Директор «Малятко TV» просить Нацраду скасувати штраф

Директор «Малятко TV» просить Нацраду скасувати штраф

14 Травня 2024
2447
14 Травня 2024
19:11

Директор «Малятко TV» просить Нацраду скасувати штраф

2447
Він вважає його незаконним.
Директор «Малятко TV» просить Нацраду скасувати штраф
Директор «Малятко TV» просить Нацраду скасувати штраф

Директор телеканалу «Малятко TV» Володимир Кметик просить Національну раду з питань телебачення та радіомовлення скасувати рішення про застосування штрафу в розмірі 106 500 гривень. Про це він розказав у коментарі «Детектору медіа».

Володимир Кметик надіслав регулятору лист зі своєю позицією. Як уже повідомляв «Детектор медіа», на засіданні 9 травня Нацрада призначила штраф  каналу «Малятко TV» (юридична особа ТОВ «Телекомпанія «Малятко ТВ») через відсутність мовлення. За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, регулятор зафіксував відсутність мовлення, компанія також не надала матеріалів, необхідних для перевірки й тих, які свідчили би, що припинення мовлення не залежить від волі суб’єкта.

Володимир Кметик вважає, що це рішення «прийняте на підставі  незаконних  і фальшивих тверджень та інсинуацій». Він розказав, що надіслав  до Нацради  пояснення (лист від 21 березня 2024 року). «У відповідь на листи від 01.03.2024  номер  17-1696  (за підписом  Першого заступника голови В. Коваля) і від 07.03.2024  номер 17-1930 (за підписом Голови О. Герасим’юк) повідомляємо, що телекомпанія «Малятко tv» припинила мовлення 1 липня 2023 року, про що 6 липня 2023 року було повідомлено Першому заступнику голови В. Ковалю і повторно 28 серпня представнику Нацради Д. Зацерковному. Поновити мовлення немає де, немає за що і немає ким»,  — ідеться в цьому листі каналу.

За словами Кметика, телекомпанія вела мовлення відповідно до ліцензії   на супутниковому  ретрансляторі «Амос-7» і в мережі ТОВ «Зеонбуд» відповідно до дозволу Нацради на  тимчасове мовлення: «Загальновідомо, що   супутниковий ретранслятор “Амос-7” припинив надавати послуги для українських компаній. Що стосується ТОВ “Зеонбуд”, то керівництво цієї компанії, всупереч досягнених домовленостей і запевнень, в односторонньому порядку вимкнуло телеканал з ефіру. Таким чином, будучи вимкненою з ефіру, телекомпанія втратила будь-яку можливість вести мовлення і надавати платні рекламні послуги та отримувати доходи для розрахунків з постачальними послуг і контенту та з персоналом.  Водночас, всі свої вільні кошти, з перших днів війни, телекомпанія повністю перерахувала на підтримку ЗСУ». Оскільки ключові працівники телекомпанії  пішли добровольцями в ЗСУ (або змушені були виїхати за межі Києва чи працевлаштуватись на іншу — оплачувану — роботу ), за його словами,  організувати мовлення з новими працівниками, за умов відсутності ефіру та відповідних коштів, немає можливості.

Тому Володимир Кметик каже, що Нацрада на момент розгляду питання була поінформована про неможливість мовлення через обставини, «які не залежать від волі» телекомпанії, а саме: «що   супутниковий ретранслятор “Амос-7” припинив надавати послуги для українських компаній». 

«Таким чином, посилання на п. 18 частини третьої статті 110 Закону України “Про медіа” є незаконною та безпідставною інсинуацією, оскільки ця норма стосується виключно порушень, що виникли з вини телекомпанії, про що там чітко і однозначно сказано. Водночас, немає жодної норми закону (чи підзаконного акту), який би вказував на обов’язок телекомпанії ініціативно звертатись до Нацради (як і термінів, коли, у випадку відмови ретранслятора надавати послуги відповідно до умов ліцензії телекомпанії, це має статись).  Тому відсутність будь-якого звернення телекомпанії до Нацради з приводу цього  також не може трактуватись  як порушення телекомпанією вимог Закону  і також є очевидною та упередженою інсинуацією.   Більше, відповідно до Стратегії діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на 2024–2026 роки (розділ 3 , стратегічна ціль 13) зазначено, що в таких випадках саме на Нацраді лежить обов’язок комунікації, у зв’язку з чим вона: “співпрацюватиме із суб’єктами у сфері медіа для визначення їх потреб у підтримці”», — йдеться в листі Володимира Кметика до регулятора.  Також він звертає увагу на те, що його канал не мав намірів припинити мовлення, тому не міг про них повідомити.

Також він каже, що канал не міг надати під час проведення перевірки фотокопію журналу обліку програм з 3 по 16 січня 2024 року, копію договору (з додатками) з оператором супутникового ретранслятора, довідку від постачальника електронних комунікаційних послуг. Тому що канал не мовить з липня з 2023 року. «Про це 6 липня 2023 року було повідомлено першому заступнику Голови Нацради В. Ковалю (для інформування ним на засіданні членів Нацради) і , згодом, представника Нацради Д. Зацерковного», — зазначив Володимир Кметик.

«Детектор медіа» звернувся до регулятора з проханням прокоментувати і чекає на відповідь.

Нагадаємо, канал «Малятко ТV» припинив мовлення в липні 2023 року. «Інколи обставини та воля людей сильніші. Дякуємо всім, хто був з нами. Пробачте, ми дуже старались», — зазначено в повідомленні каналу. 29 лютого Нацрада призначила перевірки шести компаніям. Серед них ТОВ «Телекомпанія «Малятко ТВ», м. Київ («Малятко TV») і ТОВ «ТРК «Відродження ТБ», м. Дніпро (телеканал «Возрождение»). Штраф за відсутність мовлення в розмірі 106 500 25 квітня отримали 4 канал, 8 канал і ТВС.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2447
Читайте також
03.07.2023 12:18
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
10 759
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду