Як Віталій Гайдукевич вивчив українську мову

12 Березня 2008
28488
12 Березня 2008
14:27

Як Віталій Гайдукевич вивчив українську мову

28488
Галина Кульчинська, директор рівненського ЗАТ «Радіо Трек» – про своїх учнів, наступ мережевих радіостанцій та вартість її бізнесу.
Як Віталій Гайдукевич вивчив українську мову
Специфіка і проблеми роботи місцевих радіостанцій, на думку пані Галини Кульчинської, є типовими для всієї України. Зокрема, гордієвим вузлом діяльності очолюваного нею «Треку» — першої у Рівному і поки що єдиної місцевої радіостанції, яка працює вже 11-й рік, вона називає постійний наступ мережевих радіостанцій — демпінг цін і, як наслідок, фактичне руйнування рекламного ринку. І хоча ця проблема стає на заваді високій прибутковості, у рейтингах соцопитувань «Радіо Трек» тримає пальму першості.
 
– «Радіо Трек» працює на ринку вже 11-й рік. Сьогодні це єдина місцева комерційна радіостанція, яка починала з нуля і була піонером цього бізнесу в Рівному.
– Звичайно, якщо говорити про можливості стартувати з проектом радіостанції у Рівному 10 років тому, то ситуація була набагато складніша, ніж сьогодні, — розповідає пані Галина. — По-перше, ми самі тоді погано розуміли природу цього бізнесу. Це зараз усе здається очевидним і простим. Тоді навіть техніку доводилося закуповувати самим і везти з Італії, Англії, шукати спеціалістів для її налагодження. Нині дати старт такому проекту значно легше при наявності коштів. Сьогодні ми самі себе утримуємо, вкладаємо кошти у технічний розвиток. Якщо говорити про комерційну успішність, то хотілося б вищих фінансових показників, однак тут усе впирається у проблеми загальнодержавного масштабу, характерні для усіх місцевих радіомовників. Бо головна проблема – нерівні умови конкуренції з мережевими радіостанціями. І хоча у Рівному їх небагато, лише п’ять: «Радіо 5/Ретро ФМ», «Наше радіо», «Мелодія», «Хіт-ФМ» та «Ера», однак демпінг вони влаштовують ще той.
 
За словами співрозмовниці, діяльність місцевої радіостанції — це щоденний маленький подвиг. У чомусь вона приводить як аналогію мережі гіпермаркетів, які «заходять» у Рівне і банально витісняють з ринку десятки невеликих місцевих магазинів.
– У нас ситуація подібна. Хоча навіть у чомусь гірша, бо в торгівлі діють певні правила, а на радіоринку панує повсюдне беззаконня. Справа в тому, що будь-яка місцева радіостанція за структурою своїх видатків майже нічим не відрізняється від мережевої станції: ми маємо подібне обладнання, платимо персоналу, щоденно виготовляємо цілодобовий ефірний продукт, закуповуємо елементи оформлення ефіру тощо. Очевидно, що мережева станція ще витрачається на ретрансляцію у регіони. Але відповідно може отримувати значно більшу ціну за свою рекламу. І це справедливо. Несправедливість починається, коли на хвилях мережевих станцій починає виходити регіонально-місцева реклама.
 
– В чому тут несправедливість?
– Хм... (Усміхається.) Справа в тому, що, по факту, воно робиться незаконно. Як правило, знаходиться підприємець чи підприємство у регіоні, яке нічого не виробляє, окрім реклами, і транслює її в ефірі мережевої станції, сплачуючи певну фіксовану суму щомісяця. І головне цьому підприємцю – заробити на себе. Ми змушені заробляти не тільки на себе – достатньо великий колектив, але й на забезпечення роботи радіостанції, на її розвиток, промоушн і тому подібне. Наші видатки незрівнянні.
 
– Але в чому ж незаконність?
– Справа в тому, що для виходу в ефір та сповіщення будь-якої інформації (у тому числі і реклами) необхідно отримувати ліцензію. Місцеві ретранслятори таких ліцензій не отримують. Насправді вони (ретранслятори) мали б отримувати ліцензії на мовлення у певні періоди на частотах відповідних мережевих станцій і саме в ці часові проміжки транслювати власну рекламу. Це було б справедливо. Я чула, що саме так ця схема працює в Європі. Власне щось подібне ми бачимо і в Україні – на регіональному телебаченні. От «Рівне 1» у нас транслює свою рекламу лише у власних програмах, а не коли захоче.
 
– Однак на «Інтері» та на 5-му каналі у нас є включення місцевої реклами.
– І це неправильно. Тобто… Тут яка схема працює. На прикладі радіо покажу. Мережевики знають, що подібні місцеві включення ретрансляторами – незаконні. Тоді вони беруть когось із працівників місцевого підприємства-ретранслятора і влаштовують його до себе на роботу. Виходить, що це вже не рівненський ПП Ваня Сємічкін запускає місцеву рекламу, а певна мережева станція в особі свого працівника Вані Сємічкіна здійснює рекламну діяльність у регіоні. По закону ніби все нормально, але по суті здійснюється знищення місцевих мовників як класу. При попустительстві чинників, які б мали врегульовувати роботу цього ринку.
 
Галина Кульчинська обурюється тим, що сьогодні телебачення і радіомовлення законодавчо абсолютно не виписане на користь місцевих мовників. Навіть терміну такого, як «місцевий мовник», немає.
– Очевидно що мережевим компаніям та великим медіахолдингам легше знайти шлях до сердець представників Нацради. Вони там усі на місці, у Києві. Наша ж перевага виключно в тому, що ми маємо прямий контакт з аудиторією і навчилися правильно програмувати свій продукт. Хоча за умови рівної конкуренції ми могли б його ще покращити. Однозначно.
 
– Не виникає бажання продати цей бізнес? Скільки б сьогодні коштувало «Радіо Трек»?
– Взагалі, це реальна тенденція в Україні – зменшення кількості місцевих мовників, які або продають себе, або переходять на схему ретрансляції. У мене ж бажання такого не виникає. Рішення тут приймаю не тільки я. Власник головного пакету акцій, який колись загорівся ідеєю радіостанції, залишається їй вірним і теж продавати «Радіо Трек» не хоче. Пропозиції до нас надходять із регулярністю щонайменше раз на півроку, навіть частіше. Недавно росіяни хотіли нас купити, потім одразу поляки замельдувалися – від RTF. Але ми не продаємося.
 
– І все-таки, скільки коштує «Радіо Трек» сьогодні?
– Скажу вам, що як мінімум це… шестизначне число.
 
– У доларах?
– Чи євро. Справа в тому, що у радіобізнесі цінується не техніка, а позиція на ринку, бренд, прибутковість. Ми – бренд з 11-річною успішною історією, з величезною армією слухачів. Та й прибутки у нас є (усміхається). Просто реально справедлива конкуренція існує тоді, коли не тільки київські станції приходять у регіони, але й регіональні ідуть у Київ, чи у Крим, чи в Москву. Чому ні? Не смійтесь. Неможливого немає. Я переконана, що якби ми у 1998 році, скажімо, з тією командою, яка у нас була тоді, вийшли у Києві чи в Москві, ми б дуже легко укошкали снобізм обох столиць. Один Віталій Гайдукевич чого вартий. (Нинішній ведучий «ТСН» починав на радіо «Трек». – Авт.). А ми мали всю команду такого рівня. Кожен у своєму амплуа – супер. Я і сьогодні знаю, що деякі наші ведучі легко заткнуть за пояс будь-якого діджея лінійного ефіру з київської радіостанції, наприклад наш Олег Нечидюк! Повірте, це ілюзія, що всі найкращі люди живуть у Києві, Москві та Нью-Йорку.
 
Окрім Віталія Гайдукевича, свою діяльність на «Радіо Трек» в якості інформаційного редактора починав свого часу й Олександр Мельничук («Інтер», «Україна»). Багато з ведучих першого драфту з’являлися пізніше в ефірах Львівських та Київських радіостанцій. Однак кістяк залишився на «Радіо Трек».
 
До речі, Галина Кульчинська вважає, що зробила одну важливу річ, яка допомогла Віталію Гайдукевичу стати відомим на всю Україну. Ще на початку «Радіо Трек», коли вся команда півроку готувалася до виходу в ефір. Саме тоді пані Кульчинська переконала Гайдукевича перейти у спілкуванні на українську і вивчити її досконало. Не те що він не знав української, але «мова для діджея – це як меч для самурая. Це головне, інструмент, яким ти маєш володіти досконало».
 
На зміну одним ведучим приходять інші. Сьогодні кадрової проблеми на радіостанції немає. Основні критерії відбору, за словами пані Галини, — поєднання особистісного потенціалу, чітка мова, тембр голосу. Але головне – це розум і взагалі те, «що людина має і несе в собі».
— Критерій один: ти маєш бути цікавим слухачам. Як людина. І маєш сам уміти відчувати аудиторію, звертаючись при цьому до конкретної живої людини чи невеликої групи людей. Але конкретних. Загалом, якщо у людини варить голова і є завдатки радійного ведучого, то їх завжди можна розвинути. Інша справа, що покоління 90-х загалом мало більше ерудиції, знань та розуміння різних речей, ніж нинішня молодь. Але і зараз толкових людей вистачає.
 
– Кілька років тому у вас народилась ідея створення українопісенної станції. Ви вірите в успішність такого проекту?
– Український шоу-бізнес динамічно розвивається. Хороші українські пісні почали з’являтися з регулярністю не меншою, ніж російські. Реально існує слухач, який хотів би слухати стовідсотково українське радіо. І не шароварне. А класне і при цьому – своє, рідне. Я не знаю, чи десь в Україні є команда, що може здійснити подібний проект, але наша команда на це здатна однозначно. До того ж я знаю, як зробити, щоб у людей спини випрямлялись… І від гордості за себе також. Бо переконана – людям потрібне внутрішнє піднесення, відчуття дотичності до чогось великого. Це яскраво довів наш «Вишитий рекорд», який ми провели у 2006 році в Рівному на День Незалежності. Уже потім за цю ідею схопилися у Львові, Тернополі, Луцьку, але реально той наш рекорд так ніхто побити не зміг. Просто тому, що ніхто не зміг організувати точний облік тисяч учасників. А ми, хоч і придумали, і робили це все першими, але все організували чітко, виключно командою наших ведучих. І вийшло – супер. Як завжди. Тому й з українопісенним радіо у нас точно вийшло б. Я навіть Президенту України Віктору Ющенку якось цю ідею презентувала, коли він був на Рівненщині з робочим візитом. Віктор Андрійович тоді так загорівся, був дуже здивований, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на конкурсних засадах не видає ліцензії українопісенному проекту. Але от у лютому цього року ми знову подавалися на конкурс, і нам знову відмовили.
 
– Чому проект українопісенного радіо не можна втілювати на базі «Треку»?
– «Трек» уже має свою програмну концепцію, свою аудиторію, свій формат, до якого звикли рівняни. Змінювати все це означало б дезорієнтувати слухачів. Це один момент. По-друге, сама назва «Радіо Трек» не дуже підходить для українопісенного формату. Тут потрібен новий цілісний бренд. А значить і нове радіо. І хоч відмови Нацради розчаровують, відмовлятися від своєї ідеї не збираюсь.
 
«Детектор медіа» продовжує моніторинговий проект, що проводиться за фінансової підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки. У проекті передбачено обмін матеріалами і досвідом між «Детектор медіаю» та низкою громадських організацій і видань у кількох регіонах України (Львів, Донецьк, Сімферополь, Рівне, Кременчук (Полтавська область), Запоріжжя). Предметом моніторингу є стан регіонального медіаринку, становлення медіа як бізнесу, рівень свободи слова, правового захисту журналістів та професійних стандартів у період виборчої кампанії та у післявиборчий період.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду