцем уже дніпропетровському «Приват-ТВ» (заснованому на базі, тобто на техніці студії Південно-машинобудівного заводу), що ділив із нею частоту, і новій телекомпанії «Скіфія», нетривале мовлення якої запам'яталося занадто молодими журналістами і ведучими, котрі вважали, що професійність можна замінити рішучістю і зухвалістю, й не розуміли, що юність на телеекрані може викликати хіба що поблажливість, а не довіру.

 

У другій половині 90-х на дніпропетровському телебаченні все стало більш цивілізованим, більш легальним. І нуднішим для глядача: студії змушені були відмовитися від фільмів, призначених не для комерційного показу, а на придбання доброго кіно їм не вистачало грошей. Приблизно тоді ж і, очевидно, з тих самих причин зникли і програми привітань містян зі святами, в яких ведучі виголошували телеграми і листи глядачів. А далі йшов кліп на замовлення або пісня під гарні пейзажі: світлини чи малюнки розміщували на підставці, схожій на пюпітр, на них спрямовували дві камери, зображення з яких ішло на пульт, і режисер почергово виводив на екран картинку то з однієї камери, то з другої, а в цей час на пюпітрах змінювали вже показані малюнки на інші. До речі, такий самий вигляд тривалий час мали і перебивки між програмами обласної студії, що переважно транслювалися у прямому ефірі: за кілька хвилин до завершення передачі одна з камер фокусувалася на пейзажі на пюпітрі, режисер за пультом робив із цього зображення стоп-кадр і давав його на екран.

 

На зміну фільмам і кліпам із відеопрокату прийшов власний продукт, збільшення частки якого вимагала Нацрада з питань телебачення й радіомовлення. На додачу до новин з'явилися розважальні програми, побудовані на списаних із супутника сюжетах, і ті, що було названо інформаційно-аналітичними, - з авторським баченням загальнонаціональних і регіональних подій.

 

Комерційне телебачення Дніпропетровська увійшло в моє життя, коли взимку 1997-го для проходження переддипломної практики я потрапила на 11 телеканал, що тоді впевнено лідирував у місцевому ефірі (на паперах він позначався як телерадіокомпанії «Стерх» і «Дніпровий град»). Творчий запал засновників і працівників каналу підкріплювався найбільшим у місті фінансуванням (завдяки Лазаренкові), а отже і найкращим у місті технічним обладнанням: VXS і SVXS обласної та міської студій, Umatik «Приват-ТБ» 11 телеканал протиставив Betacam, про які решта телекомпаній могли тільки мріяти і яким щиро дивувалися навіть столичні гості міста («О, Betacam!», - промовив співак El Кравчук, коли ми з оператором зайшли до гримерки брати у нього інтерв'ю). Ефір цього каналу також вирізнявся якісним оформленням: гарними комп'ютерними заставками, перебивками і навіть рекламою. Судячи з показників тогочасних рейтингів, 11 канал, порівняно з іншими телеканалами, найбільше подобався дніпропетровцям і за змістом (окрім новин, тут можна було побачити ранкову інформаційно-розважальну, аналітичну, медичну програми, передачі про домашніх улюбленців та історію міста).

Нецікаве сьогодення

Кілька років тому у місцевому телепросторі з'явилося ще три телемовники: 27 канал (на базі студії Дніпропетровського університету економіки і права), ІРТ і «Домашний очаг» (суто інформаційно-рекламні продукти, що належать одним співвласникам і створюються однією командою).

 

Ефір лише двох останніх каналів складається з програм власного виробництва. Решта комерційних (чи частково комерційних, як 34 телеканал) студій кілька годин на добу ретранслюють інші канали: 9-й - TВі (донедавна Новий), 27-й - ТОНІС, 11-й удень показує музичні кліпи М2 (а з квітня майже цілком віддасть свою частоту Новому, залишивши за собою три години мовлення на добу: тільки новини і програми, на яких можна буде заробляти, особливо під час передвиборчих перегонів), 34-ка показує багато програм російського РЕН-ТВ (логотип повністю перекриває своїм). Державна ж обласна студія численні інтерв'ю у власній студії «розбавляє» перекладеними закордонними програмами пізнавального напряму.

 

До речі, останніми роками студія виходила в ефір під назвою 51 канал, а нещодавно змінила ім'я на «Дніпропетровський державний» і збільшила кількість розмовних передач, автори яких запевняють глядачів, що шукають правди і мають за мету змусити говорити правду всіх можновладців. Однак уважний глядач може помітити, що часто ведучі цих проектів при розмові із запрошеними чиновниками з журналістів перетворюються на прокурорів, котрі прагнуть не стільки всебічно дослідити проблему, скільки звинуватити, і що не з усіма представниками влади автори програм однаково суворі: у студії починає панувати поблажливість, коли гостями є депутати облради, члени «Блоку Лазаренка», до якого належить і очільниця «Дніпропетровського державного».

 

Особисто мене завжди дивувало, як партійну особу, що має власні політичні інтереси і тому, усвідомлено або ні, рано чи пізно захоче впливати на громадську думку, могли призначити директоркою державного телеканалу? Кілька днів тому цим питанням, схоже, перейнявся і голова Дніпропетровської обладміністрації, котрий висловив бажання перевірити, як «ДД» використовує бюджетні кошти. Працівники каналу відразу звинуватили Віктора Бондаря в утисках свободи слова. Чим закінчиться це протистояння, покаже час.

 

Телевізійні мовники Дніпропетровська

Телеканали

Власники (за неофіційною інформацією)

9 телеканал («Приват-ТВ»)

«Приват-груп»

11 телеканал (телекомпанія «Стерх»)

Віктор Пінчук

34 телеканал («Телевізійна студія Дніпропетровська»)

міськрада, бізнесмени Соколов (БЮТ)

і Єрмолаєв, керівники студії Володимир Бєлий

і Євген Надіон

27 телеканал («УПС-ТВ»)

Дніпропетровський університет економіки та права

кабельні телеканали «ІРТ», «Домашний очаг»

приватні особи, співвласники холдингу «Рекламне поле»

«Дніпропетровський державний» (Дніпропетровська державна телерадіокомпанія")

держава

 

Вперше текст було опубліковано в журналі «Детектор медіа» №3, 2009

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33725
Читайте також
18.08.2009 14:40
Олена Перепеляк, для «Детектор медіа»
14 672
07.08.2009 12:05
Александр Доброер, для «Детектор медіа»
88 249
20.07.2009 16:50
Євген Булавка
для «Детектор медіа»
28 128
13.07.2009 16:59
Валерий Калныш, для «Детектор медіа»
16 287
29.06.2009 17:12
Ігор Бондар-Терещенко, для «Детектор медіа»
24 097
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду