Нацрада: «Малятко TV» не повідомляло про припинення мовлення офіційним листом

Нацрада: «Малятко TV» не повідомляло про припинення мовлення офіційним листом

16 Травня 2024
861
16 Травня 2024
13:50

Нацрада: «Малятко TV» не повідомляло про припинення мовлення офіційним листом

861
Регулятор зазначив, що пояснення каналу були додані до матеріалів перевірки, однак вони не вплинули на результат рішення.
Нацрада: «Малятко TV» не повідомляло про припинення мовлення офіційним листом
Нацрада: «Малятко TV» не повідомляло про припинення мовлення офіційним листом

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення каже, що телеканал «Малятко TV» не повідомляв про наміри припинити мовлення офіційним листом. Про це йдеться у відповіді пресслужби на запит «Детектора медіа».

На засіданні 9 травня Нацрада призначила штраф  каналу «Малятко TV» (юридична особа ТОВ «Телекомпанія «Малятко ТВ») через відсутність мовлення. За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, регулятор зафіксував відсутність мовлення, компанія також не надала матеріалів, необхідних для перевірки й тих, які свідчили би, що припинення мовлення не залежить від волі суб’єкта. У відповідь директор телеканалу «Малятко TV» Володимир Кметик попросив Нацраду скасувати рішення про застосування штрафу в розмірі 106 500 гривень. Він розповів, що повідомляв регулятора про припинення мовлення, надсилав лист із поясненнями. Журнал обліку програм та  інші документи для проведення перевірки не зміг додати, бо канал не мовить на період перевірки і відповідно не має такого журналу та актуальних договорів з постачальниками. Він вважає, що відключення каналу відбулось через обставини, «які не залежать від волі» телекомпанії.

Однак Нацрада вважає, що «Малятко TV» не вказав у своїх поясненнях обставини, які не залежать від волі суб’єкта. Тому ці пояснення не вплинули на результат рішення.

Нижче наводимо повний коментар регулятора:

 

1. ТОВ «ТК «Малятко ТВ», м. Київ, не повідомляло Національну раду шляхом надсилання офіційного листа у паперовій або електронній формі про намір щодо припинення мовлення із зазначенням причин та обставин такого припинення, як це передбачено пунктом 6 Розділу ІІ Положення про особливості ліцензування та реєстрації у сфері медіа в період дії воєнного чи надзвичайного стану, затвердженого рішенням Національної ради від 18.05.2023 № 349 (зі змінами).

 2. Відповідно до пункту 3 рішення Національної ради від 29.02.2024 № 524 ТОВ «ТК «Малятко ТВ» (ідентифікатор медіа в Реєстрі R10-00890) було зобов’язане в термін до 22.03.2024 надати регулятору (шляхом надсилання) документи і матеріали, необхідні для проведення перевірки, зокрема:

- фотокопію (ксерокопію) журналу обліку програм із 03.01.2024 по 16.01.2024, завірену підписом керівника та печаткою суб’єкта у сфері медіа (за наявності);

- завірену керівником копію договорів (з додатками) з постачальником електронних комунікаційних мереж та/або послуг та оператором супутникового ретранслятора;

- довідку від постачальника електронних комунікаційних послуг або/та довідку за підписом керівника суб’єкта у сфері медіа про стан мовлення ТОВ «ТК «Малятко-ТВ», м. Київ, у період із 03.01.2024 по 16.01.2024 (включно).

У зазначений термін запитувані документи й матеріали, необхідні для проведення перевірки, ТОВ «ТК «Малятко-ТВ» не надало.

3. Відповідно до пункту 4 рішення Національної ради від 29.02.2024 № 524 ТОВ «ТК «Малятко ТВ» надіслало лист від 21.03.2024 вх. № 24а/401, у якому керівник повідомив, що поновити мовлення немає де, немає за що i немає ким:

«Немає дe:  телекомпанія вела мовлення відповідно до ліцензії на супутниковому ретрансляторі «Амос-7» i в мережі ТОВ «Зеонбуд» відповідно до дозволу Нацради на тимчасове мовлення (№ 106 від 16.02.2023). Загальновідомо, що супутниковий ретранслятор «Амос-7» припинив надавати послуги для українських компаній. Що стосується ТОВ «Зеонбуд», то керівництво цієї компанії, всупереч досягнених домовленостей i запевнень, в односторонньому порядку вимкнуло телеканал з eфipy.

Немає за що: будучи вимкненою з ефіру, телекомпанія втратила будь-яку можливість вести мовлення i надавати платні рекламні послуги та отримувати доходи для розрахунків з постачальними послуг i контенту та з персоналом. Водночас, всі свої вільні кошти, з перших днів війни, телекомпанія повністю перерахувала на підтримку 3CУ.

Немає ким: оскільки ключові працівники телекомпанії пішли добровольцями в 3CУ (або змушені були виїхати за межі Києва чи працевлаштуватись на іншу оплачувану роботу) організувати мовлення з новими працівниками, за умов відсутності ефіру та відповідних коштів, немає можливості».

Вищезазначена інформація була додана до матеріалів перевірки, однак при ухваленні рішення про результати перевірки зазначені пояснення не вплинули на результат рішення, оскільки вони не є обставинами, які не залежать від волі суб’єкта, відповідно до пункту 18 частини 3 статті 110 Закону України «Про медіа».

 4. Що стосується інформації керівника ТОВ «ТК «Малятко-ТВ», м. Київ, про нібито безпідставне відключення мовлення в мережі ТОВ «Зеонбуд», повідомляємо, що дозвіл на тимчасове мовлення на вільному каналі мовлення багатоканальної телемережі МХ-3 у стандарті DVB-T2, виданий рішенням Національної ради від 16.02.2023 № 106, анульовано рішенням від 14.09.2023 № 857.

 

Нагадаємо, канал «Малятко ТV» припинив мовлення в липні 2023 року. «Інколи обставини та воля людей сильніші. Дякуємо всім, хто був з нами. Пробачте, ми дуже старались», — зазначено в повідомленні каналу. 29 лютого Нацрада призначила перевірки шести компаніям. Серед них ТОВ «Телекомпанія «Малятко ТВ», м. Київ («Малятко TV») і ТОВ «ТРК «Відродження ТБ», м. Дніпро (телеканал «Возрождение»). Штраф за відсутність мовлення в розмірі 106 500 25 квітня отримали 4 канал, 8 канал і ТВС.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
861
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду