Донецьке дежавю

20 Липня 2009
28125
20 Липня 2009
16:50

Донецьке дежавю

28125
Донецьке дежавю

Цієї зими після тривалої перерви довелося провести кілька тижнів на малій батьківщині - Донеччині. Окрім зрозумілих і приємних кожному речей, як то спілкування з рідними, чекала на мене ще одна зустріч.

 

Справа в тому,  що на одному з місцевих телеканалів - макіївській телерадіокомпанії «Юніон» - маю улюбленого ведучого. За роботою Юрія Кирасира вперше довелося спостерігати  наприкінці 2004 року. В країні тоді вирували політичні пристрасті, «ламалися списи» і сварилися навіть близькі родичі.

 

Донбас, як відомо, підтримував свого кандидата, що доволі яскраво позначилося на роботі засобів масової інформації. Справа не тільки в домінуванні політичної агітації певної забарвленості в інформаційних та аналітичних програмах. Бували ж на «Юніоні» і дебати за участі представників протилежного табору. Але часом своїми (або написаними у політичних штабах) підводками та коментарями цей самий ведучий, без перебільшення, підіймався до висот радянського агітпропу 20-30-х років, з усім відповідним лексиконом, так, що складалося враження - через українські вибори ось-ось почнеться третя світова війна.

 

Донецьке телебачення зразка 2009 року в цьому відношенні нагадує не 2004-й, а 2003-й, 2002-й і усі інші попередні роки. Традиційно Донбас із задоволенням демонструє власну самодостатність, сконцентрований на своїх внутрішніх проблемах і не дуже переймається загальноукраїнськими справами. Сьогоднішня ситуація цьому, тим більше, сприяє: промислово розвинений регіон кризу відчуває надзвичайно гостро.

 

Тож і макіївській телеканал розповідає тепер не про всеукраїнську антидонецьку «змову». Теми гостьових студій максимально прагматичні. На першому плані знову проблеми підприємств, які скорочують виробництво, працівників тощо - тобто все те, що стосується виживання в часи економічної скрути. Керівники цих підприємств, а також міста та області у прямому ефірі відповідають часто на дуже конкретні питання глядачів, фактично, проводячи відкриті телевізійні приймальні години. Наскільки це інтерактивне спілкування ефективне - судити вже мешканцям півмільйонної Макіївки та прилеглих міст.

 

Достатньою кількістю прямоефірних студій відзначається і державний обласний 27 канал. Якщо на якомусь із перехресть Донецька стоянка маршрутних таксі заважає руху транспорту, то, будьте впевнені, у вас буде можливість сказати про це представникові Державтоінспекції, зателефонувавши безпосередньо на програму.

 

Разом із тим 27 канал намагається виконувати і функцію власне державного телебачення, враховуючи усю притаманну Донецькому краю специфіку.

 

День рідної мови 21 лютого, зокрема, був відзначений кількома сюжетами на межі офіціозу - розповідь про молодіжний фольклорний колектив із райцентру або розмова з керівником районного відділу культури, теж із глибинки. Але крізь цей офіціоз прориваються й цілком живі історії. Чиновник, наприклад, був змушений визнати, що жителі сіл, де побутує українська, потрапляючи до великих міст, того ж Донецька, миттєво розчиняються у зовсім іншому, російськомовному соціумі.

 

По тому ж 27 каналу, але кількома роками раніше, довелося чути й інші одкровення, які різко дисонують із традиційними мовними гаслами представників донецької політичної еліти. І належали вони не кому-небудь, а нинішньому голові Донецької обласної ради Анатолію Близнюку. Якось він поділився спогадами про те, як у часи радянського інтернаціоналізму його, сільського україномовного хлопця, життя та шкільні вчителі привчали до російської. 

 

Втім, сьогодні Донбас позиціонує себе як підкреслено багатонаціональний край, що в цілому відповідає дійсності.

 

Тим більше цікаво було спостерігати за дискусією, яка відбулася на 27 каналі у радянський День захисника Вітчизни 23 лютого. В обговоренні брали участь молодші та старші покоління військових, депутати, громадські діячі. Розмова постійно зводилася до питання, що ж таке патріотизм, при цьому її учасники намагалися усіляко дистанціюватися від «націоналістів» і піддати їх критиці.

 

Питання виникає не випадково, і, загалом, такі інтелектуальні пошуки вкрай актуальні і вкрай потрібні Донбасу. Достатньо хоча би трохи тут пожити, щоб відчути - Донеччина сьогодні знову немов «зависла» між українським майбутнім та радянським минулим. Не все з того, що пропонується в Україні в плані ідей, розуміння історії, сприймається в регіоні. Залишається апелювати до добре знайомого і такого комфортного «совка».

 

Проте має Донбас у своєму арсеналі й інші ідеологічні напрацювання. Деякі вчені з Донецька або Луганська вже давно висловлювали думки щодо створення окремої «донбаської» нації. Попри всю, на перший погляд, утопічність, часом їх підхоплюють навіть представники влади: одного разу під час телевізійної дискусії у ролі націєтворця виступив Василь Джарти, людина, яку вважають власником «Юніону», колишній мер Макіївки, потім заступник голови обласної адміністрації та міністр екології в уряді Віктора Януковича.

 

Зараз цю тезу з порядку денного зняли - у ній не зацікавлені донецькі впливові фінансово-промислові групи. Росія, яка також присутня в інформаційному просторі Донбасу і через популярність своїх телеканалів, і через діяльність різноманітних культурних центрів, більше любить говорити про зв'язки із «співвітчизниками». Але ніхто не може гарантувати, що суто «донбаський» проект у тій чи іншій формі не спливе у майбутньому.

 

Проблема в тому, що центральна влада традиційно мало уваги приділяє життю на місцях. Києву вдається з більшою чи меншою вправністю гасити «пожежі», переважно соціального характеру, але стратегічного менеджменту, у тому числі й інформаційного, не простежується.

 

Донбас потребує нової ідеї, розуміння свого міста в Україні - так він набагато швидше інтегрується у загальноукраїнські процеси. Умовно кажучи, з Донбасом треба «розмовляти». Але робити це варто не в стилі шестигодинних повчальних монологів Віктора Ющенка, які він любив влаштовувати місцевій бізнес- та політичній еліті на початку своєї президентської каденції.

 

Поки що ж область продовжує жити немов у мушлі, разом з усією Україною переживаючи труднощі, але водночас залишаючись поза нею. Основні медіаресурси регіону належать олігархам та політичній верхівці, яким така ментальна закритість Донеччини навіть вигідна. А кілька незалежних друкованих та інтернет-проектів на додачу з обласним державним телеканалом не здатні змінити ситуації.

 

Вперше текст було опубліковано в журналі «Детектор медіа» №5, 2009

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28125
Читайте також
07.08.2009 12:05
Александр Доброер, для «Детектор медіа»
88 245
13.07.2009 16:59
Валерий Калныш, для «Детектор медіа»
16 286
06.07.2009 17:04
Наталія Рекуненко
для «Детектор медіа»
33 724
29.06.2009 17:12
Ігор Бондар-Терещенко, для «Детектор медіа»
24 096
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду