Нові канали Megogo та «Інтера» перемогли в конкурсі Нацради на державний мультиплекс

Нові канали Megogo та «Інтера» перемогли в конкурсі Нацради на державний мультиплекс

8 Серпня 2024
6704
8 Серпня 2024
12:54

Нові канали Megogo та «Інтера» перемогли в конкурсі Нацради на державний мультиплекс

6704
«Інтер» хоче повернутись у велику лігу. А Megogo вважає, що зможе заробити на спорті в цифровому ефірі.
Нові канали Megogo та «Інтера» перемогли в конкурсі Нацради на державний мультиплекс
Нові канали Megogo та «Інтера» перемогли в конкурсі Нацради на державний мультиплекс

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення обрала переможцями на конкурсі на вільні канали в  державному мультиплексі МХ-7 «Megogo Спорт» та «Інтер Україна». Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 8 серпня.

Обидва канали були єдиними претендентами на конкурсі.

Роман Сагайдак, керівник телевізійного напрямку Megogo, розказав, що його компанія має топовий контент та можливість вести мовлення у високій якості. Канал розрахований на широку аудиторію. У компанії права на ефірне мовлення, а це понад 200 годин на рік.

Монетизація: пряма реклама, спонсорство та продаж прав на ретрансляцію.

Запуск планується на осінь 2024 року.

Заступник голови Нацради Олег Черниш поцікавився у представника Megogo: «Тепер у вас не буде необхідності ділитись правами з суспільним мовником на чемпіонати. Так?». Роман Сагайдак відповів непрямо, сказав, що компанія враховуватиме позицію правовласників.

Також Олег Черниш цікавився, чи буде «Megogo Спорт» транслювати Лігу чемпіонів у Т2. Представник Megogo назвав інші чемпіонати і додав, що  компанія буде зважати на кон’юнктуру ринку.

«Концерн якісно обґрунтував охоплення, і воно нас влаштувало», — додав представник Megogo, обґрунтовуючи вибір державного мультиплексу.

Перший заступник голови Валентин Коваль дивувався, що компанія вирішила повернутись до  старих технологій: «У вас є 4К, але в МХ-7 це буде SD».

Члени Нацради висловили сподівання, що входження спортивного каналу в державний мультиплекс посилить до нього інтерес. «МХ-7 має гарне покриття, але проблема в інформованості населення», — сказав Олег Черниш.

Канал «Інтер Україна» представляли член наглядової ради Сергій Созановський та голова правління «Інтера» Олександр Пилипець. Вони позиціонували його як канал з новинами, аналітичними програмами, документальними фільмами, серіалами та кіно.

«Інтер» повертається у велику гру. Ось і вся концепція каналу. Бо наші конкуренти розслабились. Ми дамо більше життя та вогню», — сказав Сергій Созановський. Основними конкурентами він назвав «1+1» та SLM.

Під час презентації акцент робився на тому, що на каналі будуть саме новини. Нагадаємо, після того, як розпочався єдиний інформаційний марафон, його виробники не транслюють новин на своїх загальнонаціональних каналах.

«Все життя займаюсь новинами. Настав час бути відповідальними новинами. Погоджуюсь з тим, що журналістика зараз кульгає. І треба відновлювати журналістику, яка була у добрі часи з соціальною відповідальністю. Після перемоги потрібно буде повертатись до нормального життя. І весь канал має стати соціально відповідальним. Ми маємо згуртовувати суспільство і йти до великої України», — сказав Олександр Пилипець.

Сергій Созановський додав, що участь у виробництві марафону «Інтер» братиме, доки існуватимуть «Єдині новини». За його  словами, згідно з домовленостями між медіагрупами окремих новин на каналах у час трансляції марафону не буде: «Ми корпоративно солідарні. Існує домовленість, яку порушувати неправильно».

Новий канал «Інтер Україна» планує вийти в ефір не з бібліотечним контентом, а з новими проєктами, на створення яких потрібен час. «Щоб реалізувати завдання і повернутись у велику гру ми плануємо вихід на осінь 2025 року. Якщо вдасться зробити раніше, то це буде круто. Але все залежить від ситуації на рекламному ринку, ситуації в Україні, ситуації з виробниками», — розказав Созановський.

У відповідь заступник голови Олег Черниш зазначив, що якщо канал вийде в ефір восени наступного року, то йому доведеться скасувати ліцензію. Бо на вихід в ефір дається час — рік. Тоді Сергій Созановський запевнив, що старт буде в серпні.

Член наглядової ради «Інтера» звернув увагу, що через те, що МХ-7 зараз не дуже популярний, багато мовників переходять з державного в мультиплекси «Зеонбуду». Він переконаний, що допомагати залучати глядачів до  мультиплексу мають не лиш мовники, а й держава.

«Але  ми маємо віру в те, що за державним мультиплексом світле майбутнє. Ми маємо надію на те, що всі розбірки між “Зеонбудом” та державним мультиплексом зійдуть нанівець і ми діятимемо за протоколом, щоб не заважати мобільним операторам. Тому ми приймаємо ризики», — додав Сергій Созановський.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк звернула увагу на те, що суперечки між Концерном РРТ та «Зеонбудом» завершились і угода підписана.

Сергій Созановський у відповідь на запитання членів Нацради розказав, що «Інтер» почав займатись бізнесом і більше заробляти, хоча доводиться повертати довіру навіть з боку рекламодавців: «Зараз потрібно виробляти серіали, а не одноразові  концерти з великими бюджетами. Залучення спонсорів, взаємодія з провайдерами, закордонна дистрибуція. Я намагаюсь найкращі практики Троєщини (там розміщена студія Film.ua, яка належить Сергію Созановському. — “ДМ”)  перенести на вулицю Дмитріївську (на цій вулиці офіс “Інтера”. — “ДМ”)».

Валентин Коваль запропонував повернутись до «традицій Воровського», на  цій вулиці  раніше також були будівлі каналу «Інтер». «Воровського, 23 купив пан Хорошковський, і ми звідти з’їхали», — уточнив Сергій Созановський.

Олег Черниш нагадав також про заборгованості «Інтера» перед «Зеонбудом». Представники каналу запевнили, що поступово віддають борги.

Також члени Нацради з представниками «Інтера» говорили про організацію промокампанії державного мультиплексу МХ-7. Олег Черниш пропонував каналам Созановського зробити рекламу МХ-7. Але член наглядової ради «Інтера» зазначив, що всі сторони мають іти на компроміси: «Якщо у Концерну нема грошей на інформаційну кампанію, то нехай нададуть 5–10% знижку на послуги, а ми надамо промокампанію». Він просив організувати зустріч усіх каналів мультиплексу з представниками Концерну РРТ під патронатом Нацради.

Нагадаємо, 25 квітня Нацрада оголосила конкурс на два вільні канали в державному мультиплексі МХ-7. Умови конкурсу: мовлення 24 години на добу, 60% загальнонаціонального продукту, здійснювати мовлення потрібно без ретрансляції. Розмір ліцензійного збору — 4 млн гривень. Заявки можна було подавати до 27 червня 2024 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6704
Читайте також
09.08.2024 11:21
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
854
08.08.2024 13:12
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
800
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду