Конкурс «Зеонбуду»: у загальнонаціональній цифрі з’явився луцький «Конкурент»

Конкурс «Зеонбуду»: у загальнонаціональній цифрі з’явився луцький «Конкурент»

12 Липня 2024
1297
12 Липня 2024
14:00

Конкурс «Зеонбуду»: у загальнонаціональній цифрі з’явився луцький «Конкурент»

1297
Ліцензії отримали нові канали SLM і «Сонце+», «1+1 Україна» вирішив змінити мультиплекс, а луцький «Конкурент» отримав загальнонаціональне покриття.
Конкурс «Зеонбуду»: у загальнонаціональній цифрі з’явився луцький «Конкурент»
Конкурс «Зеонбуду»: у загальнонаціональній цифрі з’явився луцький «Конкурент»

11 липня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела конкурс із розподілу  місць у загальнонаціональних мультиплексах «Зеонбуду». Там були три вільні місця, ще одне з’явилося після анулювання ліцензії каналу «Рада», який розпочав мовлення у державному мультиплексі МХ-7. Таким чином у МХ-1 — два канали, у МХ-3 — один канал, а у МХ-5 — один канал. Найбільш популярним серед учасників став перший мультиплекс, який має найкраще покриття. На конкурс подавали заявки медіагрупи, телемагазини, канали, яких вимкнули з цифрового ефіру та ті, хто незадоволений МХ-7. Переможцями стали StarLightMedia, «1+1», «Сонце+» і луцький канал «К конкурент».

«Детектор медіа» розповідає, як проходив конкурс.

Переможці конкурсу

На конкурс 10 телерадіоорганізацій подали 13 заяв. Деякі претендували на кілька мультиплексів. У мультиплексі з найкращим покриттям МХ-1 хотіли мовити

п’ять каналів: «Super+» (юридична особа ТОВ «Хмарочос медіа»), «1+1 Україна+» (ТОВ «Віжн 1+1»), «PRM» (ТОВ «Телеканал “Прямий”»), «Розпакуй TV» (ТОВ «Тайм медіа солюшин»), «5+» (підприємство з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «НБМ»). Перемогу здобули два перші.

StarLightMedia продовжує запускати нові канали. Торік група запустила «Твій серіал», який переміг у конкурсі «Зеонбуду»,  а також FAST-канали для ОТТ-платформ: «Супермама», «ICTV серіали». Цих мовників переважно створюють, щоб заробляти на монетизації наявного у групі контенту.

На конкурсі група представляла «Super+». Його представниця Людмила Семчук розказала, що новий канал групи розрахований на загальну аудиторію, який базується на українському продукті.

Передбачається 60% національного продукту. «У нас є домовленості з міжнародними франшизами та з національними виробниками. Наша задача — створити успішного мовника, який буде затребуваний аудиторією. Ми маємо впевненість, що будемо фінансово ефективними та сплачуватимемо податки в бюджет України», — сказала вона. «Super+ — канал для супер родин», — слоган каналу.

Людмила Семчук говорила, що цей канал буде відрізнятися від «Оце» й інших каналів повторів за жанром і настроєм. Аудиторія — 14-59 років. Канал розрахований для сімейного перегляду (чоловіки, жінки та діти). Слотів винятково для дітей не передбачено.

Людмила Семчук додала, що коштів вистачає: «Ми підписуємо контракт з рекламною агенцією, яка прогнозує доходи, які повністю забезпечать нашу діяльність. За гроші можуть усе, а у нас ще є талант».

На каналі, за її словами, будуть виходити старі програми медіагрупи, серіали, а також контент каналу «НЛО» з закритої медіагрупи «Україна».

ТОВ «Віжн 1+1» представило на конкурсі новий логотип «1+1 Україна+», але не з метою запустити новий канал, а задля того, щоб змінити мультиплекс.

Керівник «1+1» Ярослав Пахольчук розказав, що його компанія хоче перевести «1+1 Україна» з МХ-2 у МХ-1: «Ми прийшли з нестандартним і нетиповим запитом. МХ-1 — найкращий мультиплекс на території України. Я багато приділяв уваги якості покриття. Від 15 до 20% має єдиний доступ до цифрового мовлення МХ-1. Інші мультиплекси мають гірші характеристики. У цьому мультиплексі переважно новинні канали. І користувачі не мають іншого контенту».

За його словами, зараз є люди, які не мають доступу до «1+1 Україна». У разі отримання нової ліцензії канал хоче відмовитися від попередньої у МХ-2 і змінити логотип з «1+1 Україна+» на «1+1 Україна». «Сподіваємося, що нам вдасться перевести канал у більш потужний мультиплекс. “1+1 Україна” досить стильно трансформований у порівнянні з минулими “Плюсами”. Соціально публіцистичний контент, про історичну справедливість, “Сніданок 1+1” повернувся», — додав він.

Також Ярослав Пахольчук сказав, що «1+1» «повністю на самозабезпеченні»: «Готуємо канали до запуску у МХ-7. Канал не в стагнації, а на етапі розвитку».

Очільник групи висловив сподівання, що в новому сезоні на каналі будуть «шедевральні» проєкти, також він дуже натхнений командою Ольги Захарової. Він навіть розказав членам Нацради, що на конкурс вдягся як на свято й обіцяв забрати ліцензію у тій сорочці, в якій вдягнений, ще до того, як члени регулятора проголосували за переможців у МХ-1. «Зухвалість завжди вирізняла 1+1», — відреагувала голова Нацради Ольга Герасим’юк.

Зрештою Ярослав Пахольчук не помилився, його компанія разом з SLM отримала ліцензії у цьому мультиплексі.

У конкурсі на МХ-3  претендентів також було кілька. Два канали телемагазинів, «Сонце+» і ще однин канал SLM, який представляло ТОВ «Новий канал» — «Твій Mult».

Члени Нацради підтримали «Сонце+». Цей проєкт, на відміну від каналу «Сонце», спрямований на чоловічу аудиторію (35-45 років).  Генеральна директорка мовника Крістіна Хлапоніна розказала, що його глядач — захисник України з активною позицією та загостреним почуттям справедливості. Планується, що 60% ефіру складатиме національний продукт і 40% — закупний.  Серед них фільми та програми від «Студії Пілот». Також будуть трилери, екшни та детективи від західних студій.

«Ми сподіваємось отримати позитивне рішення, щоб надати доступ до каналу з чоловічим обличчям і запальним серцем», — сказала Крістина Хлапоніна.  Вона також повідомила, що правовласники контенту поставили хороші знижки, зараз ситуація стабільна. Канал лише побоюється блекаутів.

Нагадаємо, «Сонце» торік перемогло у конкурсі на державний мультиплекс МХ-7, куди перейшло з мультиплекса «Зеонбуду», де мовило на підставі тимчасового дозволу. Однак вибір державного мультиплексу мав негативні наслідки. Крістіна Хлапоніна розповіла, що з переходом в МХ-7 «“Сонце” втратило суттєву частину своєї аудиторії».

«Проблема МХ-7 насамперед у нерозкрученості. Інформаційна кампанія не була на належному рівні», — сказав заступник голови Нацради Олег Черниш. Він  висловив припущення, що компанія планує насамперед заробляти завдяки мовленню в «Зеонбуді» та з цих коштів оплачувати мовлення в МХ-7.

Крістіна Хлапоніна сказала, що її канал не планував іти з МХ-7, а хоче мовити у двох мультиплексах.

У МХ-5 виявився найбільш несподіваний переможець — луцький канал «К конкурент». Також на це місце претендували «Соната» (ТОВ «Країна ТВ»), «Тюсо» (ПП «Тюсо»), «Розпакуй TV» (ТОВ «Солар медіа») та «Сонце+», яке подавалося на конкурс у двох мультиплексах.

«К конкурент» (юридична особа ТОВ «Телерадіоконтент») належить тим же власникам, які роблять канал «Конкурент ТВ» (ТОВ «Контент менеджмент груп»). Власник каналу — Тарас Шкітер, директор громадської організації «Свідомі». Торік мовник брав участь у конкурсі «Зеонбуду», його представники розказували про плани виходу на загальнонаціональний ринок, розробку проєкту нової студії в Києві, договори з «Фреш продакшн» на виробництво контенту. Однак тоді мовник не отримав загальнонаціональної ліцензії. 

Цього року «Конкурент»  виграв аж у трьох конкурсах Нацради. 29 лютого  «Конкурент ТВ» став переможцем у місцевому конкурсі на чотири населені пункти у Волинській області. А 7 березня 2024 року мовник отримав шість ліцензій у регіональному мультиплексі «Зеонбуду»  МХ-5. Але у МХ-5 є ще й загальнонаціональне покриття, на яке проводився вчорашній конкурс.

На нього компанія вийшла з новим форматом «К конкурент». Адже з форматом інформаційно-аналітичного каналу «Конкуренту» довелося б транслювати марафон «Єдині новини», бо це передбачено в Указі президента та рішенні РНБО. Для цього минулого місяця була заснована нова компанія ТОВ «Телерадіоконтент» зі статутним капіталом 500 тисяч гривень. Її керівницею, так само як і «Конкурент ТВ», є Олександра Куртєєва.

Ті, кого Нацрада не підтримала

На цьому конкурсі хотіли повернутись у цифровий ефір два канали, яких у перший рік повномасштабної війни  виключили з цифрового ефіру (детальніше в матеріалі «Детектора медіа»). Юридичні особи Прямого та 5 каналів предствили на конкурсі нові формати, розраховані на широку аудиторію.

ТОВ «Телеканал «Прямий» представляє PRM. Як ішлось у презентації, це «патріотичний канал, який буде створений з любов’ю до кожного українця». Канал мав намір показувати програми, документальні проєкти та кіно.

«Зараз є сотні українців, які боронять Україну, працюють у тилу. Ми розповідатимемо про них у серії документальних проєктів. Ми знайомитимемо українців з українцями. В центрі уваги цього каналу будуть люди. Їхні історії окупації, деокупації, життя під час і після війни», — сказав ведучий каналу Влад Волошин. За його словами, канал хоче показувати програми про життя ветеранів і військових.

Керівник мовника Володимир Сташевський розказав, що аудиторія — це чоловіки та жінки. Вже є домовленості щодо трансляції фільмів студії Довженка, щодо західного контенту ще є попередні розмови. Голова Нацради Ольга Герасим’юк цікавилася, хто зніматиме такі проєкти, чи мають вони досвід виробництва такого контенту. «Є багато колег, які вже роблять такі проєкти. Також ми шукатимемо нових авторів», — відповів Володимир Сташевський.

Представники каналу також казали, що вважають розважальні проєкти такими, що зараз не на часі.

За словами Володимира Сташевського, серед джерел монетизації вони розглядають ютуб і пряму рекламу: «Думаю, у найближчому майбутньому ми зможемо все окупити».

Заступник голови Олег Черниш питав, чи важко конкурувати щодо продажів реклами. Представники каналу висловили сподівання, що незабаром ринок стане більш конкурентним і відкритим.

Також на розширення пулу своїх каналів сподівалась і  «Телекомпанія НБМ», яка представляла канал «5+». Володимир Мжельський, генеральний директор, розказав, що плани створити класний канал із кінопоказом були ще до початку війни. «Потім прийшов 2014 рік — і для нас головним стало працювати в інформаційній ніші. Ми — канал усіх революцій. Що б у світі не відбувалося — ми про це розповідали. Глядач нам довіряє. Глядачі багато нам донатять. І на ці кошти ми організовуємо поїздки знімальних груп у прифронтові території». На такі поїздки канал витрачає на місяць 100 тисяч. «Ми досить упевнено стоїмо на ногах. Канал загальної тематики дозволить реалізувати нашу мрію та дати цікавий унікальний продукт», — додав він. Володимир Мжельський згадав проєкти Яніни Соколової, Ольги Калиновської. Також компанія має архів проєктів, серед яких історичні програми.

Володимир Мжельський розказав, що колись 5 канал здивував ринок, бо вийшов з індійським кіно, яке стало популярним: «Я не кажу, що зараз у нас буде індійське кіно. Ми підписуємо контракти на купівлю історичних художніх і документальних проєктів, купуватимемо класику та сучасні фільми».

Також він говорив, що важливо робити і програми «про слово Боже». Аудиторія каналу — 4+. За словами Володимира Мжельського, канал успішно продає рекламу, заробляє у диджиталі, має донати від аудиторії. Також на 5 каналі «завжди працювали ті, хто вміє відчувати людей». «З 5 каналу вийшли майже всі ведучі та журналісти. Це кузня, яка активно готувала кадри», — додав він.

На каналі зараз працює близько 200 людей, до вторгнення колектив становив понад 400 людей. «Якби не війна — я б не дізнався, що в мене був надто роздутий штат», — сказав Володимир Мжельський.

Обидва мовники не отримали ліцензій.

Так само як і канали телемагазинів, які останнім часом дуже активні та прагнуть отримати загальнонаціональне цифрове покриття. Вони брали участь у конкурсі на державний МХ-7 та у попередніх конкурсах на мультиплекси «Зеонбуду».

Це «Соната» (ТОВ «Країна ТВ»), «Тюсо» (ПП «Тюсо»), «Розпакуй TV» (ТОВ «Солар медіа»). Втримати конкуренцію на конкурсі каналам телемагазинів було непросто. Навіть директор каналу «Розпакуй TV» Володимир Брославець після презентацій медіагруп «Прямого» та 5 каналу сказав: «Ми — суто комерційна історія, ми суто телемагазин». У відповідь  Телемагазини залишилися без ліцензій, але з надією. Бо Олег Черниш під час засідання сказав: «Я морально готовий проголосувати за такий канал, якщо немає претендентів». Раніше його позиція була в тому, що він не бачив телемагазинів у  державному й інших мультиплексах.

Також без ліцензії залишився проєкт Нового каналу «Твій Mult». Він мав транслювати анімацію з бібліотеки Нового каналу. За інформацією джерела «ДМ», канал подавався на конкурс, коли сподівався укласти угоду з Disney, однак наразі ця угода не укладена.

Як мотивували своє рішення члени регулятора

«Детектор медіа» вже неодноразово писав про брак аргументації Нацрадою своїх рішень при визначенні переможців конкурсів. На це ж звертала увагу у своєму звіті і громадська організація «Платформа з прав людини».

Після цього на кількох останніх конкурсах деякі  члени Нацради почали частково аргументувати свої мотиви під час голосування. Найчастіше це робить Олег Черниш. Він зокрема сказав, що йому сподобалася презентація каналу «Super+»: «Досвід діяльності цієї компанії дозволяє реалізувати те, що вони презентували». Члену регулятора Максиму Онопрієнку імпонувала позиція «1+1 Україна», який просто хотів змінити мультиплекс і не придумував інших каналів. А Ольга Герасим’юк сказала, що їй сподобалися всі презентації, хоч вона й «обиратиме між тими, хто має потугу і досвід для забезпечення мовлення: «Але всі претенденти завоювали мою симпатію».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1297
Читайте також
30.05.2024 12:56
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
947
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду