detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
16.02.2024 15:19
Концерн РРТ побудував мультиплекс МХ-7 дешевше, ніж планувалося
Концерн РРТ побудував мультиплекс МХ-7 дешевше, ніж планувалося
Обладнання купували в постачальників за старим курсом, коли долар був по 27 гривень.

Концерн РРТ уклав угоди на купівлю обладнання для державного мультиплексу МХ-7 ще до початку повномасштабного вторгнення Росії, тому побудова мережі вийшла дешевше, ніж очікувалося. Про це в інтерв’ю «Детектору медіа» розповів технічний директор концерну Сергій Семерей.

За його словами,  вдалося закупити все необхідне обладнання для мережі зі 158 передавальних станцій: цифрові передавачі, обладнання станції мультиплексування та супутникового прийому, вимірювальні прилади, антенно-фідерну продукцію. Угоди укладали та оплачували аванси за старим курсом, коли долар був ще по 27 гривень.

«Проєкт розраховувався на 490 мільйонів гривень. За курсом у доларах на той час це було 18 мільйонів доларів. Прив’язуємося до валюти тому, що все обладнання — це імпорт. Постачання відбувалося вже під час воєнного стану й активних бойових дій, коли курс зріс до 37 гривень за долар. Але всі постачальники дотрималися своїх зобов’язань і не переглядали угоди. В результаті ми вибрали з кредитної лінії лише 350 мільйонів, зокрема завдяки тому, що багато робіт виконано самостійно. Також частково застосували наявні системи передавальних антен. За новим курсом вклались у 9,5 мільйона доларів», — розповів Сергій Семерей.

На сьогодні не встановлено 22 комплекти передавачів, призначених для тих станцій, які опинилися під окупацією. Це обладнання зберігається на складах на підконтрольній території.

Детальніше в інтерв’ю Сергія Семерея.

Нагадаємо, в січні запустився державний мультиплекс МХ-7, який створює Концерн РРТ. Він має стати альтернативою приватним мультиплексам, його запуск планували ще на 2022 рік, однак на заваді стало повномасштабне вторгнення Росії. За перший рік великої війни в цифрових мультиплексах «Зеонбуду» звільнилося багато місць. Переважно через закриття всіх каналів із медіагрупи «Україна» Ріната Ахметова. Регулятор почав видавати дозволи на мовлення в цифрі на вільних частотах.

Однак попри це держава вирішила відновити побудову мультиплексу. Конкурс серед каналів регулятор провів 31 жовтня 2023 року. Вільних місць у мультиплексі було 12. На перемогу в конкурсі претендувало дев’ять каналів, а перемогло сім: «Сонце», «Рада»,  «Ми — Україна», «Світло» «Уніан-2», «Віжн-2» та «Віжн-3» (останні три канали позиціюють як приватний бізнес очільника групи «1+1» Ярослава Пахольчука). З тих каналів, які подали заявки на конкурс, ліцензії не отримали «Ісландія» та канал телемагазинів «Тюсо».

Фото: Сергій Семерей (з особистого архіву)

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY